Dişi kedim var ve 1 kere anne olmasını istiyorum bugün sanırım kızgınlık belirtileri göstermeye başladı 7 aylık şu an. 1 yaşına kadar beklemek gerek deniyor ne yapılmalı bu dönemde??
Haajaj annelik duygusu diyen biri daha ...
Çağla hanım size ne benim isteğimden? Tanımadığınız insanlara patavatsızlık ve hadsizlik yapmayın!
Bu konu daha önceleri 1000 kez tartışılıp fikir birliği olunamayan konuların başında geliyor. Muhtemelen doğumun kediler için ne kadar faydalı ya da zararlı olduğuna dair yüzlerce yayın vardır. Yani tam bir fikir birliği yoktur. İnsan için düşünürsek doğum yapmak insan fizyolojisine uygun olup kesinlikle daha sağlıklıdır. Kedi özelinde değil de tüm canlılar için düşünürsek ve kısırlaştırmanın iyi olduğunu kabul edersek her canlıyı kısırlaştırmak gerekir. Böyle yaparsak şu an evimizde baktığımız kediler nereden gelecek acaba? Sokaktan demeyin, onların da sağlığını düşündüğümüz için onları da kısırlaştırdık çünkü. Son olarak şunu söyleyeyim: Herkesin düşüncesine saygılı olalım ve verdiği karara saygı duyalım.
İnsanla kediyi kıyaslayamazsınız bu konuda. Kediler yılda 3 kereye kadar doğum yapabiliyor. Her doğumda ortalama 3-5 yavru oluyor. Yani kedilerin soyunun tükenmesi imkansıza yakın bir şey. Doğal olan her zaman sağlıklıdır diye bir şey yok. Doğada her canlının nihai amacı üremektir. Doğa annenin sağlığını düşünmez, türün devamı önemlidir.
İnsan da her sene doğursa o insan da erkenden çöker, ömrü kısalır. Evladımız yerine koyduğumuz hayvanların yaşam konforunu ve süresini uzatmak istiyoruz. Maalesef ki kedilerde doğum kontrolü denen bir şey yok insanla farkı bu işte. Ben kısırlaştırmaya karşı olanların kedisi henüz kızgınlığa girmemiş kişiler olduğunu düşünüyorum. Kızgınlıktaki bir kedinin ne kadar stres içinde olduğunu gören biri kedisinin bunu sürekli yaşamasını isteyemez bence.
Kedinizin iyiliği için lütfen kısırlaştırın. Bu dönem hem sizin için hem de kediniz için çök stresli bir dönem. Ben ilk başta kısırlaştırmak istemiyordum hatta bunun için bir soru da sordum ve bu soru sayesinde kısırlaştırmanın faydaları ve kısırlaştırmamanın zararlarını gördüm. LÜTFEN kedinizi kısırlaştırın. Eğer torun sevmek istiyorsanız kedinizin ömrünü kısalaştırırsınız. Kediniz için onu kısırlaştırın. Sorunuz ile ilgili bilgim yok fakat kediyi kısırlaştırmanın yararları hakkında bilgim var ve bunlara dayanarak (1000 defa söyledim ama yine söyleyeceğim) LÜTFEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRIN!
1 yaşından sonra olgunluğa ulaşıyorlar ama bencede kısırlaştırsan daha iyi bazı kediler doğumu kaldıramayıp ölebiliyorlar ve çeşitli rahatsızlıklar yüzünden kedinin ömrü kısalabiliyor lütfen ksırlaştır
Soru soruyorsanız cevap aldığınızda tepki vermemeyi öğrenin önce.
Kediler insan değildir sizin düşündüğünüz gibi annelik duyguları yoktur onların. Fiziksel dürtüden ibaret olan bir dönem için "bir kerecik anne olsun" diye bir tabir kullanmak o kadar mantıksız ki! Bu arada bilmiyorsanız dişi ve erkek kediler yeterince büyünce kendi yavrularıyla bile çiftleşiyorlar! Hadi anne kedi yavrusuna hayatta kalmayı ve ihtiyacı olan diğer şeyleri öğretiyor ama erkek kedide bu da yok. Yani anlayacağınız ortada abartılacak bir olay yok.Kısırlaştırmanın sağlığı açısından ne kadar iyi olacağından bahsetmek isterdim ama ne yazık ki o zihniyette olmadığınız belli. Eminim anne olduğu için size çok teşekkür edecektir!
kedileri kısırlaştırmak elbetteki en sağlıklı olandir. bir kez anne oldun diye düşünmeyin çünkü kedilerin annelik duygusu 3 ay sonrasında yavrularıyla bile çiftleşiyorlar. kısırlaştırılmamış bir kedi hasta olan bir kedi ile çiftleştiğinde özellikle ıslak fibli bir kedi ile dişi kedi muhtemelen ölüm fermanını imzalar. kısırlaştırmak kedileri meme tümörü rahim kanseri vb. hastalıklardan koruyacaktır.
Elbette ki rahmi olmayan rahim kanserine yakalanmaz, memesi olmayan meme kanserine yakalanmaz, ovaryumu olmayan over kanserine yakalanmaz. Ama biz bu hayvanları kısırlaştırarak onların doğasını iyice mi bozuyoruz bunu gerçek manada kendimize sormamız gerekli.
Yılda bir kere doğurtmak öneriliyor ama geri kalan zamanlarda ne yapmayı öneriyorlar? Yavrular 3 aylık olunca anne tekrar kızgınlığa giriyor. Çiftleşmezse ortalama her ay kızgınlığa girmeye devam ediyorlar. Çiftleşme olmaksızın çok sayıda kızgınlık geçirmenin rahim iltihabına sebep olacagını, geç farkedilirse bu hastalığın kedinin hayatına mal olacağını söylüyor mu o örgüt? Muhtemelen hormon iğnesiyle kızgınlığı baskılamayı öneriyorlardır. Bu iğnenin de birçok zararları var. Referans gösterdiğiniz WCF adlı kuruluş cins kedi üretimi ve satışını düzenleyen bir federasyon. Buraya kayıt için belli bir para ödeniyor ve kediniz şecereli oluyor böylece daha yüksek meblağlara satabiliyorsunuz. Bu kuruluşun odağı kedi sağlığı değil, kedilerin ırk standartlarına uygunluğu, burnu basık mı, kulağı küçük mü buna bakıyorlar. Dolayısıyla dikkate alınabilecek bir kurum degil benim için.
Acımasızca eleştiri yapmayın demişsiniz. Ben acımasız değilim sadece gerçekleri söylüyorum. Şu an size her şey toz pembe görünüyor, birkaç ay sonra kendiniz tecrübe edince zaten bana hak vereceksiniz.
ZehraBulutt; ayrıntılı cevap için teşekkür ederim. Aslında mesajı yazarken "acımasızca" kısmına gelince başka bir kelime mi kullansam diye düşünmüştüm. Karşılıklı bilgi alışverişi diyelim buna.
Cins kedi ve sokak kedisi sahiplenme konusunda kendime yaptığım eleştiriyi yazayım. Kedi sahiplenirken eşime ve yakınımdakilere şöyle demiştim: "Gerçek hayvanseverler kesinlikle sokaktaki bir canı alıp evde konforlu bir şekilde bakanlardır, bizim gibi cins kedi meraklıları ise kendi kedisinin ne kadar güzel olduğunu etrafa göstermeye çalışanlardır". Bunun devamında da "ama sahiplendiğim bu cins kedi bana sokaktaki canlara daha duyarlı olmak konusunda bir ders verirse o da büyük kardır" demiştim. İkinci söylediğim şey şu an gerçekleşti ve bu da bizim için bir gelişme diye düşünüyorum.
Sokaktaki canlara can olan gerçek hayvanseverlere de selam olsun.
Sorumun cevap vermek yerine gereksiz eleştiri yapacaksanız yazmayın lütfen. Ben hala araştırma aşamasındayım ve gerçekten düzgünce yazılmış yorumları önemsiyorum. Kedim için ne sağlıklıysa onu yapacağım elbet ama tanımadığınız biri için takındığınız tavır sizin doğru zihniyette olmadığınızı gösteriyor... Buraya başka kedi aileleri neler düşünüyor diye gayet normalce bir soru sordum abartı timi gibi geldiniz yani
*Soruma
Sn. ZehraBulutt; kedim hiç kızgınlığa girmedi evet, bu konuda haklısınız. Kızgınlığa girerse fikrim değişir mi bilemem. Ama insan olsun ya da başka bir canlı olsun doğum kontrolü nasıl yapılmalı bunu karşılıklı fikir alışverişi ile çözmek gerektiği kanaatindeyim. Zaten WCF kuralına göre kedilere yılda 3 kere doğum yaptırmak yasak; 2 kereye izin var ama önerilen yılda 1 kere doğum yaptırılması. Yani diyeceğim şu hiçbir canlıyı kontrolsüz bir şekilde çoğaltmaya çalışmayalım ama karşı tezleri de acımasızca eleştirmeyelim.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor