Kedi mamalarında domuz eti kullanılması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sizce ne kadar sağlıklı?
(dini açıdan sormuyorum konusunu dahi açmayın)
Mamada zaten pişirildiği için parazit riski yok diyebiliriz. Çiğ beslenmede ise bildiğim kadarıyla diğer et çeşitlerinden daha fazla dondurulması gerekiyor. Ve ben çiğ beslenme yapsam kullanmam sanırım. Domuzlar leş bile yiyebilen pis hayvanlar kedime yedirirsem içimde hep bir acaba dokunur mu olur. Hem de sonuçta kedilerin doğal avları değil domuzlar, ben çiğ beslenme yapsam daha çok kümes hayvanları (hindi tavuk ördek tavşan bıldırcın vs) tercih ederdim. Köpekler için tercih edilebilir belki.
domuz eti çok yağlıdır. yenildiği takdirde, bu yağ kana geçer. böylece kan, yağ tanecikleriyle dolmuş olur. kandaki bu fazla miktardaki yağ; atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep olur. ayrıca, domuz yağ içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. vücuda giren bu zehirli maddelerin dışarı atılması için, lenf bezlerinin fazla calismalari icab eder. bu durum, bilhassa çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanması ve şişmesi seklinde kendini gösterir. hasta çocugun boğaz bölgesi anormal bir şekilde şişerek, adeta domuza benzer. bu sebeple, bu hastalığa "domuz hastalığı" (skrofuloz) adı verilir. hastalığın ilerlemesi halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak şişer. ates yükselir, ağrı başlar ve tehlikeli bir durum ortaya çıkar.
fazla miktarda kükürt: domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bağ dokusu, kükürt yönünden çok zengindir. bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alınmış olur. bu fazlalıksa; kıkırdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireçlenme ve bel fıtığı gibi çeşitli hastalıklara yol açar. domuz eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen sümüksü bag dokusu alir. bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlıgına tahammül edemeyerek altında ezilir. böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yağ tabakaları teşekkül eder. mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. bazı futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuşlardır.
asiri büyüme: domuzda büyüme hormonu da çok fazladır. doğduğu zaman birkaçyüz gram olan domuz yavrusu, alti ayda yüz kiloya (!) erişir. bu kadar süratli gelişme, büyüme hormonunun fazlalıgı sebebiyledir. domuz etiyle fazla miktarda alınan büyüme hormonu, vücutta doku şişliklerine ve iltihaplanmalara yol açar. burun, çene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir sekilde büyümesine ve vücudun yağlanmasına sebep olur. büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelişmesine zemin hazırlamasıdır. nitekim domuz kesim işiyle uğraşanlar, erkek domuzlarin belli bir yaştan sonra kansere yakalandıklarını ifade ederler.
deri hastaliklari: domuz etinin ihtiva ettiği histamin ve imtidazol denilen maddeler, deride kaşıntı hissi uyandırır. ekzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastalıklarına zemin hazırlar. bu maddeler ayrıca; kan cibani, apandisit, safra yolları hastalıkları, toplar ve damar iltihaplari gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır. bu sebeple doktorlar, kalp hastalarına domuz eti yememelerini tavsiye ederler.
*kalp
Bence bunlar dostlarımıza da zarar vericektir.
Araştırdığım çiğ beslenmede de kullanılıyor ama donduruluyor ilk önce.
Bir sorun olucağını düşünmüyorum, araştırmak lazım mamada nasıl olur
@siyammm
hayır faydalı olduğunu söylemedi sadece ben domuz eti konusunda kararsız olduğumu söyleyince bir zararı olmayacağını söylediler.
ama ben pek desteklemiyorum yaa.
yedirmem
o kadar hayvan eti varken kendi dışkını yiyen bir hayvanın etini kızıma vermem :/ düşüncem bu yönde
@kedizeytinvepeynir doğru yazmış
çoook güzel açıklamışsınız.
veteriner hekimimiz öneriyordu merak edip sormuştum :)
teşekkür ederim
bihtercik anlamadım veterinerinizi , domuz etinin özel bir faydası mı varmış ?
Ben protein çeşitliliği açısından her ürünü kullandığım gibi domuz etli ürünleri de kullanıyorum. Bence her şeyin fazlası zarar. Dönüşümlü olarak her protein grubundan vermeye çalışıyorum.
Sorun olmaz. Isıl işlem gördüğü için parazit vb. sorun yaşamazsınız. Yağ dahil değerler bunlar baz alınarak paket hesaplamasına dahil edildiği için fazlalık gibi bir durum oluşmaz. Sanılanın aksine aktif formda büyüme hormonunu yiyeceklerden alamayız. Sadece yapıtaşı şeklinde alırız ki onu da vücut ihtiyaca yönelik üretim sağlar. Kısaca sorun oluşturmaz. Araştırdığım kadarıyla dini açıdan da sorun değil. Bu yasak müslümanlar için var, hayvanlar için değil. Ayrıca ek bilgi olarak piyasada denetime tabi tutulmayan çoğu yerli marka leş eti kullandığı için o da haram mesela. Üstelik ısıl işlem vs hak getire. :)
hangi markalarda domuz eti çeşidi var acaba
Advance'in yavru mamasında var diğer çesitlerini bilmiyorum. Nd'nin domuzlu bir çeşidi var bir de onu biliyorum.
virbac,bozita domuz etli
Tüm yaş ve kuru mamalarda hayvansal et ve hayvansal yağ adında kökeni açıklanmayan domuz türevleri kullanılmaktadır. kimi markalarda ise açıkça domuz olduğu belirtilmektedir. Benim tavsiyem bonacibo,felicia,britt markaları. Hepsinin içeriklerini okudum ve araştırdım ve Bonacibo üretici firma ilede görüştüm mama içeriklerinde domuz ve türevleri kullanılmamaktadır. Kedim için bonacibo kısırlaştırılmış mama satın aldım kedilerim severek yiyorlar ve ağır bir kokusu yok.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor