Kedimin Davranışları Değişti

hcerenk
hcerenk

10454 Puan

Merhaba,
Yaklaşık 1 sene önce Şıra ve Bozayı sahiplendim. Kardeşler, doğdukları andan itibaren beraberler, kısır ve 1 yaşlarını yeni doldurdular.
Boza her zaman aşırı aktif ve hem cüsse hem de genel tavır olarak çok dominant bir kedi idi. Bu dominantlığı şöyle açıklayayım; eve gelen yeni oyuncakla ilk o oynar, eve gelen yeni eşyayı ya da misafiri ilk o koklar, ödül mamaları ya da yaş mama ilk önce ona verilir ve sakinleştirilir, eve gelince ilk o sevilir gibi yazılı olmayan kurallarla donatmıştı evimizi.
Eskiden parmağınızı kıpırdatsanız koşarak gelip oynayan kedi iki haftadır hiçbir oyuncakla oynamıyor. Oyunla ilgili şeylere tepki vermiyor. En sevdiği çıngıraklı toptan aldım. Eskiden sıkıldığını hissettiği zaman bu oyuncaktan alıp veriyordum ve parçalayana kadar büyük bir iştahla oynuyordu. Şimdi o da yok.
Şıra ile de oynamıyor... Şıracığım çok mülayim bir kedi idi, şimdi meydanı boş bulunca o başladı koşturmaya oyunlar oynamaya. Boza'yı da teşvik etmeye çalışıyor kedi delirmeceleri yapıyor, üstüne atlıyor falan ama Boza küsmüş gibi hiç tepki vermiyor, kalkıp gidiyor.
Boza'nın iştahı hala çok yerinde. Kuru ve yaş maması dahil diğer her şeyi de aynı iştahla tüketmeye devam ediyor. Gece yine uyumadan önce gelip sarılıyor, üzerimde mıkırdanıyor, sabah gelip mama istiyor... Gün içinde de sürekli bizi görebileceği yerlerde yatmaya devam ediyor benim küçük muhtarım.
Fakat bu birden oyunlara küsmeyi çözemedik. Veterinere de gittik, anormal bir fizyolojik durum da yok.
Ne anlatmaya çalışıyor bilmiyorum ama, başka odalara gidip ya da yanımıza gelip miyav miyav sürekli içli içli...
Sevmeye çalışınca da ısırıyor, bir Boza klasiği...
Anlayacağınız oyun oynamak ve mızırdanmak dışında her şey normal.
Ne yapacağımı bilemedim. Akıl verebilecek olan var mı?
-6 ocakta kısırlaştırıldılar. Aynı günde. Hiç anormal bir durum olmadı öncesinde ya da sonrasında.

8 CEVAP

hcerenk
hcerenk

10454

Merhaba,
Boza normale döndü :)
Derdini de anladık.
İki hafta önce eşimin gitar amfilerinin altına pati falan atıyordu. Oradaki kablolar ile oynuyordu. Baktık ve bir şey göremedik, kabloları ısırmasın diye de hayır, diyip burnuna parmakla vurduk. Bunu yanlış davranış olarak öğrendikleri için bu şekilde kizdiktan sonra o davranışı tekrarlamiyorlar. Örneğin koltuk tırmalama, yemek masasina çıkma, buzdolabına ve bulaşık makinesinin içine girme isteklerini bu şekilde koreltmistik.
Dün, boza ile bir miktar oyun oynadıktan sonra her hareketine ve benimle oynamasına bir ödül maması vererek hevesini arttırdım. En kotu artık mama ile ikna edip oynarız diyorduk. Sanırım bundan cesaretnalarak bu sabah 7 gibi yine o amfiye gitti. Fakat hiç kızmadım ses etmedim artık yeter ki oynasın diyordum çünkü. Etraftaki fazlalıkları ile aldım rahat uzansin diye. 1 dk sonra o çok sevdiği sünger topunu oradan çıkardı benim küçük çöreğim :) o andan itibaren de her şey normale döndü. Yine deli gibi koşuyor, poşetlerin içinde hışır hışır patiler atıyor, sesler çıkararak sağa sola atlıyor...
Hayvan haklıymış. Biz kızınca da oyuna küsmüş resmen. Bir de veterinere de götürdük, hiç anlayamamıştır ne olduğunu :) odalarda bagirinmasi da demek bu yuzdenmis.
Boza'dan özür diledik, en sevdiği yaş mamadan ve ödül mamalarindan verdik. Her şey yolunda şu an :)

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Bence dediğiniz gibi kediniz erken sıkılmış oyuncaklardan, benimki de 2 yaşına yaklaşıyor ve bazen oynatmaya çalıştığımda gerçekten bununla oynamamı mı bekliyorsun der gibi bakıyor :) Nadiren eskisi gibi oynuyor.

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Bazı günler benim kedimin de modu düşük oluyor, özellikle ben keyifsizsem çok etkileniyorlar bu durumdan, ama sizde öyle bir şey olsa diger kediniz de etkilenirdi sanırım.


Benim de büyük kedim küçük geldiğinden beri oyun oynamaz oldu, oynatmaya çalıştığımda hep küçük atılıyor büyük de bakakalıyor yavrum :( Bir de çok kıskanıyor ufak olanı, onu sevince kıskanç görümce bakışı atıyor resmen :) Sizde de kiskançlık olabilir mi ya da size kızmış olabilir mi bir sebepten, anladığıma göre boza daha zeki ve hisli, benim de büyük kedim küçüğüne göre çok zeki ve zeki hayvanla ilgilenmek daha zor gerçekten, saf olunca hemen kandırıyorsun ;) Kısa zamanda eski haline döner umarım.

Suraemir
Suraemir

16332

Ben büyümüştür belki de bizimkide öok oyuncuydu ve ben çok yoruluyordum biraz oyunu kestim canı isteyince oynuyor sonra hep uyuma ya da kendi de oynuyor bazen sürekli oyun oynatmakta iyi değil bence kendime vakit bulamıyordum ben bizimkide sabahları eşimle ikimiz uyanana kadar miyavlıyor sürekli mesela eşimde uyanınca susuyor dediğini yaptırıyor bunlar çok akıllı sizinkide can sıkıntısına yapıyor olabilir ya da eskisi kadar ilgilenmiyorsanız,ben biraz oynatıyorum yoruyorum o istiyo hep oynayalım eşşek kadar oldun diyorum bazen

hcerenk
hcerenk

10454

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Umarım gecicidir ama, 2 haftadır aynı şekilde olunca çok uzuldum.
Mahsun mahsun yatıyor surekli yerlerde.
İnternette kedilerin 4-5 yaşına doğru oyuncakları artık anlamaya başlayıp artık oynamadiklarini, topun top farenin oyuncak olduğunu anladıklarını okumuştum. Ama benim kurabiyem daha 1 yaşında. Çok genç değil mi sıkılmak için :(
Büyümesine bağlı davranış değişikliği de geçişli olsa bu kadar uzulmezdim ama 2 hafta önce bıçakla kesilmiş gibi bir netlikte cumartesi akşam birden bu hale büründü.
Ben isim gereği 1 hafta evdeyim 1 hafta ofiste oluyorum. Salgın sebebi ile 2 haftadır devamlı evdeyim. Hani evden çalışılması, evde birinin olması zaten bebekliklerinden beri yaşadıkları ortamın bir kuralı olduğu için, düzeni bozuldu da diyemeyeceğim.
Şıra biraz alık bir kedi evet :) .Boza aşırı zeki ve hareketli. Hareketli idi.
Gerçekten dili olsa da konuşsa. Gözünün içine bakıyorum eskisi gibi olsa diye. :(
Geceleri oyuncakları şöyle bir toparlayıp yatardim. Çok ses olmasın hem komşulara hem bize diye.
Şimdi hiç dokunmuyorum. Yeter ki oynasın diye ama oyunun esamesi yok.
:(
Bugün bir kara sinek girmiş eve. Peşinden koşturdu koşturdu sonra yedi. 30 saniyeliğine falan eski haline bürünmüştü.
Kuş yemi aldım, pencereye gelsinler de görsün, sevinsin kafası dağılsın diye.
Kuşlar da gelmiyor :(

GammaLamina
GammaLamina

10574

Birden kafasına esip sahip olduğu oyuncaklardan da sıkılmış olabilir. Ufak değişiklikler tekrar merakını ortaya çıkarabilir. Yeni oyuncaklar, odalarında küçük yer değişiklikleri işe yarayabilir.


Diğer bir sebep ise ani bir değişiklikte olabilir. Yeni bir insan, yer değişikliği oldu mu? Benimkileri yeni eve getirdim. Bir hafta boyunca aşırı uslu davrandılar, şimdi eskisi gibi oynuyorlar örneğin. (Hemen hemen ayni tarihlerde kisirlastirmisiz ve aynı yaştalar. Bazen çok uyudukları ve az oynadıkları oluyor, sonra yeniden toparlıyorlar.)

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Kisirlastirilmis kedi de olsa, bu donem belki bobreknustu bezlerinden salgilanan az miktarda hormondan etkilenmistir. Kisir olarak gecirdigi ilk bahar mi?

hcerenk
hcerenk

10454

Evet kısır olarak geçirdiği ilk bahari. Ortam ve ev değişikliği olmadi,. Zaten misafirlerden de nefret ettiği için ben evime gelen gideni azaltmistim. Karantina tam boza'nin ekmeğine yağ sürdü :) evdeki tek değişiklik bana eknolarak eşimin de masa başı artık evden calisiyor olmasi. Ama kardeşi ile bil oynamiyo kalkıp gidiyo onun yanından :( bı daha neşeli günlerimiz olmayacak mı çok üzülüyorum. İnanın türlü yeni oyuncaklar aldık bı sürü. Varımı yogumu hibe ettim bir pati kipirdatmadi. :(
Neyse ki gorunurde bir sağlık problemi yok. Ama eski halini çok özlüyorum.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 587 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR