Aşı Yerinde Şişlik

mikaelson
mikaelson

6371 Puan

Kedim geçen hafta kuduz aşısı oldu. Aşının yapıldığı yerde bir şişlik var, ve biraz daha üst kısmında önceki aşıların yapıldığı farklı bir yerde yine bir şişlik var ve bu şişlikler ele geliyor. Aşılardan sonra bu durum normal mi? Farklı bir şey olabilir mi daha önce böyle bir durumla karşılaşan var mı?

5 CEVAP

srplzngl
srplzngl

113865

şişlik aşıdaki adjuvandan kaynaklanıyor. aşılara adjuvan eklenmesinin amacı aşı bölgesinde enflamasyona sebep olarak bağışıklık sistemini uyarmaktır. daha güçlü bir bağışıklık yanıtı uyandırmak için kullanılır. bu şişlikler ileride kötü huylu tümörlere (sarkom) dönüşebilir. bu yüzden adjuvanlı aşılardan uzak durmak gerekir.


aşı bölgesi sarkomlarının tek sebebi adjuvanlı aşılar değildir. adjuvansız aşılar ya da diğer enjeksiyonlar da bu sarkomlara neden olabilir. ama bahsettiğim gibi bu ihtimal adjuvanlı aşılarda daha yüksektir.


aşılar sanıldığının aksine 1 ya da 3 yıldan daha uzun süre bağışıklık sağlar. hatta bu bağışıklık bir çok vakada ömür boyu sürer. biz kedilerimizi her sene ya da 3 yılda bir bağışıklık hala var olduğu halde aşılatarak kanser riskini artırıyoruz.


tabii ki de kontrolsüz bir biçimde kedimizi aşısız bırakamayız. aşı kontrollü olduğu zaman hayat kurtarır, kontrolsüz olduğu zaman ömür tüketir. bu yüzden tekrar aşılama yapmadan önce mutlaka ama mutlaka titre baktırmak gereklidir. VacciCheck kullanan klinikler bulmak imkansız değil. Hiç olmazsa kliniğinizin kullandığı aşının prospektüsünü önceden inceleyip markanın belirttiği sıklığa göre yaptırabilirsiniz. Çünkü normalde çoğu aşının prospektüste belirtilen koruyuculuğu 3 yıldır. Evet, aslında 3 yıldan bile fazla. Bunu ben söylemiyorum, rutin olarak titre testi yapan hekimler söylüyor. Fakat türkiyede çoğu hekim her yıl aşıları tekrar ettiriyor ve 3 yılda bir aşı yaptırmanın bile tehlikeli olduğunu düşünürsek her yıl aşı yaptırmak korkunç bir şey.


bu yüzden aşı yaptırmadan önce hekiminize mutlaka ama mutlaka aşının adjuvanlı olup olmadığını sormalısınız. aşı adjuvansızsa bile kontrolsüz aşılamadan korunmalısınız. eğer maddi durumunuz el veriyorsa kesinlikle her yıl titre baktırmalısınız.


asla aşıların kötü bir şey olduğunu söylemiyorum. kötü olan şey kontrolsüz aşılama. ben kendi kedilerimi kesinlikle aşısız bırakmam ama titre baktırmadan aşıyı tekrar da ettirmem


sizin durumunuza gelirsek, şu anda endişe etmeniz gereken bir şey yok çünkü vücudun adjuvana verdiği tepki bu. ama eğer şişlik bir kaç ay içerisinde yok olmazsa ve hatta büyümeye devam ederse mutlaka ama mutlaka biyopsi yaptırın.

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

Aşı yapıldıktan sonra elle o bölge ovulur ki ilaç orda toplanıp yumru oluşturmasın :)
Aşı sonrası yumrular oluşabiliyor çok yaygın diz o bölgeyi dairesel hareketlerle ovmaya bakın dağılırsa dağılır. Dağılmazsa da bir sorun oluşacağını sanmam. Bazen yara da olabiliyormuş o bölge duyduğum kadarıyla...

Minikmuezza
Minikmuezza

13161

Benim kedimede igne yapildi 10 gun sonra o sislik olustu yara gibi kabuklu bi sislik ovuyorum arada bakalim insallah bi soruna yol acmamistir

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

Evet bazen o ilaç ordan sırta dağılmadığı için yara olup kabuklanabiliyormuş. Duydum ama hiç yaşamadım. Kabuk düşünce iyileşeceğini düşünüyorum.
Bu konuda daha fazla bilgisi olan bir arkadaş yazarsa bakalım hep birlikte :)

Minikmuezza
Minikmuezza

13161

Icerden bi sislik var ama kenarlari sert yarayada benziyor cokda oynamaya korkuyorum 10 gun oldu farkedeli degisme olmadi

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1530 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR