Yakın zamanda eve ikinci kediyi alarak basarili karşılaştırma gerçekleştirdik.
Karşı cins düşünmeniz doğru bir fikir olmuş. Daha kolay adapte olmalarını sağlıyor bu durum. sekiz aylık bir erkek kedimiz var bizim de. Yanına bir yaşında dişi bir kedi aldık. Aralarındaki biyolojik gelişmişlik farkı sonuca etki edebilir diye düşünüyorum. O yüzden bence sekiz aylık bir kedinin yanina 5-6 aylık bir kedi almayı düşünebilirsiniz. Bu arada 4 yaşındaki kedinin yanina 6 aylık bir kedi alıp alistiranlar da var. Ancak bence anne altından 2-2.5 aylikken çıkan bir yavrunun başka bir kedi ile karşılaşmasından önce bir ay filan geçmesi daha sağlıklı olabilir gibime geliyor. nihai karar sizindir elbet.
Karşılaştırma konusunda en önemli faktör kesinlikle ve kesinlikle sabır. Lütfen gelen ikinci kediyi eve sokar sokmaz ilk kedinin yanina koymayiniz. Öncelikle farklı odalarda barindirin. Birbirlerinin önce seslerine alisicaklar sonra kapinin altından kokularıni alicaklar. Birini sevip elinizi yıkamadan gidip ötekini sevin. uzerinde yattiklari havlu veya yatak varsa alip otekinin altina koyun. Kedilerin en önemli tanışma yolu kokudur. Iki üç gün hatta gerek görürseniz daha fazla bu şekilde sürdürün. Birbirlerinin varlıklarına, seslerine ve kokularına alissinlar.
Ilk karşılaşma esnasında ikisine de hiç bir zorlamada bulunmayiniz. Kesinlikle herhangi birini kucağınızda veya kutusunda tutmayiniz. Ikisi de serbest bir sekilde olsunlar. Kaçıp saklanabilecekleri alanları kapatmanın. Odaların kapılarını açın. Kırılacak eşyalarınızı kaldırın. Birbirlerini ilk gordukleri anda muhakkak bir tislama, bagirisma, saldırgan tavirlar veya kovalamaca gorebilirsiniz. Kesinlikle müdahale etmeyin. Unutmayın kan dokulmedikce müdahale etmeyiniz. biri otekini altina alabilir veya koseye sikistirabilir, kesinlikle birini korkup kollamaya filan calismayiniz. Zaten herhangi bir olumsuzluk olmazsa bir 10-15dk sonra birbirlerini ölçmeye, izlemeye, tartmaya baslayacaklardir.
Ilk gün bir saat beraber durduktan sonra kedilerinizi ayırın. Ikinci ve ucuncu gün biraz daha fazla beraber kalsınlar. Bir süre sonra kavga etmeler filan azalacaktır.
Mama kaplarini ve tuvaletlerini ilk günlerde ayrı tutun. Beraber yaşamaya basladikca zaten aynı mama kabini veya tuvaletini kullanmaya başlayacaklardır.
Tam alışma iki haftadan fazla sürecektir. Lütfen sabırlı olun. Bu dönemde eski kedinizin pabucunun dama atılmadığını, yeni gelen kedinize de nereye düştüm ben arkadaş düşüncesi yaşatmayacak sekilde davranin. Ikisini de cok sevin sevdiğinizi de belli edin.
Unutmayın ki eninde sonunda birbirleri ile alisicaklardir. Önemli olan sizin sabırlı davranmanız. Kedilerin doğasına aykırı birşey yapmıyorsunuz.
Bu arada kisirlastirma oncesi dikkatli olun. Istenmeyen bir gebelik olabilir :)
Eksik kaldığım bir nokta varsa arkadaşlarımız tamamlayacaklardir.
Şimdiden hayırlı olsun yeni kediniz. Iyi günler.
Çok teşekkür ederim çok güzel açıklamışsınız gerçekten :))
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor