Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
Merhabalar bugün veterinerde ilk kez ufak kedimle ilgili bir sorun yaşadık. Agresif mizacı olan bir kediydi ama bunu beklemiyordum. Tırnakları kesilirken her tarafa dışkıladı ve idrar püskürttü. Ayrıca ısırarak kendini kanattı. Veteriner bunu tamamen kedimin karakterine bağlı ve doğal yorumladı. Ancak agresif mizaçlı bir kediye sahip olup bunu düzeltmek üzere adımlar atan biri varsa yardım istiyorum. Önümüzdeki hafta kısırlaştırılması söz konusu ancak veteriner kötü huyların tamamen geçmeyeceğini hafifleyeceğini söyledi. Ama bence kedimle çalışarak sakinleşmesine yardımcı olabileceğim bir yol olmalı.
Kısırlaşınca baya sakinleşir diye düşünüyorum ilk başlarda pek anlamazsınız ama zamanla düzelecektir.
Bende arkadaşın dediğinin aksine düşünüyorum yanlış davranışlarında onunla ilgilenmezseniz o davranışı bırakabilir hayır kavramını öğretebilirsiniz ama suyla ıslatmak felan bunlar çözüm değil ben önceden denemiştim hekim burnuna hafifçe vurun demişti onda benimki daha çok kuduruyordu :D hayır kavramını öğrendi ve kısırlaşınca aşırı sakinleşti 2 yaşına girecek ve evde kendim kesebiliyorum artık tırnaklarını buda benim deneyimimdi
Güzel yorumlarınız için teşekkürler. İki kedi babasıyım. Diğer kedimi de düşündüğüm için büyük kedimin tırnaklarının uzun olmaması şart. O sebeple kesmemek gibi bir ihtimal maalesef şu aşamada mümkün olmadığından kestiriyorum.
1 kedi daha sahiplenin diyecektim ama zaten iki kediniz varmış, benim kedimin agresifliği ikinciden sonra çok azaldı, sosyalleşti, adam oldu :) Yaşla da duruluyorlar, 2 yaşında nerdeyse şu an eski haliyle çok fark var. Tırnaklarını bence kendiniz kesin, kendi yapabileceginiz bir şey için vete götürüp strese sokmayın boşa. Başlarda cok zor oluyor ama zamanla kolaylaşıyor. İlk zamanlar her seferde 1-2 tırnak şeklinde tüm gün sürüyordu kesmemiz, başıma ağrılar giriyordu resmen tırnak kestiğimiz günler. Artık hepsini tek seferde, ya da 2 seferde kesebiliyorum. Kediniz derin uykudayken kesin, uyanıkken kestirmez.
Bu arada arkadaşlar lütfen kedinizin tırnaklarının çok uzamasına müsaade etmeyin, bir yerlere takılıp yaralanabiliyorlar, maalesef cok acı bir şekilde tecrübe ettim ben bunu.
Benim oğlum da veterinerde cılgınlıklar yapıyor. Ama evde öyle değil. Öncelikle onlara annelerinin egitim teknikleriini uygulayabilirsiniz. Mesela benim kedimi ben ısırdıgında ya da tırmaladıgında burnuna hafifce vurarak “yapma” ya da “hayır” diye biraz yüksek ses tonuyla kızıyordum. Anneleri de burunlarına vurarak egitir zaten. Simdi 4 yasında ve artık nelere kızacagımı cok iyi biliyor :) hayır dediğim anda duruyor. Biraz söyleniyor ama yapmaması gerektiğini biliyor. Aslında kedinizi şu an egitmek yerine tanımaya calısırsanız daha kolay eğitirsiniz. Hepsi birbirinden cok farklı cünkü. Mesela biz oyun oynarken bazen tırnaklarını cıkıyordu farkında olmadan “tırnak yok” diyerek patisine uyarı seklinde vuruyordum onu da ögrendi mesela artık cıkarmıyor tırnaklarını. Kesinlikle siddet icerikli sert sekilde değil aynı bir cocuk uyarır gibi sadece uyarı tonuyla konusursanız hem size karsı güveni kırılmaz strese girmez hem de daha iyi dinler. Ben kendi kedimde bunları gözlemledim. Kendisi benden baska kimseyi de dinlemez bu arada 2 yıldır evliyim ve eşimi hala dinlemiyor :)
Anaaa, ilk kez böyle bi canavar gördüm :D Kendi kedime de canavar derim, yanlış anlaşılmasın.
Genel olarak ne yazık ki kediler eğitilemez, anlar öğrenir ama yapmazlar. İstisnalar kaideyi bozmaz. Yaptıkları yanlış davranışın karşılığı olarak hoşlanmayacağı bir tepki verirseniz bi nebze azaltabilir bunu. Örnek olarak kızgın ve yüksek sesle hayır demek, suratına hafifçe üflemek, fıs fısla yüzüne gelmeyecek şekilde azcık ıslatmak onları caydırabilir.
Ama bahsettiğiniz şey biraz farklı bi durum öte yandan. Çünkü tırnak kesilmesi kedilerin %90ının sevmediği ve kaçtığı bi durumdur. Bu yüzden tepki vermesi normal. Dediğim gibi diğer yanlış davranışlarına tepki vererek azaltabilirsiniz bi ihtimal
Ama agresif olduğunu bilmenize rağmen onu strese sokup tirnagini kestiriyorsunuz. Ben hiç kesmiyorum gerek duymuyorum
Bu arada evdeyken normal zamanlarda agresif değilse o kediye agresif denemez. Veterinere gidince, ya da evde de olsa sevmediği bir şey yapılırken her kedi kaplan kesiliyor zaten. Aslında sizin kedinize pasif agresif demek daha doğru olur :) Kendine zarar vermiş çünkü :) İnanın benim kedimin veterinerdeki halini görseniz öpüp başınıza koyarsınız kedinizi, kocaman koruyucu eldivenle tutuyorlar, ben korkuyorum kedimin veterinerdeki halinden :) Hatta veterineri korumak için tırnaklarıni kesip götürüyorum ama bizimki ısırıyor daha çok, ağızlık da takmak lazım :)
Ve ayrıca bende kısırlastırdıktan sonra daha sakin olduugunu fark ettim. Ve de bırak tırnaklarını kesmeyi evde traş bile edebilecek seviyeye geldik. Biraz zorluyor tabi hırlamalar , söver tarzda miyavlamalar oluyor tabi ama en azından kendi evinde ve benim yanımda olması güven veriyor. Hem anestezi de almamıs oluyor. Sonunda da ödül mamasıyla işi tatlıya baglıyoruz :)
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.