Sonda Sonrası Kedi Ve Disilestirme Ameliyati

gizemt77
gizemt77

1058 Puan

2.5 yasindaki Kedime dün idrar çıkışının kristal yuzunden tamamen kesilmesi üzerine sonda takıldı. (Bir yıl önce de takılmıştı) Sondasi acik sekilde bir odada gezinmesine izin veriyorum, kum koymadim sondayi tikamamasi icin, uc gun duracak pazartesi cikacak ancak cok aci cektigi belli, idrar yaptiktan sonra oraya uzanmaya calisip boyunluk engelleyince hirliyor. metacam diye bir agri kesici vermisti vet. gunde iki kez üçer cc veriyorum. bunun disinda hills cd ve kotervin kullaniyorum. idrar kesesinde baski oldugu icin kabizlik vardi dun lavman yapilmisti. bir kere yaptı ama bu uc günlük süreçte diskilama olmamasi problem yaratir mi? bir de sorunu dort aydir yasiyoruz tekrarlarsa disilestirme ameliyati olacakmis, deneyimleyenler bana bilgi verebilir mi hem sonda hem ameliyat surecleriyle ilgili.

15 CEVAP

HaleSebnem
HaleSebnem

8249

Gizem hanım, benim oğlumda dişileştirme ameliyatı oldu ama onun ki doğumsal anomali idi. İnce bağırsak gelişmediği için önce ince bağırsağı oluşturmak için ameliyat oldu. 23 gün sonda takılı kaldı ama sonuç alamayınca dişileştirme ameliyatı oldu. Ameliyat olduğunda 3,5 aylıktı. Ameliyattan sonra 10 gün kadar idrarını yapabilmesi için yeni açılan kesiğe sonda takılı kaldı. Deri iyileşsin yapışma olmasın diye. İlk hafta kuma sık sık gidip az az çiş yapıyordu ama bir sıkıntısı yoktu. 10 günden sonra aralar uzadı ve normal kediler gibi günde 2 ya da 3 defa çişini yapmaya başladı. Şu an 6 yaşında ve bu ameliyattan sonra üriner hiçbir problem yaşamadık. Güvendiğiniz işinin ehli bir hekim ise aklınız kalmasın. Çünkü burda önemli olan ameliyatın doğru yapılması sonrasında sizi ya da kedinizi çok fazla hırpalayacak bir durum oluşmuyor.

HaleSebnem
HaleSebnem

8249

@Siyammm arkadaşımızın kedisi de sizinki ile aynı sebepten dişileştirme ameliyatı olmuş. Onun bilgilendirmesi şu şekilde;


feline ürolojik sendrom. (kimi yerde feline urinary syndrome, kimi yerde de feline urologic syndrome.)
kedilerin idrarındaki zengin mineraller (özellikle magnezyum diyorlar) çökelti yaparak idrar yolu taşlarına dönüşüp idrar yolunu daraltıyor, tıkanmasına sebep oluyor. kedi idrarını yapamıyor, acı cekiyor ve idrar kesesinde biriken idrar vücuda karısarak üre komasına sokuyor. ölümcül bir hastalık.
gece bagırmaya baslayan kediyi sabah veterinere götürdügümde, ki ben hala kızgınlıktan kaynaklandıgını sanıyordum, idrar kesesini kontrol etti ve narkoz verip sonda takmaya calıstı. fakat tıkanıklık c.organ ucuna kadar geldiginden ve sonda 1 cm bile ilerleyemediginden dolayı öglen ameliyata aldılar. Testileri ve cinsel organı kesildi, idrar yolu tıpkı disi kediler gibi anüsünün altına dikildi. 5 gün kadar sonda kalacak, yaranın kaynamasını bekleyecekler. vücudunda kreatinin miktarı fazla oldugundan buna yönelik serum veriliyor. yarayı kurcalamaması icin kafasında bir baslık var ve kafeste yatıyor. tam iyilesme süreci 15 gün sürecekmis.
kediniz kumunu karıstırıp duruyor ve bir türlü idrar cıkartamıyorsa kabız olmus diye düsünmeyin ve veterinere götürün. erken giderse sonda ile halledilebiliyor ve diet mamalar ile (magnezyum miktarı daha düsük olan) ameliyatsız çözüm saglanabiliyor(mus). market maması denilen kalitesiz mamaların cok büyük etkisi oldugunu söylüyorlar. hem rahatsızlık süresince hem de ameliyat ve sonrasında cekecegi büyük acıları engellemek icin dikkatli olup önlem almalı.

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

İzninizle birkac soru sormak istiyorum size. Normalde hangi kuru mamayı kullanıyordunuz, yaş mama ne sıklıkta veriyordunuz ve az mı su içiyordu kediniz acaba. Benim kedilerim de erkek ve acaba dikkat etsek de bu hastalık oluyor mu onun için sordum soruları. En korktuğum seylerden biri idrar kristalleşmesi bazen manyak gibi çiş yapma seslerini dinliyorum kedilerimin :)

gizemt77
gizemt77

1058

ben bu sorunu bir buçuk yil once yasadim ilk, o zaman iki uc ay icin kaliteli olmayan mama almak durumunda kalmıştım o sebeple olustu sanıyorum. o zaman sonda takilmisti ilk kez. ama o zamandan beri kaliteli mamalarla besledim royal canin, hills cd verdim ona ragmen surekli tekrsr etti hastalık, hareketsiz, sisman ve az su iciyor bunlar da etken sanirim. bundan sonra yas mama ve kuru mama karisik gidip biraz egzersiz yaptiricam.

gizemt77
gizemt77

1058

bu arada sondanin icinde kan pihtisi kalmis, hayvan yine idrar yapamadi bugun fark ettim hemen veterineri aradim, covidden dolayi vetler kapali oldugundan tarif etti, kestim dikisleri. tikaniklik acildi ama hayvan baya kan isiyor, veteriner normal demisti. pazartesi gidicez tekrar onerisi olan var mi? bol su icirmeye devam edeyim, degil mi?

HaleSebnem
HaleSebnem

8249

Ameliyattan sonra 10 gün klinikte kaldı. Sonda çıktıktan sonra eve geldi. Mesajımda ki “ilk hafta çişini az az yaptı” derken eve geldiği ilk hafta.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Açıkcasi ben bir kac kere okudum bu soruyu birsey anlamadım, bos boş da biseyler sallamak istemedim

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Kedisi dişilestirme ameliyati olan bir uye vardı, adını hatırlayamadım şimdi. Filtreden arayip bulup ona mesaj atabilirsiniz.

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

Biri dişileştirme ameliyatı sonrasında kedisinde kansızlık oluştuğu için kedisini kaybetmişti nerden biliyorum günlerce kediye kan verecek kedi aradım...
Pek bir bilgim yok.
Siz kedinizin kristalleşme sorununu çözmeye çalışın...

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Teşekkür ederim cevap için, su içmesi icin su pınarı alabilirsiniz, faydası oluyor.

gizemt77
gizemt77

1058

kedimin sorunu tekrar etti ve yarim saat icinde dişileştirme ameliyati olacak. Ameliyat sureci hakkinda bilgi sahibi olanlar mesaj atip sureclerini anlatirlarsa cok mutlu olurum.

gizemt77
gizemt77

1058

fikri olan yok mu??

gizemt77
gizemt77

1058

bu ameliyati yaptiran varsa ameliyat sonrasi süreci anlatabilir mi? saglikciyim ve tum izinlerim iptal edildi, kediye benden baska yapabilecek kimse yok. ameliyat sonrasinda evde gozlem gerekiyor mu? sonda surecinde veterinerde mi kaliyor? tam iyilesme ne kadar suruyor?

Aylagkdmr
Aylagkdmr

96

Merhaba ameliyat sonrası hakkında detaylı bilgi paylaşacak yok mu sonda ile evde kaç gün duruyor kumunu ozel bır kum almak lazm mı dıkıslı yara sonucta

Merhabalar benim kedim de 5 yaşında 11 gün önce dişileştirme ameliyatı oldu.Sondası çıkarıldı idrar çıkışı normal fakat ameliyattan bu güne kadar geçen 11 günlük sürede kendi isteğiyle mama yemiyor sürekli zorla yediriyorum.İki kez iştah açıcı iğne yapıldı ama bi faydası olmadı sizlerde yeme problemi oldumu.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 6295 Görüntüleme
  • 15 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81951 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR