Yaş Mamalar Hakkında (Son Kez)

LÜTFEN OKUYALIM ❤️
• Hala insanlar öneri beklerken "yaş mama vermeyin kuru mama daha saglikli yas mama yemesin ne olacak" diyen kisiler var. Bilgisiz olduklarini dusunmuyorum ama bu konuda bilgisiz olduklarina eminim. Kedilerin yedigi ana besin kuru mama ve kuru mamada su orani %8 civarindadir. Sizin yediginiz her yemekte su bulunuyor bir de ekstra su iciyorsunuz (insanlar). Fakat kediler su almak icin sadece su iciyor o da susayinca az bisey. Bu yuzden vucutlarina yeterli su girmiyor. Onlar icin yas mama bir yan besin degil ana besin olmak zorunda tipki insanlarda oldugu gibi. Yavru yetiskin farketmez bir kedi gunde 100gr yas mama yemeli daha gecen konu acildi yurt disinda gunde 1 avuctan fazla kuru mama verilmemeli diyorlar yas mamayla ve cig etle besliyorlar diye biraz ornek alsak daha iyi olur.

7 CEVAP

Cansumuezza
Cansumuezza

23418

Bu yanlış uygulamanin en büyük sebebi veterinerler. İnsanlar yaş mamaya canavar gibi bakıyor.15 gunde bir yaş mama ver oda şart değil demişti bi veteriner şaka gibi.

Cansumuezza
Cansumuezza

23418

Kuru mama insanların ugrasmamak icin çıkardığı bir piyasadır keşke gerektiği gibi besleyebilsem onları

Aynen öyle ben de gordum oyle veterinerler zaten ne kuru mama markasi ne yas mama sıklığı bu konularda tam dogru bilgi veren veteriner bulmak baya şans işi. Kuru mamayi hazir yemek gibi dusunuyorum. İnsanlar da saglikli yemek yapmak yerine siparis verir hazir seyleri. Bi nevi kolaya kacmak iste

Ne demişler en kotu yas mama en iyi kuru mamadana iyidir...

TATA4242
TATA4242

118617

Su ve kuru madde: İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su, kedi beslenmesinde önemli bir besin maddesidir. Hayvansal dokularda yüksek miktarda (doğumda % 75, ergin yaşta % 60) su bulunmaktadır. Kediler vücutları için gerekli olan su ihtiyaçlarını içtikleri su, yemlerin yapısında bulunan su ve metabolik olaylarda açığa çıkan su ile karşılamaktadırlar. Yemlerin yapısında bulunan ve su dışında kalan kısım kuru madde olarak adlandırılır. Su ve kuru madde ihtiyaçlarını fizyolojik durumlarına göre ayarlama yeteneklerine sahip olan kediler, diğer hayvanlar gibi kilogram canlı ağırlıklarına göre su tüketmezler.
Su tüketimi daha çok tüketilen kuru madde miktarına (4000 kcal/kg toplam enerji) bağlıdır. Bunun muhtemel nedeni kedilerin köken olarak bir çöl hayvanı olmaları ve idrarlarını yoğunlaştırabilme kabiliyetine sahip olmaları gösterilmektedir (Prentsis ve ark 1959; NRC 1995; Pond ve ark., 1995; Tisch 2006; Cameron ve ark., 2011; NRC 2012;). Cameron ve ark., (2011) ergin kedilerde ortalama kuru madde tüketimini % 0 su içeren yemlerde 79-106 gram, % 40 su içeren yemlerde ise 104-160 gram olarak vermektedir. Kedilerin tüketilen her birim kuru madde yem için 2-2.8 birim su tüketmeleri gerekmektedir. Bu miktarda su gün içinde farklı zamanlarda karşılanabilir. Oysa köpeklerde canlı ağırlığa bağlı olan su tüketimi yemlemeyi takiben bir saat içinde karşılanmak durumundadır. Su tüketiminin gün içine dağıtılması kedilerde idrar yolu taşlarının sıkça görülmesine neden olmaktadır (Bradshaw ve ark., 1996; Cameron ve ark., 2011; NRC 2012). Kedilerin sağlıklı olabilmeleri için, ihtiyaç duydukları taze ve temiz suya her an ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. Aksi taktirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmakta ve ölüm şekillenmektedir. Su ve kuru madde ihtiyacı kedilerin çevre şartları, canlı ağırlık ve fizyolojik döneme bağlı olarak değişmektedir. Tüketilen yemin su oranı arttıkça belli bir düzeye kadar yem tüketimi de (kuru madde tüketimi) artış göstermektedir. Yemin kuru maddesindeki azalmaya (5.7/1) bağlı olarak arttırılan yem tüketimi kedilerde su tüketimini azaltılmakta veya tamamen ortadan kaldırmaktadır (Prentsis ve ark 1959; Castonguay 1981; Cameron ve ark., 2011). Bu durumda yem tüketimi artsa da uzun süreli yüksek nem içerikli yemlerin tüketimi, yetersiz kuru madde alımına bağlı olarak canlı ağırlık kayıplarına neden olmaktadır. Kuru madde tüketiminde yemin enerji içeriğinin etkisi istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Kuru madde tüketimi (41,5-57.8 g/gün) yemin protein içeriğine (% 12.2-% 49.6) göre de kısmen değişiklik göstermektedir. Kedilerde suda çözünmüş maddelere karşı aşırı bir duyarlılık bulunmaktadır. Sıvı tüketiminde etkili olan faktör suda çözünmüş maddelerdir. Bu nedenle su içeriği yüksek bir çok yem maddesi suya tercih edilmektedir. Tüketilen protein kaynağı da su ihtiyacını etkilemektedir. Özellikle kırmızı et diğer protein kaynaklarına göre su tüketimini arttırırken, yemde ve suda bulunan tuz oranının artması kuru madde ve su tüketimini azaltmaktadır (Bartoshuk ve ark., 1971; Funaba ve ark., 2005; Wei ve ark., 2010; Green ve ark., 2015. Fabuna ve ark., (2001) günlük su tüketimlerini farklı (balık unu ve mısır gluteni içeren) diyetler için sırasıyla 39.2-50.2 ml/kg/canlı ağırlık olarak vermektedir. Günlük su tüketimi ihtiyacını Kirschvink ve ark., (2005) 4.5 kg ağırlığındaki bir kedinin 240-300ml olarak vermektedir. Baran (Baran 2007) ise su ihtiyacını kilogram canlı ağırlık üzerinden 50-100 ml şeklinde vermektedir. Kedilerde kuru madde tüketimi üzerinde çoğunlukla durmamaktadır.

Hatice00
Hatice00

2211

Güzel bir açıklama olmuş ağzınıza sağlık :)

Teşekkür ederiiim.
/
Bişey ekleyeyim hergün yaş mama vermemiz gerek evet fakat bunun yaninda 2 gunde 1 dislerini de fircalamak gerek ki tartar vs olusmasin

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 334 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 5 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80086 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR