Merhaba, 1 ay önce 2.5 aylık bir yavru kedi sahiplendik. Ancak kediyi alırken burun akıntısı ve hapşırık vardı. İlk başta tablet antibiyotikle tedaviye başladık, geçmedi. Kan tahlili yapıldı, sıvı süspansiyon (agumentine) antibiyotik ve vitamin takviyesiyle 2 hafta devam ettik, geçmedi. Burun akıntısı için mukolitik (Asist) kullandık, geçmedi. En son antibiyotik ve bağışıklık güçlendirici (Zylexis) enjeksiyon yapıldı, Azitrol antibiyotik ile devam edeceğiz. Ancak yavrucak perişan oldu. Daha önce bu durumu yaşayan ve tavsiyesi olan var mı?
Kedi gribi, özellikle yavru kedilerde etkilerini göstererek aynen insanlardaki gibi kedilerde de solunum yollarında çoğalma gösteren enfeksiyon türlerinden biridir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de son derece rahatsızlık veren ve tehlike yaratan bu grip oldukça etkilidir. Birçok insan kedilerde görülen bu virüsün insanlara da bulaşmasından korkmaktadır. Fakat böyle bir durum söz konusu olmadığı gibi imkansızdır. Genellikle bakımı eksik olan kedilerde görülen kedi gribi birçok uğraş sonrası gerekli önlemler alındığında zamanla iyileşme gösterebilir. Fakat bu durum biraz zahmetli olabilmektedir. En çok yavru kedilerde bu gribin görülme nedeni ise tabi ki yavru kedilerin yetişkin kedilere göre bağışıklık sistemlerinin düşük olması durumudur. Bu durumda bu tür kedi gribi hastalığına yol açan virüsler bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeni ile çok daha fazla etkilenmektedir. Özellikle soğuk mevsimlerde kedinin bakımının daha fazla yapılması ve yattığı bölgenin soğuk bir bölge olmamasına dikkat edilmelidir.
Kedi gribi genellikle başka bir kediden bulaşmaktadır. Bu durum kedinin hapşırması, göz yaşının sağlıklı kediye bulaşması ve diğer şekillerde herhangi bir cilt temasında bulunmaları ile birlikte sağlıklı kedi de bu virüslerin etkisinde kalmaktadır. Bu virüsler insanlarda görülen grip virüsleri gibi yaklaşık olarak 2 gün içerisinde etkilerini göstererek kedinin bu durumdan dolayı oldukça rahatsızlıklar yaşamasına neden olacaktır. Bu virüsler mama kapları ya da kedinin kullandığı diğer eşyalardan da bulaşabildiği için bir başka kedinin eşyalarını kedinize kullandırmamanız yine bu gripten kedinizi rahat bir şekilde korumanızı sağlayacaktır. Uygun ortamlarda bir haftaya yakın olarak canlılığını koruyabilmektedir. Bu nedenle eşyalar çok fazla kullanılmasa bile bu virüsler kedi için oldukça risk taşımaktadır. Kedi gribinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Aslında belirtileri insanların bildiği grip belirtileriyle aynı olsa da küçük farklılıklar görülebilmektedir. Yavru kedilerde ve yaşlı kedilerde çok daha büyük tehlikeler meydana getirerek sorun haline gelen bu durum şu şekilde belirtiler göstermektedir:Kedi gribi hastalığına yakalanan kedilerde ilk olarak halsizlik ve aşırı uyku isteği meydana gelmektedir. Hastalık kısa bir sürede ilerleyerek kedide şiddeti burun akıntılarına ve göz sulanmasına neden olmaktadır. Bu sırada kedi oldukça halsiz olduğu için çok fazla hareket etmez. Bunun yanında diğer bir belirti ise tabi ki hapşırma belirtileridir. Kedi sürekli olarak hapşırabilir. Bu durumda yapmanız gereken en mantıklı iş tabi ki kediyi hiç zaman kaybetmeden veteriner hekimine götürmektir. Veteriner hekimi ise bu tür vakalarda genellikle kediye antibiyotik etkisi olan serumlar takarak bazı ilaçlar tavsiye etmektedir. Tüm bunların yanında kediniz için evinizde yapacağınız bakımlarda kedi gribi hastalığının iyileşme sürecini etkileyerek kedinin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Örneğin daha sıcak ortamlarda kedinin barınmasını sağlayarak ve rahat bir bölgede onu bulundurarak dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında sürekli kedinin karnını tok tutmanızda hastalığın iyileşmesi için destek olacaktır. Bu küçük ama etkili işlemler kediniz için oldukça iyi olacaktır. İşte tüm bu işlemlerle kedi gribi sorununu kedinizde uzaklaştırarak etkilerini ortadan kaldırmasını sağlayabilirsiniz.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor