Öksüz bebeklerin bu ihtimali ne zaman ortadan kalkar? Süt tozu veteriner tuvalet sorunu vs gibi konulara değinmezseniz sevinirim. Bunların hepsi zaten düşünülmüş şeyler. Sadece sorum şu ki bebekler kaç günlük olduklarında ölme ihtimalleri ortadan kalkar?
Petlebiye normalde girmiyorum biliyorsunuz. Içimi yakan bir konu olmasa yine girmezdim. Ben ortalama 40 günlük olduklarında diye düşünüyorum, deneyimli arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.
45-65 gün arası süt emme dönemidir.Kediler için ilk 1 ay süt içme süreklidir ve sonraki ay azalarak tamamen sona erer.Bu sebeple tam bir süre verilememiş ve genelde bu dönem ortalama 2 ay olarak söylenmiştir.Yani ilk 2 ay çok önemli.Öksüz bir yavru için,anne adayı bulunamıyor ise,süt tozu yerine süt kullanmak daha doğru olacaktır.Bunu söyleme sebebim ise,bu yaşama ihtimalini daha fazla arttırır.Kedi Gençlik Hastalığı (Kedi Panleukopenia) özellikle yavru kedilerde sık seyrettiğinden ve anne sütü almayan bir kedide görülme riski yüksek olabileceğinden bu sebeple ölebilir.Bunun için özellikle öksüz olan bir yavru için,kusuruma bakmazsanız,keçi sütü önereceğim.İnsanların yani annelerin dahi sütleri kesilebiliyor ve bu kişilere anne sütü veremediği için,keçi sütü öneriliyor.Nedeni ise keçi sütü çok iyi sindiriliyor ve ishale neden olmuyor,ayriyetten çok daha besleyici.Kediye süt verilebilir mi?Sorusuna gelirsek evet verilebilir.Ortalama olarak 2 ay kadar laktaz sayesinde laktoz yıkımı gerçekleştiği için,bu dönemde kullanmak onu kötü etkilemeyecektir,ama siz ginede 45 günden sonra,kuru mamada vermeye çalışın(45-60)yani bu sayede 60 günü tamamlayın,yemezse sütten kesilmemiş olucak ve 60 günden sonra kuru gıda tüketecektir.
İnek sütünde 3.6 ve 5.5 arasında laktoz bulunur(aralık farkı çeşitli faktörlere göre değişir)
Koyun sütü ise 4.5 -5 aralığında içerir.
Keçi sütü ise 4.1 oranında laktoz içerir.
Kedi sütü ise 4.9 laktoz oranına sahiptir.
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_3797.htm
(burada aynı şekilde,keçi sütü dışındakiler sayılıyor)inek sütüde olabilir ama kedinizin durumunu bizzat görmediğim için riske atmak istemiyorum.
Hayatta kalma konusuna tekrar döner isek,kedilerin hayatta kalıp kalmayağını gelişimi belirler,yani bunun net bir cevabı yok.Bu gelişimin tüm hayattındaki en önemli dönemi yavruluk olduğu için,ilk 2 ay en riskli dönemi,tabiiki bu aydan sonra yavrulukdan çıkmıyor.Yavaş yavaş kuru mama yemeye başlıyor ve etrafını tanıyor.Hormonların tam olarak oturduğu dönem ise,bu alışma dönemi dahil olmak üzere toplam 4 ay,yani 4 aydan sonra,herşey yerine oturmaya başlayacak ve 5.5 aylık olunca,gençlik dönemine girecek.Bu döneme girdikden sonra ise eskisine nazaran risk daha düşük.Çünkü annesi tarafından terk edilen veya terk edilmeyen birçok kedi bu dönemi zar zor görüyor.Bunun sebebi ise gelişim eksikliği.5-5 ay ve 2 yıl arasında ise gelişim devam edeceğinden,eğer yavru iken bir eksiklik var ise bu dönemde ortaya çıkacak.
Bence 2 aylik olana kadar. Veya 1.5 - 2 arasi o civarda.
2 ay !
Kediye özellikle bebek kedilere keçi inek koyun sütü asla asla verilmez. Bağırsak problemlerinden kedi ölebilir bile. Sadece kedi süt tozu kullanın eğer yoksa geçici süreliğine laktozsuz ve sulandırılmış süt kullanın.
Mesajı yeni gördüm,süt tozunda kullanılan Melamin maddesine bir bakın derim.
Keçi sütü ortalama bileşim bakımından inek sütüne benzerlik göstermekle birlikte, fizikokimyasal niteliklerindeki bazı farklılıklar nedeniyle inek sütünden daha değerli
olarak düşünülmektedir. Bu özelliğiyle de; bebekler, yaşlılar ve süt veren kadınların beslenmesinde kullanılmaktadır. Keçi sütünün bazı özellikleri bu bağlamda inek
sütünden farklılıkları aşağıda sıralanmıştır:
Taze keçi sütünün asitliği 6.4-10 SH, yoğunluğu 1.028-1.041 g/ml dir. İnek sütüne
göre daha yüksek oranda küçük çaplı yağ globülleri bulundurması süt proteinlerinin
özellikle de αs1 kazeinin kalitatif ve kantitatif açıdan farklılıklar göstermesi daha kolay sindirilebilmesini sağlamaktadır.
Keçi sütü kısa ve orta zincirli tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri (kaproik, kaprilik,
kaprik) bakımından zengindir. Bu bileşenler emilim ve metabolizma bozuklukları, kolesterol problemleri, ve yetersiz beslenme bulguları sergileyen hastalarda tedavi
edici nitelikler taşımaktadır. Bu bileşenler aynı zamanda keçi sütünün kendine has
ağır kokusuna da neden olmaktadır. Kötü bakım ve ağıl koşullarının olduğu durumlarda bu koku ve tat süt ve ürünlerde daha belirginleşir.
Keçi sütünde kadın sütüne göre daha yüksek miktarda esansiyel yağ asitleri bulunmakta, bu da emziren kadınlar açısından önem taşımaktadır.
Keçi sütü ürünlerinin endüstriyel ölçekte üretimini kısıtlayan başlıca faktör, laktasyon döneminin 6-7 ay arasında değişmesi ve bu nedenle üretimin mevsime bağlılık göstermesidir.
Keçi sütü bileşim açısından inek sütüne yakın değerlere sahiptir. Karoten miktarı az
ve A vitamini diğer süt türlerininden 2-3 kat fazla olduğundan rengi daha beyazdır.
Peynir mayasıyla daha kolay pıhtılaşır. Yağ globülleri küçük olduğundan kaymak bağlaması zordur. Bu özellikleri nedeniyle sindirim güçlüğü çekenler ve bebek beslenmesinde tercih edilir. B12 vitamini ve demirce fakir olduğundan uzun süre keçi
sütüyle beslenenlerde kansızlık görülebilir.Uzun süre besleme yapılmadığı için kedi yavrusu için eksiklik oluşmaz.Zaten paylaştığım makaledede hekim koyun ve inek sütü kullanmayın demiyor,ishale sebebiyet verebileceğini söylüyordu.Yani inek sütü kullanılan ve ishal görülen bir kedinin laktaz enzimi az olabilir bu sebeple ishal görülür ve bu gibi durumlarda keçi sütü tavsiye edilir.2 aydan sonra ise hiç bir kedi için süt önerilmez.Çünkü laktaz enzimi azdır ve laktoz intoleransı gelişebilir.Yoğurtlarda gelişmemesinin sebebi ise laktozun süt gibi olmaması kaynaklı ve bakteriler tarafından kolay parçalandığı içindir,ginede oranında verilmesi önerilir.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor