Yüksek Protein

YAZI BANA AİT "DEĞİL"
Tata YAZMİS KOPYALAYİP YAPİSTİRİYORUM İSTEYEN OKUSUN BENCE OKUMALİSİNİZ


Arkadaşlar kulakdan dolma bilgileri paylaşmayın.
1-Kediler yüksek Protein için uygunlardır.
2-Kedilerin karbonhidrat ihtiyacı %5-10 aralığıdır.
3-Yavru kediler için protein en az %50 Ergin kediler için en az %36 oranında olmalıdır.
4-Kediler %80 protein içeren diyetlere karşı adapte olmakda zorluk çekmezler.
5- Kedilerin protein katabolizmasında yüksek miktarda karaciğer enzimine ihtiyaç duymaları da yüksek protein ihtiyacının bir diğer nedeni olarak görülmektedir. Yüksek karaciğer enzimlerine olan ihtiyaç kedilerin düşük diyet proteinin adapte olmalarını güçleştirmektedir. Düşük protein (% 17) beslenen kedilerde düşük proteine adaptasyon güçlüğü yaşanırken yüksek proteine (% 80) adaptasyonda sorun oluşmamaktadır. Doğal ortamda kedi diyetlerinde ortalama protein % 50-60 düzeyindedir. Proteinlerin yapısında bulunan arginin, metiyonin, histidin, fenilalanın, lizin, lösin, isolösin, treonin, triptofan, valin ve taurin kediler için esansiyel aminoasitlerdir. Özellikle bitkisel proteinlerde az miktarda bulunan taurin beslenmede belirleyici olmaktadır. Yemin yapısındaki aminoasitlere duyarlı olan tat alma özellikleri ile kediler protein tüketimini kısmen ayarlayabilmektedirler. Bitkisel yemlerde çok az miktarlarda bulunan taurin hayvansal yem tüketmeyen veya az tüketen kedilerde önemli sağlık problemleri (retinanın dejenarasyonu, görme yetisinin kaybolması, bağışıklık sisteminin çökmesi, gelişmenin gerilemesi, zayıf ve ölü doğan yavru sayısının artması) oluşturmaktadır.
6- Doğada kediler ihtiyaç duydukları enerjinin önemli bir kısmını hayvansal kökenli besin maddelerinden (yağ ve proteinlerden) sağlarken ticari yemlerde ise bu enerji genellikle baklagil, buğdaygil taneleri ve diğer bitkisel ürünlerin yapısında yer alan karbonhidratlardan karşılanmaktadır. Metabolik bir gereklilik olarak kedilerde enerjinin % 50'lik kısmı proteinden sağlanmalıdır. Devami asagida

10 CEVAP

Toplam enerjinin % 35-40'ından daha az bir kısmı hayvansal kökenli yemlerden karşılanması durumunda kedilerde daha fazla enerji ve kuru madde tüketme eğilimi görülmektedir. Bu durum obezitenin temel nedenini oluşturmaktadır. Otçullara oranla kısa bir sindirim sistemine sahip olan kedilerde bitkisel kökenli yemlerin % 5-10'dan fazla olması besin maddelerinin sindirilmeden atılmasına ve sindirim güçlüğüne neden olmaktadır (Zoran 2002; NRC 2011). Kaynağına bakılmaksızın yüksek enerjili yemlerin tüketilmesi durumunda kediler kuru madde tüketimini başarıyla ayarlayamazlar. Uzun süreli yüksek enerjili yemlerin tüketimi hızlı bir canlı ağırlık artışına neden olmaktadır (Hirsch ve ark., 1978; Prola ve ark., 2006). Yemin enerji düzeyinin azaltılması amacıyla diyetin sindirilmeyen karbonhidrat (selüloz vb.) oranının arttırılması yerine su içeriğinin yükseltilmesi, kedilerin hem canlı ağırlıklarını daha kolay kontrol etmelerini sağlar hem de fiziksel aktivitelerini iyileştirir (Morris ve ark., 2006). Aktif evcil kediler için NRC günlük metabolik enerji ihtiyacını 80 kcal/kg, olarak verirken pasif kediler için günlük 50 kcal/kg vücut ağırlığı olarak vermektedir (NRC 1986; Butterwick 2000).
7-Günlük su tüketimi ihtiyacını Kirschvink ve ark., (2005) 4.5 kg ağırlığındaki bir kedinin 240-300ml olarak vermektedir. Baran (Baran 2007) ise su ihtiyacını kilogram canlı ağırlık üzerinden 50-100 ml şeklinde vermektedir. Kedilerde kuru madde tüketimi üzerinde çoğunlukla durmamaktadır.


Kısaca kediler için,bu bilgileri özetlersem,kedilerde protein çok önemli yer tutar.Kediler hepçil değildir ve karbonhidrat onlar için dışdan alınması gereken bir kaynak değildir.Yediklerinden bu küçük miktarı alırlar.Evde yaşayan kediler ile doğal ortamdaki kedilerin gereksinimleri değişmemektedir.Değişen tek şey,yediklerinden aldıkları suyu,kuru mamalardan alamayan kedilerin,bu eksikliğini gidermek için,su şelalesi alınmalı veya yaş mama verilmelidir.Bu sayede su eksikliği ve ileride oluşabilecek hastalıklar önlenmelidir.Diğer bir konu ise kuru gıda evde yaşayan kediye göre verilmelidir.Yani kalorisi dengelenmelidir.Bu ise evde beslenen 5 kilo bir kedide (5X30+70=220) yani mamaya göre bu ayarlanmalıdır.Zaten her mamada bu oran ayarlanmış ve arkasında yemesi gereken günlük miktar verilmiştir.Bunlara dikkat edildiği takdirde kedilerde sağlık problemi gözükmez.Sizlere tavsiyem yukarıda belirtildiği gibi karbonhidrat miktarı yüksek gıdaları kullanmamanız ve su ve enerji yani kalori miktarına dikkat ederek,mamayı oranına göre dengeli vermenizdir.Kısır kedi mamalarına bu zaman kadar karşı olmamın sebeplerinden biride budur.Kısır kedi mamalarındaki tasarım tamamiyle kilo kontrolüne yöneliktir ve kalorisi düşürülmüştür.Ancak bu duruma zıt bir şekilde karbonhidrat miktarı yükselmiş,protein oranı düşürülmüştür.Bu sebeple kuru gıda yemesinde artış ve obeziteye varan sonuçlar görülebilir.Bakıldığında söylendiğinin aksine omega 3 balık yağı düşürülmüş(iştahı kapatır ve doygunluk verip kilo kontrolü sağlar)ve kediler için gereklidir.Taşlaşma karşıtı olduğu söylenmiş ancak çoğu markada Magnezyum Fosfor Kalsiyum seviyeleri,kimi markada aynı,kimi markada ise yakın tutulmuştur.Bu sebeple kısır kedi mamaları taşlaşma önlemez.Zaten taşlaşma önlemek için bu değerlerin azaltılması yeterli değildir.Önemli olan sindirim kolaylığı ve kuru mamaya oranına bağlı,gereken su tüketimidir.Buraya kadar okuyanlara teşekkür ediyorum ve gereken bilgiler için makale paylaşıyorum.

minky
minky

15098

Psrdonda royalcanin,hills,Proplanda aldığı vitamin,yağ,protein ve aminoasit falan bizim cipsten aldığımız (?) Şeyle denk.Cipsten aldığın %3 proteinin sana faydası yoksa o kedinin RC,hillsproplamdam aldığı proteininde faydası yok

sekerfare21
sekerfare21

115656

Hayir benim anlamadigim proteini yerip, icinde gercek et olmayan yag ve karbongidrat dolu mama ovmeleri.
Cig etle, vitaminlerle besliyor olsalar bu kadar ses cikarmalaeini anlayacam.

@sekerfare21
Maalesef işte. Tamam Orijen kötü dersin (demez kimse de bazilari diyor) neden RC översin yada proplan. Tahılla dolu tahılla. Gerçek et yemeleri lazim. Dusuk protein vercem diye ya kg ı 10 tl mama verirler yada RC falan.

Alaracatlover
Alaracatlover

115979

Beni biliyorsun zaten:) Ben vet tanıdığıma danışmıştım.İnternette asılsız dolaşan çok bilgi var protein ile ilgili kedilerin asıl kaldıramadığı yüksek yağ ve karbonhidrattır. Ayrıca tahılsız mama demek %100 et değildir. Bunun çoğunluğu protein içeren sebzelerden oluşur:)

pashav89
pashav89

724

en iyi mamalar hangileri sizce

Yani bana kalirsa orijen gayet iyi her kedide ayni etkiyi yapmasa da icerik olarak konsuusrsak cok iyi mamalardan biri. True instinct de guzel. Acana da oyle.

Güncel

Alaracatlover
Alaracatlover

115979

Bana göte Nd, brit care (Acana ve Orijen kanserojen madde barındırıyor ama içeriğini beğenirseniz size kalmış)

pashav89
pashav89

724

benim de ilk 2 tercihim true instinct ve orijen. acana da güzel

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 555 Görüntüleme
  • 10 Cevap
  • 6 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80202 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR