Anal Kese Yangısı

Bsari
Bsari

166 Puan

Kedim 6 kilo ve kilosundan dolayı poposunu temizleyemiyor. Bu da anal keselerin hızlı dolmasına ve yangıya sebep olmuş. Mamamız Acana’ydı, vet önerisiyle düşük tahıllı kısır kedi maması sipariş ettim. Daha önce bu şekilde bu hastalığı yaşayan var mı? Lifli besinler olarak neyi ve hangi miktarda vermeliyim?

2 CEVAP

TATA4242
TATA4242

118617

Anal keselerin ince salgı taşıyıcı kanalları kir, dışkı kalıntıları, parazitler ve enfeksiyonlar nedeniyle, görevlerini yapamadıklarından tıkanır ve enfekte olur. Bu da kese içinde salgının katılaşmasına ve birikmesine sebep olmaktadır. Koyu kıvamda çok pis kokulu içerik anal kesede toplanır. Çoğunlukla neden bir enfeksiyondur. İlerleyen durumda kese içi salgı miktarı artar apseleşir, kese duvarı incelir ve anal keselerin fistülü oluşabilmektedir.


Kısaca olarak anal kese hastalıklarını sayarsak kese tıkanmaları, kese enfeksiyonları ve abseleri, anal kese fistülleri, anal kese tümörleridir. (adenokarsinom) Anal kese hastalıkları karsinomlar haricinde hayati tehlike taşımamaktadırlar. İlerlememiş bulgularda medikal tedaviye cevap alınacaktır ancak nüks etme ihtimali fazladır bu yüzden anal kese hastalıklarının belirtilerini hayvan besleyenlerin bilmesi gerekmektedir.


Anal kese bölgesinde ki şişlik ve kaşınmadan dolayı hayvanınız tedirgindir. Anüs bölgesini yalamaya çalışmakta hatta ısırma eğilimde olacaktır. Vücudunun arka kısmıyla zemin üzerinde kayar. (kızak kayması hareketi). Anüsün alt kısmında fındıktan ceviz büyüklüğünde kimi zaman yumuşak, kısmen ağrılı ve kızarık bir şişlik saptanır. Enfeksiyon şiddetine bağlı olarak keyifsizlik, ateş, iştahsızlık olabilir. Bazen hayvanınız anal bölgenin ağrısından dolayı dışkısını yapmaktan çekinir, ufak parçalar halinde zorlanarak yapar. Kabızlık gözlenebilir.


Birde en önemli nokta,diyeti değiştirmektir.Yumuşak dışkı,bu sorunun temel kaynağı diyebilirim.Dışkısı sert olmalıdır.Sert olan dışkıda,yani dışkılama sırasında bu keseler patlar ve dışkılama kolaylaşır.Yumuşak dışkılamada ise dışkılama sırasında patlamaz.Yani bu yağ görevini yapamaz,içeride birikir.Kediniz veya köpeğiniz bu birikimden rahatsız olup,ısırarak veya kızak hareketi ile patlatır.Diyet haricinde(mama değişimi)yapılması gereken,probiotic kullanımı ve diyetdeki lif artışını sağlamaktadır.Niye diyet ve lif ayrı söyledim derseniz,sebep sadece lif olmayabilir,belkide mama yumuşak dışkılamaya sebep oluyor veya lifli olsada kediniz için uygun bir mama olmayabilir.

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

Öncelikle kediniz kendi bokunu yalayıp temizlemez...
Olabilen bir durum bildiğim kadarıyla daha çok köpeklerde olan bir durum. Rahatsızlık. Kedinize öncelikle diyet mama alın yağ yüzdesi az olan ve kedinize mamasını ölçülü verin.
Günlük 60-75 gr arası olabilir.
Aslında mamanız çok iyi :s
Yağ oranı yüzde kaç???

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap