Hastalığa yakalanan(dostumuzun) var mı ?
Kuru form ve ıslak form olarak ikiye ayrılıyor. Islak formda direkt karın boşluğuna sıvı toplanıyor. O sıvıyı belli aralıklarla alıyorlar. Bağışıklık güçlendirici, takviye ilaçlarla virüsün etkisini yok etmeye çalışıyorlar. KEDİLERDEKİ corona virüsün mutasyona uğramış hali. Nasıl bugün insanları da takviye edici ilaçlarla kurtarmaya çalışıyorlar, kedilerde de aynı mantık işliyor. İnsanlara bulaşıcı değil, kediden kediye özellikle dışkı yoluyla bulaşabiliyor. Çünkü virüs bağırsakta tutunuyor. Islak form için kurtulma ihtimali biraz daha düşük. Kuru form daha hafif seyrediyor. Kurtarılma şansı daha yüksek. İlaçları bildiğim kadarıyla kur farkında dolayı pahalı. Ancak pek de bilgim yok, son zamanlarda belki yeni yöntemler geliştirilmiştir. Youtube’dan bu hastalıkla savaşanların videolarını izleyebilirsiniz. Hülya Kuyumcuoğlu adlı kişi kurtarmıştı kedisini. En önemli nokta erken davranabilmek, eğer tedaviye başlayacaksanız zaman kaybetmeyin sakın. Umarım iyileşir
instagramda fipli kedileri olan sahipler var,tedavi süreçlerini,kedilerini gün be gün paylaşıyorlar daha iyi anlamak ve bilgi almak için bu durumu yaşayanlarla konuşun bence... türkiye de aşısı yok bu hastalığın,yabancı ülkelerde tedavi için ilaç var tamamen geçiyor mu emin değilim ama ilaç 84 gün boyunca kullanılırsa iyileşiyor kedi bağışıklık kazanıyor virüse,tekrarlayabiliyor tabii ama tamamen iyileşedebilir. Geçmiş olsun
Peki birşey soracağım nasıl bulaşıyor yani bulaşmaması için ne yapmalıyız int baktığınızda dışkı veya anneden pasif gen olarak geçip sonradan aktif olabiliyormuşta yani sonuç olarak nelere dikkat etmeliyiz?
Bağışıklıklarını güçlü tutmaya, ani değişimlerle stres yaratmamaya dikkat etmeliyiz. Ve eğer fipli bir kedi bakıyorsak onu diğer kedilerden ayrı odada tutmalıyız. O odadan çıkarken üstümüzü bile değiştirmeliyiz. O odayı tamamen izole etmeliyiz. Başka ne yapılabilir pek fikrim yok açıkçası.
Anneden geçmesi konusunda ise zaten sokakta doğan kedilerin %90’ında KEDİ coronavirüs bulunuyor. Bağışıklığı düştüğü zaman mutasyona uğrayıp fip e dönüşüyor. Sağlıklı kedilerimizde yapmamız gereken şeyler dışardan gelince üstümüzü değiştirmeden, elimizi yıkamadan onu ellememek ve ona stres yaratan davranışlardan kaçınmak olabilir.
Nasıl yani doğuştan her kedide fip var fakat pusuda bekliyor vücut direnci düşünce ?
Kediniz fipliyse umarım şimdiye kadar ilaç hakkında bilgi edinmişsinizdir..Eğer hala bilginiz yoksa sizinle yaşadığım süreci paylaşabilirim. Benim kedim 2 aydır tedavi oluyor.Ve çok şükür hiçbir sıkıntısı yok.. Öncelikle tedavisi var..Henüz onaylı bir tedavi değil sadece,ilaçlar yurt dışından getiriliyor ve çok pahalı..Kurtulma ihtimali %70 lerde diye hatırlıyorum,fakat hangi kaynaktan okuduğumu şuan hiç hatırlamıyorum.O yüzden isterseniz araştırabilirsiniz.
Fip nedir,Nasıl olur yukarda bahsedilmiş.Fakat yanlış bulduğum bazı noktalar var.Fipin bulaştığına dair bir kanıt yok.Isterseniz kaynağı bulabilirim.Tedavinin en başlarında araştırdığım bir konuydu,çünkü diğer kedime geçecek mı geçmeyecek mı vs kafayı yemek üzereydim.birkaç yabancı makalede bundan bahsediliyordu.Benim iki kedim de bu süreçte beraberdiler, aynı kum ,su kabini kullandılar.. Ve diğer kedimin hiçbir sıkıntısı yok çok şükür.Evet aynı ortamda birden fazla fipli kedi olabilir Fakat bunun bir-çok nedeni olabilir,bağışıklığın düşmesi,stres vs..
Kediniz fipli değilse çok şanslısınız, bağışıklığını yüksek tutun,strese girmemesini sağlayın.. Çok geçmiş olsun ..
bi yerde okumuştum biz ne düşünüyosunuz düşününce hem mantıklı geliyo hem mantıksız
kediler özgür hayvanlar ve evde durdukça bunalıyolar bu da strese sebep oluyor o yüzden çevre güvenli olunca ve kedi aşılı olunca dışarı çıkmasına izin verin ki stres bu hastalığa neden olmasın
Bunu bir tanıdığım fiple mücadele eden biri daha söylemişti.Güvenli bir alan oluşturmuş,kedileri gelip gidiyor site içerisindeydi sanırım..Fip olan kedisini sokaktan bulmuş öyle tedavi ettirmiş.Diger kedileri çok iyiydi..
Malesef benim öyle bir imkanım yok..Dışardan zaten korkuyorlar.. Ama balkonda takılmayı çok seviyorlar.File yaptırıp balkonda serbestçe dolaşmaları falan çok iyi olur bence.Ama bence bundan daha fazla stres olduğu şeyler var..Mesela kızgınlığa girip çıkmasi..
@Htcozlp çok teşekkürler sağ olun kedim fip değil çok şükür bu konuyla ilgili bilgim olsun diye araştırıyorum peki bahsettiğiniz tedaviyi hiç duymadım benim bildiğim ek takviyelerle %30-40 oranında kurtarırmış sizin dediğiniz %70 daha da açıklama yapar mısınız ayrıca pençe izi, ısırık, dışkı yolu ile bulaşıcı olacağını türk vetlerden ve hayvanseverlerden duydum peki çok iyi bakılan bir kedi dışarı çıkıp gezen falan nasıl fip oluyor anlamadım var bunu durumu yaşayanlar
Aşısi yok, bildigim kadariyla kanitlanmis hayat kurtaran bir tedavisi de yok. Vitamin falan verip son gunlerini iyi yasamasini saglamisyi bizim vet. Ama baskalari ne tedaviler uygular bilemem. Kesin bir tedavi degilse, yani en azindan yuzde 30 40 şansi yoksa hayvani ilaclara boğmama taraftariyim. Son gunlerinde igneler, vet ziyaretleri vs cok yorucu ve stres verici
Peki bağışıklık nasıl güçlendirebiliriz ? Bu dediğiniz bence çok zor kedi için dışardan misafir gelse stresleniyor veteriner vs hep bir stres yaratıyor acaba asıl nedeni ney denilen gibi hepsinde fip varda birşeyden dolayımı çıkıyor bence birşey etkilidir dediğiniz gibi bağışıklık ama yanında birşey vardır dikkat etmemiz :)
@JeRim Hayır her kedide yok. Kedilerin büyük çoğunluğunda KEDİ coronavirüs var. Bağışıklık düşünce bu virüsü taşıyan bazı kedilerde mutasyona uğrayarak FIP'e dönüşüyor virüs.
Yanıtlarınız için teşekkürler arkadaşlar
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor