Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
Karamelito sordu.
Karamelito cevap verdi.
Veteriner hekimler iç dış parazit aşılarının parazitleri engellediğini değil mevcut parazit varsa atılmasını sağladığını söylüyor. Buna rağmen ayda bir yapılması gerektiğini de söylüyorlar. Evden çıkmayan bi kedide pire vs yoksa neden her ay dış parazit yaptırmalı o zaman? Biz eve pire taşıyabilirmişiz ama bu binde bir ihtimal değil mi? İç parazit konusunda da sadece kuru mama ve haşlanmış et, yoğurt yiyen bi hayvanda iç parazit olur mu merak ediyorum. Hayvanda bunlar mevcut değilken neden her ay bunlar mevcutsa ihtimaliyle bu aşıları yaptırmamız gerekiyor anlamadım. Yanlış düşünüyor olabilirim ama gerçekten merak ettim sizce ne kadar doğru her ay bu uygulamaları yaptırmak?
Dis Parazit bende yaptırmıyorum. İc Parazit de 4 ayda bir veya 6 ayda bir uygun. Ben 6 ayda bir yaptırıyorum. Hayvanı aşıya bogmaya cok gerek yok. 1 ay ne alaka yani. Para tuzağı resmen bazi veterinerler.
Her ay cook fazla. Kuru mama yiyorlae ve disari cikmiyorlar zaten
Ben tek zararı bütçeye olduğunu düşünmüyorum paraziti olmayan bi hayvana sürekli parazit öldürücü ilaç vermek bence sağlığına da zararlı. Çünkü gereksiz.
İç dış parazit ayda bir değil 3-4 ayda bir yaptırılır. Bazıları kedisi için dış paraziti kışları daha az yapıyor yazları yapıyorlar. İç paraziti aksatmadan yaptırmanız daha iyi olur. Başka veterinere sorun isterseniz ama dediğim gibi iç-dış ikiside normalde 3-4 ayda bir yapılır
Bizimki hiç ayda bir iki ayda bir demedi ama haklısınız diyenler var dediğiniz gibi bencede fazla. Bende dış paraziti kışın 1 defa ama bahar ve yazda daha düzenli yaptırıyorum :) Kediniz kaç yaşında hiç dış parazit yaptırmadınız mı
Fazla aşı yüklemesi tabiki zararlı olur. 2 ayda bir çok fazla. Bence 4 ayda bir yaptırın.
iç parazit hapları her parazite etkili değil, random kullanılıyor yani. kedinizde x paraziti varsa aldığı y hapı bir işe yaramıyor. onun yerine düzenli dışkı testi yaptırmak ve düzenli olarak pireye karşı kediyi gözlemlemek yeterli.
zaten bunlar denildiği gibi tedavi amaçlıdır, bir kaç ayda bir yapıldığı için sözde "koruma". bir çok yan etkisi olduğu, ağır geldiği ya da yanlış bir kullanımda ölüme kadar götürdüğü de unutulmamalı.
siz eve pire taşıyabilirsiniz ama dış parazit pirenin gelmesini değil geldiğinde ölmesini sağlar bu durumda pirelendiğinde dış parazit yapılması daha mantıklı bizim ufaklıkta dışarı çıkmıyor ve dış parazit yapılmasına rağmen pirelenmişti :)
Kimiside dış parazit için biberiye yağı döküyor enselerine bitlenip pirelendikleri zaman dış parazit uyguluyorlar
Biz dış parazit yapmıyoruz. İç parazit 3-4 ayda bir yapıyoruz. Veteriner hekimler 1 ayda bir yapılmalı ya da 2 ayda bir diyor. Fazla olduğunu düşünüyorum.
Bizim veteriner dışarıya çıkmayan bir kedi için 2 ayda bir uygulanmalı dedi, bilmiyorum ne kadar doğrudur.
Kediler yedikleri otlardan ( Kedi otu yada faydalı diğer otlar ), yedikleri mamalardan dolayı parazit kapabiliyormuş. Bundan dolay her ne kadar dışarı çıkmasak da 2 ayda bir yaptırıyoruz. Tek zararı sizin bütçenize olur. Bütçeniz yeterliyse yaptırmanızda fayda var. Ancak değilse 4 ayda bir ya da yılda 2 kere uygulayabilirsiniz.
Aslında ben de sizin gibi düşünüyorum ancak veterinerim öyle deyince yaptırmazsam yanlış yaparmışım gibi geliyor. Mantıklı düşündüğümüzde yılda 2 kere yeterli olur.
Ben kedimi sahiplendiğimde adeta pire kaynıyordu. Kilosu çok düşük ve küçük olduğundan biberiye yağı sürmemi tavsiye etti veteriner. Bir de temiz bir fısfısın içine kaynamış soğumuş su ve sirke karıştırarak vücuduna sıktım ertesi gün neredeyse hiç kalmamıştı. 2,3 günlük uygulamayla tamamen bitti.
Benim veterinerimde yaz aylarında ayda 1 yapılması gerekiyor dış parazitin ama tabii ilk evcil hayvanım buraya dış parazit damlası için aldığı fiyatı yazmayayım baya kazıklanmışım.bunu farkettikten sonra daha adımımı atmam kliniğine ve yazın ayda 1 yapılmasının gerektiğine de inanmıyorum artık.
İlk kedimiz 13 aylık 6buçuk aydır bizimle. 2 kez iç parazit hapı yutturduk. Bize gelmeden önce dış parazit olmuştu ama biz yaptırmadık araştırdığım kadarıyla çoğu kişi gereksiz dediği için. İkinci kedimiz 11 aylık 1 aydır bizimle, sahiplendiğimiz gün iç dış parazit oldu. 13 aylık olanın yıllık aşılarını yaptırıcaz bi 5 gün sonra. Veteriner ayda bir yada iki ayda bir iç dış parazit olmalı diyor. O yüzden bu konuyu da tekrar araştırdım. Sormak istedim.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.