Benim Köpeğim İshal Napabilirim

chanell
chanell

2460 Puan

böyle su gibi ve cok koyu renk

3 CEVAP

mervek1905
mervek1905

45

İshal normalden daha sık, daha akışkan ve daha sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Bu gıda değişikliği gibi basit bir nedenle olabilir iken birçok ciddi hastalığın öncü semptomu olarak da karşınıza çıkabilir. İshal ani başlayıp şiddetlenebilen akut bir hastalığın semptomu veya aylar ve yıllarca sürebilecek kronik bir hastalığın semptomu olabilir. Günde 3-5 defa gözlemlenen ve ertesi gün devam etmeyen ishaller çok ciddi olmayan ishal olarak değerlendirilebilir. 2-3 günden fazla süren ishallerde; hem vücut sıvılarının kaybı ile oluşabilecek dehidrasyonun durdurulması hemde altta yatan problemin teşhis edilip metoduna uygun tedavisi için ufaklığın Veteriner Hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.


Köpeklerde ishale neden olabilecek nedenler


Mama değişikliği
Gıda intoleransı
Çöp ve diğer atık maddelerin tüketilmesi
Toksik etkili bitki ve diğer maddelerin tüketilmesi
Yabancı maddelerin yutulması (top,lastik ipler,plastik poşetler vb. )
Alerjik reaksiyonlar
Bakteriyel ve Viral enfeksiyonlar
İç parazitler (koksidia, giardia, vb )
İnflamasyonlu barsak hastalıkları
Karaciğer ve böbrek hastalıkları
Sindirim sisteminde var olabilecek tümöral hastalıklar
Çeşitli ilaçların yan etkileri
Kalın barsak enfeksiyonu
Stres
Hemorajik gastroenterit
İshalle birlikte görülebilecek semptomlar


Sık sık, akışkan, sulu dışkı yapma en sık görülen belirti olması yanında; aşırı gaz çıkartma, kanlı ve mukuslu dışkı yapma, zorlanarak dışkı yapmada oldukça görülen durumlardır. Uyuşukluk, dehidrasyon, ateş, kusma, iştah ve kilo kaybı da ishale eşilik edebilir. Bu problemlerinde gözlenmesi ishalin ciddiyet derecesini yükseltmektedir.


Köpeğim de ishal başladıktan sonra ne yapmalıyım?


İlk olarak ishalin ne kaynaklı olduğuna yönelik bir fikir oluşması için 12-24 saatlik gıda kesintisine gidilir. Bu şekilde, en son yediği gıdaların karakteri ile ilgili bir sorun varsa bu gıdaların vücuttan atılmaları ile ishal ortadan kalkacaktır. Bu süre zarfında bolca temiz su tüketmesini sağlamanız gerekmektedir. Bu şekilde ishalle vücuttan atılan sıvıların kaybı telafi edilmeye çalışılır. Veteriner hekiminize durumu ile ilgili bilgi vermeniz faydalı olacaktır. Ertesi gün verilecek gıda sonrası dışkılaması takip edilir. Eğer ishal geçmiş ve dışkı karakteri daha iyi ise devamlı kullandığı besinler ile beslenmeye devam edilebilir, herhangi bir ek tedaviye gerek yoktur.


Hangi durumlarda köpeğimi veterinere götürmeliyim?


Eğer köpeğiniz 1 günden uzun süredir ishal problemi yaşıyorsa, buna ek olarak dışkıda kan, kusma, iştahsızlık, şiddetli halsizlik görülüyorsa Veteriner Hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Sindirim sisteminin çalışmasının bazı yetersizlikleri aylar içinde ara ara ishalin gözlenmesine neden olur. Bu durumlarda da ufaklığın hekimine görünmesinde fayda vardır. Köpeğiniz aşı programı tamamlanmamış çok ufak bir yavru ise (1-3 aylık) normale dönecek mi diye beklemeyin. İshal gördüğünüz durumlarda Veteriner Hekiminize bilgi verdikten sonra gidip ufaklığı muayene ettirin. Zira yavru köpeklerde görülen ciddi enfeksiyonal hastalıkların en önemli semptomlarından biri ishal olup, buna ek olarak hızlıca gelişen dehidrasyon ufaklığın hayatını riske edecektir.


Veteriner kliniğine gittiğinizde ilk önce Veteriner Hekim ufaklığın genel fiziksel muayenesini yapar ardından, vücut sıvılarının ve bağışıklık sisteminin çalışma derecesini görmek amaçlı kan alarak hemogram testi yapabilir. Serum desteği yapabilir. Ufaklığın dışkısının paraziter yönden muayenesini isteyebilir. Aşısız yavru ve yetişkin köpeklerde görülen çeşitli tehlikeli hastalıklar yönünden özel testler yapabilir. Tüm bu testlerde bir anormallik olmamasına karşın ishal vakası devam ediyor veya riskli bir durumdan şüpheleniyor ise sindirim sistemi ile ilgili organların çalışma derecelerini görmek amaçlı biyokimyasal testler, röntgen, ultrason, endoskopi, kültür ve biyopsi isteyebilir.


Köpeğimi ishal olmaktan nasıl koruyabilirim?


Köpeğinizi tam olarak ishal olmaktan koruyamazsınız fakat aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeniz bu problemle karşılaşma riskinizi azaltır.


Öncelikle Veteriner Hekiminizden köpeğinizin ırkına, yaşına, fiziksel durumuna uygun beslenme yöntemini öğrenmenizde fayda var. Zira bazı ırklar çok hassas bir sindirim sistemine sahiptirler. Örneğin Alman Kurdu ishalle seyreden ekzokrin pankreas yetersizliği hastalığına yatkın ırklardandır. Bu ırkın kötü kaliteli gıdaları tüketmesi veya devamlı mama değişiklikleri bu hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici faktör olabilir.
Yavru köpekler enfeksiyonal ve paraziter hastalıklara daha açıktırlar. Bu yüzden aşı programları bitmeden hijyenik olmayan alanlarda, aşısız hayvanların gezdiği alanlarda gezdirilmemelidir.
Köpeklerinizin aşı programını Veteriner Hekiminizin belirlediği tarihlerde aksatmadan uygulatın.
Köpeklerinizin paraziter tedavilerini belirlenen tarihlerde aksatmadan uygulatın.
Köpeğinizin çöplükleri karıştırmasını, yerde gördüğü her maddeyi ağzına almasını engelleyin.
Bahçenizde veya gezdiği alanlarda bulunan bitkilerin hangilerinin köpeğiniz için zararlı olabileceğini öğrenerek ona göre önlemlerinizi alın.
Yollardaki su birikintilerinden veya sokak hayvanları için bırakılan su kaplarından su içmesini engelleyin.
Diğer hayvanların dışkı veya dışkı ile bulaşık maddelerine temas ettirmeyin.
Köpeğiniz de stres oluşturabilecek tüm durumları ortadan kaldırmaya çalışın.
Eğer maması değiştirilecek ise yavaş yavaş karıştırarak değişim sağlayın. Yani ilk 3 gün eski mamadan %75 yeniden %25, ikinci 3 gün %50-%50 ve sonraki 3 gün %25 eski mama %75 yeni mama şekline geçiş yapın.
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşGoogle+'da PaylaşLinkedin'de Paylaş
Author: Petist | Category: Duyurular & Hatırlatmalar, Köpek Sağlığı, Veterinerinizden Bilgilendirme
Bir Cevap Yazın


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Yorum


İsim *


E-posta *


İnternet sitesi


Yorum gönder
Ara

nigar8
nigar8

592

Ben flagyl ilaç kullanmıştım sabah akşam 0,25 mg 2 günde kesti. Farklı belirtiler de varsa veterinere götürebilirsin ancak yemek değişiminden vs. olduysa ilaç işini görecektir

Güzel kardeşim ne mama ile besliyorsun rengi katran gibi mi nasıl bir renk mama değişikliği yaptın mı aşıları yapılmış mı öncelikle bunları söylersen daha net cevap verebilirim

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1319 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78354 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR