Önemli!! Kedilerde Kızgınlık Ve Kısırlaştırma

begumasli00
begumasli00

812 Puan

merhaba iyi akşamlar, bugün veterinere gittim yaklaşık 5 aylık dişi kedimdeki davranış değişikliklerinden dolayı kızgınlığa girdiğini düşündüğümü söyledim. fakat daha mantıklı bakınca canı sıkılan ve meraklı normal kedi davranışı gibi de geldi. kedim terastaki çatıya kafayı taktı, bir kez az kalsın camdan atlıyordu ve geceleri terasa çıkmak için yüksek sesle miyavlıyordu. benim nedenlerim bunlardı fakat bir yerlere sürtünme, koku bırakma ve ekstra sevdirme hali yok.
sorun şu ki haftaya kız kardeşimin yanına kedimle gitmek zorundayım ve kardeşim kedi besliyor(5 aylık erkek, hatta benimkisinin kardeşi) o henüz hiçbir kızgınlık belirtisi göstermemiş. ben ise kedimin kızgınlıkta olabileceğinden şüpheleniyorum fakat emin değilim.
veteriner ise kedimi kısırlaştıralım dedi fakat ben buna çok sıcak yaklaşmıyorum çünkü henüz 5 aylık ve kozgınlıkta olduğundan bile emin değilim.
peki sizce dişi kedim gerçekten kızgınlıkta mı? eğer öyleyse kısırlaştırmak için erken mi? gözetim altında tutabiliriz kedilerimizi. dişi kedimin kızgınlıkta olması erkek kediyi de etkiler mi? sonuçta 5 aylıklar daha ve erkek kedi kızışmadı henüz. yardımcı olursaniz cok sevinirim bir sürü şey okudum ama tatmin olmadım fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim:)

14 CEVAP

FridaDora
FridaDora

4279

Benim kedim 5 ayı dolduracak ay sonunda ve Ayısıyla çifteşir hareketler yapıyor. Dizin erkeği de bir kolaçan edin derim. Yani üreyebilirler mi emin değilim, daha çocuk bunlar sonuçta ama erken cinsellik yaşamalarıda doğru olmaz gelişimleri açısından. Ben ekimi bekliyorum kısırlaştırma için.

Ozge00
Ozge00

131723

Disi kedi kızgınlıkta değilse izin vermiyor genelde ve kavga çıkıyor biraz.
İlk kez tanisacaklarsa zaten biraz stres, korku,kaygi olur. Evin kedisi bölgesinin istila edildiğini düşünebilir. Ayri tutmak daha iyi olur

Ozge00
Ozge00

131723

Ameliyattan kaç gun sonra gideceksiniz mesela 1 hafta veya daha fazla varsa arada uygun olur

Ozge00
Ozge00

131723

Kızgınlıktayken yapılmıyor da, bitince yapılıyor genelde. Yapan veterinerler de var ama kan kaybı cok diye yapmayanlar da var. O da var. Acaba şuan kızgınlıkta mi değil mi onu anlayamadık sanırım?

begumasli00
begumasli00

812

ben de erken kısırlaştırmak istemiyorum kimileri sıkıntı olmaz diyor ama şu an aile evimdeyim kendi evime geçince daha rahat olacağını düşünüyorum hem kısırlaştırdıktan ona daha rahat ve gürültüsüz ortam hazırlayabilirim diye. şu an da ameliyattan sonra biraz bekleyip kız kardeşimin yanına geçmem gerekiyordu ama onda da ameliyat artı yol stresiyle hayvan iyice gerilsin istemiyorum, ama bi yandan da çiftleşmelerinden korkuyorum. büyük ihtimal 1-2 ay sonra kısırlaştıracağım ama o süre zarfında aynı evde ikisi de birbirini kudurtsunlar da istemiyorum gözüm onlarda olacak sürekli ama kaşla göz arası hamile kalmaz umarım. bunun riski fazla olabilir bilmiyorum erkek kedi kızgınlığa girmemiş olsa da emin değilim o yüzden fikirlerinizi öğrenmek istedim... :(

Ozge00
Ozge00

131723

Ha sizin kediniz disi, kardeşinizinki erkek. Karıştırdim.

begumasli00
begumasli00

812

evet benimkisi dişi. hatta erkek kediyle kardeşler, aynı anda doğup 3 buçuk aylığa kadar beraber büyüdüler. umarım birbirlerini hatırlarlar ve kızgınlıkta degildir kedim????

begumasli00
begumasli00

812

erken kısırlaştırmadansa dikkat ederek kontrol altında tutmak daha mantıklı geliyor. çünkü orada da 1-2 hafta fazladan durmayacağız sonra evimize geçip gerçekten kızgınlığa girdiyse kısırlaştırma işlemlerine bakacağım yine. siz ne dersiniz?

Ozge00
Ozge00

131723

Zorlu bir durum. Ameliyattan sonra farkli ortama girmek kedi için zor olur. Bir yandan da kızgınlıkta ise diger erkek kediyle çiftleşme durumu var. Erkek kediler genelde 4-5 aylikken çiftleşme hareketleri gösteriyorlar yani çiftleşir mi belli olmaz. En iyisi ayri tutmak o zamn dediğiniz gibi. Zaten onun da zamanı gelmiş 1 ay sonra o da kısırlaştırilabilir. İkisini ayni anda kısırlaştırirsiniz kardeş kardeş

Ozge00
Ozge00

131723

Diger kediyi etkiler mi etkileyebilir. Benim kedim sokaktaki bağırısı duyduktan sonra evde depar atmaya başladi tuhaf tuhaf miyavladi. Yani etkilendi sanırım.

begumasli00
begumasli00

812

haftasonuna planlamıstım ama olası bi kısırlaştırma durumunda erteleyebilirim tabii ki 1-2 hafta

begumasli00
begumasli00

812

ozge00 evet kesinlikle... kesinlikle anlasam riske atmam kısırlaştırmadan bir araya getirmem. fakat emin değilim bu yüzden de erkenden kısırlaştırmak istemiyorum. yarın başka bir veterinere muayeneye götüreceğim, kedinin kızgınlıkta olduğunu muayene ile anlarlar mı?

Ozge00
Ozge00

131723

Aslında kızgınlığa girmeden yapılması daha iyi. Yani bazıları 4 aylikken bile girebiliyor. Genelde 6 oluyor ama bu. Benim kedim 1 yasina kadar girmemişti mesela. gelişimi iyi mi sizinkinin yani kilo durumu nasıl? Sanırım biraz ona da bağlı. kilosu sagligi yerinde ise yapılabilir sorun cikmaz. Cogu vet erken öneriyor zaten, bazıları 1 yaşından sonra falan öneriyor. Karışık biraz. Bilmiyorum anlarlar mi daha once hic bahsetmedik bu konudan, vet siz anlarsınız zaten dedi. Normalde davrandigi gibi davranmaz dedi. Gerçekten de oyle oluyor böyle bir sürekli miyavlama, etrafa sürtünme, ilgi bekleme, istahta azalma veya artma (bizde artmisti). Yani değişiyorlar. Sizde sadece miyavlama varsa o da olur. En belirgini o zaten.
Siz yinede gidip danışabilirsiniz tabi daha iyi olur.

Ozge00
Ozge00

131723

Dışarı cikma isteği de var tabi bir de

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 490 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80151 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR