Ev Yapimi Kedi Mamasi

tika_waylan
tika_waylan

13980 Puan

Merhabalar,
Kedilerimiz icin en iyi mamalari almaya calisiyoruz. Ama cogunun icersinde gluten, tahil, misir puskulu var. Gdolu gidalar. Veterinerler kuru mamayi oneriyor. Ben pro plan junior kullaniyorum. Ama bunun yaninda donusumlu olarak ev yapimi mamalar yaparsak hem daha saglikli olacagi kanatindeyim. Gunluk kuru mamasino verip haftada bir ev yapimi mama ve konserve yas mama veya light ton baligi gibi. Arada haslanmis yumurta. Kuru mamayi tamamen birakmayi dogru bulmuyorum. Ama bu sekilde hazirladigimiz mamalarla da ek besin takviyesi olacagi kanatindeyim.
Ornegin tavugu pirincle haslamak ya da cigeri pirincle haslamak gibi. Baligin kilciksiz olmak kaydiyla yagsiz izgara yapmak yunurtayi haslayip sarisini vermek. Yogurdu sulandirip vermek. İshal olan kedilerde de patates-tavuk haslamasi.
Bu sekilde bildigimiz denedigimiz veterinerlerimizin de onayladigi ek besin olarak evde hazirlayacagimiz mamalarin tariflerini verelim mi?

12 CEVAP

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bunun yerine içeriği daha iyi bir kuru mamaya geçmeniz daha mantıklı bence. Mesela Acana,N&D bunlar Pro plan dan çok daha iyi içeriklere sahip mamalar. Ek besin olarak ise ben yaş mama tercih ediyorum. Koruyu içermeyen,tahılsız ve et içeriği belli olunca güvenerek kullanıyorum. Gimcat,Sapphere,Umnimates,Aminonda Carny Ocean benim bildiğim markalar bu konuda. Şuan Gimcat tavuklu karidesli kullanıyorum. İnanın görüntüsü resmen tiftiklermiş tavuk eti. Kokusundan da anlaşılıyor içinde ne olduğu. Bu durum Acana içinde geçerli. Acana Pasifica kullanıyorum. Paketi her açtığımda yüzüme buram buram balık kokusu geliyor.
Ben kendim yaş mama yapmıştım. Tavuk eti,yeşil biber,havuç ve pirinç ile. Tadını beğendi ama sabaha kadar yemediğini sonradan fark ettim. Tavuk eti çirkin bir hal almıştı. Bir daha hiç kendim bir şey yapmayı denemedim

harikayanadur
harikayanadur

105997

bende arada yapıyorum ve şunu anlamıyorum yaş mama yada konserve alıp et oranı yüksek ve iyi diyenleri ben direk organik tavuk haşlaması içine az pirinç, yada denizden tutulup gelen balık ızgarası yada kırmızı et haşlaması yanında sade haşlanmış makarna yada pirinç. sonuçta içinde hiçbir koruyucu katkı maddesi yok mesela et oranı %80 tahıl oranı %20 olan yaş mamayı evde yapmış oluyorum. ve içim daha oluyor. bunun yanında bir adet:havuç bir adet,küçük kabak, bir adet patates, üç adet tavuk pirzolası, bir yemek kaşığı pirinç haşlayıp eziyoruz ve arkadaşımla bu mamayı paylaşıyoruz yemekten çok zevk alıyorlar. veterinere danıştığımızda eğer vaktiniz ve imkanınız varsa tabi ki böyle doğal ürünlerle katkısız daha sağlıklı olacaktır dedi. denemenizi tavsiye ediyorum :)

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Ben yaş mama yapıp verdim ama iştahla yemedi. Baya durdu dolapta,sonra sokak kedilerine verdim. Kullandığım yaş mama ile ev yapımı arasında pek fark yok zaten. Yapay koruyucu,aroma tatlandırıcı ve katkı maddesi içermiyor. Şekersiz ve hormonsuz maddeler içeriyor.Et oranı tavuk(%45) karides(3,4)
Geri kalan su ve malt özü. Ayrıca ek olarak taurin ve E vitamini içeriyor.
Evde yaş mama yapmak kedi seviyorsa ve sahibinin vakti varsa daha sağlıklı tabiki. Fakat kuru mama iyi değil diye ek besin olarak yapmak bana mantıklı gelmedi açıkçası. Önceki yazımda dediğim gibi Pro Plan dan çok daha kaliteli kuru mamalar var ve sadece kuru mamalar onlara ihtiyaçları olan herşeyi karşılıyor. Ve kuru mama yani sert şeyler yemeleri dış sağlıkları için çok önemli. Ben yaş mamayı fazla kaçırdığımda hemen ağız sağlığı bozulmuştu. Fazla kaçırmamak çok önemli yani. Zaten fazla yese kuru mama yemek istemez
Bu arada internette çok güzel tarifler var. Ben internetten bulmuştum. Severek yese yapmaya devam edecektim ama olmayınca olmuyor işte

besahin
besahin

103531

Harikayanadur katılıyorum bende yapıyorum evde çok daha sağlıklı en azından severek de yiyor kedim bende tavsiye ediyorum :)

tika_waylan
tika_waylan

13980

Peki bu evde yaptigimiz mamalari nasil muhafaza etmemiz gerekiyor? Cok sicak verilmez buzdolabindan cikartip versek soguk da sanki midesini usutur? Hele benimki cok hassas. Buzdolabindan cikartip biraz bekletip icine sicak su katip vermeyi planliyorum. Normalde sokak kedilerine yaptigim icin ev yapimi mamayi biraz bekleyip soguyunce direk servis yapiyordum ama bu sefer evdeki kedim icin de yapacahim icin daha fazla hazirlamayi dusunuyorum

besahin
besahin

103531

Yaptığınız mama zaten püre şekline olur ezdikten sonra buzdolabına atın vereceğiniz zaman sıcak su ilave ederek cıvıtıp verin zaten soğuk olmaz o zaman yalnız yaptığınız mamayı en fazla 5 gün kullanın daha uzun süre vermeyin zararlı olabilir sonradan yeniden yapabilirsiniz kediniz severek yerse eğer ki yiyecektir Eminim hem sağlıklı hemde güvenilir emin olun ben günde 1 kez 1 yemek kaşığı veriyorum diğer öğünlerde normal mama veriyorum sizde öyle yapın isterseniz

besahin
besahin

103531

Salatalık su ihtiyaçlarını karşılıyor mama yaparken salatalıkta haşlayın ben öyle yapıyorum tavuk ya da et kokusunu aldıklarında salatalığı da yiyor ve su ihtiyacını karşılamış oluyor ne kadar doğru bilmem ama ben bu şekilde yapıyorum

tika_waylan
tika_waylan

13980

Evet kuru mama dis sagligini koruyor kuru mamadan vazgecmeden, ek olarak yas mama niyetine kendimiz yaptigimiz icin daha guvenilir saglikli olan yas mama alabiliriz. Kendi hazirladigimiz mama ile beslerken belki de yeterli gida alamayabilir cunku o vitamin ihtiyacini karsilayamayabilir. Su ihtiyacini karsilamasi koruyucu katki maddesi icermemesi acisindan kendi yas mamamizi yapabiliriz. Pirimc havuc tavuk haslayip verdigimde benimki de pek yememisti ben de sokak kedilerine vermistim afiyetle yediler. Eski kedimse ciger haslamasina bayiliyirdu sabah sabah ciger hasladigimi bilirim. Her kedi ayni degil bir de bazilarinin midesi daha hassas da olabiliyor. Cok secerek hazirlamaliyiz. Acana, N&D ya da Orijen kullanmak istiyorum ama su siralar maddi olarak zor geliyor ama biraz daha arastirip ileride bu 3 mamadan birine gecmeyi dusunuyorum.

tika_waylan
tika_waylan

13980

Cok tesekkur ederim besahin. Isitip mi versem diye dusunuyordum ama sicak su daha mantikli. Benim kedi biraz tombis oldu yavru olmasina ragmen cok da abartmak istemiyorum ama bir yerde de kediler yeterli proteini alinca mamayi birakirmis yani doyma siniri aslinda yedigi miktara degil proteine bagliymis.. ne kadar dogru emin degilim tabi. Simdi kaliteli kuru mamalar da kullansak protein oranlari y%35 civarinda. Bakalim ek gida olarak verecegim zaten haftada 2 ya da gunde 1 yemek kasigi verebilirim. hem cok az su iciyorlar erkek kedilerde de u sebeple ileride bobrek sorunlari ve kristallesme olabiliyormus belki bu sekilde sivi alimlari da artar.
Fikir veren herkese tesekkurler yeni mama tarifleri bulunca ben de yazacagim. Ozellikle ishal oldugunda, tuy doktugunde ya da cok zayif ya da yavru kediler icin onlara ozel tarifler bulabilirsek aahane olur. Turkce cok kaynak yok sanirim biraz arastiracagim.

tika_waylan
tika_waylan

13980

Tavuk cigerine kediler bayiliyor hele benim mahalledekiler eskiden her gun tavuk cigeri haslardim. ama tavuk cigerinin de abartilmamasi gerektigini cok fazla verilince zararli oldugunu duydum.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Niye yemediğini hiç anlamadım. İçinde azıcık yeşil biber,patates,havuç ,tavuk ve pirinç vardı. Hepsini güzelce haşlayıp robottan geçirmiştim. Baya bir uğraştım ve bolca yapmıştım.
Ben kuru mama konusunda yardımcı olmak isterim
Kediniz evden çıkmıyor yani bolca enerji harcamıyorsa kesinlikle Orijen kullanmayın. Ev hayatında tembel kediler için formülü uygun değil. Kedili Bir Hayat bloğunda Türkiye temsilcisi Şadanlar Pet 'in veterineri ile konuşmuştu oradan biliyorum.
Acana ise şuan balıklısını kullanıyorum kısır kedim için. İçeriği çok güzel. Böbrek sorunu yapabilir deniyor ama bunun sebebi mama değil,Kedinin çok tembel ve az su tüketiyor olması.Ben su pınarı kullanıyorum ve bol bol hareket ediyor. Kısır dişi ve erkek kedileri olup uzun suredir Acana kullananlar önermişti bana. Onlarda su pınarı kullanıyorlar bu arada.
N&D ise uzun süre kullandığım bir mama. Fiyat açısından da en uygunu bu. Çok severek ve güvenerek kullandım fakat kısır kediler için tavuksuz mamaları olmaması sebebiyle bırakıp Acana ya geçiş yaptım. Kedinizin tavuğa alerjisi yoksa kullanabilirsiniz tabi. Tahılsız ve düşük tahıllı olarak bulunuyor. Ben düşük tahıllı kullandım. Kedili Bir hayat bloğunun sahibinin kedileri tahılsızın içerdiği bir madde yüzünden kabızlık yaşamışlardı.
Bu mamaların üçü hakkında da daha fazla ve güzel bilgi için Kedili Bir Hayat bloğunu okumanızı tavsiye ederim. Onları okuyarak daha rahat karar verebilirsiniz

sedalawless
sedalawless

600

Biber koydugunuz için kediniz yememiştir biber blender dan geçince buruklaşıyor. Biber koymadan kabak havuc patates pirinc ile deneyin hepsini koymanıza gerek yok ama biber eklemeyin. Biberi makarna sosu yaparken kendime blenderdan geçirince farketmiştim buruklaştıgını berbat oluyor

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 8889 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR