Kedimin Tüyleri Evdekilere Sorun Oluşturur Mu ?

eliftopal_
eliftopal_

255 Puan

Kedimi alalı 20 gün oluyor,kendisi British Shorthair,onun tüylerinin ev halkının yemek-nefes borusuna yapışma ihtimali var mı ? Eğer yapışıyorsa bu tehlikeli mi ?

8 CEVAP

Goupe
Goupe

114799

Kedi Tüyü Kist oluşumuna Neden Olur mu?
Kedilerin tüylerinin yutulması ile vücutta kistlerin oluştuğunun söylendiğini duymuşsunuzdur. Hatta insanlar bunu şuna benzer bir şekilde ifade ederler genelde: “kedinin tüyleri ciğerine yapışmış kist olmuş!”


Bahsedilen kiste (kist hidatik) sebep olan kedinin tüyü değil, tüylerin üzerinde bulunabilen bir tür parazittir (Echinococcus granulosus). Bu parazitin ergin şekli köpek, kedi, tilki, kurt ve diğer yabani etçil hayvanların ince bağırsaklarında bulunabilmektedir. Dışkı yoluyla atılan parazitin son halkası parçalanarak yumurtaları çevreye yayılır. Kedilerin yalanarak kendilerini temizlediklerini düşünürsek bu yumurtalar tüylerinin üzerine bulaşır ve bu tüylere insanlar tarafından temas edildiğinde sindirim sistemi yolu ile insanların ince bağırsaklarına yerleşirler. Bu yumurtalar burada enzimlerin etkisiyle parçalanır ve içerisindeki embriyo serbest kalır. Serbest kalan embriyo kan yoluyla karaciğer ve akciğer başta olmak üzere beyin, kalp, böbrek gibi birçok organa giderek yerleşir ve bu organlarda hidatik kist’leri oluşturur. Ancak insanlarda bahsedilen bu kistin oluşmasının tek sebebi evde beslediğimiz küçük dostlar değildir. Hatta ve hatta evde özenle titizlikle bakımını üstlendiğimiz ve parazit iğnelerini ya da haplarını ihmal etmediğimiz küçük dostlarımızdan bu hastalığın bize bulaşması imkansızdır. Kist iğnesi olarak da bilinen bu tedavi, küçük dostlarımızın vücudundaki (varsa) parazitlerin öldürülmesini amaçlar. Düzenli olarak (2/3 ayda bir) uygulanan bu tedavi ile hayvanlardaki parazit varlığı önlenir ve böylece bize bulaşabilecek bir hastalık da kalmamış olur.


Peki bu parazit insanlara başka hangi yollarla bulaşabilir:



  • Enfekte olmuş etlik hayvanların etlerinin özellikle çiğ ve az pişmiş olarak tüketilmesi ile

  • Bulaşık sular ile ve bulaşık toprakta yetiştirilmiş sebze/meyvenin iyi yıkanmadan tüketilmesi ile

  • Umumi tuvaletlerden temas ile


“Tamam anladık kedi tüyü kiste sebep olmuyormuş ama ya akciğerlerimize yapışırsa ya da yutarsak zararı olmaz mı?” diye soruyorsanız buyurun:


Kedi tüyünün akciğere ulaşma ihtimali yoktur; çünkü hava, soluk alma esnâsında burun boşluğundan geçerken, içinde bulunan yabancı cisimlerden de temizlenir. Solunum havasının yabancı cisimlerden temizlenmesi işinde mekanizma o kadar etkilidir ki, beş mikrondan daha iri cisimler akciğerlere doğru geçirilmezler. Şâyet burun boşluğunu geçebilen cisimler olursa, bunlar daha sonraki solunum yollarında tutulurlar. (Soluk borusunun iç yüzeyi nemli ve tüylerle kaplıdır. Bunlar soluk borusuna kaçan toz vb. maddeleri yakalayarak öksürük ve balgamla dışarı atar.)


Tüylerin yutulmasına gelirsek; sağlıklı bir kedinin tüyünün yutulması ile diğer tüylerin (kazak, tüylü oyuncaklar vs.), saçların ve tozların yutulmasının hiçbir farkı yoktur. Yutulan tüyler mideden bağırsaklara geçer ve vücuttan atılır.


Lütfen bu şehir efsanesi yüzünden hayvanları sevmekten ve onlarla evinizi paylaşmaktan korkmayın. Sağlıklı bir kedi tüyünün hiçbir zararı yoktur.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

"Kedi tüyü kist yapar ve zararlıdır" tamamen şehir efsanesidir. Kist yapan kedi tüyünün kendisi değildir. Bakteri mi desem öyle birşeydir ve bunun aşısı vardır. Aşısı olmayan hayvan sorun yaratır. Aşı zaten çok büyük önem taşıyor kedi ve sahiplerinin sağlığı için

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Şimdi baktım sizin için kedi tüyündeki parazit kiste sebep oluyormuş ve bunun aşısıda iç-diş parazit aşısı/damlası. Bunları zaten her zaman yaptırmanız gerekiyor.
Bu arada sanki ilk kez kedi sahibi olmışsunuz ve kediler ve bakımları hakkında yeterli bilginiz yokmuş gibi hissettim. Öyle ise herhangi bir konu hakkında yardıma ihtiyacınız var mı acaba?

tika_waylan
tika_waylan

13980

Kist asisi yaptirirsaniz bir sorun olmaz. 3 ayda bir kist asisi yaptiracaksiniz veterinerde hap yutturuluyor veterinerde. Zaten butun asilarinin hem kedinizin hem de kendi sagliginiz icin onemi getekir. Iyi yikanmayan sebzelerden daha cok gecer aslinda bu. Hatta etten bile. Kedi tuyu hepimiz yutuyoruz ama yorgan tuyu falan yuttunuz gibi dusunun. O kadar cok efsanelesti ki yok cigere yapisirmis bilmemne. Intrnette u konuyla ilgili cok guzel arastirmalar makaleler mevcut eger evde bu konudan cekinen biri varsa oturup okuyun iciniz rahatlasin.

eliftopal_
eliftopal_

255

Dollfacepersian,evet,ilk kedim,yani kediler ve bakımları hakkında bilgim var da,teoride biraz çuvallıyorum

eliftopal_
eliftopal_

255

Yine de sağolun,bu konuda tecrübesi ve bilgisi olan birine benziyorsunuz, eğer bir sorunum olursa soracağım sorulara cevap vereceğinizi umuyorum :)

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bilgi farkı tecrübe farklı. Çok normal yani teoride sorun yaşamanız:) Çok olmasada biraz bilgim ve tecrübem var diyebiliriz. Tabi ki bilgimin yettiği konularda severek yardımcı olmak isterim

eliftopal_
eliftopal_

255

Bu aşının adını öğrenebilir miyim ?

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1848 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR