Kediler Durup Dururken Ve Evdeyken Fip'e Yakalanır Mı?

anybodytellme
anybodytellme

1433 Puan

Bunu çok merak ediyorum internette pek bilgi bulamadım nasıl yakalandıklarıyla ilgili, kedilerden birbirine geçiyor onu biliyorum da durup dururken olabiliyor mu bu? Bu aralar o kadar çok fipli kedi görüyorum ki çok üzülüyorum ya anlayamadım neden bu kadar yayıldı 4-5 ay öncesine kadar 2 tane fipli vaka vardı instagramda şimdiyse 10'dan fazla var ve hepsi çaresizce destek bekliyor, yazılar yazıyolar 15 yaşımdan beri tek arkadaşımı kaybediyorum diye, hepsi de gerçek çünkü hepsi veteriner numarası imzası veriyor. :'(

7 CEVAP

Evet, kediden kediye geçiyor ve kedilerin sadece koklaşması bile virüsün geçmesine sebep oluyor. Yakın zamanda arkadaşım için birlikte sahiplendiğimiz 3 yaşındaki çocuğumuzu kaybettik bu hastalık yüzünden ve evde yaşayan, evden hiç çıkmamış bir kediydi. Ne yazık ki bulaşabiliyor. Hastalığı sürecinde veteriner hekimlerin söylediğine göre, Fip virüsü corona virüsünün dönüşüm geçirmesiyle olan bir şeymiş. Yani bünyesinde corona taşıyıp sadece taşıyıcı olarak, fip'e çevirmeyen bünyeler de varmış. Hastalığı kapması için 2 seçenek var. Ya biz sahiplendiğimizde zaten annesinden ya da kardeşinden bulaşmış, vücudunda duruyordu ve bağışıklığı düştüğünde(bağırsağı tüyleri sebebiyle tıkanmıştı bu hastalık öncesi) Fip'e dönüştü. Ya da sahibinin sokakta sevdiği bir kedideki coronayı, sahibi eve taşımış oldu. Yani evet, evdeki kedinizin de Corona ile karşılaşması mümkün. Bu yüzden senede 1 kez de olsa veteriner hekimler kan testi vs yapılması gerektiği hakkında uyarıyorlar. Ne yazık ki tedavi açısından atlatılması çok zor bir hastalık. Umarım bir an önce tedavi yöntemleri gelişir.

cansuuranus
cansuuranus

12689

Hayır elıza testıyle corona tasıyıcı olup olmadıgına bakılır oncelıkle . Korona pozıtıf cıkarsa karacıger enzımlerıne ,rontgenlede cıgerde veya karın boslugunda sıvı varmı dıe bakılır. Benım kedımın koronası pozıtıf suan ama korona hemen hemen her kedıde vardır zatn . Onemlı olan mutasyona ugrayıp fipe donusmemesı. Sız dısarıdan ama eve getirdıgınız vırus fip degıldır coronadır. Hayvan ılk once koronayı kapar. Kendı bunyesınde fipe donusur. Bunun ıcınde ıyı beslenmesı gerekır ve asla strese gırmemesı lazımdkr . Fip türü 2 ye ayrılır. Bırı kuru fıp dıerıde ıslak fıp . Bı kedı ıslak fipse kurtulma ıhtımalı yokdur. Ama kuru fıpse eger gs ılacıyla kurtulabılır gs ılacı hem cok pahalı bı ılactır hemde bulunması cok zordur. Alah butun yavrularımızı bu hastalıkdn korusun

anybodytellme
anybodytellme

1433

@Luna Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu hastalık hakkında bilgisi olmayan biri olarak fikir sahibi oldum sayenizde. Gs isimli yurt dışından gelen ve çok pahalı olan bir ilaç kullanıyolar ve atlatan canlarımız da var gördüğüm kadarıyla. Huzur içinde uyusun çok üzüldüm. Bende dışarıda kedi sevip besledikleri sonra kiyafetlerimi direk makineye atar ellerimi yıkarım. Ayakkabıların üzerini örterim. Umarım dışarıdan getirmemek için yeterli oluyodur. Benim kedim 2 yaşında ve sağlıklı ama veterinerimizden önlem amaçlı karaciğer degerleri testi istemiştim, oda enfeksiyona da bakalım kandan demişti. Bu test ile mi anlaşılıyor acaba sizin de değindiğiniz?

@cansuuranus kendimi ifade edemediysem düzelteyim. Ben de eve taşıyabildiğimiz şeyin corona olduğunu fip olmadığını kast ettim. Bir diğeri de tedavisi yok demedim ama ülkemizde ne yazık ki tedavi süreci zor. Biz çocuğumuzu kaybettik Allah diğerlerine yardımcı olsun. Ben kendi tecrübemi ve veterinerimizin bize söylediklerini paylaşmak istedim sadece.

@anybodytellme Ben sadece tecrübelerimi paylaştım. Test konusunda benim pek bir bilgim yok ama veteriner hekim sizi bu konuda daha iyi bilgilendirecektir. Birazcık da olsa bilgi verebildiysem ne mutlu.

cansuuranus
cansuuranus

12689

Luna-if Bende aksı bıse soylemedım ztn . 6 ay once kaybettım kedımı bende ıslak fıpden dolayı . Ayrıca sundan cok emın olabılırsın bı cok veterıner fıp hakkında bısey bılmıyor. Cnku aylarca hekım hekım gezdım bebegıme cagre olabılmelerı ıcın .Bu olayın birebır 2 kere sahıdı olarak bende aynı seylerı soyluyorum .cevabım sıze degıldı konu baslıgı acan kısıyedı . Sızın yazdıklarınızı okumadm bıle ben .

@cansuuranus başınız sağ olsun. Umarım tedavi şartları bir an önce gelişir de başka çocuklara bir şans olur. (Yorumları ardıardına okuyunca benim yorumumla ilgili olarak düşünmüştüm kusura bakmayın :))

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 553 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78354 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR