Kedilere Fip Nasıl Bulaşıyor?

Thekedi
Thekedi

4630 Puan

Aşıları tam olan bir kediye fip vürüsü bulaşabilir mu, aşıların koruma etkisi yok mu?


Fip bulaşan kedi kesinlikle ölüyor mu?

9 CEVAP

Elifecrin
Elifecrin

646

Evet bulasabiliyor hepsi olmuyor ilaçlar kullanarak yaşayabiliyor cok masraflı bir tedavi test yaptırmanız lazım ve tedaviye başlamanız lazim şimdiden geçmiş olsun inşallah bir şey çıkmaz

incirreis
incirreis

2891

Özellikle toplu halde yaşayan kediler arasında bulaşma çok yaygındır. Kediler virüsü sindirim ya da solunum yoluyla alırlar. En sık bulaşma yolu dışkı ile olmaktadır. Bulaşık mama kapları, ortak kullanılan yatak ve malzemeler de bulaşmada önemlidir.

Ozge00
Ozge00

131723

Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.


Bilimsel görüşlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.


https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kedil_bula%C5%9Fan_peritonit

Thekedi
Thekedi

4630

Kimse bilmiyor mu :(

Ozge00
Ozge00

131723

https://medium.com/@ankaravetrium/kedilerde-fip-hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-belirtileri-ve-tedavileri-ca34bfed0fbc


"Kedilerde fip hastalığı; Feline enteric coronavirüs (FECV/ FECoV)’UN mutasyona uğramış halidir. Hastalığa yakalanan kedilerde ölüm oranı oldukça yüksektir."


Kedilerde Fip, Bulaşma Nasıl Olur?
Enfekte kediler coronavirüsü dışkılarıyla (fekal-oral yol) veya ağız yoluyla (oral-oral) alırlar. Özellikle, toplu halde yaşayan, kediler arasında bulaşma çok yaygındır. Kediler virüsü sindirim ya da solunum yoluyla alırlar. En sık bulaşma yolu dışkı ile olmaktadır. Bulaşık mama kapları, ortak kullanılan yatak ve malzemeler de bulaşmada önemlidir.


Boyle diyordu. Bende bu sekilde biliyorum. Kedilerim yuzde sekseni corona virüsü tasiyor, bir kismi fipe dönüşebiliyor. Bağışıklığı yüksek tutmak lazımmış..belki test yaptırsak bizim kedide de çıkacak hic bilmiyorum. Yanlissam düzeltin lütfen, ben böyle biliyorum çünkü

Ozge00
Ozge00

131723

Allah kimseye göstermesin umarım.. fipten mi şüpheleniyorsunuz acaba?

sforselin
sforselin

119776

Fip bulaşıcı kabul edilmiyor ama fip'e sebep olabilecek korona bulaşıcı. Tabii kediniz bir çiftlikten ya da sokaktan geldiyse zaten yüksek ihtimalle korona pozitif. Bu koronanın fip'e dönüşmesi de mutasyon sonucu oluyor.(Neden vs bilmiyoruz tabii) Bağışıklığın düşeceği durumlar yaratmamaya çalışmakta bu yüzden fayda var her zaman.
Kesin bir tedavisi yok maalesef. Semptomatik tedavi yapılıyor. Etkinliği kesin olarak kanıtlanmasa da iyi sonuçlar veren birkaç tedavi var yeni yeni. Bir de halihazırda koronavirüs pandemisiyle bir senedir uğraştığımız için de daha etkili tedavilere çok da uzak olmadığımızı düşünüyorum ve temenni ediyorum.

Thekedi
Thekedi

4630

İlginiz için teşekkür ederim benim kesdimde bir belirti yok, sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Arkadaşımın kedisinin tüm aşıları tam olmasına rağmen fip olmuş ben aşıların koruduğunu sanıyordum onun kedisi olmuşsa benimki de olabilir diye düşündüm nasıl bulaştığını öğrenmek için soruyu yazmıştım neyse ki fip bulaşıcı kabul edililmiyormuş içime su serpildi. Yardımınız için teşekkür ederim.

gulsundusmez
gulsundusmez

12392

Ahh inşallah fip değildir.Her kedide var olan bir virüs kedinin bağışıklığı düştüğünde malesef fipe dönüşüyor.Islak ve kuru fip var .En tehlikelisi ıslak fip .Tedavisi bayağı pahalı ama bu pahalılık euro ve doların bizde 8-10 tl olması Tl'ye çevirince bu ilaçlar 15-20bin tl civarına denk geliyor ve kurtulma şansı da %5-10.Genelde toplu halde yaşayan kedilerin aynı su mama ve tuvalet kabını kullanması ile geçiyor ve maalesef evet aşıda koruyamayabiliyor.İnstagramda bu konuda sayfalar var fip kediler için para toplayan onları inceleyebilirsiniz.Rabbim şifa versin

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 514 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79566 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR