Merhabalar bildiğiniz üzere gençlik hastalığı diye bie hastalık var. Abimin kedisi bu yüzden öldü bilmiyordu öyle bir hastalığı. Veteriner %1 ihtimal kurtulur dedi bu bile bizim için bir umuttu ve çabaladık ama malesef kurtulamadı. Lütfen erken teşhis edin. Kusmasına ishaline yeme içmesine haline tavrına dikkatli bakın. Erken teşhis hayat kurtarır bu şekilde kurtulanlar var.
Benim kedimin gözü akıyor ve bazen kısılıyor burnu akıyor hapşuruyor vet soğuk algınlığı dedi yemek yemiyordu ama yeni mama aldım daha yeni başladı şuan yedi uyuyor ishal değil ama büyük tuvaletini daha çok yapıyor benzer mi sizce?
Belirtiler neler daha önce duymadım da
Dediğim gibi mikrop kapmış olabilir fakat virüste olabilir. Siz yinede bir veterinere götürün aşısını yaptırın kafanız rahat olsun. Kediden kediye hayvandan hayvana değişiyor ama buda bir belirtisi olabiliyor. Kimi zaman önemsemediğimiz geçer diye baktığımız şeyler ölüme yol açıyor. Herkes diyorsur aman zamanla geçer diye ama çoğunlukla şaşırtıyoe bu hastalık beklenmedik anda oluyor. Yemek yememesi kötü bünyesi zayıf düşer bu süreç hızlanır daha çabuk ölür ALLAH korusun. Siz tedbirinizi alın aşısını yaptırın
Bu gençlik hastalığı aşısı kedilere sadece yavruluk döneminde mi yaptırmak gerekiyor? İleri yaşlardaki kediler için de aşı yapılabiliyor mu?
Bugün veterinere götürdük vücudunda mikrop varmış yani grip olmuş o yüzden aşı yapamıyoruz sadece iğne yapılıo hastalığı için bu yılın ortalarında veya sonuma doğru tarih verdi erkenden iyileşirse daha erken yapılcak
Feline panleukopeni (Kedi Gençlik Hastalığı)
Kedilerin çok bulaşıcı bir hastalığı olan Feline panleukopeni etkeni parvovirus ailesinde yer alan bir virüstür. Yüksek ateş, iştahsızlık, depresyon, kusma ve ishal ile karakterize bir tabloyla seyreden hastalık duyarlı bireylerde ölümle sonuçlanmaktadır. Virüs dış ortamda aylarca yıllarca canlı kalabilir.
Virüs oral yolla bulaşır. kafes yatak mama ve su kapları petshoplar bulaştırmada büyük rol oynar.
Hastalık 3 -5 aylık kedi yarularında görülür. 3 aya kadar meternal antikorlar hastalıktan pasif yolla koruma sağlar.
Belirtiler önce yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ile başlar ardından 1-2 gün içinde hasta hayvanda uyuşukluk kusma ve ishal görülür. Kusma ve ishal ile vücuttan çok fazla sıvı atılması sonucu hayvanda kısa sürede dehidrasyon meydana gelir. (Dehidrasyon: vücudun susuz kalması. Deri elastikiyetini kaybeder, idrar yoğunlaşır, organlar işlevlerini yapmakta zorlanırlar.)
Yavru ve genç kedilerde hastalık oldukça hızlı ilerler ve ciddi sonuçlar doğurur. Etkenin alınmasını takiben hasta yavru 12 saat içinde ölür. Genelleme yaparsak hasta genç kedilerin %60-90 kadarında ölüm şekillenmektedir diyebiliriz.
Hastalığın şiddetli seyrettiği kedilerde çok hızlı bir zayıflama gerçekleşir, beden ısısı düşer ve hayvan komaya girer. korunmanın tek yolu aşılamadır.
NOT: http://www.pethekimi.com adresinden alıntıdır.
Böyle bir yazı buldum internette. Hastalık 3-5 aylık yavru kedilerde görülür diyor. Yani 15 aylık bir kedide bu hastalığın oluşma ihtimali yok mu?
Merhaba benim kedim de ishal yemek yemiyor bol su içiyor ama soğuk algınlığı diye tahmin ediyorum. Kızım henüz 2 aylık ona veterinere gidip gençlik aşısı yapmasını istersem bir faydasi olur mu ? (Eger soğuk alginli ise en azindan o hastalığa karşı önlem almış olurum)
Kesinlikle gidin. Hem gençlik aşısını yaptırın hemde şurup va verirler. İshal olması hayra alamet değil zaten iştahsızlık bünyesini zayıflatır. Bi an önce gitmelisiniz. Belki gençlik hastalığı da olabilir tabiki genelde yaygın görülen bir hastalık. Az hayvan kurtulabilir geç kalınırsa. Size önerim daha fazla geç kalmayın en geç yarın götürün. Erken teşhis herzaman hayat kurtarır
Bilgilendirici bir başlık olmuş, teşekkür ederiz arkadaşlar. Mcceylandilek, ishal kediler için özellikle genç kediler için dikkat edilmesi gereken bir bnelirti, oyalanmadan hekime götürün yavrunuzu derim. Gerekli tahlilleri yapsınlar, umuyorum ki ciddi bir sorunu yoktur, basit bir üşütmedir.
Uffff gerçekten boş insanlarsınız
Birikiucdort ne dediğini farkında mısın? Git başka yerde tavsiye ver hatta hiç verme!
Ben de bir gençlik hastalığını atlatan kedi sahibiyim. Kesinlikle erken teşhis çok ama çok önemli. Kusma ishal gibi bir belirti gördüğünüz anda veterinere gidin! Soğuk algınlığıdır diyip geçmeyin! Ve mümkünse kan tahlili isteyin.. WBC değeri önem arz ediyor. Daha sonrasına hızlı test kitleriyle teşhisi hemen konulabiliyor. Bu tip virüsler çok çabuk yayılıyor...
Kedilerin %70 bu hastalıktan ölüyor. Belirtileri ise iştahsızlık kusma ishal . Özellikle yavru kedilerde erken müdahale olmazsa ölüm kaçınılmaz olur. Yüzünde gözlerinde sararma gözlerinin kapanması burnunda yeşilimsi akıntı değişik yollarka gözükebilir. Bu belirtileri başka hastalıklarla karıştırabilirsiniz yada veterineriniz başka hastalık olarak algılayabilir. Parazit bağırsak rahatsızlığı gibi.. Bu gençlik aşısını kediniz en geç 3 aylık olunca yaptırmanız gerekiyor. Bu aşının zararı yok veterinere gidip direk gençlik aşısı demelisiniz hemen yapıp gönderiyor fazlada pahalı bişey değil. kedilerinizin 6-8 hafta arasındaki dönemde birinci aşı, 10-12 haftalık dönemde ikinci aşı, 4 aylık olunca da üçüncü aşı uygulanmalıdır. Sonrasında ise kedi yaşadığı sürece her yıl tek doz aşı yaptırılarak gençlik hastalığına karşı koruma sağlanır.
Benim köpeğim vardı 6-7 aylıkken ortaya çıktı hastalığı. Tam bilemiyorum açıkcası hekimler daha iyi bilir ileriki yaşlar dediğiniz kaç yaş mesela? Yanlış bilgi vermek istemem bildiklerimi yazıyorum. Ama genelde aşı yapılmayan kediler gözlemlediğim kadarıyla ileriki yaşlarda çeşitli sağlık sorunları yaşıyor yani ölmüyor ama bazı dönemler hastalanıyor arada kilo kaybı iştahsızlık oluyor ama aşı olan kedilerde çok çok nadir neredeyse hiç. Duman ; en erken ne zamansa bi an önce olması çok iyi olur geçmiş olsun :)
lütfen kediye dikkatli bakın öyle alın yani sahiplenin
Birikiucdort ; konu başlığımı iyi okumadınız herhalde. Hasta bir kediyi de iyi etmek daha büyük sevaptır ki zaten konumuz bu değil.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor