İc- Dış Parazit

Milovat
Milovat

13131 Puan

Pekala sevgili kedi sahipleri, kedilerinizin ilk aşıları tamamlandıktan sonra 45 günde bir iç dış parazit aşısı yaptırıyor musunuz? Evden çıkmayan bir kedi için 45 günde bir iç dış parazit aşısı yaptırmak hayvanı yormaz mı? Bu aşılama düzeni farklı olanlar ve bunu senede yalnız iki kere yaptıranlara karşılaştım. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz. Hepimiz biliyoruz ki veterinerlikte artık candan çok ticaret önemli hale geldi, öyle ki çoğu veteriner hekime de güvenimiz sarsıldı. Biz üç canımla yaklaşık olarak beş hekim değiştirdik ve hala arayışımız devam ediyor. Cevaplarınızı bekliyorum, teşekkür ederim:')

13 CEVAP

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Vet. Hekimler le ilgili bende çok paragozler vs diye düşünüyordum önceden ama o fikri bir çok hekim için kafamdan attım tabiki hala her meslek gibi içinden çürükler çıkıyor. 5 sene okuyorlar klinik aciyorlar ,alet edevat alıyorlar. Hepsi kendi ceplerinde bir şekilde onların parasını çıkarmak zorundalar. Keşke kedilerimiz kopeklerimiz için bir sigorta olsa :'''
Kendi hekimimden memnunum ben. Tecrubeli biri ve en azindan oturup beni dinleyip fikirlrimi onemsiyor. Kendi egosunu tatmin etmek icin benimle konusmuyor.
1 yaşına kadar 3 ayda bir düzenli yaptıriyordum ama daha sonra yaptirmadim yaklaşık 6 aydır yaptırmiyorum. Geçenlerde diski testi yaptırdım, diski testi denir mi bilmiyorum ama fakültede son sınıf olan arkadaşıma kakasını incellettim ve parazite rastlamadığını soyledi.
Parazit aşıları aslında asi değil, ilaç. Aşıların koruyuculuk özelliği var ama ilaç dediğimiz şey tedavi amaçlı kullanılir.yani oksurmeyen birisine neden öksürük şurubu verelim ki? Saçma geliyor artik.
Bu benim fikrim kimseye fikrimi empoze etmeye calismiyorum. Yanlış bulursunuz bulamazsınız kendi fikriniz ❤

sforselin
sforselin

119776

Bizim klinikte 3 ayda bir yapılıyor paraziter uygulamalar. Ben enjeksiyona tek seçenek o olmadığı zamanlarda pek sıcak bakmadığım için hap ve damla şeklinde yapılıyor. Dış parazit tedavisini hiçbir zaman aksatabileceğim bir uygulama olarak görmedim. Hatta şu anki yaşam tarzı değişirse bizimkinin, sıklığını da artırmayı talep ederim dış parazit damlasının. Çünkü ciddi bir bulaş yolu pireler vs. ve bundan onu az veya çok koruyabiliyorsa aksatmayı doğru bulmuyorum. Olabilecek yan etkiler de bu sebeple kapabileceği hastalıkların yanında ihtimali düşük şeyler.
İç parazit ilacı içinse her gün kakasını incelediğimiz, dışarıya çıkmadığı, başka bir kediyle teması olmadığı için düzenli yaptırmayabileceğimizi düşünüyordum ama aksatmadan yapılıyordu yine de. Ama aklımdaydı, olursa zaten götürür o durumda yapılır diye. Dışkısını düzenli inceliyor olmamıza ve hareketlerini, keyfini hep takip etmemize rağmen son parazit tedavisinden sonra bir iç parazit probleminin olduğunu gördük. Bu yüzden onu da aksatmamaya devam edeceğim.
Bizimki evimize ilk geldiğinde hem pireden hem de iç parazitleri den kansızlık yaşıyordu. Müdahale edilmese -ki genellikle basit şekilde çözülebiliyor- olacaklar herkesi üzebilirdi.
Hekimleri bi nevi "paragöz" olarak görme fikri de bana çok uzak. Aldıkları eğitimin, bilgi birikiminin, deneyimin bir karşılığının olması gerektiğini düşünmemin yanında zaten ilaçlar, kullanılan aletler şu anda ateş pahası. Bunların haricinde sömürüldüğünüzü düşünüyorsanız da kesinlikle hekiminizi değiştirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Artık bir parçamız olan bu canlıları maddi anlamda bile güvenmediğimiz insanlara emanet etmemeliyiz

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Bu arada hem iç dış parazit yaptırmayıp hemde hic bir tedbir alınmamasını doğru bulmuyorum. Vet hekimimde düzenli diski testi yaptırmamı söyledi.
Kullanmanın bir sebebini açıklamak istedim mesela parazitlerin bir suru çeşidi var biz hepsine ayni ilacı uygulamaya çalışıyoruz ama hepsini her ilac oldurmuyor. Parazitin türüne cesidine gore yapilmasi gerek. İlk suphede test yapılsa ilaci ona gore uygulansa kedi 1 dozda iyileşecek ama hep kullandıkları ilaçları kullanıyorlar sonra aaa geçmedi bu daha güçlü bir ilaç diyip başka bir tane kullanıyorlar kedi/ köpek bos yere 2 doz ilaç alıyor.
Kedimde parazit varsa bile türüne gore dogru tedavi uygulanmasini tercih ederim.
Bir çok holistik vet hekim paraziti doğal yollardan kovulmasını öneriyor veya düzenli testle. Ben doğal yollara çok inanmıyorum ama düzenli testle halledebilecegimi düşünüyorum.

alabalik32
alabalik32

13406

Kedim bırakın sokağı balkona dahi çıkmadı. İç Dış parazit aşılarını yazın 2 ayda bir kışında 3 ayda bir düzenli yaptırıyorum

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Benim ilk hekimimde böyleydi. Evime yakin diye gidiyordum ama soru soruyorum yüzüme bakmıyordu, soru soruyorum cevap vermiyordu küçük dağları ben yarattım modundaydi. Nasıl sinir oluyordum. Neyse ki sadece 3 kere gittik. 😌

Milovat
Milovat

13131

Şöyle ki maddi açıdan değil asi sektörünün ve ihtiyaç kriterlerinin yetkin cevaplar veren hekimlerle muhatap olmak istiyorum bu sebeple hekimleri genellemis gibi görünüyor olsam da muhatap olduğum hekimlerde böyle sorunlar yaşadım yukarıda da belirttim mesele maddiyat değil mesele insanca muamele görebilmek ve kendi canından çok sevdiğin bir canlı için yetkin ve düzgün cevap alabilmek :') teşekkürler deneyiminizi paylaştığınız için.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Ben 6 aydır yaptırmiyorum su ana kadar iki kere yaptırdım testi 3 ayda 1 yani.
3 gün boyunca her kaka yaptıktan sonra kakanin 3 farklı yerinden kaka parçası alıp soğuk bir yerde bekletiyorum. Öyle goturuyorum teste. Hekimim bu kadar ayrintiya gerek yok dedi ama genelde bu sekilde yapiyorlar bende daha guvenilir olsun diye boyle yapiyorum. Yaptiracaginiz yere sorarsaniz daha iyi bilgilendirirler. Ben fakultede arkadaşım sayesinde yaptirdim kendi kedisine baktirirken benimkisine de baktirdi. :d

Milovat
Milovat

13131

Ben de veteriner fakültesi etrafında şöyle biz gezinip arkadaş edinmeye karar verdim :D çok teşekkür ederim cevaplar için gerçekten çok aydınlatıcı oldu.

bstadgzll
bstadgzll

3862

evimde 4 kedim var yaklaşık 3 ayda 1 iç dış parazitlerini kendim evde uyguluyorum. İlk aldığım zaman her ay parazit için veterinere gidiyorduk. Daha sonradan akıllandım. Sadece para tuzağı.

Milovat
Milovat

13131

Vallahi çok şanslısın keza biz oldukca değişik fıtrattaki hekimlerle karşılaştık. Mesela dün kan testi yaptırıp ertesi gün aradığımızda ters ters konuşanlar mı dersiniz, hayvanı düzenli götürdüğümuz halde hayvanı tanımayanlar mı dersiniz hadi tanımıyor geçmişte yapılan işlemleri de tedavi geçmişine yazmıyor bunu da sorduğunda isine karışıyor oluyorsun. Beş ay boyunca cinsiyetini bilemeyen sürekli farklı söyleyen mi dersiniz, basit bir konu için gidip ateşe bakmadan kan vs gibi testler yapanlar mı dersiniz yaşadık da yaşadık. Hayvan ishal oluyor mesela diyorum ki yolculuğa çıkabilir miyiz diyor ki ciksbilirsiniz, taşrada iki gün sonra geçer dediği ishal geçmiyor arıyorum getirin diyor yahu ben sordum size, nasıl getireyim taşradan şu an aracım yok diyorsun saçma sapan ve ses tonu yuksek cevaplar... Daha yazardım da gerek yok, ben de 45 günde bir ilaç almasının doğruluğu noktasında şüphe içerisindeyim bu yüzden tecrübe eden ya da fikirlerini paylaşan olursa diye sordum çok teşekkür ederim cevabın için.

Milovat
Milovat

13131

Mesela bizim gittiğimiz bütün hekimler iki ayda bir tekrarlamak istiyor, üç ayda bir tekrarlanan iç dış hap/damla farklı mı oluyor? Selin Hanım, özellikle size danışmak isterim keza hekiminizin de sizi bizim denk duştuklerimizden daha iyi bilgilendiriyor gibi geldi bana. Bu hafta asi için farklı bir kliniğe gideceğiz bizde.

Milovat
Milovat

13131

Dışkı testini hangi aralıklarla yaptırıyorsunuz peki? :D çok sordum biliyorum ama ben de bu yoldan gidebilirim gibi geliyor. Biraz daha araştırıp farklı farklı hekimlere de soracağım bu durumu :D ön bilgi edinmek istiyorum sadece

sforselin
sforselin

119776

Çevrenizdeki hekimlerin tercih ettiği zaman aralıkları aynıysa bir bildikleri vardır diye düşündüm ben. Bunun periyoduna karar vermelerinde deneyimler de etkili oluyordur mutlaka. Örneğin yaşadığınız bölge daha sıcak veya kırsal bir yerse pire görülme ihtimali artar. Takip ettiğim bir hekim yaşadığı bölgede görülen farklı bir parazit sebebiyle farklı ilaç seçimi yaptığını söylüyordu mesela.
Kısacası genelin tercihi böyleyse en azından dış parazit için bu sıklığı takip etmelisiniz bence. Yine de tekrar görüşebilirsiniz diye düşünüyorum.
Bence istediğiniz ya da şüphe duyduğunuz bir uygulama varsa sormaktan, sorgulamaktan çekinmeyin. Sizden belli bir hizmet karşılığı para alıyorlar ve bilgi almak hakkınız.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 430 Görüntüleme
  • 13 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78293 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR