Yetişkin Sokak Kedisini Eve Almak İstiyorum Alışkanlıkları Değişir Mi

Annem kedinin eve geldiginde her yeri tırmayalacağını durmadan kaçmak isteyeceğini onun özgürlüğünü kısıtlayacağımızı ve onun alıştığı ortam olan sokak yerine eve gelmesinin onun icin kotuluk olacağını söylüyor.Annemin bu iddialarını nasıl çürütebilirim,onu nasıl ikna edebilirim
(bu arada bahsettiğim kediye 3-4 ay yazlikta baktim bize alışmıştı eve girmeye çalışıyordu)

12 CEVAP

emreovec
emreovec

12921

Her yeri tırmalamayan bir tane kedi bile olmaz. Tırmalama tahtası ve bölgeleri bile olsa da kafası atar gider koltuğu vs. kesinlikle tırmalar. Tırmalamıyor diyen sayısı çok azdır. Muhtemelen ilk tırmalama da anneniz kediye takacak.


Gelelim özgürlük konusuna. Belli alışkanlıkları olan kediler - kısır ya da değil - kapıdan ya da pencereden kaçma eylemi içerisinde olabilir ama bu özgürlüğünü kısıtlamak değildir. Yani bir kedinin doğal ortamı apartman arası sokaklar mıdır ?


Aile bireylerini bu konularda ikna etmek gerçekten çok zor. Kafalarında bir hayır varsa, en ufak şeyde gitmesi yönünde oy veriyorlar.

mihriii
mihriii

119878

eve girmeye çalışıyosa kolay alışır bence çoğu kedi de dışarı çıkmak isteyebilir ama evde olmaları onlar için çok daha iyi insanlarımıza güvenmiyorum hava soğuk bence eve alabilirsiniz

Elmas35
Elmas35

103548

Size kendimden örnek verecek olursam ilk kedimi yetişkinken sokaktan sahiplendim. Sokağa alışkın ve sokağı çok seven bir kediydi ama bir o kadar da ev ortamına bayılırdı. Ben onu kısıtlamadım çünkü ne benden vazgeçiyordu ne de sokaktan. Her gün 1-2 saatliğine de olsa çıkıyordu dışarı ama geri kalan saatlerini evde geçirirdi. Ama başka örnekler de duydum, ev ortamına alışan ve asla sokağa tekrar çıkmak istemeyen kediler de var :) bu tamamen kedinin karakterine de bağlı.

Gizemindostu
Gizemindostu

2488

Ben iki kedimi sokaktan sahiplendim. Mesela kedim Mina beni bırakamadığı gibi sokağa da bir o kadar bağımlı. Zemin katta oturduğum için bazen dışarı çıkıyor, zaten 10 dakika gezindikten sonra eve geri dönmeye karar veriyor, sanırım bizi özlüyor :D Ama kedim Lara da sokaktan evime geldiği günden beri evin içinde. Hatta sokakları unutmuş bile olabilir :) ama kendi dışarı çıkmak istemiyor. Aslında bu kedinin huyuna göre değişen bir durum. Kediden, kediye değişiyor. Kedilerim eskiden sokaktayken onları hep beslerdim. Bunun için alışma sürecimiz çok kolay oldu, beni tanıdıkları için. İnsanlara ve hayvanlara da alışkınlardı, hala da öyle. Yani kısaca özgürlüklerini kısıtlamamak gerekiyor, o ne isterse öyle olmalı :)

AydannD
AydannD

4204

Kedim dört yaşında bana geldi sokaktan sahiplenildi ama bakamadıkları için ben aldım. Çok uysal çok sevgi doluydu. Zamanla bana alıştıkça hareketlendi ve sokağa kaçmalar başladı. Sokağı çok seviyor ve çok çıkmak istiyor bazen ben çıkarıyorum bazen ne yapıp edip kaçıyor ama geri geliyor. Ancak kedim şaşı olduğu için ben biraz korkuyorum o sebeple çok çıkarmamaya çalışıyorum. Demem o ki kediden kediye değişen bir huy. Hiçbir kedinin yaşam alanı apartmanların arası beton zemin değil emin olun.

Elmas35 sana da cok tesekkur ederim:)

Kedisever80
Kedisever80

2350

Kesinlikle İçeriyi istemeyecektir. Hep dışarı çıkmak İster Kapının önünde Bekler. Bu zamana Kadar sokakta yaşadıysa Evde huzursuz olur. Bence Sokakta besleyin.

ikinize de çok teşekkür ederim annem ikna olmayacak gibi görünüyor üniversiteye başlayınca sahiplenmeye karar verdim

Gizemindostu
Gizemindostu

2488

Kararınızı vermişsiniz sanırım :) o zaman inşallah en kısa zamanda bir yavrucak sahiplenirsiniz.

gayelise
gayelise

11158

Sokağa alışıksa bir anda eve alıp hiç disarsini göstermemek olmaz ama kedinin huyuna bağlı bir şey bu bence eve alın durumuna göre bakarsınız eğer dışarı isterse bırakın gezsin biraz yine gelir ama eğer hiç cikmai istemezse malum havalr çok soğuk zaten evde kalsın sıcacık oynasın dursun

biraz gec gördüm ama herkese tekrardan çok tesekkur ederim annem ikna olmadı ama benim aklımda hiç şüphe kalmadı iyi ki varsınız:)

Dilara07
Dilara07

765

Kedinin karakteriyle alakalı bir durum. Yetişkin yavru fark etmeksizin Ev isteyen bir kedi ise evde ev ortamını hemen benimsiyor zaten. Özgür ruhlu sokak isteyen bir kedi ise yavru iken bile eve alsanız o hayvanı evde tutamayabilirsiniz.
Ben de sokaktan yetişkin kedi sahiplendim, benimki ilk gün evi benimsedi. Hiç dışarıyı aramıyor. Camda pencerede bile takılmıyor.
Bir başka örnek ise Sokakta beslediğim hayvanlardan birini de sevmek için eve almıştım ancak hayvan beni tanıyor olmasına rağmen çıldırdı.evde tutamadım, kapıyı açtığım gibi fırladı.


Kısacası karakterle alakalı bir durum. Anneniz de söylediğinde haksız değil. Sokakta doğmuş büyümüş, sokak şartlarını benimsemiş hayvanı zorla eve tıkamayı ben de doğru bulmuyorum. Çevremden de duyuyorum; kedi kapı gözetliyor, çıkmak için uğraşıyor. Belli ki hayvan mutlu değil, zorla kediyi eve hapsetmek doğru da değil. Sokaklar her kedi için kötü değil. Sokak şartlarını benimsemiş bir hayvan sokak ortamına göre refleksleri gelişiyor; dolayısı ile barınma, kendini koruma, beslenme ihtiyaçlarını da yerine getirebililiyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 802 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78293 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR