Arkadaslar köpegim yedigini dakikalar sonra kusuyor nedeni ne olabilir ne yapabilirim bu konuda lütfen yardimci olun yaa
Köpeklerde Kusma Sebepleri
Köpeklerin çeşitli nedenlerden dolayı kustukları, yediklerini dışarı çıkardıkları ya da sorun yaratan nesneleri ağızdan dışarı attıkları bilinir. Aslında köpeklerde kusma vakaları ya da rahatsızlıkları her zaman çok kritik nedenlere dayanmaz; ancak yine de bu nedenler önem taşır.
Bu nedenlerin bilinmesi, daha sağlıklı bir köpek bakımı sağlanmasını ortaya koyar. Köpeklerde kusma sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
1- Bazı Gıdalar Köpeğe Dokunmuş Olabilir
Her canlı türünde olduğu gibi, köpeklerde de her bünye aynı değildir. Bazı gıda maddeleri köpeklere dokunabilir ya da köpeklerin mideleri bu gıda maddelerini her zaman kabul etmeyebilir. Baharatı yoğun yiyecekler, oldukça tuzlu ev yemekleri, salam ya da sosis gibi maddeler çoğu köpekte kusmalara neden olabilir.
2- Yabancı Nesneler Köpeklerde Kusma Nedeni Olabilir
Köpekler doğaları gereği farklı nesnelere ilgi duyarlar. Bazı yabancı nesneleri ise yemeyi deneyen köpekler, söz konusu maddeleri yutarak sağlık açısından yanlış olan bir tercihte bulunurlar. Yiyecek maddesi olmayan ve vücuda dokunan bu nesneler ise mideden geri dönerler ve köpeklerde kusma durumu bu şekilde meydana gelebilir. Ancak bu durum, sorundan çok bir savunma refleksidir. Yani köpek bünyesi, yabancı nesneyi fark ettiği an bu nesneyi vücuttan dışarı atmaya çalışır. Böylece de köpeklerde kusma sorunu değil, kusma refleksi gözlenmiş olur.
Her ne kadar yabancı maddeler bir şekilde dışarı atılsa da, olayın ardından veterinere görünmekte yarar vardır. Veterinerler mide ve bağırsak kontrollerini yaparak köpeklerin daha sağlıklı olmasını sağlamaya çalışırlar.
3- Zehirli Bitkilerin Yutulması Köpeklerde Kusma Nedeni Olabilir
Doğal ortamında zaman geçiren ya da kırlara çıkartılan köpekler farklı tipteki otları tüketirken zehirli otlara da denk gelebilirler. Bu noktada zehirli otları tüketen köpeklerde kusma vakası yaşanabilir. Köpeklerde kusma nedenleri denildiği zaman ilk akla gelen maddelerden birisi olan zehirli bitki öğütülmesi sorunu ise veteriner yardımı ile incelenebilir ve bertaraf edilebilir.
4- Bağırsaklardaki Zararlılar Köpeklerde Kusma Refleksine Neden Olabilir
Köpeklerin bağırsaklarında zaman zaman bir takım kıl kurtları ya da solucanlar oluşabilir. Bu zararlıların bağırsaklarda bulunması ise köpeklerin kusmasına ve hastalanmasına sebep olabilir
5- Organlardaki İltihap Ve Hastalıklar Köpeklerde Kusma Sorununu Ortaya Çıkarabilir
Köpeklerin organlarında yer alan bazı iltihap ve hastalıklar, özellikle böbreklerde oluşan sıkıntılar, bir şekilde kendini göstererek kusma refleksini harekete geçirebilir.
Köpeklerde Kusma Sorunu Yaşandığında Neler Yapılır?
Hayvan sahipleri, daha iyi koşullar sunmak ve sahip oldukları dostlarına en iyi şekilde bakmak için belli başlı kuralları bilmek zorundadırlar. Bu noktada, köpeklerde kusma problemi yaşayan hayvan dostlarımız için kusmanın hemen sonrasında neler yapılabileceği ile ilgili noktalara göz atmak gerekir.
Köpek 8 ile 12 saat kadar aç bırakılır. Bu süre içinde köpek midesini kendi kendine toparlamaya çalışır. Söz konusu zaman içinde köpek dostunuza su bile verilmemesi öğütlenir.
Kusma kesildikten sonra 2 ile 3 saat arası kadarlık sürede buz verilebilir.
Veteriner eşliğinde lifli gıdalardan oluşan bir beslenme programı oluşturulabilir.
Köpek beslenirken ilk zamanlar 2 kaşık ölçeğinde yemekler verilebilir. Bu işlem kusma problemi ile karşılaşılmadığı sürece devam ettirilir.
Bu süreçte pirinç lapası tercih edilebilir.
Aaaa okudum tesekkur ederim bunu mutlaka uygulicam yarari olmazsa mutlaka bi veterinere tekrar gidicegim
Bende bi tavsiye vermek isterim biyerde okumustum mama harici normal yemeklerden veriyorsaniz bazi baklagiller köpeğin kusmasina yol açıyor. Örneğin nohut gibi.
Ev yemegi vermiyorum havuc ve salatalik veriyorum sebze olarak
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor