Kedi Çiftleşme Süreci Ve Sonrası Hakkında

Merhaba, öncelikle dişi Scottish Fold Blue kızımı çiftleşmesi için 6 gün bir Exotic Shorthair Blue erkeğin yanında misafir olarak bıraktık. Ev sahipleri çiftleştiklerini görmemiş ve zannetmiyor ama biz bugün kızımızı eve getirdiğimizde genital bölgesinin oldukça genişlediğini ve kızardığını ve etraftaki tüylerin de birbirine yapışıp kurumuş halde olduğunu gördük. Sizce de bu çiftleşmiş olduklarının belirtisi değil mi? Eğer öyleyse bu süreç sonrasında ne olacak ve benim yapmam gerekenler nelerdir?

6 CEVAP

Luckyssss
Luckyssss

16565

Öncelikle kedilerin gebe kalabilmesi için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Dişi kedilerin yeterli olgunluğa erişmeleri için gerekli süre kedinin ırkına bağlı olarak oldukça değişken olabilmektedir. Dişi kediler en erken 3 aylık yaş ile en geç 18 aylık oldukları gebe kalabilirler. Sokak kedilerinde 5’inci aydan itibaren olgunluğun şekillendiği ve gebe kalabildikleri görülmektedir. Ayrıca kedinin cinsel olgunluğa erişmiş olması da gebe kalacağı anlamına gelmez. Erişkinliğe ulaşmış kediler özellikle mevsimsel olarak sıcaklığın da etkisi ile kızgınlık geçirdikleri zamanlarda çiftleşmeleri sonucu gebe kalabilirler.


Doğal ortamda yaşayan kediler genelde ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda ortalama 2 defa gebe kalabilirlerken ev ortamında yaşayan kedilerin ise 21 gün ara ile gebelik için gerekli vücut döngüsünü (kızgınlık) sağlayabildikleri bilinmektedir. Bu farklılığın ana nedenleri ise dış ortam ile ev ortamı arasındaki sıcaklık farkı ve ev kedilerinin daha kaliteli ve dengeli olarak beslenebilmeleridir.


Kedilerde gebelik ortalama 63 gün sürer. Bu sürenin 5 gün öncesi veya 5 gün sonrasında da normal olarak doğumlar şekillenebilmektedir.


Kedinin gebe olup olmadığının anlaşılabilmesi ancak çiftleşme sonrası 2-3 haftalık süreyi takiben veteriner hekim tarafından yapılan muayeneler veya gebelik testi ile belli olabilir. Gebelik süresinin yarısının geçmesinden sonra hayvanın hareketlerinde de bazı değişmeler, kendini koruma içgüdüsünde artma ve iştah artışı gibi değişikliklerle de hayvan sahipleri gebelik durumundan şüphelenilebilir.


Kedilerin özellikle de ev kedilerinin başta olmak üzere yılda 2 defadan fazla kızgınlık göstermeleri hatta her 21 günde bir kızgınlık görülebilmesi hayvanın üreme organlarından birisi olan yumurtalıklarında kist adı verilen rahatsızlıkların oluşumunda ana neden olabilmektedir.


Kedilerin her doğumda dünyaya getirdikleri ortalama yavru sayısı 4’tür.


Kedilerin hamilelik döneminde ihtiyacı olan besinlerin miktarında doğal olarak bir artış şekillenmekte özellikle de gebeliğin ikinci yarısından itibaren daha dikkatli olunmalıdır. Gebelik süresince anne kedi aşırı şişmanlatılmamalı ancak yavrularında gelişimiyle kedinin normal ağırlığından %20-25 oranında artışın meydana gelmesi de normal olarak karşılanmalıdır. Özellikle sıcak havaların anne kedinin su ihtiyacı üzerinde çok fazla açığa sebep olduğu unutulmamalı ve su kesinlikle kedinin önünden eksik edilmemelidir. Hazır mama olarak yavru kedi mamaları içerik dengesi bakımından gebe kedilerde kullanılabilmektedir. Yine doğum sonrasında anne kedinin daha hızlı toparlanabilmesi ve yavruları için yeterli süt üretebilmesi için de gebelikteki gibi beslenmeye özen gösterilmelidir.


Kediler doğumdan önceki gün veya birkaç gün önceden doğum için hazırlık yapmaya ve sığınabilecekleri bir yuva yapmaya çalışırlar. Kedinin kendisi ve yavruları için güvende hissedebileceği bir ortam hazırlanması çok önemlidir. Bunun için sakin ve sessiz bir alan seçilip içine rahatça girebileceği plastik bir kafes ya da benzeri bir malzeme ile kuytu bir köşe hazırlanması işleri kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde doğum sonrasında da aynı düzen korunmalı, diğer canlıların özellikle de evinde aynı zamanda erkek kedi besleyen ailelerin giriş çıkışları engellemesi yavruların zarar görmemesi açısından alınması gereken tedbirlerdendir.


Kedinin doğum sancılarının başlamasından sonra yavruların dünyaya gelmesi için sabırsız olunmamalıdır. Çünkü yavrular ortalama 45 dakika arayla dünyaya gelmektedir. Bu süre daha da uzayabilir. Sancıların başlamasından itibaren ilk yavrunun doğumuna kadar 3-4 saat süre geçebilir. Doğan her yavrunun göbek kordonunu anne kedi ağzı ile çiğneyerek kendisi koparır.


Doğum sonrası yavruların gerekli temizliği ve doğumdan kalan artıklarında anne kedi tarafından yenilerek temizlenmesi doğal bir davranıştır. Anne sütünün salgılanmasında da doğum sonrası yenilen artıkların (plasenta) içerisinde bulunan hormonların önemli etkisi bulunmaktadır.


Yeni doğan yavru kedilerin görme işitme duyuları ilk 8-10 gün boyunca işlevini yerine getirmemekte olup kör ve sağır olarak hayata gelirler. Ancak doğudan sonraki 14 günlük sürenin sonunda görme ve işitme duyuları tam olarak işlevlik kazanabilmektedir.


Kedilerin gebeliği hakkında genel olarak hazırlanan bilgilerin kesinlikle veteriner hekim tanı, tedavi veya tavsiyesi yerine geçmeyeceği unutulmamalı ve mutlaka herhangi bir şüpheli durum karşısında veteriner hekiminiz ile irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.

Luckyssss
Luckyssss

16565

Benim buldugum bu :)

Çokkk tesekkur ederim cok yardimci oldunuz :) Peki ciftlesme olmus mudur anlattigimdan yola cikarsak sizce? Genital bölgesindeki değişiklikten bu çıkar mı?

Luckyssss
Luckyssss

16565

Evet 1 hafta 15 güne kadar veterinerinize kontrole götürebilirsin bişey olmamış diyorlar ama belki gözlerinden kaçmıştır büyük ihtimalle benim köpeğim 2 kereden sonra hamile kaldı çünkü :)

Luckyssss
Luckyssss

16565

Bizimkide 4 gün boyunca kaldı

Merhaba dışı kediler ciftlestikten hemen sonra kizginliklari geçer mi? Yoksa ciftlestikten sonra da devam edermi

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 30940 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80120 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR