Kedimin Sürekli Burnu Akıyor

angorakedi
angorakedi

1163 Puan

Merhaba arkadaşlar, 7 aylık bir kedim var. 3. ayından beri kronik olarak her ay burnu akıp hapşırıyor. 3 tane veteriner gezdim, herbiri farklı şeyler söylüyor ve hiçbirinin tedavisi iyi gelmedi, gerçek anlamda ülkemizdeki veterinerlerin ufak operasyonlar aşı ve parazit dışında hiçbir bilgisi olmayan kişiler olduğunu düşünmeye başladım bu yüzden. En son 10 gün önce yine hastalandı kedim, 5 gün boyunca veterinere götürüp aşı yaptırdım (içerisinde antibiyotik olduğunu söyledi), toplamda 500tl para harcadım üzerine ayrıca piyasadaki en iyi bağışıklık güçlendirici olan Vetomune'yi kullanıyorum ama tekrardan hastalandı kedim. Veterineri arayıp durumu anlattığımda yapacak başka birşey yok en fazla kötü olursa yine aşı yapabiliriz dedi. Kedime sürekli antibiyotik vermek istemiyorum, sürekli veterinere de götürmek istemiyorum çünkü kedim göremiyor o yüzden eve tekrar geldiğinde ortama alışmakta güçlük çekiyor. Ayrıca göremediği için herşeyi koku duyusuna bağlı, bu yüzden de sıkıntı yaşıyoruz 2 ay önce hastalandığında dışkısını bile gömemişti kokusunu alamadığı için. Ne yapacağımı bilmiyorum, hiçbir veteriner hastalığa net bir teşhiş koyamıyor ve antibiyotik verip geçiyorlar. Önerilerinize açığım, bu arada İzmir'de oturuyorum tavsiyeleriniz olursa değerlendirebilirim.

4 CEVAP

Ahmetemind
Ahmetemind

13756

Merhabalar,
Benim kedimde de bir süredir var aynı durum, bildiklerimi aktarayım;
Veteriner değilim, o yüzden bilemem ancak kedinizin sürekli burnu akıp hapşırdığına göre muhtemelen üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmış. Bu üst solunum yolu enfeksiyonu aslında insanlardaki gribin kedi versiyonu gibi ancak kediler için süreç insanlarda olduğu gibi işlemiyor. Bu hastalık herpervirus, calicivirus ve chlamydiosis şeklindeki üç farklı virüsten kaynaklanabiliyor ve bu kaynak virüse göre de hastalığın seyri değişebiliyor.
İnsanlardaki gribin aksine kedilerde enfeksiyona yol açan bu virüs ömür boyu kalıyor, yani kediniz iyileşmiş olsa bile virüsü taşımaya devam ediyor, eğer bağışıklığının azaldığı dönemler olursa tekrardan hastalık belirtileri göstermeye başlıyor.


Üst solunum yolu enfeksiyonu viral kaynaklı bir hastalık olduğundan dolayı net bir tedavisi yok. Tedavi yöntemi olarak semptomları azaltmak ve farklı hastalıkların oluşmasını önlemek gibi bir yaklaşım uygulanır. Ki bu da antibiyotik tedavisi ve vitamin takviyesi ile yapılır ve neredeyse her zaman işe yarar.


Kediniz yavru olduğu için bağışıklığı daha düşük, bundan dolayı semptomlarda iyileşme gözükmüyor olabilir. Açıkçası bu hastalığın semptomlarının azalması biraz da zaman bağlı. Sabırlı olmanız gerekebilir.
3 veteriner gezmişsiniz ama yine de farklı bir veterinere de gitmenizde fayda var. İsterseniz bu soru cevap kısmında yeni bir soru oluşturun, veteriner önerisi alın bulunduğunuz yer için.


Benim kedim de süreç şu şekilde işledi şu ana kadar; barınaktan sahiplendim ve eve getirdiğim anda hastalık belirtileri gözükmeye başladı. Başlarda sürekli hapşırıyordu sonra burun akıntısı fark ettim, bazen göz akıntısıda oluyordu ayrıca uyurkende burnundan nefes alamadığını fark etmiştim. Veterinere götürdüm, direk üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı koydu. Normalde küçük yaşlardaki çocuklar için kullanılan iki şurup yazdı. Biri antibiyotik olan duocid, diğeri multivitamin olan polivit. İkisini de 5-6 gün 0.4 ml gibi çok düşük miktarlarda kullandık. Bu ilaçlardan sonra burun akıntısı azaldı, arada hapşırıyor yine ama eskisi kadar değil. Veterinerimiz iyi durumda olduğunu düşündüğü için şuanlık başka bir ilaçta kullanmıyorum.


Şimdi ben üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu varsayarak konuştum. Eğer böyle ise zamanla iyileşecektir muhtemelen. Ancak bu durum üst solunum enfeksiyonundan kaynaklanmıyor da olabilir. Alerjik bir durum vb. olabilir. Bu yüzden iyi bir veteriner bulup tekrar kontrol ettirmeniz de fayda var

angorakedi
angorakedi

1163

Merhabalar,


Detaylı açıklama için teşekkürler. Veterineri tekrar arayıp kedi gribi olabilir mi diye göz önünde bulundurmalarını istedim, internette araştırdığım ve veterinerin de dediği kadarıyla (göz akıntısı durumu) buna işaret ediyor. Buna göre inceleyip dönüş yapacaklar, daha önceden verdikleri antibiyotik ve vitamin iğnesinin tablet formunu vermeyi düşünüyorlarmış. Yaptıkları iğne çok hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamıştı. Ayrıca önceki hastalandığında burun akıntısı şu şekildeydi:


burun akıntısı

Ahmetemind
Ahmetemind

13756

Evet benim kedimin de burun akıntısı bir süre böyleydi, zamanla daha kuru bir hal aldı iyileşirken. Veterinerinizin uyguladığı antibiyotik ve vitamin tableti işe yarar diye düşünüyorum. İlaçlar kedilerde genellikle hızlı bir şekilde etki ediyor

angorakedi
angorakedi

1163

Kedi gribi olma ihtimali var mıdır? İnternette yaptığım araştırmalara göre burun tıkanıklığı ve hapşırık kedi gribi belirtileriymiş.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 301 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78219 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR