İlk Defa Kedi Sahipleneceğim Ne Yapmam Gerekiyor?

Sznyll
Sznyll

17537 Puan

Bir kaç gün sonra yavru kedi sahipleneceğim. Daha önce hiç hayvan sahibi olmadım. Ne almam gerekiyor, nasıl davranmalıyım, hangi mama daha iyi ve genel konular hakkında bilgi edinmem istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

8 CEVAP

diablerose
diablerose

119757

mama olarak da ben royal canin öneririm. ama mama konusunda birinin ak dedigine öbürü kara der. girmek istemedigim polemikler..

tyguler
tyguler

124312

Tuveti, kum küreği, mama kapları, taşıma kabı, tırmalama tahtası, tarak, tırnak makası (eğer dışarı kendi kendine çıkacaksa kesmeyin tırnaklarını) edinmeniz gerekiyor.
Evdeki çicekleri erişemeyeceği bir yere kaldırmalısınız.
Mama olarak bütçe belirtirseniz daha iyi olur.
Kum olarak pelet/bentonit/silika hangisini kullanacaksınız ona göre öneri yapalim. Şahsen ben silika onermem içindeki bir madde solunduğunda hem kediye hem insanlara zarar veriyor ve bu hastalığın net bir tedavisi yok.
Evdeki perdeler, koltuklar, duvar kağıtları falan tırnak izleriyle dolabilir bunun ihtimalini bilerek sahiplenin.
Aşılarını düzenli yaptımanız gerekiyor. Aşılar şu şekilde (sırasız olarak yaziyorum):


İç dış parazit aşısı
(Her 2 veya 3 ayda bir iç dış parazit aşisı olmalı. 2 ayda mi 3 ayda mı yapılıyor bu aşı markasina göre değişkenlik gösterir.) (Kedi tüyü yutulunca kist olur deniliyor, işe bu aşı düzenli olarak yapılmazsa kist olabilir (aşi markası da iyi bir marka olmalı)


Karma
(yılda 1) (yavruyken 2 doz halinde uygulanır)


Kuduz
(yılda 1)


Leukemia
(lösemi) (yılda 1) (zorunlu bir aşı değildir, eğer yaptırılacaksa test yapılması gerekir)

Succubus
Succubus

10369

kediler köpeklere göre bakımı çok daha kolay hayvanlardır. Özellikle yavru kedi bakımının en büyük zorluğu, çok hareketli olmalarıdır. Bu yüzden onu yormak için bolca oyun oynatmanızı öneririm. şişe kapağı ve kedi oltası bizim evdeki favori oyuncaklar.
Tuvalet ihtiyaçları için kum ve kum kabı edinmeniz gerekiyor. Kum seçerken az tozutan, iyi topaklanan ve koku yapmayan kumları tercih etmeye çalışıyoruz genelde. silika kumların tozları daha da tehlikleli olduğu için genelde bentonit ya da çam peleti kullanılıyor. yavru kediler için ince taneli parfümsüz bentonit kumlar bence en iyisi. ayrıca çam peleti birçok bakımdan daha kullanışlı olsa da hem biraz daha maliyetli hem de her kedi rahat edemiyor. eve yeni gelen bir kedi için ben olsam almazdım.
Kediler için uygun yükseklikte ve genişlikte mama kapları var. bunların plastik olmaması önerilir genelde. bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyorlar hijyen açısından. seramik, cam, metal daha sağlıklı alternatifler. daha uygun olması açısından uygun boyutlarda kaseler de alınabilir ancak altının yuvarlak olmadığına ve yeterince dayanıklı olduğuna emin olun lütfen.
tırmalama tahtası evin demirbaşlarından olsun. erkenden alışırsa herkes daha mutlu olacaktır. tırnaklarını 1-2 kere sürterseniz mantığını anlar. sonrası biraz onun keyfi ne yazık ki. kedilerde bazı şeylerde inatçı olmak ters tepebilir çünkü. bunlar daha çok onun karakteri ile alakalı.
bir de zamanı geldiğinde hızlıca aşılarına başlayacağınızı umut ederek taşıma çantasını da ekliyorum listeye. her pet shopta bulunan oldukça ucuz bir aternatifi var zaten. işinizi fazlasıyla görür.
Mama konusu çok karmaşık. ufak ufak araştırıp karar vermenizi, güvenilir bir veteriner bulmanızı ve içerik okumayı öğrenmenizi tavsiye ederim. Mama konusunda buradakilerdense veterinerinizi dinleyin ama dediğim gibi içerik okumayı biraz öğrenin. Ne yazık ki onlara da körü körüne güven olmuyor

diablerose
diablerose

119757

olmazsa olmazlar: tasima cantasi, kum kabi, kum, mama

diablerose
diablerose

119757

kedinin veteriner gecmisini de teslim alirken sorarsiniz, ona gore veterinere goturursunuz uygun bi zaman sonra

suledoruk
suledoruk

114870

Öncelikle eve geldiğinde alışabilmesi için kısıtla alan tanıyın önce bir odayı keşfetmesini bekleyin. Henüz almadıysanız kum kabını olabildiğince büyük ve kapalı tercih edin şuan kediniz küçük olsa bile büyüdüğünde küçük kum kabında rahat edemicek.tırmalama tahtası da aynı şekilde uzun tercih edilmeli çok çabuk büyüyorlar ve kısa kalıyor boylarına göre. Bu da evdeki diğer eşyaları tırmalamaya itiyor onları. Mama kabını da yerden yüksek veya plastik harici bir malzemeden tercih ederseniz sonradan değiştirmenize gerek kalmaz. Mama olarak bol yaş mama ve protein oranı ve gerekli vitamin değerleri yüksek bir mama tercih edebilirsiniz. Fiyat aralığınızı bilmiyorum ama marka vermem gerekirse yaş mama için schesir,me-o,felicia,nutri feline, gimcat olabilir. Kuru mamada sadece N&d kullandım memnunum tavsiye ederim. Kum olarak da şimdiden pelet kuma alıştırarak başlarsanız kedinizin sağlığı için daha iyi olur bentonit kumlarda fazla tozlanma oluyor hele de kapalı kedi tuvaleti alıcaksanız kediniz tozdan kötü etkilenebilir. Pelet kumlar topaklanan ve kullanıldıkça ufalanan şeklinde 2 çeşit oluyor topaklanan tercih etmeniz temizleme konusunda sizi rahatlatır. Kediniz yavruysa gerekli ihtiyaçlar şimdilik bunlar olucaktır zamanla tarağı,maltı( kedi çiminden ziyade maltı öneririm kusmak yerine dışkı yoluyla tüylerini atabilmesi için) vb ürünleri de kullanmanız gerekicek.yatak olarak bir şey almanızı çok önermem çünkü kullanmıyorlar istedikleri yerde yatıyorlar. Tasma kullanacaksanız tasmayı zili olmadan takarsanız kedinizin kulak sağlığını da korumuş olursunuz. Şimdilik aklıma gelenler bunlar 🌸 birlikte uzun mutlu günleriniz olsun

starthebudgie
starthebudgie

12115

Mama seçerken içinde mısır ve buğday ürünleri olan mamaları seçmeyin.İçşnde gerçek et olsun.Veteriner önerisi mamalardan sadece hills kullandım.İyiydi ama hem artık pahalı geliyor.Hills içerik olarak tahıl içersede royal cabin ve proplan göre daha az tahıl var ama o fiyata daha iti içerikli mamalar almanızı tavsiye nefesim Kum olarak KESİNLİKLE çam pepeyi öneririm.

Sznyll
Sznyll

17537

Hepinize çok teşekkür ediyorum gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Bir çok sorumun yanıtını aldım sayenizde. Mama konusunu veterinerle görüşmeyi düşünüyorum. Tekrardan hepinize teşekkürler ♥️

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 292 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80818 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR