Cins Hayvanlar Hakkındaki Görüşler

Zesinnn
Zesinnn

4097 Puan

Sevgili petlebi üyeleri son zamanlarda her sahile yürüyüşe indiğim zaman köpekleriyle gezen bir sürü insan görüyorum bu köpeklerin hepsi cins siz hiç sokak köpeği kırma bir köpek gezdiren insan gördünüz mü ben bu yaşıma kadar görmedim. Satın alma sahiplen intosunu köpek sahiplenmek isteyenler üstlerine alınmıyor galiba 3 ay önce hastalıktan ölmek üzere olup zorla hamile bırakılan köpekleri kurtarmaya çalışıyorlardı o görüntüleri benim aklıma geldikçe içim sızlıyor ve kedi sahiplerini her cins kedi konusunda ses edenler köpek konusunda ses çıkartmıyor çıkartan arkadaşlara lafım yok ama iran kedisi,ingiliz kedisiyle ilgili soruları gören bazı kullanıcılar soruları okumadan linç girişiminde bulunması bana değişik geldi hayvan severlik mi bu popüler kültür linç özentiliğimi yapılan bu sitenin amacı bilgi sahibi olmadığımız konularda soru sorup daha önce böyle sorun yaşayan varsa onu dinlemek ama son zamanlarda insanlar gerçekten haddinden fazla çok kabalaştı lütfen duyarlılığınızı tüm canlılar işin gösterin cins yada değil sokak barınak çiftlik hepsi bize emanet canlar ilk işimiz yardım sonra ki eleştiri olsun :)

12 CEVAP

sultansbutler
sultansbutler

12552

işini hakkıyla yapan, petinin mikroçipine kadar ilgilenen, en ufak hastalıklarda bütçesini sonuna kadar kullanan üreticilere hiçbir şekilde karşı değilim. böyle kişilerden parayla hayvan alınmasına da karşı değilim. çoktan sahiplenilmiş/satın alınmış cins petlere de birşey demiyorum. ki zaten birisi soru sorduğu zaman kimse çıkıp demiyor bu kedi scottish fold almasaydınız sorunuzu cevaplamıyorum. böyle birşey henüz görmedim. şu son bir kaç sorudur çiftleştirme konusunda olan sorulara kısırlaştırın diye cevap yazılıyor. ama gelelim araştırmasını yapmadan, ırkın özellikleri hayat tarzına uymadığı halde sırf kürkü güzel diye köpek alan,beyaz tüylü ufak ırk bir köpeğin sahiplendirme ilanını görüp cinsi maltese mi?? diyen, petshoptan gördüğü ilk hayvanı kapan, çiftliklerden (puppy mills) köpek/kedi alanlar birde gelip yhaa bunu ne zaman ÇİFTLEŞTİRELİM diyenlere pek katlanamıyorum kimse kusura bakmasın. iran kedisi sahiplenen 'bazılarının' ilk gördükleri şeyin kedi değil iran kelimesi olması hoş değil cidden. ayrıca katıldığım diğer nokta derdimizi anlatmak için kabalaşmaya gerek yok altıüstü internette bi soru, cevap yazmasak da olur.

fatma_nur42
fatma_nur42

10640

hani diyosunuz ya cins ayrımı yapıyorsunuz diye ben hiç bir cins kedi sahibinin gelip te sokak kedileri şöyle sokak kedileri böyle dediğini duymadım cins sahiplenen diğer pet sahiplerine de saygı duyuyor ama bir tekir sahibi gelip te cins kedisi olan insanı azarlıyor ?? onlar da can onlar da kedi, asıl ayrım yapan sizlersiniz biraz özeleştiri yapmaya ne dersiniz? ayrıca ister parayla alır ister sokaktan alır kime ne? herkesin kendi hayatı arkadaşlar herkesin kendi tercihi bazılarınız ise haddini ciddi anlamda aşıyor. kimsenin hayatına karışma gibi bir seçeneğiniz yok hele ki sırf cins kedisi var diye hakaret yağmuruna uğrayan insanlar var YAZIK...

sultansbutler
sultansbutler

12552

vaov ben görmemiştim az önce soruları dolaşırken baktım bazı cevaplarda falan çok kaba kişiler var. arkadaşlar az sakin olalım altı üstü soru ya.

Zeeelis
Zeeelis

2876

size katılmakla birlikte şuna da açıklık getirme gereği duyuyorum bu hareketi birkaç kez ben de yaptım çünkü şuna sinir oluyorum atıyorum iran kedisi var geliyor buraya diyor ki arkadaşlar kedimin gözleri çok akıyor napabilirim ya da atıyorum scottishi var geliyor soruyor kedim atlayamıyor zıplayamıyor patisini havaya kaldırıyor napabilirim özellikle scottishi olan birçok arkadaş buraya sordu kaç kez şahit oldum insan sahiplendiği hayvanın özelliklerini merak etmez mi ya üstelik bir de para veriyorsun ben gerçekten acıyorum o hayvanlara çünkü AKRABA EVLİLİĞİ birsürü genetik hastalığa yatkın en sağlıklısı bile...Biz hayvanseverler olarak hayvanların acı çekmesini istemiyoruz sadece.
Bence vicdanlı bi cins hayvan sahibi de şunu kabul etmeli siz iyi bakan bir satıcıdan alsanız kendiniz iyi baksanız da o hayvanın ticaretinin yapılmasını güçlendiriyorsunuz sonra leş gibi üretim evlerinde sizin aldığınız yavrunun yerine yenisi konuluyor ziyan oluyor hayvanlar...Sakin oluyor diye scottish alan birsürü tanıdığım var halbuki hayvan acıdan hareket etmiyor...Köpekler için de aynı düşüncem geçerli her türlü HAYVAN IRKÇILIĞINA KARŞIYIM he bunu aşağılama olarak algılayan cins hayvan sahipleri de içten içe kendi yaptığı yanlışı biliyor sadece kabul etmek istemiyor.

Oqrenerde06
Oqrenerde06

120559

Kesinlikle katılıyorum önyargılarınız dan kurtulun kimse sizden azar işitmek için bağrılmak azarlanmak için rencide edilmek için bu uygulamaya gelmiyor birisi cins kedi paylaşır bir soru sorar satın mı aldınız Burda iki üç kişiye bunu dile getirerek hayvan satışı önlenmiyor malesef hep birlik olalım ilgili merciklere gidilsin o zaman tamamen yasaklansın ben de isterim ama burda cins kedisi olup aşagılanmayı hak edecek hiç bir insan görmüyorum.

tugbaakalem
tugbaakalem

4961

Hiç bir şekilde hayvan ayırt etmeksizin bütün cinsleri inanılmaz çok seviyorum cins kedi sahibiyim fakat bu demek değil ki sokak kedileri den nefret ediyorum? Elimde olsa tüm sokak kedileri ile evimi bile paylaşırım hep bir evcil hayvan istememe karşılık ailem eve bir cins kedi ile geldi çok mutlu oldum ve çok sevdim ama sokak kedisi getirselerdi durum değişmez aynı şekilde severdim ve bakardım bu hayvanları ciftlestirip ciftlestirip işi ciddi bir ticarete dökmeleri bencede inanılmaz kötü o konuda haklısınız ama gelipte cins kedi sahibi yok efendim tekir sevmez yok efendim sokak köpeği sevmez diyemezsiniz hepsi bir can

Köpeklerde durum kedilere nazaran biraz daha farklı (büyük ırk için konuşuyorum) kedi karakterleri cins içinde bile değişirken köpeklerde durum böyle değil, etkin scrlere ve eğitimlere sahip köpeklerin yavruları araştırma ile desteklidir, karakter olarak baba veya anneden benzer şekilde büyüyor ve hareketleri o yönde gelişiyor buna örnek olarak belçika ve alman kurtlarını gösterebiliriz, narkotik için net bir cins aranmıyorken iş koruma ve alan sahiplenmeye gelince köpekler arasında gerçekten etkin cinsler fark yaratıyor, bir çoban veya kangal köpeği harici herhangi bir köpeği dağda otlattığınız sürüye baş diye koyamıyorsunuz, koyamazsınız da, çoban ve kangal özellik bakımından sürü içinde olası bir tehlikede havlamayan tek köpek türleridir. Çene basıncı sayesinde öne geçen belçika ve alman kurtları özel timlerde etkin yol oynar. Fakat iş küçük ırka gelince tamamen hobiye ve popüler kültür etkisine dönüyor, akita dahil pomerian cinsine kadar beslenen ırklar yalnızca tatlılığı için besleniyor elbette ırklar arası ayıran karakterleri mevcut fakat halk arasında süs köpeği klasmanına sokuyoruz hepsini.

ruthiees
ruthiees

11391

köpeklerde cinsler arasında fazla fark var bir poodle ile sokak köpeği arasında çok fark var bunu sokaktakileri aşağılamak için söylemiyorum ama sokak köpeğini bir apartmanda besleyemezsiniz ama küçük cinsleri besleyebilirsiniz fakat kediler hep evdeler bu yüzden cins kedi yerine sokak kedisi seçilmesi daha iyi olur hadi cins kedi sahiplendin mesela kısırlaştırman ve bu kedilerin üretimini yapmamam gerek çünkü safkan olsun diye kendi cins ile çiftleştirecekler ve biz bunlara çok para harcadık e bunlar hem safkan diyerek çok uçuk rakamlara satılıyorlar ben scottish kedisini çiftleştirmek için kedi alan sonra o kediyi işimiz bitti diyerek satan satın alıdığı kediyi satan insanlar gördüm bu yüzden cins kediye köpeklerden daha çok karşıyım

zba7
zba7

2661

Sokak köpeği gezdiren gördünüz mü demişsiniz evet gördüm.Neden olmasın ayrıca barınaklar da ilginçtir ki cins köpeklerle dolu oluyor. Neden?Çünkü bir hevesle alınmış para ile sonra da bırakılmışlar.Dolayısıyla barınaktan sahiplenilen köpekler illa klasik sokak köpeği görüntüsünde olacak değil.Golden gezdiren biri onu barınaktan sahiplenmiş olabilir.


Kedilere gelirsek çoğu cins kedi ya yakın tanıdıklardan alınıyor ya da parayla üreticilerden ,petshoplardan alınıyor.Diğer türlü varsa da nadir oluyor.Dolayısıyla cins kedi besleyenlerin cins köpek besleyenlere göre para ile alma durumları istatiksel olarak daha yüksek.


Ben açıkçası hiç yorum yazmadım bu konularla ilgili daha önce ama kimse kusura bakmasın hayvan haklarına karşı saygılı bir kimse üreticilerin elinde perişan olan hayatı doğurmakla geçen kedilerin üretilip satın alımını desteklemez.İsteyen parayla alır derken bunları düşünmek lazım.Parayla alan kişiler sadece kendi hayatlarını etkilemiyor başka hayvanların canları da mahvoluyor. Bu işler arz-talep doğrultusunda yürüyor. Buradaki insanların konuşmaları da gereksiz değil çünkü bir kişi bile görüp vazgeçecekse buna değer.Tabi yorum yaparken saygı çerçevesinde düzgün üslupla yapılmalı orası ayrı.

sultansbutler
sultansbutler

12552

@zba7 inanın her üretici öyle bizim internette gördüğümüz petshoptan alınıp 5 kez yavru doğuran kediler beslemiyor. zaten şöyle söyliyeyim böyle üreticilerden insanlar kolay kolay kedi alamaz. birincisi fiyatları petshopdakiler gibi max 2 bin değil min 2 bin lira olur sebebi de tamamen yaptıkları iyi bakımdır. mikroçipleri, karma aşıları, secere belgeleriyle gelir yavrular. ikincisi ise ürettikleri hayvanlara değer verdikleri için çok seçici oluyorlar yuvalandırma konusunda. ve ben herkes gitsin cins kedi alsın da demiyorum. eğer mesele illa güzellikse bazen öyle sahiplendirme ilanları görüyorum ki bu kedi nasıl sahiplenilmez diye söyleniyorum hakikaten. yukarda sitem ettiğim kişiler kedinin önündeki isme takılı kalan cins delileri. cins köpek konusunda ise köpekler kim ne derse desin bence kedilerden daha büyük bir sorumluluk gerekiyor. hayatları boyunca eğitime ihtiyaçları var ve genetik faktörler köpeklerde çok daha önemli kedilerden. eğer birisi apartmanda köpek beslemek istiyorsa ama sesi çıkmasın diyorsa husky/husky mix olan köpekleri pas geçmeli gibi gibi. satın almayın sahiplenin, satın alacaksanız da bilinçli olun, sorumluluk alın bu kadar basit.

Thekedi
Thekedi

4630

Genelde köpeklerin fiziksel büyüklükleri, ırksal davranış farkları toplumda kabul gördüğü için cins köpek sokak köpeği ayrımına çok kafa takmıyorlar.
Kedilerde ise diyorlar ki; ırkların kişilik farklılıkları yok cins kedi ayrımı yapmanızın anlamı yok, güzellik ayrımı yapıyorsunuz, kedinizi aslında sevmiyorsunuz, arkadaşımın teyzemin kedisi cins ama şöyle böyle... Ye getiriliyor ve bir kişi kendi kişiliğine ve yaşantısına uygun bir kedi sahiplenmek istediği zaman linçliyorlar. Diyelim ki bir kişinin aktif ve hareketli yaşantısı var hayatında arkadaşlık dostluk edebilmesi için kendisi gibi bir kedi olan bengali istiyor. Olabilir neden olmasın ama insanlar bengallerin daha hareketli kediler olduğunu kabul etmiyor. Cins kedilerin özellikleri mitmiş gibi geliyor onalara.


Peki mit mi bunlar tabi ki değil coğrafyalarına göre doğal gelişim + genetik(belli mutastonlar) + bizim üzerine eklediğimiz yapay seçilim...Araştırmalarda bunu kanıtlıyor zaten. 19 kedi ırkı üzerinden 5726 derneğin katıldığı bir araştırma konu sosyal davranışta ırk farklılıkları. Uzatmıcam genel olarak çıkan sonuçlardan bazıları; britishler insan temasını en az severken, koratlar en çok seven. Kedisini sürekli sevmek istiyen kişilerin korat istemesi suç mu? Van kedileri insanlara karşı saldırganlık eğilimi daha fazla buna karşılık british, İran, cornish rex(İran kedi ailesi yani) en düşük saldırganlık. Van kedileri aynı zamanda diğer kedilere karşıda en agrasif tavır sergileyen ırk gene İran kedi ailesi en az. Mavi rus kedisi yabancılara karşı en çok utangaç olan ırk, birman kediler en az utangaçlık gösteren...


Cins özelliklerini kabul etmemek saçmalıktır. Ragdoll ve mainecoonlarda insanlarla temasını etkiliyen genetik bir faktör varmış, ne yapalım bilimi mi inkar edelim? Kimse bundan dolayı linçlenmemekli. Kendinize uygun bir ömür bakcağınız canlılar sahiplenin, sonra sokak kedisi sahiplendim çok hareketli çıktı barınağa bıraktım diyen insanlar çıkıyor. ¯_(•-•)_/¯

Benim anlamadığım olay da şurada başlıyor. Tamam paranız var cins kedi satın almak istediniz ama niye? Yani niye parayla olanı tercihi ettiniz? Bunu soruyorum. Akrabalarımada soruyorum ve cevap vermiyorlar. Aldık işte petshoptan diyorlar. Ama cins kedi sahiplerini de kötülemiyorum kesinlikle, çiftleştirmeye olumlu bakıyorsa da gözümde yükselecek de değil. Yani bizim klavye delikanlısı gibi cins kedi sahiplerine kötü söz söylemeye hakkımız yok. İnsanların hayvan sevgisi ekranda ölçülmez.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 691 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 11 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81821 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR