Merhaba, ne zamandır erkek kedimi kısırlaştırmak istiyorum. Daha önce bahsettiğim gibi bahçede besliyorum kafasına göre takılıyor. Çok cesur bir kedi olmamakla birlikte biraz korkaktır fakat bazen dışarı da çıkıyor. Acaba geri dönebilir mi, tanımadığı insanlardan kaçar mı kedimi yakalarlar ya da çalarlar mı diye kafama takılıyor. Tasma takmak istemiyorum (tasmayla ameliyatlık olan sürüyle kedi var malesef) mikroçip de can acıtıcı bir şey gibi geliyor zaten mikroçiple bulunabilmesi de çok zor yaşadığım yerde. Bunun bir de diğer kedileri hamile bırakma boyutu var. Kedi sahiplendirme yaptığım için bunun sonunun olmadığını biliyorum, doğacak ölebilecek yavrulara sebep de olmak istemiyorum. Daha önce büyük bir şehirde yaşıyordum fakat tekrar ailemin yanına döndüm buradaki vetlere pek güven olmuyor vet adayı bir arkadaştan güvenilir iki veterinerin ismini aldım. Öncesinde başka bir tanıdığımdan hayvan hastanesinde fazla narkoz vererek kedisini öldürdüklerini duymuştum. O hocaya kesinlikle yaptırmak istemiyorum tabii. Doğrudan kilosuna göre narkoz vermek yerine solunum yoluyla bayıltma diye hiç riski olmayan bir yöntem varmış fakat komik bir sebepten, 70 liralık tüp almak istemiyorlar diye bunu yapmıyorlarmış. Parası neyse öderim diyip bu yolla yaptırmayı düşünüyorum. Fakat bu vet arkadaşım seneler önce kendi yaşadığı büyük şehirde kedisini şehrin en iyi veterinerine götürdüğü halde 7 yaşında idrar yolu enfeksiyonundan kaybettiklerini söyledi. Kedi bu süreçte bayağı can çekişmiş ne kadar yaşatmaya çalışmışlarsa da bir senenin sonunda ölmüş. Bunun kısırlaştırma sonrası oldukça fazla rastlanan bir hastalık olduğundan bahsetti. O kedisini hastalık zamanında veterinere götürdüğünde de veti bu hastalığın erkek kedilerin kısırlaştırılmasından sonra oldukça yaygın olduğundan ve bu yüzden erkek kedileri kısırlaştırmadığından bahsetmiş. Diğer yandan kısırlaştırmanın erkek kediler için testis kanserine yakalanmalarını önlediğini okumuştum...
kısırlaştırma konusunda burda daha önce yazmıştım. Bu işlem fişi kedilerin ömrünü uzatırken ne yazık ki erkek kedilerin ömrünü kısaltıyor. Bunu yazarken erkek kedisini kısırlaştırmış sahiplerden "benim kdim gayet iyi" gibi bir cümle duymak için yazmıyorum. 20 yıl 30 yaşayacak dayanıklılıktaki kedileri 10 15 yılın sonunda böbrek yetmezliğinden vefat edince ne yazık ki geç oluyor anlamaları. Bi çogusu bu yaşları da göremiyor. Bunlar bilimsel tesbitler. Nedenlerini çok uzun açıklamıştım bir konu altında.
Özet geçmem gerekirse, erkek kediniz dışarıya çıkan bir kedi değilse, yani hastalık kapma riski yoksa başka kedilerden, kısırlaştırmayın. Zaten brlli bir yaştan sonra kızhınlık dönemleri 7 ayda 1e düşüyor. Yaşlandıklarında yılda 1 e falan düşüyor. İlk 5 yıl kadar sabır gerek. Bazı erkek kediler hiç koku bile bırakmayabiliyor bize gelen erkek kedi öyleydi mesela. ne bagırdı cagırdı ne oraya buraya işedi. gayet sakindi yaşı genç olmasına rağmen.
Bütün canlılarda aynı değil mi? Neden şaşırdınız ki buna bu kadar? :)
Bu kısırlaştırma işlemini yapmadan önce lütfen test yaptırın. Erkek kediler kısırlaştırmanın ardından bağışıklıkları düştüğünde vücutlarında virüs varsa mutasyona uğrayabiliyor. Benim abimin kedisi kısırlaştırmanın ardından ıslak fip hastalığına yakalandı. Ne yazık ki dönüşü yok bu yolun ve hem kedi hem de ailesi için çok acılı bir süreç.
hshhs bazıları hakaret etmeyi sevmez kısmını anlayamadım? konuyla bağlantısı nedir?
Ha illa kısırlaştırıcaksanız da, hareketli, kendi avlanabilen veya düzenli olarak diyet kedi yemekleri servis edilecek bir kedi olmalı. O zaman bu tür hayati riskleri en aza indirgemiş olursunuz.
sakinlil ve sürekli uyuklama, ev ortamındaki tembellik kısır erkek kediler için çok sağlıksız bu sebeple.
Makaleyi bir kez daha dikkatlice okumanızı öneririm. Hatta mümkünse buyurun orijinalini okuyun: http://news.nationalgeographic.com/2015/10/151017-animal-behavior-sloths-slugs-turtles-tortoises-slow-manatees/
Bakın ne diyor? Hız göreceli bir kavram. Bazı metabolizmalarda sizin yavaş sandığınız hareketler aslında o metabolizma için maksimum hız olabilir...
Yani hareket etmeyi sevmezden ziyade bizim anladığımız şekilde hızlı hareket etmezler demek daha doğru olurmuş. Zaten orijinalinde de başlığın editöryel kaygı olmaksızın birebir çevirisi "neden bazı hayvanlar hayatlarını sağ şeritte (yani trafiğin yavaş aktığı şeritte) yaşarlar"...
Kaldı ki burada konumuz slothlar değil kediler. Ve kedilerin de nasıl olduğunu hepimiz az çok biliyoruz sanırım... :)
3 tane erkek kedim var ve kısırlaştıracağım zamanlar oldukça derin bir araştırmaya girdim. Hem veterinerlerin hem de araştırmalarımın altını üstüne getirdim. Şimdi arkadaş demiş ki ömürlerini 10-15 yıl kısaltıyor falan. İyi bakılan hiçbir kedinin ömrünün kısalacağına inanmıyorum. Erkek kedisini kısırlaştırmış birçok insanla konuştum kedisi 17-18 yaşında olan da var gayet. Burda önemli olan kısırlaştırıldıktan sonra yediklerine içtiklerine, hareketlerine harfiyen dikkat edilmesi gerekir. Mesela idrar enfeksiyonuna yakalanmamaları için protein, magnezyum ve fosfat oranı fazla olan yiyecekler verilmemeli. Ben kedilerime ne verirsem vereyim arkasındaki tüm oranlara tek tek bakıyorum ona göre veriyorum. Diyet mamayla besliyorum bi de tabiiki. Ayrıca her gün mutlaka oynatıyorum onları hareket ettiriyorum. Ayrıca bu hastalığa kısırlaştırılmış kediler kadar kısırlaştırılmamış kediler de yakalanıyor. Yani dediğim gibi her şey kedinin iyi bakılmasından geçiyor.
Parça parça halinde yaptıgım yorumlarda iyi bakılma durumunu belirttim zaten. Daha önce tüm detayıyka bu konuyu yazdıgım için bu detaylara girmedim. Önceki sorulara sayfa sayfa inmeye üşenenler hiç değilse google a girip "erkek kedinin kısırlaştırışması" gibi kilit bir cümle ile petlebideki eski yorumları görebilirler.
200 karakter sınırlaması olduğu için devam edeyim. Kısırlaştırma mevzusu için şöyle bir yazı var mesela bakabilirsiniz: https://odtuhaydost.wordpress.com/2015/10/03/kisirlastirmaya-dair-bilmeniz-gereken-hersey/
Bu konudaki fikirlerinizi ve tecrübelerinizi hakikaten merak ediyorum. Paylaşırsanız çok sevinirim. Büyük bir ikilem benim için...
Hangi tür tasmaları takılması sonucunda kediler ameliyatlık olmuş ben de kedime tasma takıyorum ama kedim evden hiç çıkmıyor gelişimini gözlemlemek için veteriner hekim takmamı söyledi şimdi benim kedime tasma takmam zararlı mı takmayim mı. Bu arada kedinize evde Baksaniz olmaz mi ?
Bahçe ya da ev kedisi fark etmeksizin tasma ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor. İnternetten biraz araştırmayla sonuçlarını görebilirsin.
Evet diyet mamalarının çok mühim olduğunu da duydum bu hususta (bilhassa böbrek taşını önlemek için) ama neden hareketli olması ve kendi avlanması gerektiğini anlamadım.
Hareket etmediği zaman hastalık riski de artıyor? İlk defa duydum bunu...
http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/bazi-hayvanlar-neden-cok-yavas/2639 dfghdh bazıları hareket etmeyi sevmez... Test yaptırmak iyi fikir. Umarım en azından bunu yapabiliyorlardır.
Makaleyi dikkatle okudum fakat ingilizcem ingilizce makale okuyacak kadar iyi değil malesef... Tabii ki konumuz kediler fakat "bütün canlılar öyle olmalıdır... neden şaşırdınız?" diyince insanın kafasında bir soru işareti beliriyor... Bazı insanların metabolizması daha hızlıdır tabii ama bütün insanların metabolizması aynı derecede hızlıdır ya da kedilerin vb genellemelerde bulunamayız. Bazıları besinleri daha kolay sindirir daha çok yemeye ihtiyaç duyar belki diğerlerinden çok daha hareketli olur bu sayade ama her sistem solunum, dolaşım vs türlerin hatta bir annenin doğurduğu iki yavru kedi arasında bile değişebilir. Hız nasıl göreceliyse (ki bunun aksini de belirtmedim yazdığım şeyde) hareket de göreceli olabilir. Hızı ya da hareketi pek sevmez çünkü tabiatında sizin arzu ettiğiniz derecede hareket etmek yoktur; fiziki etkenleri ruhsal etkenleri ve kişiliği de etkileyebilir.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor