Bebek Kedi Nefes Almakta Güçlük Çekiyor

Ahmetemind
Ahmetemind

13756 Puan

Merhabalar,
Birkaç ay önce barınaktan bir kedi sahiplenmiştik. Eve getirdiğimizde önce üst solunum yolu enfeksiyonu, daha sonra da hamile olduğunu fark ettik. Veteriner kontrolünde antibiyotik ve birkaç vitamin ile kedimizin solunum enfeksiyonunu geçirmeyi başardık (en azından geçici olarak, çünkü kalıcı bir hastalık) 26 gün önce de kedimiz 5 yavru kedi doğurdu.


Kedimizin kendisi daha yavru olmasına rağmen bebeklerine büyük özen gösterdi, saatlerce emzirdi, yaladı vb. Bebeklerin gözleri açıldı, son bir haftadır da koşup zıplayıp birbirleriyle oynuyorlar. Bir iki hafta sonra kuru mamaya da geçmeye başlarlar muhtemelen.


Ancak bebek kedilerden biri 4-5 gündür sürekli hapşırıyor, burnu akıyor. Tıpkı anne kedide gördüğümüz belirtiler yaşanıyor. Yavru buna rağmen baya hareketliydi. Sürekli oynayıp koşturuyordu. Fakat bugün burnundan hiçbir şekilde nefes alamıyor. Ağzından nefes almaya çalışıyor, karnı çok hızlı inip çıkıyor. Bazen dayanamayıp miyavlamaya başlıyor. Anne kedi yavruyu ağzıyla alıp farklı bir köşeye götürüp tek başına yalayıp emzirmeye çalışıyor ancak bebek kedi ona da izin vermiyor.


Bu nefes alamayan kedi diğer yavrulara göre en zayıf, en kısa tüylü ve en küçük olanı. Birden bire bu hale geldi. Veterinere mesaj attık ancak henüz görmedi. Yapabileceğimiz bir şey var mı? Anne kedi bu durumdayken veterinerimizin verdiği antibiyotik çok ağırdı. Bebek kediyi götürürsek ona ne ilacı verebilir bilemiyorum. Ayrıca hala emzirme döneminde sonuçta. Anneden ayırıp veterinere götürürsem anne kedi tekrardan yavruyu kabul eder mi?

6 CEVAP

zeynepsrl
zeynepsrl

707

Çok tehlikeli bir durum çünkü kediler nefes almadan üç dakika dayanabiliyorlar diye biliyorum ve ağızdan aldığı nefes de ona yetmeyecektir. Böyle bir durumda yaşadığımız yere en yakın veteriner kliniğine götürmek gerek. Hele ki Küçük yaşlarda olası enfeksiyonlar bile hayati risk taşımakta. Onun dışında kronik rahatsızlıklar da olabilir mesela astım krizi geçiriyor olabilir. Ne oldu veterinere götürdünüz mü? Çocuk hala yaşıyordur umarım

zeynepsrl
zeynepsrl

707

Ayrıca 'yavru kediye dokunursan kokun kalır anne kedi kabul etmez' tarzında bilgiler doğru değil, söylentidir inanmayın lütfen. Hiçbir anne psikolojisi yerinde iken çocuğunu böyle basit bir nedenden dolayı bırakmaz. Ama tekrar ediyorum psikolojik olarak sağlıklıyken

Ahmetemind
Ahmetemind

13756

Merhabalar dün yazmaya vakit bulamadım kusura bakmayın. Bahsettiğim yavru kediyi dün götürdüm veterinere. Burnunu iyice temizlediler ve birkaç ilaç verdi. O anki gerginlikle unuttum ne olduğunu sormayı. Kedi şuan evde ve durumu nispeten iyi. Anne kedi yadırgamadı hiç, direk yalamaya başladı. Yarın yine götüreceğim.


Bu bahsettiğim kedinin yaşama şansı var gibi gözüküyor ancak bu sabah uyandığımda bir diğer yavrunun da benzer durumda olduğunu gördüm. Bu yavru normalde çok hareketliydi, bu sabah ise sadece bağırıyordu. Nefes alma konusunda bir sıkıntısı yoktu ama acı çektiği belliydi. Şuan veterinerde yoğun bakımda duruyor. Sanırım bu yavrudan umudumu kesmem gerekecek. İç organlarının çok kötü durumda olduğunu söyledi vet. Yavrunun bugünü atlatacağı konusunda da pek umutları yoktu.


Veterinerime göre bu durumun sebebi anne kedide gribe sebep olmuş olan viral hastalık. Anne kedi hastayken antibiyotik yardımı ile virüse karşı mücadele edebilmek mümkündü. Ancak kediler çok küçük olduğu için bu mümkün olmuyor. Bağışıklık sistemleri de çok zayıf olduğu için çok acılı bir süreç oluyor.


Diğer üç yavrunun durumu iyi. Şuan hasta olan kedi ile onları ayrı tutuyorum. Anne kedi iki kutuya da gitgel yapıp ilgileniyor. Yine de diğer yavruları da götüreceğim kontrole.


Açıkçası daha önceden öksüz kalmış 4 kediyle ilgilenmiştim. Bebek kedilerin ne kadar ilgi ve özen gerektirdiğini biliyordum ancak bu seferki durum cidden çok etkiledi beni. Anne kedi şuan evde veterinerdeki yavrusunu arıyor, ilk defa karşılaştım bu tarz bir şeyle. Veterinerden getirdiğim ise arada acı bir miyavlama sesi çıkarıyor.


Bu durum sayesinde sokak hayvanlarını kısırlaştırmanın ne kadar önemli olduğunu tekrardan öğrenmiş oldum. Önceki kedimi de sokaktan sahiplenmiştim, kısırlaştırılmadığı için meme tümörü olmuştu. Zor atlatmıştık. Artık daha çok özen göstereceğim.
Ayrıca evinizde beslediğiniz kedilerinize karma aşısı yaptırmayı mutlaka ihmal etmeyin. Karma aşısı viral solunum yolu enfeksiyonunun birçok türüne karşı etkili

liawooz
liawooz

1112

Hamile kediye antibiyotik mi kullanıldı anlayamadım?

Ahmetemind
Ahmetemind

13756

@zeynepsrl hala yaşıyor. Şuan biraz daha iyi gibi gözüküyor ama yine de götüreceğim şimdi


@liawooz biz sahiplendiğimizde hamile olduğuna dair hiçbir belirti yoktu. Barınakta iken muhtemelen hamile kalmış, barınak veterinerinden öğrendiğime göre de barınakta 4-5 gündür duruyordu. O yüzden antibiyotik vermişti kendi veterinerimiz. Hamile olduğunu bilseydim antibiyotiği kabul etmezdim, antibiyotik kullandıktan 1-2 hafta sonra memelerinin belirginleşmeye başladığı. O zaman anladım hamile olduğunu

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Gecmis olsun, nasil oldu bebis? Annesi kabul eder tekrar sorun olmaz. Ama onu baska yerde emziriyorsa demek ki digerlerine bulassin istemiyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 334 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79784 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR