Öncelikle herkese merhabalar 🙋
Aklıma çok takılan bir soruyu sormak istiyorum; kedi kısırlaştırma günah mı değil mi?
Ben geçtiğimiz Aralık ayında bir dişi sokak kedisi sahiplendim siyah renkli, çok perişan haldeydi ve sadece 1 kilo idi. Diğer kardeşlerinin hepsi araba altında kaldı. Ben de dayanamadım kalbim el vermedi perişan olmasına, evime aldım. Aşırı derece kansızlığı da vardı.
Şimdi ise 8 aylık şahane ötesi tatlı bir kedi oldu.
Geçenlerde de kısırlaştırma ameliyatı oldu.
Kimisi çok büyük günah olduğunu söylüyor kimisi ise kedinin sağlığı açısından yararlı olduğunu.
Gerçekten kafamda deli sorular oluştu. Sokakta bıraksaydım ya arabanın altında kalacaktı ya da bakımsızlıktan ölecekti.
Ben şimdi günaha mı girdim, çok huzursuzum, konu hakkında yorumlarınıza çok ihtiyacım var.
Kısırlaştırmadığınızı düşünelim; kedi sürekli evde. Devamlı kızgınlığa giriyor, halılarda yuvarlanıyor, acı acı miyavlıyor. Çiftleşemediği için doğal olarak enerjisini atamıyor. Enerjisini atamadığı için strese giriyor bu da çeşitli bir ton hastalığı tetikliyor (fip gibi) yine çiftleşemediği/ boşalamadığı için rahminde kist oluşabiliyor. Sonuç? Kedi her türlü zarar görüyor ve bunun sebebi siz oluyorsunuz. Peki düzenli çiftleştiriyorsunuz diyelim. Kedi her sene iki kez doğuruyor(belki daha fazla çünkü ev kedileri daha sık kızgınlığa giriyor.) Her sene hamile. Sürekli hamile olduğunuzu düşünün daha rahat canlanacak. Doğan yavrular. Elinizde ölen anne kedi belki. Yavruların çoğunun öyle pek matah bir geleceği olamayacak bunu da ekleyeyim bu arada. Cins değilse tabii:d sokağa atılacak belki dövülecekler. Kısırlaştırma ise bunların hepsini engelliyor. Bahçeli bir eviniz varsa, kedicik istediği zaman dışarı çıkıp gezebiliyor hatta avlanabiliyorsa (ki bir kedi için bundan daha iyi bir hayat yok bence) yani doğasına uygun bir yaşam verebildiyseniz kediye, o zaman eyvallah, kısırlaştırmazsınız. Yavrular doğsa bile kendi kendine yetebilecek, 'doğalarına göre' yaşayabilecekse de kısırlaştırmaya lüzum yok şahsımca. Sorun şu; işin içine şehir hayatı ve insan faktörü girince işin rengi değişiyor. Sokak kedileri, köpekleri kısırlaştırılmasa artan nüfusa kimse dur diyemez. Hayvanlar ve şehir aynı anda olmuyor, gerçekten olmuyor. İstediğiniz kadar hayvan sevin çiçeğe böceğe aşık olun, olmuyor. Doğalarında değiller çünkü ve illa ki bir sorun oluyor. Mesela şimdiye kadar kimin derdi olmuştur ki afrikadaki aslanların nüfus artışı. Ya da hangi çılgın çıkıp boz ayıları kısırlaştıralım diyebilir? Diyemez, çünkü oralara henüz insan eli değmedi. Doğa nüfuslarını dengeleyebiliyor ama evde yaşayan bir kedi ya da köpek için aynı şeyi kim söyleyebilir? Hayvanları çok çok önceden hayatımıza katmak gibi bir hata yaptık. Onları kendimize bağlı kıldık ve şimdi onlarla evimizi paylaşarak diyetimizi ödemey çalışıyoruz. Gerisini artık siz düşünün:)
İstatiksel bakıldığında kısırlaştırışmış kedilerin kısırlaştırılmamışlara oranla daha uzun ve kaliteli yaşam sürdüğü tespit edilmiş. Ayrıca hekimlerin önerisi de bu yani iyi bi şey yaptınız. Vicdanınız rahat olsun
Kedi, köpek eti yenmesinin bile haram olmadığı bir dinde kısırlaştırma günah sayılmaz. Tek yasaklı hayvan domuzdur. Kısırlaştırmanın dinde yeri dahi yoktur, ilgilenmez, sorgulamaz. 1400 yıl önce çölün ortasında kısırlaştırma operasyonları yapılıyordu sanıyorsunuz sanırım. Şu inandığınız her neyse inanmadan önce iyice bir sorgulayın.
doğrusu bir şey günah mı sevap mı günah değil midir dinde uygun mudur, ben ilgilenmiyorum. düşünürüm, mantıklı sebepler bulurum, artıları eksileri yazarım, içimden gelenle de tasdikledikten sonra yaparım. açıkçası ben bilmem, günah mı değil mi fakat size sadece bunu tavsiye edebilirim, siz bilirsiniz tabii.
Bayağı uzun oldu...huh
Ne? Günah mıymış????
Tabiki günah falan değil. Evlatlarımızın ömürlerini uzatıyoruz. Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde rahim kanseri erkeklerde ise testis kanseri olma riski çok yüksek. Hayvanları insanlar gibi düşünmeyelim.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Sayesinde bilgi sahibi oldum.
İnsanlar kafamı çok karıştırmıştı, o sebepten sizlerin fikirlerine danışmak istedim.
Rahatsızlık verdiysem affola 🙋
İnsanlar gibi tüm hayvanların da üreme ve çoğalma hakları vardır. Hayvanların yeme içme ihtiyaçlarının teminini engellemek uygun olmadığı gibi üreme özelliklerini ortadan kaldırmak da uygun değildir. Gerekli ve meşru bir sebep bulunmadıkça hayvanların kısırlaştırılması da caiz değildir.
Ancak, gerekli ve meşru sebeplerle; toplum menfaati gereği evde beslenen hayvanların gebe kalmalarını engelleyici ilaç ve benzeri şeylerin kullanılmasında ve ekolojik dengeyi bozmamak şartıyla kedi, köpek vb. başıboş hayvanların kısırlaştırılarak çoğalmalarının kontrol altına alınmasında dinen bir sakınca yoktur (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 437).
İş gücünden, nesil ıslahından ve et verimliliğinden ziyadesiyle istifade edilebilmesini temin etmek amacıyla dana ve teke gibi bazı hayvanların kısırlaştırılması da caiz görülmüştür (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 234; İbn Mâze, el-Muhît, V, 375, 376)
LİNK AÇILMIYOR DİYE KOPYALADIM DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU BAŞKANLIĞINDAN ALINTI.
benim kedim erken kızgınlığa girdiği için kısırlaştıramamıştık sonra sürekli kızgınlığa girdiği için rahim iltihabı oldu neyse ki erken farkettiğim için kızım sağlıklı bir şekilde kısırlaştırıldı ama geç farketseydim durum böyle olmayabilirdi
kısacası erkek kedileri pek bilmiyorum ama dişi kediler için kısırlaştırma şart hayati önemi gerçekten çok büyüm o yüzden günah olucağını düşünmüyorum ama bu benim yorumum tabii dini bilgim pek yok açıkçası
Eski kedim dişiydi, 5 aylıkken sahiplenmiştik. 6 aylıkken kızgınlığa girdi. Tıpkı normal bir kızgınlık süreci gibiydi fakat kızgınlığın başlangıcından bir hafta sonra memeleri orantısız bir şekilde büyümeye başladı. Meme tümörüymüş, çok acı içindeydi. Zor atlatmıştık. Eğer kedi kısırlaştırılmış olsaydı bu durum hiç yaşanmayacaktı bile.
Şu anki kedimi barınaktan sahiplendim. Barınaktayken üst solunum yolu enfeksiyonu kapmış ve hamile kalmış. 5 yavru doğurdu. 2 yavrusu henüz 25 günlüklerken nefes almakta zorlanmaya başladı. 27 günlüklerken can çekişerek acı içinde yoğun bakımda öldüler. Bir hafta sonra da bir diğer yavru antibiyotik tedavisi görüyor olmasına rağmen aynısı oldu ve o da yoğun bakımda hayatını kaybetti. Kalan iki yavruda şuanlık durum iyi ancak hala risk içerisindeler. Anne kedinin durumundan zaten bahsetmiyorum bile. Her gece ölen yavrularının içinde durduğu kutunun önünde ağlıyor. Zamanında kısırlaştırılmış olsaydı bu kedi bunların hiçbiri yaşanmayacaktı.
2 yıl önce kapımızın önüne hamile bir kedi geldi. Kısa süre sonra doğurdu ancak doğum sırasında hayatını kaybetti. 4 yavrusuna biz baktık, 2 tanesi yaklaşık 1 aylıkken hayatını kaybetti. Kedi kısırlaştırılmış olsaydı bu da yaşanmayacaktı.
Bunlar sadece benim kendi yaşadıklarım. Çok daha fazlası her gün yaşanıyor sokaklarda. Açıkçası bu durumun günah olup olmadığının bir tartışma konusu olabileceğini düşünmüyorum. Ciddi bir medikal durum bence bu. Bunun günah olduğunu söyleyen bir kişinin hayvanın sağlığına önem göstermediğini düşünüyorum.
Ayrıca kedi kısırlaştırmanın kedi nüfusunu risk altına sokmadığını bilmekte fayda da var. Bugün bir ay boyunca bütün veterinerler 7/24 kısırlaştırma ameliyatı yapsa bile o sırada doğum yapan kedi nüfusu muhtemelen yapılan operasyonların 6 katı sayıda filan olur.
Benim akrabalarım bunu bayağı birkaç hocaya sormuştu bazısı caiz değil diyo bazısı caiz diyor.
Evde sürekli kızgınlıkta olup strese girecek belki bir süre sonra hastalanacak falan düsününce günah olmaz gibi geliyor hayvanın hayatı kalitelileşicek sonuçta onun için iyu bir şey
Ev kedisi kısırlaştırmak caiz arkadaşlar.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor