Eve Alışamayan Kedi

eceyn
eceyn

175 Puan

Öncelikle merhaba, uzun bir yazı olacak ama lütfen okuyun. 4 ay önce annem apartmanın bahçesinde beslediğimiz 5 aylık kedimizi eve getirdi. Kediyi ev ortamına alıp güzel bir şey yaptığımızı düşündük ama çilemiz o gün başladı. Kedi ilk başlarda daha yakın daha sakindi fakat zaman geçtikçe bizden uzaklaşmaya, kesinlikle dokundurtmamaya başladı. Elime almaya çalıştığımda öyle canıma okudu ki kollarımda jilet izine benzer up uzun tırnak izlere sebep oldu, daha da uzaklaştı bizden. Buraya kadar çok sorun yok çünkü bize yaklaşmasa bile onu uzaktan, dokunmadan beslemekten gocunmayız. Ama evde 2 kedimiz daha var ve yeni kedimiz bu kedilerimizden biriyle anlaşabildi fakat ilk kedimizle asla ama assssla bir ilişki kuramadı. İlk kedimiz aşırı utangaç ve korkak bir kedi, ve yeni kedi ilk kedimizde huzur denilen bir şey bırakmadı; hayvan doğru düzgün yemek bile yiyemiyor çünkü yeni kedimiz yemek yediğini gördüğü an üstüne saldırıyor ve ilk kedimiz de pısırık olduğu için yemeğini hemen bırakıp kaçıyor. İlk kedimiz artık salona gelmez oldu zamanının hepsini odamda geçiriyor, anca yemek için salona geliyor onda da genellikle yeni kedimizden kaçmak zorunda kalıyor, yani her yemek yediğinde bitirene kadar başında beklememiz gerekiyor ki hayvan düzgünce beslenebilsin. Ek olarak yeni kedimizin evde mutlu olduğunu düşünmüyorum çünkü ikinci kedimiz dışında evle ilgili hiçbir şeye ve hiç kimseye alışabilmiş değil. Pencereleri her açtığımızda önüne gidiyor ve kapanana kadar pencere önünde bekliyor, bazı zamanlar pencere önlerine gidip miyavlıyor.
Açıkçası artık ev kedisi olmadığını, dışarıda olmak istediğini ve evde tutarak ona eziyet ettiğimizi düşünmeye başladım, ama insan 4 aydır emek verdiği bir canlıyı dışarı bırakmak konusunda vicdan azabı çekiyor. Bıraksak bile eskiden baktığımız yerine bırakıp orada bakmaya tabii ki devam edeceğiz ama insan yine de vicdan yapıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum aşırı huzursuz hissediyoruz çünkü geçen her gün daha da kötüleşiyor durum. Lütfen akıl verin

7 CEVAP

Thesudeaskin
Thesudeaskin

2643

Bence dışarıda bakmaya devam edin. Sokak kedileri genellikle özgürlüğe alışkın olduğundan evde beslemek zor oluyor. Hem onun için hem de sizin için daha iyi olur...

eceyn
eceyn

175

İnanın alıştırmak için her şeyi denedik. Mama kaplarını kaldırıp ellerimizle beslemeyi, düzenli olarak oyun oynatmayı... TLC’de yayınlanan kedilerle ilgili bir program vardı artık oraya bile bakıp eve alıştırmak konusunda fikir almaya çalıştım ama hiçbir şey işe yaramıyor. İlk başlarda az da olsa kendini sevdiren kedi artık 1 metreden fazla yaklaşsan hemen kaçıyor ve eğer kaçamayacak durumdaysa da tıslamaya başlıyor, ve bunları yapmasını gerektirecek en ufak bir neden bile yok emin olun. Asla ama asla alışamıyor, çok ama çok üzgünüm.

Her kedi aynı alanda bir sürü kediyle mutlu mesut yaşayacak diye bir durum yok tek başına olsa o evde durumun bu şekilde olacağını sanmıyorum kediler sahiplerinden çok alanlarına düşkündürler ve orada kendi alanını sağlayamamış yada diğer kediyi alana müdahale olarak algılıyor olabilir anlaşamamış olabilir bence tek kedi olarak yaşayabileceği güvenilebilir bir eve sahiplendirme yapın sokağa salmayın.

eceyn
eceyn

175

Merhabalar biz de aynısını düşündük çünkü ikinci kedimiz Zeytin ile aynı yaşta yeni kedimiz, ikisi de 9 aylık. Zeytin erkek, yeni kedimiz Gümüş de dişi. Eve ilk aldığımızda kısır değildi ve sorunlar belki bu yüzden diye düşündük, ama 7 aylık olunca ilk önce Zeytini, 8. ayında da yeni kedimizi kısırlaştırdık. Şu an ikisi de kısır, kısırlaştırma üzerinden 1.5 geçti fakat yeni kedimiz hâlâ aynı, sadece kızgınlık yüzünden olan bağırması geçti, onun dışında huylarında hiçbir değişiklik olmadı.
İlk kedimiz Luna da dişi. Fakat cinsiyetlerinin ilişkilerine etkisinden daha çok Zeytinin aşırı yakın ve arkadaş canlısı bir kedi olmasına bağlıyoruz durumu, çünkü Zeytin ilk başta yeni kedimizden dayak yese bile yanına gitmekten ve oynamaya çalışmaktan vazgeçmedi. Biz de aynısı yaptık gerçi, ne kadar tıslasa bile sevmekten vazgeçmedik ama işte bize alışamıyor.

eceyn
eceyn

175

Maalesef ki bu konuda güvenebileceğim alabilecek hiç kimse yok, anca ilan açarak sahiplendirmeye çalışabilirim, onu da düşündüm fakat yeni kedimizin ikinci kedimizle hiçbir sorunu yok ama ilk kedimize ve bize asla alışamıyor ve böyle bir kedinin tek başına olduğu bir evde de farklı bir kişiliğe bürüneceğinden emin değilim. Verdiğim kişi bıkıp sokağa bırakabilir ve bizim aksimize hiç ilgilenmeyip kendi haline bırakabilir diye korkuyorum.

zba7
zba7

2661

Merhaba bir şey sormak isterim kedilerin cinsiyetleri nedir, ve kısırlar mı? Özellikle anlaşamayan kediler erkekse ve kısır değilse bu tarz problemler olabiliyor bu sebeple soruyorum.

sultansbutler
sultansbutler

12552

kendinizi suçlamanıza gerek yok tamamen kedinin huyu ile alakalı. arkadaşımın kapıda beslediği 2 kedisi vardı (birine araba çarptı). dişi olan aşırı sevecen resmen hamur gibi yoğuruluyor, yanaklarını vücudunu mıncıklıyoruz sıkıştırıyoruz, karnını açıyor, kuyruk hep havada. bir tek kucakta durmaz asla ona da saygı duyup almıyoruz kucağımıza. ölen erkek kedi de çok sevecen, kucaktan asla inmeyen yine hamur gibiydi ama 2si arasında en büyük fark sanırım erkek kedinin doğuştan ev kedisi, dişinin ise dışarı kedisi olmasıydı. erkek her anı kolluyordu evin içine girmek için. girince de çıkmak asla istemiyordu. dişi ise yemek pişse bile adımını atmıyor. dışarda dolaşıp köstebek, fare avlıyor. demem o ki yeni aldığınız kedi evde bakmaya uygun değil. köy, kasaba gibi müstakil evi olan sürekli giriş çıkış yapabileceği ya da güvenli bir açık alanda daha mutlu olacaktır. ayrılmak zor olacaktır ama herkes için en iyisi bu.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap