Hasta Hamile Kedi

BusraO
BusraO

1674 Puan

Merhaba,
Bahçemde burun akıntısı ve öksürüğü olan hamile kedi var, burun deliğinin biri tıkanmış. Tamamen burnu tıkanıp yemeden kesilmeden ona yardım etmek istiyorum. Korktuğu için gelmiyor, veterinere götürmek imkansız. Bugün veterinere sordum, ilaç vermezsem hem anne hem yavrular ölebilirmiş, ilaç verirsem yavrular ölürmüş. Ne yapacağımı şaşırdım. Hamile kediye antibiyotik verilir mi , ya da çözüm önerisi olan var mı? Bebekler anne karnında ölürse anneyi zehirlemez mi. Çok hasta kedi iyileştirdim ama hamile kediye ilk kez denk geliyorum.

3 CEVAP

Biz hamile olduğunu bilmedigimiz kedinin açık yarası vardı. Ameliyata da alındı. Antibiyotik de kullandı. Sağlıklı 6 bebek doğurdu. Antibiyotik verildiğinde bebeklerin öleceğini sanmiyorum başka bir veterinere danışın. Hap formunda bir antibiyotik verirse yaş mamaya karıştırarak verirsiniz.(Aslında iğne daha çabuk etkili olur ve daha kısa sürer ama dediğiniz gibi yabaniyse mecbur)

BusraO
BusraO

1674

Bu cevap beni gerçekten çok rahatlattı , çok teşekkür ederim. Şurup formunda alıp haşlanmış ciğerin içine karıştırmayı düşündüm. Hem benden korkmaz. Bebeklere birşey olmayacağına çok sevindim. Düşük doz veririm zaten.

Ahmetemind
Ahmetemind

13756

Aynı durumu yaşadım ben birkaç ay önce. Bir kedi sahiplendim barınaktan. Burun akıntısı, öksürme ve hapşırması vardı. O sıralar hamile olduğunu bilmiyorduk, barınaktaki veteriner Duocid antibiyotik yazdı, üst solunum yolu enfeksiyonu varmış. Antibiyotiği bir hafta içirdik ve kedi iyileşti. Üstelik daha sonradan kendi veterinerimize kediyi götürdüğümüzde fark ettik ki barınak veterineri olması gerekenden çok daha yüksek dozda verdirtmiş bize ilacı. 0,4 ml verilmesi gerekirken 1ml vermişiz hep. Yine de bir sorun çıkmadı neyse ki. Bir ay sonra 5 yavru doğurdu kedimiz. Başta yavrular çok sağlıklıydı. Anneleri hep ilgileniyordu, yavrular sürekli emiyordu. Gözleri açıldı, yürümeye oynamaya başladılar ancak 20-25 günlüklerken birden yavrulardan iki tanesi süt içmeyi bıraktı. Ertesi gün uyandığımda ise nefes alamıyorlardı ve bir tanesinin burnunda çok ciddi bir şekilde akıntı vardı. Kendi veterinerimize götürdük bu sefer. Çok uğraştılar ancak kurtaramadılar ve çok hızlı geliştiği için neyden kaynaklandığından emin olamadılar. Bir hafta sonra bir başka yavru sürekli hapşırmaya başladı. Diğerleri kadar kötü değildi durumu ancak veterinere götürürken yolda solunum zorluğu yaşamaya başladı. Veterinerde de oksijene yatırdılar birkaç saat. 1-2 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra o da hayatını kaybetti. Ölmeden önce röntgen çekmişler, ciğerlerinin ödem ile dolu olduğunu ve kurtarmanın mümkün olamayacağını söylediler. Kalan iki yavrudan biri oldukça sağlıklıydı ancak bir tanesi yine pek sağlıklı gözükmüyordu. 40 günlük olduklarında antibiyotik tedavisine başladık bu iki yavruda. Augmentin ile başladık, bir hafta içirdik ve ikisi de iyileşti. Ancak antibiyotik bitince birden ikisi de kötüleşti. Bu sefer Azitro'ya başladık. Çok daha hızlı ve daha iyi etki gösterdi ancak yine antibiyotik bitince kötüleştiler. Anne kedinin sütünden yavrulara tekrar tekrar hastalık bulaştığı düşüncesine vardı veterinerimiz. Biz de sahiplendirdik yavrulara. Bir tanesi tamamen iyileşti sayılır. Diğeri ise hala Azitro içiyor ancak durumu iyi sayılır. Tabi bu kadar antibiyotik içmek bağırsaklarını da çok kötü etkiledi, üç çeşit probiyotik içiyorlar şuanda.


Buraya kadar ki olan kısımda kendi karşılaştıklarımı anlattım. Benim karşılaştığım bu durum muhtemelen yaşanabilecek en kötü ihtimaldi. Acılı ve zorlu bir süreçti, sadece benim için değil hem yavrular hem de anne kedi için. Ancak dediğim gibi, benim yaşadığım muhtemelen kötü ihtimaller listesinde en başta olabilecek türden bir durum. Endişelenmenize gerek yok, siz bu tarz bir şey yaşamazsınız muhtemelen.
Yerinizde olsaydım farklı bir veterinere giderdim ben. Şu anki veterineriniz antibiyotik verme durumunda bu şekilde düşünüyorsa yavruların hasta olması durumunda size hiç yardımcı olamaz bence. Başka bir veterinere götürün, antibiyotik tedavisi başlatın anne kediye. Önceki yanıtta da söylendiği gibi hap verilirse yaş mamayla verebilirsiniz ancak şurup verilirse yaş mamaya karıştırmayın şırıngayla verin, aksi taktirde emilimi önlüyormuş sanırım.
Antibiyotik kediyi muhtemelen kısa sürede iyileştirir. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonu (belirtilerden dolayı sizde de aynı durum olduğunu varsayıyorum çünkü bu sıralar bu enfeksiyon çok yaygın) tamamen geçmiyor vücuttan. Yani tıpkı benim yaşadığım gibi sizde de anne kediden yavrulara hastalık geçme ihtimali olabilir. Ancak korkmayın çünkü sizin erkenden önlem alabilme şansınız var, benim yoktu. Yapmanız gereken şey; yavruları sürekli kontrol etmek. Emmeyi bırakan, hapşıran, öksüren, burnun hışırtı sesi gelen, diğer yavrulardan halsiz duran, hareketlere pek tepki vermeyen, yattığında hareket edemeyip sırt üstü dona kalan bir yavru görürseniz hemen annenin önünden alıp veterinere götürmek. Veteriner muhtemelen ilaç verir ve yavru hastalanmadan önce durumu düzelir. Ayrıca elinizin altında yedekte süt tozu bulunması iyi olur. Eğer olur da veteriner diğer yavruların da risk altında olabileceğini düşünürse ayırıp süt tozu ile beslemeniz gerekecek çünkü.


Açıkçası bunları yazarken biraz kararsızım, korkutmak istemiyorum çünkü sizi. Dediğim gibi, olabilecek en kötü şeyi söylüyorum sadece. Benim durumum oldukça şanssızdı, birçok şey yanlış gitti. Sizin bu tarz bir şeyler karşılaşmayacağınızı düşünüyorum. Yavruları sağlıklı bir şekilde büyütüp sahiplendirir, anneyi de kısırlaştırırsınız. Sadece biraz dikkat etmeniz ve ellerinizi sürekli yıkamanızda fayda var ki kendi kedilerinize hastalık bulaşma gibi bir durum olmasın.


Doğum sonrasında filan herhangi bir durumdan şüphelenirseniz özelden yazabilir veya yine burada soru sorabilirsiniz. Soruyu görürsem cevaplamaya çalışırım kendi yaşadıklarımı göz önünde bulundurarak


Umarım sorunsuz bir süreç olur sizin için

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap