Kediler Ve Deprem

simbakedi
simbakedi

136329 Puan

öncelikle merhaba. bugün deprem oldu İstanbulda biliyorsunuz. ve ben depremden aşırı korkan biriyim. bu depremde bile korkumdan kedimi de alıp aşağı indim :D evde tektim onun da etkisi var tabi ama genel olarak çok büyük bir sorun bu olay benim için. konuya gelmeden önce: kedim aşırı korkaktır benim. sokakta da öyleydi hala ev içinde öyle. her sesten carttan curttan korkar. bugün deprem olduğunda şansa uyuyordu ve anlamadı ne olduğunu ben de onu fırsat bilip koydum boxın içine. (boxa karşı bir şeyi yok ortaya ne zaman çıkarsam girer içine) konuya gelirsek:


biliyorsunuz büyük istanbul depremi diye bir gerçek var. bu olay beni zaten çok korkutuyorken evde kedimin de olması daha çok geriyor. büyük bir depremde evin içinde kedimleyken tabiki onu bırakıp aşağı inecek halim yok. ama ya kedim saklanır da boxına kısa zaman içinde koyamazsam? zaten iç dünyamda 48 tane panik atak geçiriyor olacağım :D ya da boxına koydum diyelim başka neler yapmam lazım? mama su almalı mıyım yanıma? ki hiç yiyip içeceğini sanmıyorum veterinere giderken bile yolda ödül maması yemiyor.


ya da evde değilsem ne yapmalıyım? yine tabii ki kedimi evin içinde bırakmayacağım her türlü binaya girer çıkarırım. ama ya kapıyı açtığımda korkup kaçarsa? gerçekten bu gibi sorular kafamda çok dolanıyor uzun süredir. bugün de deprem gerçeğini hatırlayınca size de sormak istedim. daha önce kedisiyle deprem yaşamış olan var mı ya da böyle bir durumda planı olan? tabi plana sadık kalınır mı o panikle belli olmaz ama hiç planı olmamaktan iyidir. fikirlerinizi ya da tecrübelerinizi yazarsanız sevinirim.

5 CEVAP

Ahmetemind
Ahmetemind

13756

Deprem konusu gerçekten korkutucu bir konu. Özellikle evcil hayvanlar düşünüldüğünde çok daha karmaşık olmaya başlıyor. Bu yüzden bu konuyla ilgili çok araştırma yaptım. Yine de yeteri kadar araştırdığımı düşünmüyorum fakat şuana kadar elde ettiğim bilgileri paylaşmak isterim;


İlk olarak bu konuda beğendiğim birkaç kaynağı paylaşayım. Bu kaynakların hepsi İngilizce. Google'da "evcil hayvanlar için afet hazırlığı" şeklinde arama yaparak farklı Türkçe kaynaklarda bulabilirsiniz. Ancak bu paylaştıklarım şu ana kadar beni en tatmin eden kaynaklar;



Bunlar beğendiğim birkaç kaynak. Şimdi deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasında şeklinde açıklamaya çalışayım;


Deprem Öncesi
İlk olarak deprem çantası hazırlığıyla başlayalım;
Bir deprem hazırlık klasiği olarak, ilk olarak 72 saatlik bir yardıma ulaşamama durumu ihtimali için hazırlanmanız gerekiyor. Bundan dolayı deprem çantanıza (yoksa hemen hazırlamaya başlayın :) bu kaynaktan yararlanabilirsiniz) evcil hayvanınız için 72 saatlik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak mama, su vb. koymalısınız. Çoğu mama markasının 300 veya 400 gramlık mama paketleri mevcut. Bunlardan isterseniz bir tane alabilirsiniz. Eğer bunları bulamazsanız 100 gramlık tester mamalardan birkaç paket alabilirsiniz. Mama konusunda aşırı abartmanıza gerek yok çünkü evcil hayvanınız her türlü strese gireceğinden dolayı iştahında gözle görülür bir düşüş olacak. Bu yüzden 100-200 gr kuru mama, yanına da bir iki tane yaş mama koymanız çok iyi olacaktır. Tabi deprem çantasında bulunan bütün gıdalarda olduğu gibi bu mamalarında son kullanma tarihini bir kağıda not almalı, bu kağıdı evinizin görünen bir kısmına asmanız gerekli. Böylece ürünlerin son tarihlerini kolayca gözden geçirebilir, tarihi yaklaşanları sokak hayvanlarına verip yenilerini alabilirsiniz. Ben böyle yapıyorum en azından. Ayrıca deprem çantanızda evcil hayvanınız için de su bulundurmanız gerekmekte. Kedinin günlük su ihtiyacı yediği kuru mamanın gram ağırlığını 3-4 katı ml şeklindedir. Örneğin 50gr kuru mama yiyorsa 150-200ml (yaklaşık bir su bardağı kadar) günlük su içmek isteyecektir. İki tane 500 ml küçük pet şişe su alırsanız bu su 4-5 gün fazlasıyla idare edecektir. Ancak unutmayın, deprem çantasında her bir kişinin su ve temizlik ihtiyacı için günlük 4 litre su olmalıdır. Bu kadar suyu taşımak tabi biraz korkutucu gözükebilir ancak varsa imkanınız mutlaka eksik bırakmayın.
Son olarak, küçük bir kaba da ihtiyacınız var. Kuru mamayı direk kedinin kutusuna koyabilirsiniz, yerden yiyebilir ancak su için mutlaka bir kap gerekli. Karton çorba kaseleri oluyor, onlardan alabilirsiniz.
Ayrıca çanta da kedi nanesi bulunması da çok iyi olacaktır. Benim kedim kedi nanesine tepki vermiyor ancak çoğu kedi, kedi nanesi gördükleri zaman kafayı buluyor. Deprem sonrasında kedinizi sakinleştirmek için bu tarz bir şey kullanmak size yardımcı olabilir. İsterseniz naneyi sprey şeklinde de alabilirsiniz ancak ot şeklinde olanlar daha ucuz oluyor.


Deprem çantanız ile ilgili değişiklikler bunlar. Şimdi taşıma kutusuyla ilgili birkaç yapılacak şey var:
İlk olarak, yatak koruyucu örtü veya hasta bakım örtüsü şeklinde satılan örtülerden alın. Bunları emici kısmı üste gelecek şekilde 4-5 kat yapıp kutunun içine güzelce yerleştirin. Bunu yapma sebebiniz hem evcil hayvanınızıın yumuşak bir yerde durmasını sağlamak hem de tuvalet ihtiyacını gidermesi durumunda kokuyu önlemek. Yanınızda kedi kumu taşıyamayacağınız için bu örtü gerçekten çok önemli. İdrarı kolayca emiyor ve kokuyu baya azaltıyor. Dışkı konusunda ise yapacak pek bir şey yok. Yine de bu örtü gayet iyi bir çözüm, deprem çantasına da yedek amaçlı 2-3 tane koyabilirsiniz.
Kutunun iç kısmı için başka yapmanız gereken pek bir şey yok. Belki biraz kedi nanesi serpebilirsiniz ancak bir doğal afet olana kadar nanenin etkisi yitebilir. Şimdi kutunun üst kısmına geçelim;
Ben kendi yaptığım bir yöntemden bahsedeyim; kırtasiyeden çıtçıt kapaklı dosya şeklinde dosyalardan şeffaf olanlarından bir tane aldım. Bunu kutunun üst kısmına güzelce yapıştırdım çift taraflı bant ile. Daha sonra bir kağıda büyükçe kedimin adını, kendi adımı, telefon numaramı, kedimin mikroçip numarasını (ileride değineceğim) ve adresimi yazdım. Bunu dosyaya koyduğum zaman gayet güzel bir şekilde gözüküyor. Dosyada bu kağıdın alt kısmına da kedimin pasaportunu koydum. Bir tane gezdirme tasması da koydum. Ayrıca yakınımda bulunan bütün veteriner klinikleri, belediye kısırlaştırma merkezleri, belediye barınakları ve kedi otellerinin adreslerini barındıran bir kağıt koydum. Adreslerini ve telefon numaralarını kendim internette bulup kağıda yazdım. Bütün bunların ne işe yaracağını deprem sonrasında kısmında anlatacağım.


Deprem öncesinde yapabileceğiniz en temel hazırlıklar bunlar. Tabi ki bunların yanında mikroçip taktırmak başta olmak üzere birkaç iş daha var. İlk olarak en kısa sürede mikroçip taktırın ve mikroçip numarasını mutlaka isteyin. Kediniz kaybolur ise bu lazım olabilir. Daha sonra kediniz için bir boyun tasması alın ve üstünde telefon numaranız bulunan bir künye yaptırın. Ben şahsi olarak tasma takma taraftarı değilim ve takmıyorum. Ancak bu tasmayı evde ulaşılabilir bir yere koyarsanız bir deprem sırasında ulaşabilirseniz kedinize takabilir ve kedinizi güvence altına alabilirsiniz. Sadece tasmanın emniyetli tasma olduğundan emin olun.
Son olarak, kedinizin sık saklandığı yerleri aklınızda tutun. Deprem sırasında buralara kaçabilir. Benim kedim mesela en küçük bir şimşek sesinde yatağın altına kaçıyor. Sizin kedinizinde bu şekilde kaçtığı yerler vardır. Ulaşması çok zor olan yerleri eşyalar ile doldurarak kapatabilirsiniz. Böylece deprem sırasında sizin kolay ulaşabileceğiniz bir yere kaçar.


Deprem Sırasında
Deprem öncesinde yapmanız gerekenler anlattıklarım gibiydi. Birkaç şeyi unutmuş olabilirim, affola. Şimdi gelelim deprem sırasında.
Büyük bir deprem olacağını varsayarak muhtemelen hayatınızı kurtarmanıza yardımcı olacak bir tavsiye vereceğim; deprem sırasında kedinizi, ve diğer bütün aklınızdaki şeyleri görmezden gelmeye çalışın. İlk olarak kendinizi kurtarmanız lazım. Hemen şimdi, evet şimdi bu yazıyı okumaya ara verip evinizdeki bütün odalardaki yaşam üçgenlerini kontrol edin. Deprem sırasında nasıl duracağınızın provasını yapın. Deprem olduğunda kendinizi bu üçgenlerin içine atmanız lazım. Evdeki herkesin bunu yapması lazım.
Kediniz için endişelenmeyin çünkü kedinizin bir enkaz altından kurtulma ihtimali sizin kurtulma ihtimalinizden çok daha yüksek. Hem boyutları sayesinde hem de hızlı ve çevik hareketleri sayesinde.


Deprem Sonrasında
Deprem sonrası kısmı oldukça değişken. Depremin ne kadar şiddetli olduğu çok büyük bir etken. Bu yüzden birkaç olasılık altında anlatacağım. Ancak bu olasılıklara bakmadan önce bu linke tıklayın ve İBB'nin hazırlamış olduğu depremzemin çalışmasının kendi yaşadığınız ilçe için olan araştırmasını inceleyin. Bu çalışma 7.5 şiddetinde bir depremin zemini nasıl etkileyebileceğine, tahmini enkaz bölgelerine, tahmini altyapı hasarları bölgelerine ve tahmini yaralı ölüm sayılarına yer veriyor. Depremden korkan biriyseniz bu çalışma muhtemelen sizi çok daha fazla korkutacak, en azından bende öyle oldu. Ancak bu çalışma size yaşayabileceğiniz şeyler için bir önbilgi verebilir. Mutlaka bakın o yüzden.





    1. OLASILIK: En kötüden başlayarak depremin çok şiddetli olduğunu ve enkaz altında kaldığınızı varsayalım. Umarım kimse bu tarz bir şeyi yaşamak durumunda kalmaz tabi ki. Eğer deprem sırasında yaşam üçgeninin içine girdiyseniz hayatta kalma ihtimaliniz var. Fakat enkaz altındasınız ve kurtarılma süreniz 72 saate kadar uzayabilir. Bu tarz bir durumda hareket alanınız da çok kısıtlı olacak. Bu durumda yaşamak için hayata tutunmaya çalışmaktan başka bir çareniz olmayacak. O yüzden olumlu şeyler düşünerek kendinizi bırakmamaya çalışmalısınız. Kedinizi merak etmeyin. O muhtemelen sizden önce kurtulacak. En azından bu şekilde düşünmeye çalışın. 72 saat içinde size yardım ulaşırsa enkazdan çıkarıldığınız zaman bir kediniz olduğunu arama kurtarma ekiplerine söylemeniz gerekmekte. Böylece aramaya devam ederlerken kediniz için de üstün çaba göstermeye çalışacaklardır.





    1. OLASILIK: Yine çok şiddetli bir deprem olduğunu, enkaz altında kalmadığınızı ancak binanızın çok büyük hasarlar aldığını ve yer yer çökmelerin olduğunu varsayalım. Bu tarz bir durumda ben şahsi olarak kedimi kutuya koymaya çalışmak yerine boyun tasmasını takmaya çalışırdım. Çünkü bina çok büyük hasarlar aldığı için dışarı çıkabileceğimden emin olamazdım. En azından kedimin kendini kurtarabilmesi için imkan sağlardım. Eğer dışarı çıkabileceğimi düşünürsem hemen alır kutuya koyar ve çıkmaya çalışırdım.





    1. OLASILIK: Yine şiddetli bir deprem olduğunu fakat binanızın küçük hasarlar aldığını varsayalım. Bu durumda sakin bir şekilde deprem çantanızı alıp, kedinizi kutusuna koyduktan sonra dışarı çıkmanız gerekir.




Depremin ani etkisiyle çok daha farklı olasılıklarda yaşanabilir tabi ki. Ancak bir şekilde kedinizi kutuya koyup, deprem çantanızı aldıktan sonra dışarı çıkabildiğinizi varsayarak genel bir şekilde devam edelim;
Muhtemelen deprem nedeniyle herkes sokaklara akmış, trafik kitlenmiş, birçok yerde enkaz birikintileri oluşmuş ve bölge bölge toz bulutları oluşmuş olacak. En yakın açık alana gitmeniz gerekecek. Bu süre içerisinde kedinizden çok kendi sağlığınız için sakin olarak hızlıca gitmeniz gerekli.
Açık bir alana gittikten sonra depremin şiddetine ve hasarına bağlı olarak 72 saate kadar yardım gelmeyebilir. Aslında benim paylaştığım kaynaklarda hep bu süre 7 güne kadar söylenir, ancak o kaynaklardaki doğal afetler depremden çok kasırga vb durumlar içindir. Türkiye için ortalama afet müdahale süresi 12-24 saattir. Yine de 72 saate göre hazırlanmış olmanız gerekir.
Açık bir alana gittiğinizde eğer ortamın sakin olduğunu düşünüyorsanız kedinizi gezdirme tasmasını kullanarak dışarı çıkarabilirsiniz. Hazırlık kısmında yazmıştım, bu tasmayı çantanın üstüne yapıştırdığınız dosyaya koyabilirsiniz. Kedinizi dışarı çıkardığınız zaman mama, su vermeyi deneyebilir ve temiz toprak bulunan bir yere koyarak tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlayabilirsiniz. Ancak dediğim gibi muhtemelen çok büyük stres içinde olacak ve 1-2 gün boyunca bu ihtiyaçlarını yapmaya çok çekinecek. Sabretmeniz ve sürekli denemeniz gerekecek.


Depremin yarattığı hasara bağlı olarak şehir değiştirmeniz veya sürekli hareket halinde olmanız gerekebilir. Bu tür bir durumda eğer kedinizi yanınızda taşıyamayacak durumdaysanız çevredeki kedi otellerini, veteriner kliniklerini kontrol edebilirsiniz. Deprem sırasında ağır hasar alan yerler dışında bu klinikler ve oteller çok yüksek ihtimalle çalışmaya devam edecek, hatta kapasitelerini artırmaya çalışacaklar. Kedinizi buraya bırakmak tabi ki çok kötü bir yol ancak muhtaç kalabilirsiniz bunu yapmaya. O yüzden deprem hazırlığı kısmında kedi kutusunun üstüne bu yerlerin bir adresini eklemenizi belirtmiştim.


Deprem çantası içinde bulundurduğunuz kuru mama muhtemelen sizi idare edecektir, eğer çok şiddetli bir deprem olmazsa o kuru mama bitmeden önce yardım çadırları çoktan hazırlanmaya başlanmış ve evcil hayvanlar içinde yardım sağlayan bir çadır mutlaka kurulmuş olur. İzmir depreminde şahsi olarak bulunmadım ancak bu tarz ortamların oluştuğunu gördüm. Fakat eğer bu imkanlar sağlanamaz ise ve elinizdeki mamalar biter ise çevrede bulunan marketlerde şansınızı deneyebilirsiniz. Şanslıysanız whiskas olsa bile bir kuru mama bulabilirsiniz.


Peki kedinizi deprem sonrasında bulamadıysanız ne olacak? Eğer bir yere saklandığını düşünüyorsanız biraz daha aramanız lazım. Ancak bir şekilde kaçtıysa o zaman çevredeki belediye barınaklarına ve veteriner kliniklerine bildirmeyi deneyebilirsiniz. Kedinize mikroçip taktırmanızda bu durum için gerekli. Mikroçip olayı çoğu ülkede mükemmel bir şekilde işliyor ancak Tr'de henüz yeni zorunlu kılınmaya başlandı. Belki çok yardımcı olmaz size ancak mutlaka taktırın.


Şu anlık aklıma bunlar geliyor. Deprem sırasında sonrasında ne kadar bu şekilde işler tahmin edemiyorum tabi ki. Hazırlık sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da yapılmalı. Çok büyük bir kaos ve belirsizlik ortamı için hazır olmalısınız.


Ayrıca son bir naçizane tavsiyem. Veterinerinize muayene için gittiğiniz bir zamanda size nasıl muayene yaptıklarını anlatmalarını isteyin. İyi bir veteriner hekimse detaylı detaylı anlatır size zaten. Her gittiğimde ben anlatmalarını istiyorum ve fazlasıyla yardımcı oluyorlar. Bu garip gibi gözükebilir size ancak çok şiddetli bir deprem olursa hiçbir şekilde bir veteriner bulamama gibi bir ihtimaliniz var. Bu yüzden azından genel kedi muayenesinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmak yararlı olabilir. Tabi ki sizin dinleyip yapmanız bir veteriner hekimin kendi görüşleriyle hiçbir şekilde aynı olamaz. Ancak ben kedimin meme tümörü olduğunu kendim veteriner hekimimin anlattığı genel muayene yöntemi ile bulmuş ve erkenden tedavi olmasını sağlamıştım. Bu yüzden öğrenmekte sakınca olduğunu sanmıyorum


Düşük bir ihtimal biliyorum ama umarım bu günleri hiç yaşamak durumunda kalmayız.

deniznergis
deniznergis

12866

dünkü yaşanan depreme kedim evde yalnız yakalandı .Sanırım çok korktu merkez üssü kartal yakacık olarak geçti ,evim maltepede fazlasıyla hissetti sanırım dünden beri mama yemiyor çok gergin en ufak tıkırtıda kulaklarını dikiyor .Zaten davuldan oda ramazandan kaldı sanırım, silah sesinden ,havaii fişek sesinden ödü kopuyor eskiden bazanın altına girerdi çıkaramazdım şimdi oraya sıgmıyor ,kendine elbise dolabının arkasında bir yer keşfetmiş korktumu oraya saklanıyor,2 saatten öncede çıkmıyor ,kendine güvenli bir yer bulması onun için şart stresini orada atıyor kendince orayı kapatamam .Fakat büyük deprem yaşanırsa onu oradan çıkarmam imkansız bazen korkmuyor degilim hani. Rabbim beterinden korusun bizleri

bulutlara
bulutlara

720

Benim de en büyük korkularımdan biri bu :( çok geçmiş olsun Allah kimseye yaşatmasın

Dobbyko
Dobbyko

13174

Ben İzmir'de yaşıyorum. Geçen yıl depremi yaşadığımda kedimi sahiplenmemistim.Ama size şöyle söyleyeyim bırakın deprem anında aşağı inmek yerimden bile kalkamadım o şokla. İnşallah böyle bir şey olmaz ama yaşadığım depremden öğrendiğim tek bir şey varsa oda soğuk kanlı olmak gerektiği. Kediniz illa ki korkacak bunun için korkak olmasına gerek yok. Siz soğuk kanlı olacaksınız başka yolu yok bunun. Ha birde Allah bir daha kimseye yaşatmasın ama İzmir depreminde ölümler hep apartman boşluklarında oldu kaçmaya çalışırken insanlar vefat etti. Böyle büyük bir depremde en mantıklısı hayat üçgeni kurmak.

tyguler
tyguler

124328

haberlerde görmüstüm bir ailenin 4 kedisi varmış depremde evler yıkilmış falan ama tüm kediler sapasaglamdi. kendilerine zarar gelmeyecek bir yer bulup orada bekliyorlardi. yani kediler de biliyormuş hissediyormuş nerede zarar görür nerede zarar gelmez falan. tabiki bu hicbir zaman tehlike yok demek değil yine de.


endişeniz hiraz azalsın diye söyleyeyim dedim bu haberi :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 402 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 94.970 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR