Kedilerimde Aktif Olmayan Corona Ve Toxoplasma Hastaligi Cikti Ne Yapmaliyim ?

nurlukedi
nurlukedi

246 Puan

merhabalar 2 tane 7 aylik disi kedim var bugun kisirlastirmak icin veterinere goturdum tahliller sonucu corona oldugu fakat aktif oladigini soylediler birde toxoplasma cikmis toxoplasma icin 15 gun veterinerde kalmasi gerekiyormus antibiyotik tedavisi icin hic bi sorunlari yoktu yeme icme kusma ates hersey normaldi evde gayet mutlular hep ilgileniyorum seviyorum konusuyorum onlarla hijyenik bir ortam olusturmaya calisiyorum bugun veterinere giderken biraz stres yaptilar kutuya cok zor koydum 1 saat ugrastim acaba o yuzden mi boyle oldu ne yapmam gerekiyor yardim edin lutfen

7 CEVAP

nurlukedi
nurlukedi

246

Cok tesekkur ederim evet insanlara da gecebiliyomus ama bunu farketmeden bile atlatabiliyormusuz suan benim dusundugum miniklerim sonuclari baska vetlere de gostericem kedilerim icin ölümcül risk tasimiyordur umarim

Benim1kedimvar
Benim1kedimvar

16581

toxoplasma hastaligi kedinin dışkısından insanlara geçebiliyormuş

Toscana
Toscana

4538

Kediler toxoplasma ile enfekte olmuş fare, kuş veya diğer avlayabildikleri ufak hayvanları yiyerek veya diğer enfekte bir kedinin dışkısı ile temas ederek toxoplasma enfeksiyonunu kaparlar. Enfeksiyonun alınmasından sonra iki haftaya kadar dışkı ile parazit dış ortama dışkı ile bırakılmaya başlanır. Dış ortama çıkan parazit yumurtasının insanlar için tehlike oluşturması için 1-5 günlük bir süre gereklidir.


Enfeksiyon yeteneği kazanmış olan parazit ise aylarca canlı kalarak toprak, su, çimen, kum havuzları sebze ve meyvelere bulaşmış olarak bekleyebilir.
Toksoplazma'da hastalık nasıl belirti gösterir?


Sağlıklı bir bağışıklık sistemi olan insanlarda:
Sağlıklı bireylerin çoğu hastalığı kaptığını anlamaz ve herhangi bir şikayeti olmaz. Yine de hastalık oluşursa genellikle orta derecede seyreder. İnsanlarda "grip" benzeri şikayetler oluşur. Örneğin;
Lenf yumruları şişer, kas ağrısı olabilir. Belirtiler uzun süre devam edebilir nadiren gözler de enfeksiyondan etkilenebilir.


Bağışıklık sistemi çalışmayan/bozuk insanlarda:
Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda ise enfeksiyon ciddi belirtilere yol açar. HIV (AİDS) taşıyıcısı olan bireylerde veya kemoterapi gören hastalarda en sık görülen belirti baş ağrısı, kafa karışıklığı ve ateşdir. Ayrıca epilepsi, koordinasyon bozukluğu, bazen mide bulantısı - kusma da tabloya eşlik edebilir.


Anne karnında enfekte olan bebekler:
Anne karnında enfekte olan bu şekilde doğan bebeklerin bir çoğunda herhangi bir belirti görülmezken, bazen ilerleyen yıllarda görüş kaybı, mental gerilik ve epilepsi şekillenebilir.


Kendimizi Toksoplazma'ya karşı nasıl korumalıyız?


Kendimizi ve başkalarını korumak için alınması gereken önlemler:
Kedimizin tuvaletini her gün değiştirmek. Toxoplasmanın enfeksiyon yeteneğinin oluşabilmesi için etkenin dışkı içerisinde uzun süre kalması gerekmektedir. Dış ortamda uygun ısı ve nem olmadan, insanları hasta edebilecek seviyeye erişemez.
Eğer hamile iseniz veya bağışıklık sisteminiz iyi çalışmıyorsa başka bir insandan tuvalet temizliği için yardım isteyiniz. Eğer bu mümkün değilse tuvalet kabı değiştirirken eldiven giyiniz ve işlem sonrası ellerinizi sabunla yıkayınız.
Dış ortamlardaki kum havuzlarının (çocuklar için oyun havuzu) üstünün kedilerin kaka yapmasını engellemek için kullanılmadıkları zamanlarda kapalı olmasını sağlayınız.
Yavru sokak kedilerini eve aldığınız zaman mutlaka veteriner hekim kontrolüne özen gösteriniz. Yavru kedilerin toxoplasma ile enfekte olma ihtimalleri yüksektir.
İyi pişmemiş çiğ et yemeyiniz.
Çiğ etle temas etmiş tüm mutfak aletlerini iyice yıkayınız.
Eğer zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa doktorunuzdan size toxoplasma testi yapmasını isteyebilirsiniz.


Kedimin Toksoplazma kapmasını nasıl engelleyebilirim?


Kedinizin toksoplazma kapmasını engellemek sizin de enfeksiyondan korunmanıza yardım eder.
Kediniz kuru veya konserve kedi mamaları ile besleyiniz.
Kedinizin asla çiğ et yemesine izin vermeyiniz.
Kedinizi evde besleyiniz. Dışarıya girip çıkmasına izin vermeyiniz.

Toscana
Toscana

4538

geçmiş olsun inşAllah çabucak iyileşirler

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Corona virusü bildiğim kadarıyla mutasyona uğrayıp fib e dönüşmemişse kediye bir zararı yok.Kedileriniz anladığım kadarıyla fib değil ve corona taşıyıcılar?
Corona virusu hakkında daha fazla bilgi almak için kedimi beklerken adlı blog sahibi ile iletişime geçebilirsiniz.Bu konuda oldukça bilgi sahibidir,Umarım kedileriniz iyileşir.Çok geçmiş olsun

nurlukedi
nurlukedi

246

Evet suanda aktif olmadigini soyledi fib degiller cok sukur blog sayfasini hemen inceliyorum peki toxoplasma tedavi sureci ile ilgili bilgilerinizi paylasir misiniz

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Nurlukedi
Toxoplasma ile ilgili bilgim yok maalesef.Fib olmamalarına çok sevindim

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 808 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80732 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR