Eve Kedi Almak İstiyorum, Birkaç Sorum Olacak.

furkancyrz
furkancyrz

217 Puan

Merhaba, bir yavru kedi buldum. Evde bakmak istiyorum. Ancak annem pek bakma taraftarı değil, birkaç arkadaşı anneme ben kedi bakıyorum her yeri pisletiyor kumu çok kötü kokuyor masrafı çok fazla falan demiş. Annemdeki bu ön yargıları yıkmaya çalışıyorum ve tam ikna olacak durumda. Soracağım sorulara gelen cevaplar ile annemin kedi bakma konusundaki ön yargıları yıkacağımı ve küçük dostuma nihayet ulaşacağımı umuyorum. Zaten birkaç gün bakarsak annem de alışır diye düşünüyorum. Neyse sorularımıza gelelim:



  1. Kedi gerçekten çok mu masraflı? Babam emekli ve ekonomik durumumuz çok iyi diyemeyeceğim ancak geçiniyoruz çok şükür. Kedi belimizi bükecek kadar masraf çıkarır mı ?

  2. Kedi kumu düzenli temizlendiği takdirde kokar mı? Tavsiye edebileceğiniz ucuz ve kokmayan güzel bir kum tavsiyeniz var mıdır?

  3. Mama konusunda ailemle anlaştım, mamayı ben karşılayacağım. Ucuz ve sağlıklı mama tavsiye edebilir misiniz? (Öğrenciyim)

  4. Bunların dışında önerilerinizi yazarsanız sevinirim. Teşekkürler.

34 CEVAP

Masraflarının dışında eve vereceği zararları düşünerek ve ilk kediniz olacağını düşünürsek yetişkin bir kedi sahiplenmenizi öneririm yavru kedi gerçekten zor. 11-12 aylık bir kedi artık o d yaramazlıklarını bırakmış olur. Büyük alışmaz diye düşünmeyin gayet alışır

En iyi mamayı veriyorum orta segment bir kum alıyorum . Aylık masrafı 150 lira. en babasının olsun 200 olsun.


Fiyat kalite olarak mama her zaman önerebiliriz bu sorun değil.


Asıl soruyu kendine sor


1 ) Yapabilir miyim ?


2 ) Kendime güveniyor muyum ?


3 ) Aylar sonra sıkılır mıyım ?


bunlar netse gel yardımcı olalım

Kesi sahiplenmek kesinlikle masraflı. Kim ne derse desin. Mama fiyatlaro gittikçe artıyor. Veteriner muayene aşı ücretleri belli. Sonuçta o bir can. Hastalanıyor başka bir şey oluyor veterinere gitmek zorunda kalıyorsun. Bu da bir masraf. Mama ve kum orta halli alınabilir bütçe meselesi. Bunun dışında ihtiyaçları artadabilr. Lütfen iyi düşünün. Ev içerisinde verebileceği zararlarl düşünün (koltuk çizme yanlışlıkla bir şeyleri devirmek). O yüzden kolay veya masrafsız değil ama onun sevgisi mükemmel bir olay. Etraflıca düşünün onun ihtyaçlarını karşılayabilecek ve sıkışmadan yaşadığı ömür boyunca sevgi ile bakıp büyütebilecek misiniz

gadjo
gadjo

860


  1. yavru kedi olduğu için ilk aşılarına kısa sürede ödeyeceğiniz yüklü para var. karma, iç-dış parazit, kuduz ve lösemi. bir yaşından sonra bu aşıları tek doz yaptırıyorsunuz, yarı yarıya bir para ödeyeceksiniz.
    (ayrıca üç ayda bir iç-dış parazit tekrarı gerekiyor.)


mama ve kuma gelecek olursak, 5 lt 13-15 lira olan orta derece, kullanılabilir kumlar var. ayda kullanacağınız kum maksimum 10-15 lt olsa 30-45 lira. mama konusunda seçeceğiniz mamaya göre değişir, 10 kg paket alırsanız maliyet daha az olacaktır. misal benim kullandığım mama 10 kglik iyi bir mama, bu yüzden aylık 4 kg tüketse 144 liraya denk geliyor.



  1. düzenli temizleme yaptığınızda kum kokmayacaktır, zaten duruma göre 15-30 günde bir komple kumu boşaltıp kabı temizlerseniz sorun da yaşamazsınız. 15-20 güne yaklaştığınızda kum değiştirilecek kadar kirli değil fakat koku yapmaya başladıysa karbonat serpip bu sorunun da önüne geçebilirsiniz.


ana hatlarıyla böyle, kedi bakmak maddi ve manevi olarak zahmetsiz değil. kum kabı, malt, tarak vs. böyle küçük gözüken masraflar da olacak. aylık ekstra harcamalarla (veteriner kontrolü vs.) 300ü bulduğu bile olabilir. eğer ailenizi ikna ederseniz başlıkları okuyup diğer sorulara da cevap bulursunuz. eksik kaldığınız konularda burada birçok kişi yardımcı olmaya çalışır diye düşünüyorum. kendinize güvenip sorumluluk almak istemeniz çok güzel fakat ailenizi iyice ikna ettiğinize emin olmadan karar vermeyin derim. evdeki gerginlikten dolayı birçok can sokağa salıveriliyor ve bunu bir can daha yaşasın istemem.

Rapisa
Rapisa

13134

Masraf kısmı gelirinizle ilgili benüm için mastaflı. Kedi sahiplendiğünizde masrafları sadece kum ve mama olarak düşünmemek gerekiyor çünkü hastalandıklarında biz insanlar gibi sigortaları yok. Kediniz ciddi bir hastalık geçirdiğinde bu az bir para ile geçinen insanlar için büyük bir sıkıntı oluyor. Örneğin kediniz ameliyat olması gerekti 2000-3000 tl civarında. Bunun dışında sağlam bir psikoloji gerekiyor. Mesela benüm kedimin bacağı kesildi 20 günü geçti onunla ilgileniyorum hem maddi hemde psikolojik olarak çok yıpratıcı bir süreç. Tabii benim 4 kedim var siz bir tane sahipleneceksiniz daha kolay olur. Birde ailelerde problem olabiliyor. Mesela benim kardeşlerim baştan kediyi istediler sonra şikayet etmeye başladılar bu sefer ya kedi ya bize dönüyor olay ve bu seçimi yapmaya zorlanmak saçma geliyor bana. Neyse ailelerin tutumu değişiyor. Bunları kedi sahiplenirken göz önünde bulundurun. Birde şu da var geöen sene kardeşlerimle yaşıyordum şimdi yalnız. Şimdi tatile çıkmak istesem kedileri bırakacak birilerini bulmam gerekiyor. Yani tüm olumsuzlukları düşünüp üstesinden gelebilecekseniz sahiplenin.

deryaguler
deryaguler

683

Tabii ki masrafları olacak. O bir can sonuç olarak, ihtiyaçları olacak, hastalığı olacak. Lütfen her şeyi göz önünde bulundurun. Birkaç hafta sonra olmadı yapamadık diyip hem kendinize hem de o cana yazık etmeyin. Umarım sahiplenme kararı alırsanız ömürlük yuvası olursunuz.

BeyzaDemirtas
BeyzaDemirtas

5027

Benim klinik hariç aylık masrafım kuru mama, kum, yaş mama, malt, ödül maması hepsi toplamda ortalama 250 tl civarı tutuyor(daha az tutabilir sadece bu benim masrafım örnek olsun diye). Yavru bir kedi sahipleneceksen ilk etapta klinik masrafın fazla olacak, daha sonra hasta vs olmazsa ki inşallah olmaz masrafın neredeyse yarı yarıya düşer. Minimum 6 aylık olduğunda bulunduğun şehire göre değişmekle birlikte sanırım en az 500-600 tl kısırlaştırma ücreti vermen gerekecek. Ayrıca mama parasından ne kadar kısarsan, ne kadar kalitesiz mama ile beslersen o kadar klinik masrafın artar aklında bulunsun. Koltukları tırmalayacak, perdelere tırmanacak, kumunu dağıtacak, tüyü dökülecek, varsa evdeki saksıları, bibloları devirecek belki. Tüm bunları yapacak diye bir şey yok ama kimse kesinlikle yapmaz da diyemez. Önemli olan tüm bunlara rağmen her daim hâlâ aynı sevgiyle ve sabırla yaklaşman. Hiç büyümeyecek bir çocuk sahiplendiğini unutmaman gerek, oyun çağı yaşlandığında dahi devam edecek. Bunun haricinde evine yeni bir BİREY gelecek yani evini onun seveceği şekilde bir miktar değiştirmen gerekecek. Tüm bunlar zor gibi gözükse de alışınca yemek yemek, su içmek gibi bir rutine bağlanıyor ve işin tuhaf yanı bir bakmışsın kumunu temizlerken bile mutlusun☺

Masraflar bir yana da evdeki eşyalara vereceği zararlarda var örneğin sinek peşinde koşrken perdeleri yırtacak büyük ihtimal. Koltuk ve halıları tırmalayacak tırmalama tahtası da olsa. Yüksek yerlerde gezinmek isteyecek ve oradaki bazı şeyleri devirebilir. Tüy dökecek, tüye karşı hssassanız sürekli almalısınız. Bazen su kabını devirecek, yer su olacak. Camlarda balkonda sineklik yoksa hep takipte olmalısınız ki düşmesin. İki yaşında bir çocuk gibi işte ama sevgisi tüm bunlara bedel.

Lils
Lils

125528

Mama olarak golosi, bozita uygun fiyatlı ve içerik olarak güzel mamalar (7.5 kilo- 10 kilo alımda uygun fiyatlı ). En kötü bonacibo alırdım ben durumum yoksa. Felicia öveni çok burada ikisi de yerli ve içerik olarak aynı ama felicia daha pahalı.


Kum pro line marsilya sabunu ya da lavanta önerebilirim. Lindo ve magicsand var elimde. Magicsand kullanmadım ama baya uygun fiyatlı ve öneriliyor kumu daha denemediğim için bilmiyorum. Lindo koku konusunda biraz sınıfta kaldı gibi geldi bana. Pro line daha iyiydi bence. Pro line litresi 2.5-3 lira bu arada. Kum kabına 5-6 litre koysanız yeterli. Ayda bir tamamen boşaltırsınız. Azaldıkça Kum eklersiniz.


Asıl pahalı kısım aşılar ve kısırlaştırma. Aşılar ilçede iseniz tanesi 80 lira(daha ucuz olan yerlerde vardır) ama şehir merkezi tarzı bir yerdeyseniz 110 lira vb. yaptıran da var (daha pahalıya da vardır)
Kuduz aşısı ilçe tarımda yapılıyor ben 2.5 liraya yaptırdım. Siz de 2.5 lira civarına yaptırabilirsiniz ev kedilerine de yapılıyor. Veterinere 80 lira vermeye gerek yok.
Karma veterinerde yaptırıyoruz ilk baş 2 doz (bazı veterinerler 3 öneriyor) sonra yılda 1 doz. Bir doz 70 ya da 80 liraydı.
İç-dış parazit evde yaparsanız daha uygun fiyatlı veterinere yine 80 lira burada. (Bu 3 ayda bir)
Sahiplenmeden önce civarınızdaki veterinerlere ücret sorun kesinlikle.


En pahalı kısım kısırlaştırma. Kediler çok sık kızgınlığa giriyor. Kendi kedim en son 20 güne yakın kızgınlıktaydı. Bir ara 2 gün mola verdi o kadar. Sonra kısırlaştırdık. Bazı kediler hafif geçiriyor ama bazı kediler durmuyor. Kedim susmuyor desem yeriydi. Gece 3-4 gibi uyanır sürekli miyavlardı. Kendisi dişi. Erkekler de etrafa işaretleme yapıyor kızgınlıkta. Kısırlaştırma 350-1100 lira arasına yapılıyor. Normal anestezi-gaz anestezi estetik dikiş-normal dikiş tarzı farklılıklar var ve bazen kedi veterinerde kalıyor ilk gün. Ayrıca bazıları antibiyotik yapıyor. Kısırlaştırmadan önce kan testi yapılıyor (bazı veterinerler gerek görmüyor). Bunlar fiyatı belirliyor. Belediye veterinerleri bazen ücretsiz yapıyor ama önce araştırın veteriner nasıl yapıyor diye. Bazı belediye veterinerleri özensiz yapabiliyor işlemi. Ayrıca belediyede kulağına kesik atılıyor. Kısır olduğu belli olması için.


Ben olsam ilk kedi olarak yetişkin ve kısır bir kedi sahiplenirdim. Yetişkinlerin bakımı daha kolay oluyor. Yavrular çok ilgi istiyor ve sıkılınca kablo, el-ayak ısırma durumları oluyor. Burada sahiplendirme ilanları var. Bakabilirsiniz.

furkancyrz
furkancyrz

217

Ben yaklaşık 5-6 senedir eve kedi almayı düşünüyorum. Ancak asla kabul etmiyorlardı. Bu sene üniversite sınavına girdim ve kedi alacakları takdirde burada kalacağımı, gitmeyeceğimi söyledim. Onlar da öyle olunca düşünmeye başladılar ancak daha karara varamadık. Yapabileceğimi kesinlikle düşünüyorum. Kendime de güveniyorum. Asla ama asla sıkılmam çünkü gerçekten yıllardan beri istiyorum ve sokakta da beslediklerim oldu. Kısacası her türlü kendime güveniyorum ve sorumluluk alabilirim. Tek sıkıntı ailemdeki bu ön yargılar...

Kendinize güvenmeniz müthiş. Üniversite öğrencisi olarak sizinde ihtiyaçlarınızın olacağını göz önünde bulundurun. Aileniz her ay mama kum almaktan bıkmayacaksa dediğim gibi bir çok şeyi görmezden gelecekse şimdiden hayırlı olsun. Bu arada orta halli bir kum gün içerisinde iki üç kez temizlenirse koku yapmaz.

theyusra
theyusra

16525

kedi bakmak evet masraflı bunu kimse inkar edemez, ama kedinizle ne kadar ilgilenirseniz o kadar düşürürsünüz masrafları. aşılarını yaptırırsanız ilerki hastalık masraflarından kurtulursunuz, vitaminlerini verirseniz hastalıklara karşı dirençli hale getirirsiniz vs vs. önemli olan ona nasıl baktığınız yani. benim kedim ise şu ana kadar ne bir şey yırttı, ne bir şey kırdı, ne suyunu ne başka bir şeyi devirdi bu da biraz kedinizin kişiliğiyle alakalı. orta fiyatlı tahmin edemeyeceğiniz kadar çok mama var ben kullanmadığım için önermem doğru olmaz ama kullanıp önerenler size doğrusunu gösterecektir, tek diyebileceğim mamanın protein yüzdesinin %35, yağ yüzdesinin %17 den aşağı da olmamasına dikkat edin. kum ise alırken kokusuz alın mutlaka, hem kokulu hem ucuz bir sürü marka var ama kokulu kedinizi hasta edebilir ayrıca kokusu da hiçbir şeye yaramıyor tamamen pazarlama tekniği yani, ben şu ana kadar vancat ve feles kullandım ikisi de güzeldi ama vancat aşırı derecede tozutuyor kedim hapşırıyordu onun yüzünden. 50 liraya 10 litrelik kum satan bir sürü marka var, deneyerek kendinize en uygunu bulmanız en doğrusu genelde.

Şunu belirtmek istiyorum yalnız, çünkü o bahsedilen her aşıyı yaptırmak zorunda değilsiniz ya da orta halli alamasanız bile en düşük bütçeli mama ve malzemeleri de alsanız o yavrunun sokakta yaşamasından çok daha iyi bakmış olursunuz, bu konuda gözünüzü fazla korkutmayalım. Sürekli evdeki bir kedi için dış parazite gerek yok bence(bitin, pirenin bulaşacağı ortamda yaşamıyorsanız) ilk aldığınızda bi iç dış parazit sonra karmalar ve sonra kuduz tamamdır. Lösemi ben yaptırmadım gerekli değil bence ama siz bi araştırın o konuyu. Yani bildiğim zorunlu aşılar senede bir karma, kuduz ve sürekli evdeki bir kedi içinde bikaç ayda bir iç parazit.

meowhun
meowhun

2565

Kedi diyip geçmeyin eve bildiğimiz yeni bir aile ferdi katılıyor. Nasıl ki insanların masrafları varsa kedilerin de bir insan yavrusu kadar değil elbet ama aylık bir masrafı var. Onlar da hasta oluyor veteriner masrafı çıkıyor ya da canı sıkılıyor oyuncaklar almanız gerekiyor. Çiftleşmek, eşleşmek istiyor haliyle kısırlaştırmanız gerekiyor ileride. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi bence yetişkin kısırlaştırılmış kedi düşünebilirsiniz yavru kediyi ilk aldığınızda 400-500 tl rahat tutuyor aşıları (İstanbul için konuşuyorum) ve yavrular daha hareketli eşyalarınıza zarar verebilirler oyun oynarken. Umarım güzel bir cana yuva olursunuz, kedinin bir mırlaması bile insanın bütün günlük stresini unutturuyor çünkü :)

dezgicavus
dezgicavus

15653

En büyük masraf ilk sahiplenme. Mutlaka almanız gerekenlerin ve ilk aşıların ücretini alt alta yazın ve rakamı karşılayabilirsiniz sahiplenin. Onun dışında ayda 40 TL kum, 30-200 TL mamasına göre de mama masrafı olur. Onun dışında yılda bir karma ve kuduz aşısı. 2-3 ayda birde iç dış parazit uygulaması var. Tabi mama yetmiyor sadece tüy döküyor ekstra vitamin deniyorsun, tüy kusmasın diye malt alıyorsun ama bunlar zamana yayıldığı için o kadar yük olmaz. Sadece ilk alışta kum kabı, tırmalama tahtası, maması, aşısı, kumu, taşıma kabı derken baya masraflı oluyor. Ek olarak 6. Aydan sonra da kısırlaştırma masrafı var. Çevrenizdeki veterineri arayıp aşıların ve kısırlaştırmanın fiyatını öğrenebilirsiniz, internetten de kum kabı, kum vs bakarsınız, mama dediğim gibi kg su 15 TL olan mama da var. Ek olarak yaz günü pencerelere, balkonlara/kapılara önlem almanız lazım düşmemesi için onlarında ucuz çözümleri var. Bence bir liste tutun ve ona göre karar verin :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1469 Görüntüleme
  • 34 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 94.963 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR