Çiftleşme Sorunları

UmutYILMAZ
UmutYILMAZ

189 Puan

Merhaba ben bir Scottish Fold cinsi bir kedi sahiplenmek istiyorum fakat eklem sorunları olduğunu duydum bir kaç sorum olucak British Shorthair + Scottish Fold çiftleşmesi bir kedinin kesinlikle eklem yolu rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlığı olucak diye bir kayde var mıdır acaba ?

6 CEVAP

blue_hpood
blue_hpood

128292

genetik olarak yatkın olacaktır. hayvanları çiftleştirip yavru almayın, sokakta bir sürü muhtaç can var, çoğunun annesi ölmüş. barınaklarda bile cins kedi bulabilirsiniz. bir canı kurtarın.

Uzmo
Uzmo

2896

Maalesef Scottish Fold kirik kulak kedilerin kirik kulakli olmasinin sebebi bir genden kaynaklaniyor ve kulaklarinin kirik olmasinin sebebi genetik eklem ve kemik rahatsizligi. O yuzden evet her kirik kulakli kedide eklem ve kemik rahatsizligi oluyor. Bu sebeple scottish fold asla scottish foldla ciftlestirilmiyor cunku bunun sonucunda gen asiri baskin oldugu icin bu oroblem cok daha agir oluyor yuruyemiyor vs. Ama kirik kulakli her kedinin kulagi bu genetik kemik ve eklem rahatsizligindan oodugundan hepsinde bir derece var, kesinlikle kemik ve eklem rahatsizligi olacak scottish fold bir kedinin

theyusra
theyusra

16477

Türkiye'de British Shorthair yok :D varsa bile şeceresini görmeniz lazım ki şecereli bir kediyi Scottish Foldla çiftleştiremezsiniz, ırkını kırmış olursunuz ve eğer satmak gibi bir düşünceniz varsa yazık olmuş olur ben de gülerim :D Size Scottish Straightleri kakalıyorlar British Shorthair diye siz de kanıyorsunuz vallahi komik. Ve ayrıca evet, geninde Scottish Fold geni bulunan her kedi bu hastalıklardan muzdarip ya da yaktın olarak doğar kaçış yok.

simbakedi
simbakedi

136205

ciftlestirmeyon kisirlastirin, sarin almayin sahiplenin

Thekedi
Thekedi

4630

Evet malesef her scottish fold kedisi hastadır. Hastalığın ilerliyişi hepsinde farklı hızda ilerler.
Lütfen bilmsel kaynak vermeden konuşan insanlara kanmayın. Wcf gibi tüm dünya da kedi federasyonları bu ırka sağlıklı diyor diyenlerede kanmayın.


Tüm kedi federasyonları sağlıklı demiyor. Kırık kulaklı kedileri Ne GCCF ne de FIFe...gibi kedi federasyonları bile hastalıkları dolayısıyla cins olarak tanımıyorlar.


Kırık kulaklı ile düz kulaklı çiftleştirmesinin sağlıklı olacağını savunan diğer yetiştiricilerede zamanında bir idda sunuldu. 300'den fazla yetiştiriciye, bu teoriyi kanıtlamak için kedilerini ücretsiz olarak sağlıklı olduklarını kanıtlama fırsatı sunuldu. Reddettiler, 1 tanesi bile çıkıp benim kedilerim sağlıklı diyemedi. Bu çok şey ifade ediyor: açıkça kedilerinin sağlığı konusunda yalan söylüyorlardı, başka bir deyişle, kedilerinin hasta ve acı çektiğini biliyorlar ve buna devam ediyorlar.


Benzer anlaşma World Cat Federation(WCF) araştırmacı Leslie Lyons sunuldu onlar bile geri yanıt vermedi. Bu cinsin sağlıklı olduğuna dair hiç bir kanıt veremiyorlar yüzsüzce hala sitelerinde dik kulak×fold sağlıklıdır diyorlar.


https://www.researchgate.net/publication/13213299_Osteochondrodysplasia_in_Scottish_Fold_cats
Okumaya üşenirseniz kısaca sonuç olarak şu yazıyor; Tüm scottish fold kedileri bir dereceye kadar osteokondrodisplaziden muzdaripti, en iyi çözüm, üreme için kıvrık kulaklı kedileri kullanmaktan kullanmaktan kaçınmak...


Universities Federation for Animal Welfare'in yazısı;
https://www.ufaw.org.uk/cats/scottish-fold-osteochondrodysplasia


İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin çalışması;
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://vetdergikafkas.org/supporting.php%3F%26id%3D1775&ved=2ahUKEwjP0NP8wMHxAhVLhP0HHarbANsQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw1qaFOtE1vdY5-nc9-T1zMO&cshid=1625129994108
Bu çalışmanın discussion kısmında yazıyor ki "bazı hasta sahipleri hastalığı bildiklerini ancak kedilerini scottish Fold-British Shorthair çiftleştirmesi olduğu için karşılaşmayacaklarına inanıyorlardı" bu çalışmada ki kedilerde 5 aylık olanda 2 yaşında olanda 3,5 yaşında olanda var, hepsinde farklı hızda ilerliyor.

Mahmet
Mahmet

775

"kesinlikle eklem yolu rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlığı olucak diye bir kayde var mıdır?"
Zaten kulaklarının kırık olması başlı başına eklem rahatsızlığının var demek. Kırık kulaklılık cins özelliği değildir, baskın Fd geninin(eklem rahatsızlığını yapan gen) olduğunun göstergesi. Evet, tüm kırık kulaklılar hasta.


Bu kediler kendi ana vatanlarında bile hastalıklarından dolayı yasaklı. British × fold sağlıklı olması diye bir şey olsa yasaklanmazlardı doğru üretimi yapılırdı. İngiltere, İskoçya, Brüksel... bu sene ocağın 1'nde Flanders'te de yasaklandı.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 494 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81980 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR