Ispartada kedi kısırlaştırmaya veteriner önerisi istiyorum.
Daha önce deneyimim yok, tavsiyesi olanlardan dinlerim :)
Isparta'daki klinikler hakkında hiç bilgim yok maalesef ama daha önce başka birisinin sorusuna bi yanıt yazmıştım, aynısını buraya da kopyala yapıştır yapıyorum. Bu soruları çevrenizdeki kliniğe sorarak en iyi kliniği kendiniz belirleyebilirsiniz. Bazı konular çok değişken olabiliyor tabi, size hangi klinik güvenilir bir his verirse orada kısırlaştırırsınız.
Yanıt:
Operasyon öncesi mutlaka muayene yapılır kediye. Göz-kulak-ağızdan başlayarak kuyruğa doğru genel bir muayene yapılır ve kedinin genel durumunun iyi olduğundan ve kilosunun ideal olduğundan emin olunur. Kilosu zayıf ise operasyon ertelenir vb.
Çoğu veteriner kliniği kan tahlili yapılmasını önerir, bazıları zorunlu olarak yaptırır. Kan tahlili çok önemlidir. Bazı klinikler genel muayene bir sorun gözükmediği için yaptırmanız gerektiğini söylemiyor bile. Sakın ihmal etmeyin. Hatta kedinizi kısırlaştıracağınız kliniği arayıp sorun test yapıyorlar mı diye. 100-200 TL arasında değişiyor genelde ücreti. Bu kan tahlili ile hemogram sayımı vb. genel kan değerleri ölçülüyor. Herhangi bir kan değerinde düşüklük varsa operasyon ertelenir, kan testinden öğrenilen bir sağlık sorunu var ise operasyon iptal edilir. Tedaviye başlanır.
Ayrıca nadiren, genel muayenede çok sağlıklı gözükmeyen, bağışıklık sistemi düşük olan kediler için ek testler yapılır. Bu testlerin içinde normal kan değerlerinin ölçümünün yanı sıra aynı zamanda lösemi, kedi koronası gibi bazı hastalıkların testi yapılır. Kedinin bir sağlık sorunu olmadığından emin olunmaya çalışılır. Yok ise kısırlaştırma operasyonu yapılır, var ise tedaviye başlanır.
Operasyon öncesi bu şekilde, en azından benim bildiğim kadarıyla.
Operasyonla ilgili kliniğinize sormanızda fayda olacak birkaç konu daha var;
1- Gaz anestezi mi kullanılıyor katı anestezi mi? Gaz anestezi daha güvenilirdir ancak operasyon sırasında entübasyon gerektirir. Bazı kediler (özellikle hiçbir kan testi yapılmadan operasyona alınmış kediler) operasyon sırasında veya sonrasında solunum güçlüğü yaşayabilir. Sadece kısırlaştırma değil, özellikle tüy kesimi için yapılan anestezilerde solunum güçlüğü nedeniyle kedi kaybı yaşayan çok kişi gördüm ben. Kalitesiz klinikler test yapmadan anestezi uyguluyor ve kedinin ölümüne sebep oluyor. Test bu yüzden önemli. Katı anestezi ise enjeksiyon yardımı ile yapılıyor. Yine test yapılmayan kedilerde, yani bir bağışıklık sorunu olan kedilerde, bazı sorunlara neden olabiliyor. Kedilerin operasyon sırasında kalbi durabiliyor veya anesteziden hiç uyanamayabiliyorlar. Ancak eğer testleri yaptırırsanız bu olayların hiçbirini yaşamazsınız. Önemli bir konu tabi ki ancak bu soruyu sormanız çok gerekli de değil. Hekimler en doğru bulduğu yöntemleri neyse onu uyguluyorlar çünkü.
2- Dikiş ve yakalık konusu. Başarılı ve kaliteli klinikler genelde estetik dikiş yaparlar. Dişi kedide bu dikiş karın altında olur genellikle. Erkek kedilerde ise testis bölgelerinde. Başarılı veteriner hekimler kesiği çok küçük açarlar ve estetik dikiş uygularlar. Estetik dikiş derinin kesiğin iki yanında sıkıştırılarak dikilmesiyle yapılıyor. Deri kesiği sakladığı için kedi yarayı yalayamıyor bu yüzden yakalık takmakla uğraşmaya gerek kalmıyor. Ayrıca estetik dikişlerde genelde dikişler kendiliğinden düşüyor ve dikişlerin alınması için ek bir işleme gerek kalmıyor. Normal dikişlerde ise yakalık takılması şart ve bakımı biraz daha uğraştırıcı. Ancak bu dikiş konusunda benim bilgim dişi kediler ile sınırlı. Çünkü neredeyse kısırlaştırdığım kedilerin hepsi dişiydi. Hem kendi kedilerim, hem de sokakta tekrar doğum yapmasını istemediğim kediler.
3- Kedi klinikte ne kadar duracak. Veteriner hekiminize bunu da sormanızda fayda var. Bazı klinikler direkt ameliyat sonrasında anesteziden uyanmamışken veriyor, bazıları anesteziden uyandıktan birkaç saat sonra veriyor, bazıları da bir gün klinikte gözetim altında tutuyor. Üç durumu da yaşadım ben. Klinikte bir gün gözetim altında kaldıktan sonra aldığım durum benim için en kolayıydı ancak kedi klinikte kaldığı için çok strese girmişti. Anesteziden uyanmadan aldığım durum benim için çok endişe verici bir süreç olmuştu. Uyanıp uyanamayacağından çok korkmuştum. En ideali kedinin uyandıktan sonra alınması diye düşünüyorum.
4- Antibiyotik. Kısırlaştırma sonrasında yarada enfeksiyon oluşmasını önlemek ve kedinin acı çekme ihtimalini azaltmak için kısırlaştırma sonrasında antibiyotik uygulanıyor. Bu antibiyotikler klinikten kliniğe değişiyor. Bazıları sadece ameliyat sonrasında bir doz yapıyor, bazıları ameliyat sonrası bir doz ve iki gün sonra yine bir doz yapıyor. Bazıları ise çok daha uzun süreli dozlarda yapıyor. Bunu da önceden sormanız iyi olur diye düşünüyorum.
Ayrıca söylememe gerek yok sanırım ancak mamasını ne zaman kaldırmanız gerektiğini öğrenmenizde de fayda var. Genelde operasyondan 12-24 saat öncesinde kaldırtıyorlar. Suyu kaldırmanıza gerek olmuyor genelde. Operasyondan sonra 12 saat bekleyip mamayı tekrar vermeniz gerekiyor.
Kısırlaştırma randevusu almadan önce mutlaka kliniği internette aratıp yorumlarına bakın. Eğer çok olumsuz bir yorum yok ise arayıp dediğim soruları sorun.
Kedinizi operasyon sonrasında aldığınızda halsiz bir halde olacaktır. 12-24 saate kadar anestezi etkisinden tam çıkmayabilir. Bütün gün uyanık durabilir, mama yemeyebilir bunlar normal durumlar. 24 saati geçmediği sürece endişelenmenize gerek yok.
Kısırlaştırma operasyonu çok güvenli bir operasyon. Özellikle erkek kedilerde çok daha güvenli. Operasyon çok kısa sürüyor. Sadece anestezi kısmında riskler var ancak bunlar insanlar için yapılan ameliyatlarda bile olan şeyler.
Geçmiş olsun şimdiden
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor