Scottish Fold İle Scottish Straigh Çiftleşmesi

Omer61
Omer61

166 Puan

Merhaba. Yeni yavrumuzun anne babası, scotish fold anne ve scottish straigh baba ile çiftleşmesi sonucu 3 yatık kulak yavru olmuş. Yavrumuz cok cok hareketli. Yerinde duramıyor ama bu çiftleşme sonucu gelecekte çok rahatsızlık çekmesinden korkuyoruz. Veterinerimizin tavsiyesi sonucu bu yavruyu aldık. Yalnız annesinin tam kırık kulak, babasınında yarım kırık kulak olması bizi şüpheye düşürdü. Yardımlarınızı bekliyoruz.


5 CEVAP

NazKai
NazKai

1034

Diğer arkadaşımızda haklı ne olursa olsun bu acıyı çekiyorlar. Buyrun ayrıntılı bilgi:
Kırık kulaklı olmasının da nedeni olan kıkırdak gelişimini engelleyen osteokondrodisplazi hastalığı sadece kulağı değil tüm kemik ve kıkırdaklarda ömür boyu şiddetli ve ağrılı olmasına neden olur. hastalık ilerledikçe hareketleri kısıtlanır, kemikler birbirine Kaynar, hareket etmek çok zor ve ağrılı bir hale gelir. hastalık geni homozigot ise daha erken çok daha acılıı geçer. çoğu tedavi olamadığı için küçükken ölür ve ötonazi(uyutma) ile yaşamana son verilen kediler çoktur. heterozigot durumlar değişiklik gösterir ama hastalık mutlaka vardır. özetle her iki durumda da tedavisi olmayan ciddi bir hastalığı göz zevki uğruna çeken Kırık kulaklı perişan bir kedi vardır. ve aynı zamanda insan gözünde tamamen bir ticaret malıdır bu hayvanları ücretsiz bulmak Neredeyse imkansızdır
Ücretli veya ücretsiz ne olursa olsun buhayvanların daha fazla çiftleştirilmesi ve sahipendirilmemesi gerekir.
Hayvanın acı çektiğini çoğu kedide anlayamazsınız. Ama o acı hep var.

simbakedi
simbakedi

136159

her kivrik kulaklida var bu hastalik onune gecemezsiniz. ilerde yasayacak bu durumu caresi de yok. uslu uslu oturuyor sanacaksiniz ama o aci cektigi icin hareket edemiyor olacak

Anonymus998421
Anonymus998421

100041

Vallahi ileride hasta falan olma ihtimalleri çok yüksek yani ne yalan söyleyeyim.Evet çok tatlılar ama sorumluluklarını da almak gerekiyor.Çiftleştirmeye kesinlikle karşıyım.Bunu da önceden düşünmeliydiniz ne diyeyim ki.

Kırkık kulaklı olmaları başlı başın baskın hastalık yapan Fd geni taşıdıklarını gösteriyor, kurakları kırıksa hastalar. Bu hastalık hepsinde başka hızda ilerler.


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10078353/
Bu çalışmada 5 aylıkken bu hastalıktan muzdarip olanda 6 yaşında olan da var ve bu kediler dik kulaklı ile çifrlerştirme sonucu doğuyor.
Çalışmanın sonun da ya yazan da şu; Tüm scottish Fold kedileri bir dereceye kadar osteokondrodisplaziden muzdarip olduğundan, en iyi çözüm üreme için kıvrık kulaklı kedileri kullanmaktan kaçınmak...


İlla genç yaşlarda bu hastalık çıkıcak diye bir şey yok, hepsinde farklı seviyede ilerliyor demiştim. Siz kendinizi sağlıklı sanıyorsunuz ama ilerliyen yaşların görüyorsunuz.
9 yaşında ki bir scottish fold üzerine;
https://www.researchgate.net/publication/337467759_Osteochondrodysplasia_in_a_9-Year-Old_Scottish_Fold_Cat


Veteriner hekiminiz nasıl tavsiye etmiş? Bu veteriner kliniklerinin nerden buluyorsunuz ya! 🤦‍♀️

sultansbutler
sultansbutler

12552

ya çok özür diliyorum ama bu veterinerler salak mı? neyin tavsiyesini vermiş size? ayy bu kedi benden tescilli gözlerimle ultrason çektim kromozomlarına kadar sorun yok 😋😋👌sorunuza gelcek olursak evet kediniz %100 taşıyıcıdır. hangi oranda, ne zaman hastalık nükseder bilemiyorum ama ortaya çıkacağı kesin. çünkü babanın kulakları dik bile değil! bakın ben cins kedi alınmasına, belli kişiler tarafından üretilmesine karşı değilim. büyük ihtimalle benim gibi düşünen kişi sayısı da çok yoktur, saygı da duyuyorum çünkü bir çok haklı nedene sahipler. ama bu şekilde olmaz yapmayın ya gözünüzü seveyim. ben bile rahatsız oluyorum böyle kafaya göre çiftleştirme ve satın almalardan! fold/straight kedileri almayın, aldırtmayın. hepsi ama hepsi istisnasız eklem hastalıklı. bazısında %1 oranında işler hafif atlatır, bazılarında %40 oranında işler ağır gelir 5 yaşında uyutursunuz hayvanı. aynı beyaz kedilerde olduğu gibi. beyaz anne/baba sağır değil diye yavrularında sağır olma ihtimali kalkmıyor ortadan. illa da alacaksanız şu foldları neden iyi bir üreticiden almıyorsunuz? sağlık geçmişleri temiz (foldlar artık ne kadar temiz olabilirse o kadar), ırk standartına uygun, mikroçipli, kesinlikle foldxfold soyuna sahip olmayan bir yavru seçin. ille de gri kedi olsun ama eklemleri bozuk olmasın diyorsanız. işini bilen British shorthair üreticileri var bari onlardan alın. Britishlerde, fold ya da straightlerde ki gibi eklem hastalığı geni yok. bu yakınmam artık şu petshopları, merdiven altı üreticileri, ne yaptığını bilmeyen akrabaları, bilerek/bilmeyerek destekleyen kişilere. satın alacaksanız bilinçli ve araştırmanızı iyi bir şekilde yapın yok ben uğraşamam diyorsanız sahiplenin.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 651 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78293 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR