Köpek Beslemenin Dinen Bir Sakıncası Var Mı?

FfUuRrKkAaNn
FfUuRrKkAaNn

9280 Puan

Köpek beslemek istiyorum fakat ailem ile yaşadığım için izin vermiyorlar dinen bir sakınca olduğunu iddia ediyorlar ne yapmalıyım

12 CEVAP

Snzlc
Snzlc

17476

peygamber efendimizin kıssasında yavrularını emziren köpek değil kedi idi. hatta efendimiz sonradan kediyi sahiplenip ona muezza adi veriyor. lütfen böyle dini meseleleri diyanetin soru cevap kısımlarından okuyup öğrenin. burda kimse hacı hoca değil. buradan fetva verip hem kendimizi hem de sizi günaha sokmuş olmayalım.

Superisi814
Superisi814

125092

Kedi Müezza ile savas yolundaki köpek birbirinden farkli iki hayvan ve iki farkli durum.Biraz daha arastirin bence..Eksik bilgiyle ahkam kesince komik oluyorsunuz.Kimsenin Haci Hoca olmaya ihtiyaci yok , okuyup arastirip ögrenmek icin.Kuran herkese indi , haci ve hocalara degil.Kimsenin mezhepleri hafife aldigi da yok.Okuyabildiginiz kadar ,okuyabildiginizi anlayip ,ondan sonra akil vermeye baslasaydiniz keske.Kimin Diyanetten kimin hacidan kimin camiden kimin nereden dine dair bilgi aldigini nasil anladiniz acaba ?Bravo iyi ki Şafi mezhebi dediniz yoksa ben bilmiyordum.Bu seneki Nobel ödülünü buradan bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup , akil dagitanlara versinler .

Snzlc
Snzlc

17476

bunun dışında bildiğim kadarıyla -siz yine araştırın- şafi mezhebinde köpeklere dokunmak abdesti bozuyor. şafi mezhebi diyorum 4 hak mezhepten biri. mezhepleri hor görmek ne kadar doğdurudur? insanlar bunu sorgulamıyor.

Bobur
Bobur

2734

Bence de ekonomik olarak tamamen ailenizden ayrıldığınızda sahiplenebilirsiniz. Maalesef böyle inanışlarda olan insanları ikna etmek veya düzeltmek zordur. Hem ailenizle aranız bozulmasın hem de sahiplenip sonradan bırakmak gibi bir hata yapmazsınız.

beyzathemoc1
beyzathemoc1

118037

temizliğine dikkat ettiğiniz sürece bir sakınca yok namaz kılınmaz falan hepp yalan seccadeyi boşuna mı seriyolar yeri geliyo dışarda toprakta namaz kılıyolar islam dinini bu kadar övüyorlar bi hayvanın hayatta kalmasına yardım etmenin günah olması mümkün mü

Snzlc
Snzlc

17476

@superisi814 açıkçası gülüyorum halinize. yazdıklarımı bu denli üzerinize alınmanız ve saldırıya geçmeniz daha komik. evet elbette islam dini herkes için ama herkes fetva veremez. bunu hiç düşündünüz mü? madem din hakkında iki satır okuyunca herkes konuşuyor ben niye konuşmayayım? olur mu öyle şey? beni sizden ayıran şey ne? siz doğru ben niye yanlış oluyorum ? söyledikleriniz buraya varıyor. diyanet işleri başkanlığı da olmasın o zaman. ne gerek var canım biz bize yetiyoruz demek gibi. ki eğer okuduklarını anlayan siz olsaydınız "siz yine araştırın" dediğim kısmı görürdünüz. bu arada tebrik ederim. nobel alarak ülkemizi gururlandırdınız.

DNegan
DNegan

23

Kardeşim daha 13 yaşındasın o canın sorumluluğunu bir yetişkin olmadan alamazsın. Daha liseye gideceksin, üniversite sınavına gireceksin, maddi imkanların ailenin sana sunduğu kadarıyla kısıtlı, dershanen olacak, önemli sınavların olacak, bunun yazı var, tatile/köye giderken yanında götürmen var/başkasına bırakman var, havlaması var, tüyü var, mama masrafı var, aşısı var, hastalığı var, kısırlaştırması var, wc eğitimi var ... Var da var yani. Yaşın biraz genç; bunları tek başına götürebilmen için. Dini açıdan kısmına gelirsek çok araştırdım, çok fazla hocaya sordum doğrusunu biliyordum ama bir açık kapı aradım fakat dini yönden evet sakıncası var. İnsanlar iyilik olarak görüyor ama mesela kuşu kafese hapsetmek de dinen sakıncalıdır (çünkü onlar kendi doğalarında kendilerine bakabilecek kapasitedeler yani bunu başka ülkelerden YAKALANIP sadece görüntüsü, sesi için satın alınan canlar için konuşuyorum), köpeği eve almak dinen sakıncalıdır (çünkü tatlı diye eve aldığın Golden Retriever cinsi köpekler bile aslında avı ağızlarında çiğnemeden getirdikleri için birer av köpeği olarak tercih ediliyorlar ki Retriever ismi buradan geliyor zaten ama biz alıp daha çok müşteri çeksin diye cafelere maskot yapıyoruz ve kedi gibi kendini temizleyen canlar da değiller.) Kediler içinse Peygamber efendimiz kedinin su içtiği sudan abdest alarak bazı soru işaretlerini gidermiştir. Çünkü eskiden kediler, fare gibi canlıları avlayarak beslendikleri için ağızları pis olur mu sorusu vardı. Fakat kediler temiz canlılar oldukları için bu soruda cevap buldu ki kediler artık fare değil ya bizim verdiğimiz mamalarla ya da yemek artıklarıyla besleniyorlar. Açıkçası ben bir on senedir filan fare kovalayan bir kedi görmedim diyebilirim.
Şafi mezhebinde köpeğe fiziksel temas namaz abdestini bozan durumlardan biridir. Fakat mezhep olarak değil İslam dini çatısı altında evde köpek bakımı hoş değildir. Umarım ileride bahçeli bir evin olur ve hem sevdiğin için hem bekçilik görevini üstlenmesi için muhtaç canlara yuva olursun.
Dipnot: İslamiyet dininde ibadet edilen evlere melekler ziyarete gelir ve köpek olan evi ziyaret etmeyi tercih etmezler. "Köpek giren eve melek girmez" sözü de buradan gelir. Yoksa aptalın biri gibi "Eve 3 köpek atacağız, Azrail gelmeyecek, sonsuza kadar yaşayacağız." diye bir şey söz konusu değildir.

Lils
Lils

125527

Diyanetin internet sitesinde bunla ilgili kaynaklar var. Oradan bakmak en mantıklısı.

theyusra
theyusra

16477

bir imam hatip mezunu olarak cevap veriyorum, KÖPEK BESLEMEK YASAK DEĞİLDİR. köpek beslemek neden yasak denilir biliyor musunuz? hayvanlara düzgün bakmadıkları için. eğer siz hayvanın temizliğine dikkat eder, güzel şartlarda bakarsanız hiçbir şey olmaz. bir tek köpeğin bastığı yerde seccadesiz namaz kılınmaz o doğru ama öteki türlü hiçbir sakıncası yok. yani kendinize şu soruyu sorun ilk önce, en merhametli olan Rabbim sizin bir hayvana iyi şartlarda yaşama hakkı vermenizi yasaklar mı?

Superisi814
Superisi814

125092

Merhaba,
Bazi mezheplerde bu şekilde bir inaniş var.Köpeklerin abdest bozduguna dair ve onlari necis görüyorlar.Oysa ki savaş yolunda yavrularini emziren anne köpeği görünce basina asker dikip, yol degistiren bir Resulden bahsediliyor kıssalarda.Bizim dinimizde cümle yaratilmişa saygi ve sevgiden bahsedilir kez be kez.Hayvanlar ise Allah'ın sessiz kullari diye geçer.Dinimizde hayvan düşmanliği yoktur.Ancak mezhepsel bir inaniş ise ailenizdeki , önyargilarini yikmakta kolaylik dilerim.
Ne demiş Einstein atomu parçaladim , önyargilari yikamadim.Yaşiniz küçükse ve aileniz ikna olmuyorsa onlara saygi duyup kendi ekonomik özgürlüğünüzü kazanmayi beklemelisiniz.

simbakedi
simbakedi

136159

benim bildigim sadece safi mezhebinde sorun oluyor. ama aileniz istemiyorsa diretmeyin. sonra bir yerden bi bilgi duyup kopegi birakmak isteyebilirler.

sultansbutler
sultansbutler

12552

ya yasak denme nedenine bakmak lazım. temiz hayvanlar olmadıkları için (ki bu kısma katılıyorum) namaz olmaz diyorlar. ama bence bu hüküm artık geçerli olmaz günümüzde. aşılar var, köpeklere özel şampuanlar var, verilen mamalar temiz, veterinerler var. hayvanın eve pislemesi de sebep olamaz çünkü arada kedi veya kuşlar da yapabilir. caizliği değil ailem ne derece kabul eder diye düşünün. benim ailem kediye izin veriyor, seviyorlar ama köpek asla eve sokulamaz (tabi kendi evime çıkayım işler her an değişebilir :D). ailenizi çok zorlamayın bu konuda. eğer ciddi anlamda istemezlerse çok çok daha zıtlaşabilirler.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 648 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78252 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR