Şöyle ki, bu hayvanların ataları etçil yani avcı bildiğiniz üzere ve zamanla alternatif besinlere yönelmek zorunda kaldıklarından -özellikle şehir hayatında olanlar- yemek/yer kavgası/sıcak-soğuk hava gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Bu imkansız ortam insanlar tarafından sunuluyor ama buna rağmen çoğunun beslenme-bakım ihtiyaçları giderilmiyor. Detaylı araştırıp öğrenince çöpten, ev yemekleri vb. beslenme tarzı direkt yaşamını etkileyen en önemli faktör. Sindirim sistemleri bizden farklı ve de hassas. Hastalıklar, yaşam süresi vs. çok fazla konu barındırıyor, bence bu süreçte barınak, vakıf, dernek gibi kurumlar tek başına yeterli değil. Net bir yasa/kanun ile hayatlarının güvence altına alınması gerektiğini düşünüyorum. En azından beslenme düzeni, veteriner kontrolleri, barınma yerlerini içeren temel gereksinimlerini
içermeli.
Bunun önüne geçebilmenin tek yolu kısırlaştırmak,onu da yapmıyor belediyeler.İmkanı olan sokaktan kapsın ayda bir,haftada bir tane,götürsün kısırlaştırmaya.Beslemeye yetmiyor güç,bizler de bir yere kadar.Uyduruk bi mamanın 15 kilosu 200 lira,10 gün ya yetiyor ya yetmiyor.
dedikleriniz o kadar doğru ki bugün işe giderken yolda bir sürü yavru kedi gördüm 4-5 aylık annelerinden ayrılmış yaşam savaşı vermeye başlamışlar. bulundukları bölgede ne zengin bir muhit ne de insanların hayvanları düşünecek kapesitesi var. kim bilir doğduklarında kaç kardeşlerdi kaçı öldü. annelerine ne oldu kim bilir. bu küçük canların kısa hayatları ölüm kalım savaşından başka bişey değil. asıl insanın canını yakanda bu zaten. herşeyin farkındasın çözümü biliyorsun hepsine ulaşmak istiyorsun ama ortada ne çözüm ne ulaşmaya imkan var. ortada bir tek karnını doyurmak için çöpten bozuk yiyecek yiyen hayvanlar var.
Ben buraya kayıt olduktan sonra özellikle beslenme farklılıkları dikkatimi çekmişti. Protein, yağ, Taurin oranları bile önemli. Mesela önceden sokakta görürsem haşlanmış tavuk bırakırdım, ikinci gün görmezdim. Yaşına göre beslenme sıklığı, gramajı ve çeşitleri var, kuru mama olarak.
Cook ve Snzlc - Söylediklerinize katılıyorum, Yüksek kg alırken uygun fiyata alınsın, kedilere yetsin diye düşünülüyor. Fakat bu seferde mamanın kalitesi azalıyor. Anlatmaya çalıştıklarımdan biri de bu, mamalar üretilirken düşük segment (şeker pancarı, tuz, sadece aroma) ortadan kalkmalı ve fiyatlar düzenlenmeli, satış yüzdesi olması lazım.
Sokakta yaşayan hayvanlara biraz şefkat, mama+su bile onların hayatlarında büyük değişiklik. İmkanları keşke düzeltebilsek ki bu insanların elinde, maalesef 5-10 kişi önemsese kalanların sayısı fazla. Keşke hayatları garanti altına alınsa.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor