Sokak Hayvanları Gündem

teddybal
teddybal

123878 Puan

Selam, Ankara'da olanları duymuşsunuzdur, bu konuda ne düşünüyorsunuz, ekşide birkaç başlık birden açılmış ( https://eksisozluk.com/30-kasim-2021-sokak-hayvanlari-protestosu--7097010?a=popular ) ve bazı entryler beni çok üzdü, gerçekten büyük bir öfke var toplumda hem köpeklere hem besleme yapanlara, bu hayvanları bir kaşık suda boğacak bir kitle oluşmuş, bu arada çözüm odaklı şu yazıya rastladım onu da paylaşayım; https://amsterdamhangout.com/why-are-there-no-stray-dogs-in-the-netherlands/

12 CEVAP

simbakedi
simbakedi

136159

asla bu konunun uyutularak cozulmesi gerektigini dusunmuyorum. bir seyin canini almak bu kadar kolay olmamali. insan cani degil ya alt tarafi hayvan diye dusunuldugu icin boyle konusuldugunu dusunuyorum. yapilmasi gereken her hayvanin kisirlastirilmasi ve barinaklar yapilmasi. olan barinaklar gonullulerin bagislariyla yuruyor. devletin el atmasi gerekiyor buna. ayrica her insan sokaktan hayvan sahiplense, ciftlestirmese, oradan buradan satin almasa bu da cok cok cok az da olsa azaltir bu durumu. halkin bilinclenmesi + devletin uzerine duseni yapmasi gerektigini dusunuyorum. bu yol uyutularak degil ama

yalkuzak
yalkuzak

13555

bu insanlar kendilerini ve etki alanlarını eğitmekten, dizginlemekten aciz oldukları için tek çözümün sorun gördüklerinin ortadan kalkması olduğunu salyalarını akıtarak savunuyorlar. aklı ve iradesi olmayan bir hayvanı ortada verdiği bir zarar olsa da suçlamayı benim aklım almıyor. insanların hayvanlara verdiği zararın, ettiği işkencenin hiçbir karşılığı yokken, bir canlının bu arsız güruhun lafıyla uyutulmasını düşünmek. ben bir etki alanları olduğunu bile düşünmüyorum ama sinek pisliği mide bulandırıyor.

ozanesk
ozanesk

1243

Kendi gelinini taciz edip çocuk yapan, yetmezmiş gibi o çocuğu öldüren katillerin olduğu ülkede sokak hayvanlarına bu kadar kin beslemek iyi değil. Köpektapar gibi iğrenç bir kelime bulmuşlar bi de, herhangi bir konuda haklı olsalar dahi çok itici duruyorlar.


Herşeyimiz çok gelişmiş gibi başka ülkelerle kıyaslayıp " başka gelişmiş ülkelerde sokakta kedi, köpek yok " yazan beyin fukaralarına da at gözlüklerini çıkartıp yaşadığı hayata bir bakmasını öneriririm. Çok geliştiğimiz için dolar 13, euro 15...

Renklipati
Renklipati

140143

Asıl iş belediyelere düşüyor her semtin ayrı belediyesi var,hepsi işini doğru düzgün yapsa bu sorunlar olmaz..kısırlaştırma yapsalar, aşılarını yapıp barınak yada beslenme yeri oluştursa,hergun düzenli mama koyulsa bu durumlarda olmaz..açlıktan hayvanlar sokaklarda çöplerde bir lokma bulma peşinde..sevgisiz bir nesil olduk,hayvanlar en hassas duygulu yaratılmış lar sevgi istedikleri hem aç kalıp hemde işkence gören hayvanlar çeteden olur saldırıyada geçer .umarım devlet ve belediyeler bu konuda biraz duyarlı olur artık..

pisiannesii
pisiannesii

3737

İnsan olan, insancıl çözümler üretir. Bizim insanımız hemen şiddete başvuruyor. Ben de köpek saldırısına uğradım haftalarca arkama bakarak yürüdüm, ben sitede baktığım kedileri köpeklerin ağzından bile kurtardım ama hiçbir zaman itlaf edilsin bu köpekler demedim. Belediyeyi aradım, kısırlaştırılsın ve aşısı yapılsın bu köpeklerin dedim. Hem elini taşın altına koymuyorlar hem şiddete yönlendiriyorlar. Hayvana şiddetin bu kadar yüksek olduğu bir ülkede bu yazılanlar hiç ama hiç doğru olmamış. Hem de bir canlının canını almak hakkında nasıl bu kadar rahat konuşuyorlar anlayamıyorum. Herkes çok merhametsiz olmuş. Sokak hayvanı güya belediyelerin sorumluluğu biz daha mama bile alamadık belediyeden. Bu öfke, görevini yapmayanlara kanalize edilmeli irade sahibi olmayan hayvanlara değil. Çocuğa gerçekten üzüldüm acil şifalar diliyorum, umarım travma da kalmaz yavruda. Ama ekşide sokak hayvanları için yazılanlar da bence bu olay kadar korkunç.

pisiannesii
pisiannesii

3737

Ayrıca Jeremy Bentham'ın bir sözünü de bırakmak istiyorum buraya, "Asıl soru, ‘akıl yürütebiliyorlar mı’ ya da ‘konuşabiliyorlar mı’ değil, “acı çekebiliyorlar mı’ sorusudur"
Yani duyguları olan ve hissedebilen her canlının yaşam hakkını savunulmalı. Hayvanların konuşamaması onların hissetmediği anlamına gelmez. Hissedebilen her canlının da insan gibi yaşama hakkı vardır. Uyutulmanın bu kadar hunharca savunulması beni çok endişelendirdi.

orhdoner
orhdoner

135344

Çok üzüldüm gerçekten ben de aöa kesinlikle böyle uyutmak falan olmamalı Allah’ın sessiz kulları onlar bize emanet… Kısırlaştırılmalı ve beslenme noktaları konmalı daha saatli ve güzel beslenmeleri açısından hepsinin de aşısı yapılmalı bu konuda belediyeler güzel çalışmıyor malesef ..

yalkuzak
yalkuzak

13555

merhaba, bizim sokaklara da açlıktan dolayı bazen kalabalık köpek grupları geliyor ve ben de denk geldiğimde korkuyorum. fakat asla ve asla uyutmak gibi bir çözüm düşünülemez. çünkü hayvanları buna sürükleyen bir yerde insanlar. aç kalan, şiddet gören, fütursuzca çoğalan ve takip edilmeyen hayvanların yine bizim keyfimizce hayatlarını sonlandırmak kimsenin haddine değil. onlara dogal bir yasam alanı bırakmayan biziz. kopeklerin saldırdığı kadın ve çocuk için çok üzüldüm, bir günde olacak bir sey degil ama bunun tek çözümü bilinç. halk ve devlet tarafından bilinçli hareket edildiğinde iki tarafın da acılar yaşamayacağı, güzel bir yaşam alanı olur insallah bir gün herkes icin. barınaklar, çöplükler, dağ başları içler acısı. bir avuç gönüllünün çabasıyla hallolacak bir durum değil, umarım devlet eliyle ciddi faaliyetler yapılır.

pisiannesii
pisiannesii

3737

ve gerçekten şu an endişeliyim zaten hayvana şiddetin yüksek olduğu bir ülkedeyiz. bu yazılanlar resmen şiddete teşvik!

teddybal
teddybal

123878

Bunun uyutmaktan başka yolu olmadığını iştahla savunmuşlar, halbuki aklın yolu bir sizlerle aynı fikirdeyim, istenirse doğru düzgün çözülür ama bizim ülkemizde şu dönemde çözüm odaklı bir adım atılır mı? Malesef sanmıyorum, ama keşke.. Kendini akıllı sanan cahil insandan daha korkunç bir yaratık yok..

Aliye87
Aliye87

12038

Hiçbir hayvana senin yapın niye böyle, böyleyse cezanı çekeceksin gibi bir mantıkla yaklaşılamaz. Bir aslan saldırgan, bir kuş ürkek diye ya da bir başka hayvan bir başka şekilde diye onun bu niteliğini ortadan kaldıracak şeylere başvurmak çözüm değil ancak kaos ve vebal getirir...


Onlardaki fıtrî ve doğal halleri bilip bu hallere ters düşmeyen çözüm yolları aranmalı. Sokak hayvanları için, kimse bağış istemek zorunda kalmadan, bir lütufmuş gibi bin bir imzayla, telefonla, yalvarmayla mama vermeden ziyade sokak hayvanlarına özel bir bütçe ve ödenek ayrılmalı. Açlıklarını gidermek, onlara barınma alanları sunmak gibi ihtiyaçlar bu bütçeden onların bir hakkı olarak karşılanmalı. Bunun yanı sıra sahiplendirme teşvik edilmeli, hatta sahiplenenlere katkı ve teşvikler sunulmalıdır.


İnsanlarla hayvanların yaşam alanlarının kesiştiği sosyal hayatta bu gibi saldırıların önlenmesi, öncelikle o hayvanların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan geçer. Açlık vs gibi fizyolojik olarak yoğun tepki verdikleri ve bunun sağlananaması neticesinde etrafa saldırmalarını mümkün kılacak her etmeni titizlikle ortadan kaldırmak gerekir. İhtiyaçları karşılanmış bir hayvan da bu gibi teşebbüslerde bulunmaz.


Yeni Osmanlıcılıkla övünenler, örnek aldıkları sözüm ona Osmanlı devletinde hayvanlar için neler yapıldığına bir baksalar keşke... Şatafata yatırımdan böyle incelikli işlere imkan (!) kalmıyor tabi! Saltanatlarında şu hayvanların bile hakları var, övündükleri İslam dahi bunu söylüyor. Uygulamak işlerine gelmez tabii.


Allah bu ülkede hayvanın da insanın da yardımcısı olsun.

teddybal
teddybal

123878

Ekşide gündemdeki başlığa bakın
https://eksisozluk.com/sokak-hayvanlariyla-yasamak-istemiyorum--7121673?p=1
Ne leş insanlarla birlikte yaşıyoruz biz ya, öyle irrite edici yorumlar var ki keşke ekşide ben de yazar olsaydım diyorum hadlerini bildirmek için.. Ya sabır!

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 558 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 5 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78330 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR