7 aylık dişi kedimi 20 gün önce sokaktan sahiplendim. İç-dış parazit uygulandı. Başka hiçbir aşısı yok. 2 gün sonra kızgınlığa girdi. kısırlaştırma yolundaydık. iki kez iki gün arayla daha kızgınlık geçirince veterinerimiz hormon iğnesi uyguladı. Bir seferlikte hiçbir zarar olmaz, hiçbir şey olmaz onun iyiliği için merak etmeyin dedi. 3 veterinere daha sordum inanmayıp aynı şeyi dediler nasıl olsa iğnenin sirayet ettiği oradaki bütün parçalar alınacak dendi. 2gün sonra kızgınlık bitti fakat yavrum inanılmaz halsiz, yemek yemiyor, yerinden bile kalkmıyor devamlı uyuyor. Veterinere koştuk, hemogram, ultrason yapıldı. Ultrason temiz ama hemogramda enfeksiyon çok yüksek. Vajinasında akıntı gördük, rahim iltihabı geçiriyor kızgınlıktan sonra olabilir dedi. Ateşi 40 derece. Antibiyotik, ateş düşürücü tedaviye başladık.meloxicam, synluox, genta ve ulcuran uygulandı. Biraz yemek yemeğe ve oyuna başladı.
Ertesi gün başka veterinere gittik. Meloxicam ve synluox la devam ettik. Pazar günü kapalı oldukları için dün antibiyotiği ona göre uyguladım pazartesi görüşürüz dedi. Ateşi 39. 4tü. Dün gözünün buğulandığını ve kanlandığını farkettim veterinerden sonra. Hareketi yemesi daha iyi ama gözü neden böyle oldu aşırı endişeliyim. Bugün daha da kanlanmış. Bir hafta sonra kısırlaştırması var. Önerisi olan olur mu...
Gayet sağlıklıydı hiçbir şeyi yoktu gerçekten, veterinere güvenememek ne kadar kötü ve çaresiz bir durum bizler için. Lanet olsun...
Çok geçmiş olsun. Veterineriniz sizi çok yanlış yönlendirmiş. 3 tane dişi kedim var. Ben de başta doğal olarak tecrübesizdim. Maalesef böyle para odaklı ve ‘kasap’ mantıklı veterinerler de var, işini vicdanıyla yapanların yanında. Kısırlaştırma sıradan bir ameliyat değil. Hayvan narkoz yiyor ve dikiş yerinin iyileşmesi 1 ayı buluyor. Öncelikle 7 aylık büyüme çağındaki bir kedi kısırlaştırılmaz. Hayvan daha bebek, 1 yaşından önce kısırlaştırma olmamalı. Bırakın hormonlar çalışsın ve büyüme süreci tamamlansın. Bu süreçte de size alışsın, sizi ve evinizi benimsesin. İkincisi, dişi kedi hiçbir zaman kızgınlıktayken kısırlaştırılmaz çünkü rahim dokusunda şişkinlik, kan var ve çok zor dikiş atılır. Aklı başında ve vicdanlı hiçbir veteriner bu şartlar altında kısırlaştırma yapmak istemez. Başka veterinerlere de danışın dediğimin doğru olduğunu anlayacaksınız. İnternetten araştırma da yapabilirsiniz, bu bilgiler var. Ameliyat öncesi hormon iğnesi çok yanlış. Ameliyat daha kolay olsun, dikiş kolay atılsın diye yapılmış ama çok yanlış ve para odaklı bir yaklaşım. Üçüncüsü, kedi daha yavru ve hiçbir aşısı yok, direnci düşük. Hasta bir hayvan 1 hafta içinde toparlayamaz kendini. Hemogramda (kan sayımı) da enfeksiyon çıkmış zaten. Size tavsiyem bu veterineri derhal bırakın. Kan tahlilinde ne sonuç çıktı ve ultrasonda ne buldular da pyometra (rahim iltihabı) dediler? Veteriner eğer düzgün biri olsaydı sizi şöyle yönlendirmeliydi: önce iç ve dış parazit yapalım (yapmış, ve hatta bunu 15 gün sonra tekrar etmeli, böylece bağırsak kurtlarından ve pireden büyük ölçüde kurtulduğuna emin olup kedinin bağışıklığı güçlenir), iç-dış parazitin 2nci kere tekrarından sonra 1.doz karma aşısını ve 15- 21 gün sonra (aşının markasına göre değişir, zoetis felocell 15 gün sonra, boehringer purevax 21 gün sonra) tekrar edilmeli. Aynen insanlardaki aşılar gibi kediler de 2 doz karma aşı olmalı. Bu miniğe yapacağınız en büyük iyilik karma aşı yaptırıp bağışıklığının oluşmasını sağlamak. 1 yaşından sonra da kızgınlıkta olmadığı bir zaman tercihen kasım gibi kısırlaştırma yapmak. Tabii ki aşı hasta bir hayvana yapılmaz çünkü bağışıklık oluşmaz. Siz şimdi kedinizde rahim iltihabı olup olmadığına veya sorunun ne olduğunu öğrenmeli ve tedavi olmalısınız. Rahim iltihabı (pyometra) çok ciddi bir hastalık. Ne kadar ciddi olduğuna göre belki ilaç belki de derhal kısırlaştırma olsun diyecekler. Ama bağışıklığı düşük bir hayvan çok zorlanır ve yıpranır ameliyat sonrası. Başka bir veterinere kesinlikle danışın. Bu masumun sebebi olmayın derim. Veteriner yanlış yönlendiriyor hemen kısırlaştırma yapıp parasına bakmak için. Bunları çok görüyoruz maalesef. Ameliyat öncesi kesinlikle biyokimya (karaciğer, böbrek değerlerine) de baktırın narkozu kaldırabilir mi diye. Allah’a emanet olun. Umarım herşey düzelir. Sevgiler.
Tedavi sonrası ameliyata alalım diyenle, direkt ameliyata alalım diyen vet. size durumu nasıl izah etti yani neden bu tedaviyi yapmaları gerektiğini açıkladılar mı?
Dışa akıntılı vakalarda antibiyotik sonrası op.önerip, akıntı olamayan kapalı pyometra vakalarinda direkt op. önermişler.
Bazı yerlerde de her iki durumda da direkt op.yazilmis tedaviye acaba hangisi güncel?
İsterseniz şu linklerdeki klinikleri telefonla arayıp anlatın durumu sorun nasıl tedavi ediyorlarmış?
https://vetart.com.tr/kedilerde-pyometra/
Bu kliniğe iyi diyorlar
http://www.bakirkoyveteriner.com/hastaliklar/pyometra-rahim-iltihabi.html
Bu da yabancı sitelerden bir yazı;
https://vcahospitals.com/know-your-pet/pyometra-in-cats#:~:text=How%20is%20pyometra%20treated%3F,are%20very%20good%20surgical%20candidates.
Yarın ameliyata giriyoruz sabah. Riskli bir ameliyat olacakmış... Okuyan herkesten güzel dileklerini, ameliyat süreci tavsiyelerini, bu hastalığı yaşayan olduysa önerinilerini bekliyoruz.
Gözlerindeki kanlanma çoğaldı gün içinde inşallah yarın tedaviye daha çok cevap vericek güçlü kızım... Canım kızım....
Zaten ilk veterinere kalsa cumartesi günü ameliyat etmişti bence iyi ki hayır olmaz güçsüz dedim içsezimle. Dediğiniz gibi plt düşük, zaten hasta bağışıklık düşük, bir de ameliyat olucak bana çok tehlikeli göründü. Onlara niyeyse görünmedi gayet normal prosedür dendi??? İnsan hiç demez mi ya riskli olabilir ben kendi çabamla öğreniyorum.
Biraz düzelsin istiyorum ameliyattan önce.
Kemikli Et suyu haşladım onu içiriyorum bir zararı olmaz sanırım...
İstanbuldayız, Vetart önerildiği için oraya gittik. Diğer kliniklere göre profesyonellik ve hijyeni içimize sindi. Hekim de bizde şüphe uyandırmadı. Hiç değilse asla hormon iğnesi yapmam yapandan şüphe duyarım diyen biriydi. Kızıma yaklaşımları sevecendi, korkutmadılar. En sakin burada durdu. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Morali yüksek tutmaya çalışıyorum. Beni bazen ağlama tutuyor. Ona belli etmemeye çalışıyorum. İnşallah yarın buraya gelip her şey güzel geçti yazacağım. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederiz 💗
Benimki aşıdan dolayı ateşlendiğinde tavuk haşlayıp vermiştim. Gözleri ışıl ışıl bakıyordu:D Eğer alerjisi yoksa ve seviyorsa motivasyon amaçlı bir parça yağsız tuzsuz tavuk haşlayıp verebilirsiniz.
Kısırlaştırma öncesi bağışıklık güçlendirici kullanabilirsiniz veterinerinize sorup, bildiğim bu var;
https://sosyal.petlebi.com/soru-cevap/103404-vetexpert-vetomune-hakkinda
https://www.suzionline.com/kedi/disi-kedi-kisirlastirma-mujganin-kisirlastirma-sureci/ Burda da kısırlaştırma öncesi bağışıklık için veda phytocomplex immunsystem kullanmış blogger, ondan bahsediyordu isterseniz bunu da sorun;
http://www.vedavet.com/urun_detay.php?grup=2&id=37
3 tane farklı veterinere soruyorum başından beri her adımda, benim şanssızlığım 3ünün de aynı kafa yapısında çıkması oldu sanırım. Gözünde kanlanma yaşadığı için ben de rahim iltihabı değil belki de diye düşünmeye başladım. Bugün başka bir veterinere daha gideceğiz. Çocuğum çok yoruldu zaten psikolojik olarak sokağa atılmış yıpranmış bir kediydi. Farklı farklı kişilere de danışıyorum herkes başka bir şey diyor. Biri damar yolundan antibiyotik verelim, biri hemen ameliyata alalım, biri 1hafta iğne olarak yapalım sonra ameliyat yapalım. Ben de çıldırmaya başladım artık.
Wbc beyaz kan hücresi yani enfeksiyon varsa vücuttan bunu temizleyen savaşçı hücreler. Bunların farklı tipleri var nötrofil, lenfosit gibi. Sizde wbc toplamda zaten yüksek çıkmış. Yani enfeksiyon var. neu (nötrofil) yüksek. Ama plt yani trombosit yani kanı pıhtılaştıran hücreler çok ama çok düşük. Ameliyat olan bir kedinin trombositlere ihtiyacı var kanama dursun diye. Nötrofil yüksekliği illa pyometraya işaret etmez. Bu başka bir hastalıkla da alakalı olabilir. Benim 7 yaşındaki kedimde de bu değerler benzer çıktı, diş ameliyatı olacaktı. Değerler düzelsin diye ertelendi 1 ay. Antibiyotik ve bağışıklık uyarıcı ilaçlar verildi. Kedinizde halsizlik hala var mı? İştahı nasıl? Kusma, ishal var mı? Gözünden bahsetmişsiniz gözünde ne var? Akıntı mı, şişkinlik mi, göz içinde kızarıklık mı? Gözüne hangi ilaç kullanıyor? Başka hangi ilaçları kullanıyorsunuz ve kaç gündür? Endişe etmeyin. Antibiyotikleri 7 gün kullanın ve bırakın. Gözlemleyin ilaçlar bitince durum ne oluyor diye. Veterinerlere kalsa hemen ameliyat hemen ameliyat. Sakin kalmak lazım. Cevabınızı bekliyorum
Güzel haberlerinizi almak ümidiyle🙏🏼
Bağışıklığı yükselsin hastalığı kolay atlatsın diye neler yapabilirim? Exclusion mama yiyor, n&d yaş mama yiyor, aminosol vitamin veriyorum.
Herhangi bir öneriniz beni çok mutlu eder gerçekten, sayfayı yenileyip duruyorum...
Hormon ignesinin yan etkileri cok fazladir. Veterinerler para amacli her seyi yaparlar kesinlikle her dediklerine itibar etmeyin. Rahim iltihabi, hormon ignesinden dolayi olabilir. Goz kizarikligi gene ayni baska seylerde olabilir. Sirf para icin yapmayacaklari sey yok. Kedinizin iltihabinin gectiginden emin olun. Bu surecte kisirlastirma operasyonu daha kotu yapabilir
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor