Kedilerimde Çiftleşme Riski

Bbgm
Bbgm

2834 Puan

Merhaba arkadaşlar siteye yeni üye oldum bu soruyu sorabilmek için. Kasim ayinda anneleri terketmis 2 yavruyu sahiplendik. Bize verenler bahcede dogdular yavrunun birini aldi gitti 10 gundur biz bakiyoruz demislerdi. Biberonla besleniyorlardi. Onlarin soylemleri ve veteriner hekimin dusuncesi uzerine 1 ekim i dogum tarihleri varsaydik yani şu an tahmini olarak 5 bucuk aylik oldular. Yalniz biraz farklilik seziyorum bu ara hareketlerinde biraz önce erkek olan kedimi dişinin üzerinden aldim oyunmuydu çiftleşme hareketimi emin olamadim. Veteriner kisirlaştirma için 1 yaşini bekleyin diyor ama ya bu sürede yavru yaparlarsa guvenip kimseyede veremem bakmakta cok zorlaniriz. Gerekirse arastirip erkek olani olsun (disiye gore daha az riskli oldugunu soyluyorlar) kisirlastirmayi dusunmeye basladim ama veterinerimizde bir kac hafta once bekleyin belli olur ciftlesecekleri zaman zaten demisti ama tecrubem yok ilk kez kedi bakiyorum anlamamiş olmaktan korkuyorum. Bu yasta ciftlesme riski varmidir ne zaman kisirlastirabiliriz tecrubesi olanlar paylasabilir mi? 1 yaşa kadar beklemek bana çok riskli geliyor sonuçta ayni evdeler her zaman gozumuzun onunde durmuyorlar illaki en kotu uyuyoruz bi yere gidiyoruz gozlemleyemiyoruz. Kafam çok karişik.

21 CEVAP

Anonymus683514
Anonymus683514

11855

1 yaşı beklemenize gerek yok genelde kilo, gelişim seviyesi vs. temel alınarak kısırlaştırma yapıyor klinikler. Ben bu konuyu bayağı araştırmıştım AB ülkelerinde falan ev kedilerini en geç 5-6 ayda, sokak kedilerini anneden ayrılır ayrılmaz kısırlaştırıyor adamlar. Bizde nedense 1 yaşına gelsin, kızgınlığa girsin gibi kriterler var. İngilizceniz varsa biraz okuyabilirsiniz.


Yine de şunu da ekleyeyim, bu işin uzmanı veteriner hekimdir, onun dediğine uymak gerekir. Eğer sizi ikna edemediyse, güvenmiyorsanız yapılacak şey başka veterinere gitmek. Belki o sizi ikna eder.


Çiftleşme riski var ve kediler sokakta bile ana babalarıyla, kardeşleriyle çiftleşebiliyor. Öyle bir bilince/içgüdüye sahip değiller. O yüzden dediğiniz gibi durum biraz riskli. Sürekli takip etmek de pek kolay değil. Kızgınlığa girdiklerinde ayırabilirsiniz belki ama o da çok bir çözüm değil. Ayrıca yine bu sitede, kısırlaşmamış dişi ve erkek kedilerin birlikte yaşadıklarında çok strese girdiklerini okumuştum. Yani çiftleşme dışında psikolojik bir risk de var.


Bence doğru düşünmüşsünüz. Birkaç klinikten fikir alıp erkek olanı kısırlaştırabilirsiniz. Dişiye göre daha basit, daha az riskli ve daha ucuz bir işlem.

BiciriginAnnesi
BiciriginAnnesi

117491

Kediler 4.5 aydan itibaren bile kızgınlığa giriyor


Anlayamazsınız bile bir an da çiftleşme sağlanabilir en kısa zamanda kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirin en azından da olsa birini
ve 1 yaşı beklemek çok geç

BiciriginAnnesi
BiciriginAnnesi

117491

Hamile kaldıysa bile sağlıkla doğsun bebekler
bir şey anlatayım
Benim bıcırık dışarıyı çok sever ve aşırı düşkün bir kedicik
Artık genç bir kız olma yolunda ilerlediğini için dışarı çıkma yasağı getirdim :)


Daha benim gözümde küçük bir kızdı hala da öyle
Aklımın ucundan gecirmezdim en azından bir süreliğine


Dışarı çık sen git yakışıklı bir pisicik bul artık bir mi iki mi bilemem de😂
Sen tut Hamile kal haberimiz yok tabi 1 ay oldu niye bu kız kilo almıyor vs vs 1.5 ay oldu kilo almaya başladı oncesinde meme uçları çıktı inşallah korktugum gibi değildir dedim yeni kuru mama vs derken kızım kilo almays başladı oh iyi kendine geldi dedik evde hopluyor zıplıyor ne oyunlar oynuyor görsen hamile demezsin koşarken sağ taraf sis yan yan koşuyor 😂iştahı maşallah hiç durmuyor sürekli yiyor mide bulantısı yaşıyor hala anlamıyoruz


Aradan 1 gün sonra benim kız kıvranıyor ağrıdan geldi yanıma masaj vs derken hayatım da görmediğim şeyleri gördüm korktum tabi eyvah dedim kıza bir şey oluyor direk veterinere gidiyoruz dedim demeye kalmadı suyu geldi mi patladimi o şokla anlamadım
Dolabın içine gir cikmiyor ordan gel dedim hadi seni hastahaneye götüreceğiz ay ne göreyim kendisi ile birlikte bebek de geliyor şok tabi


Diyeceğim şu ki
Hamile olan kedinin memeleri artık çıkar gün geçtikçe büyür 1.5 aylıkken
Karnı hafif çıkar
İştah artar mide bulantısı yaşar
Kendine karanlık yerler bulur orda uyur dolap içlerine girer son zamanlar d ise doğum yapacağı yer bulma arayışına girer bu dolap içleri olur genelde


Doğum yaptı benim yaptığım bir şey yok yani kendisi bakıyor anne ile tabi bende ilgileniyorum ama o daha çok bebekleri ile meşgul zaten anne besliyor
Bebekler 15 günde canlanıyor sesleri pek çıkmaz
Ama 15 güne kalmaz evin için de gezerler


Ben çok korktum ya hamile kalırsa ne yaparım şöyle böyle derken çoktan anne oldu bile
Çok geç kalmadan kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirin.

Bbgm
Bbgm

2834

Yani aslinda durumumuz olsa yavru olmasimdan bu kadar korkmam ama veteriner ucretleri asiri pahali duygusal yuku cabasi cok zor bunu ustlenmek. Esime kalsa ne guzel her yerde kedimiz olur bebek olsa nolcak diyor ama daha fazlasina bakacak gucumuz olsa sokakta var olan kedilerden sahiplenirdik simdi o kadar kimsesiz hayvan varken yenilerini dunyaya getirmekte cok anlamsiz geliyor bana. Tek dilegim saglikla su sureci hicbir can yanmadan atlatmak.

Bbgm
Bbgm

2834

Cevap icin cok tesekkurler. En iyisimi oncedende gorustugumuz guvenli buldugumuz hekimlere de danismak. Bizim su an gittigimiz kabul etmiyor cunku 1 yaş diyor. Oysa erkek kedimiz zaten 4 kiloyu geçti kiloluda degil iri ve guclu cok saglikli oldugunu zaten hekim soylemisti. Kisiastirmayi 1 hafta icinde guvendigimiz bir klinikte yaptirip en guvenli sekilde bakimini yapmak en dogrusu gibi gorunuyor umarim o zamana kadar kizimiz hamile kalmaz cok korkuyorum yeni yavrular olursa nasil bakariz nasil altindan kalkariz fikrim yok ev degistirmemiz gerekebilir oda su an imkansiz gibi bir sey ki tekrar basa sarar onlarin asilari kisirlastirilmasi derken.. aman Allah im dusunemiyorum bu arada erkekte yok ama disi kedimizde cis kokusu var belkide idrar koku salma gibi durumlar yasiyor. Umarim bebek yoktur umarim!

Nadenge
Nadenge

6605

Veterinerinizi değiştirin. Sizin evde tek kediniz yok iki tane farklı cinsiyette kediniz var. Evde yaşayan kediler 4-5 aylıktan itibaren kızgınlığa giriyor. Kedileriniz daha fazla çiftleşmeden en azından birini kısırlaştırmanız sizin yarariniza olur. Bu arada ben dişi kedimi 5.5 aylıkken kisirlastirdim ve veterinerimiz bekleyelim falan demedi. Sizin yerinizde olsam en azından bir kedimi kısırlaştırırım. Hatta dişi kediyi kisirlastirirdim.

Nadenge
Nadenge

6605

Eğer ciftlestilerse hamile kalma ihtimaline karşın dişi kedinizi kısırlaştırmanız daha iyi olur. Erkek kedinizi kisirlastirmaniz bundan sonraki süreç için korur. Ama ciftlestilerse ve kısırlaştırmazsanız dişi kediniz hamile kalabilir.

blue_hpood
blue_hpood

128183

1 yaşını bekleme fikrinin altında saçma sapan argümanlar yatıyor. hemen dişiyi kısırlaştırın, acilen.

blue_hpood
blue_hpood

128183

bu arada bebek varsa bile ilk süreçte dişiyi kısırlaştırırsanız sorun olmaz, henüz döllenmeden engellemiş olursunuz, bu yüzden acele edin.

simbakedi
simbakedi

136205

çiftleştikten sonra erken dönemlerde fark ederseniz hamileliğin başlarında evet kısırlaştırılıyor ancak dişi kedinin hem hamile kalması hem de kısırlaştırılması yorabilir dediğiniz gibi güçsüz bir kediyse. erkek kedi için de işaretlemeye başladı diyince çoğu yer yapıyor, merak etmeyin ha 6 aylık ha 12 aylık gelişimini tamamladıysa sorun olmaz. kan tahlili+dikişsiz ameliyat+gaz anestezi ile en kolay şekilde atlatırsınız birkaç saatte kendine geliyor erkek kediler. en önemlisi kan tahlili

Nadenge
Nadenge

6605

Dişi kediniz 2.5 kiloysa ve genel sağlık durumu iyiyse herhangi bir sorun oluşacağini sanmiyorum. Kedilerde hamilelik 3-4 haftalık sürece kadar sonlandirilabiliyor diye biliyorum ama bu kisirlastirmaya nazaran daha zor bir ameliyat olur. Ultrasonla takip edilmesi gereken bir süreç yaşayabilirsiniz.

Ya su an ciftlesme olduysa bi bekleyin bakalim. Yavru olustuysa kiymayin canlara derim. Bide disi kediniz kizginlikta mi? Degilse pek mumkun degil erkek istese bile.

Bbgm
Bbgm

2834

Yani dişi kedimizde idrar kokusu aliyorum ara ara yeni basladi bu durum sanki bi yerlere koku birakiyor gibi dusundum. Extrem hareketler gozlemlemedim ama birbirlerine karsi eskisinden daha yogun bi koklaşmalari yakinlasmalari var. Hareketleri ne de olsa değişti tam ifade edemiyorum ama farkediyorum.eger yavru olustuysa ve erken donemse yani yavrularda sinir sistemi gelisimi kalp atisi baslamadan farkedilmisse mecbur kisirlastirma ile aldiracagiz cunku hakkiyla bakimlarini yapamayiz ve kimseye de sahiplendirme icin verecek kadar guvenemem. Yani bizi cok zorlayacak bir duruma gireriz. O yuzden umarim bi yavru durumu yoktur. Eşimin boş gununu bekliyorum hava soguk yuruyerek kafeste goturemem veterinere 1 hafta icinde sorun olmamasi icin diken ustunde olacagim bakalim.

natasha_nk
natasha_nk

1204

Ah evet maalesef fiyatlar şuanda çok pahalı ama dışı kedinizi hamile olmadığından emin olduğunuzda kisirlastirmaniz en iyisi erkek kediyi kisirlastirma ya gücünüz yetmiyorsa eğer erkekler bir şekilde isini halledebiliyor ama dışı kedinin mutlaka kisirlasmasi gerek yoksa aci ceker erkek kedi yaklasmasa bile

PaladinLucie
PaladinLucie

1035

Eğer bütçe sıkıntısı varsa tercihiniz dişi kediden yana olsun dişi kedi kızıştığı zaman dayanılcak gibi değil. Hem kendisi çok acı çekiyor hemde ev sakinlerini çok huzursuz ediyor.Sonrasında erkek kediyide kısırlaştırırsınız.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 552 Görüntüleme
  • 21 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80883 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR