Merhaba bugün iç dış parazit uygulaması vardı. Veterinerimize gittik ki kendi 25 senelik tecrübeli bir veteriner. Konu gene döndü dolaştı mamaya geldi. Kedimin bir sağlık sorunu yok. Acana ve Orijen yiyor. Bizim veteriner bunu duyunca tetikleniyor.Bu kadar yüksek protein verilmez diyor önerdiği mamalar'da %40 protein var. (Proplan,Hills)Ya diyorum benim verdiğim kedi maması'da %39 protein var diyorum olmaz o farklı diyor. Ne farkı var hala çözemedim.
Yaş mama veriyorum diyorum onuda verme 1 yaşında kedide birşey olmaz diyor. 5 yaşından sonra böbreklerinde sıkıntı olur bu kadar evhamlı olma diyor. Üriner paste kullanıyorum dedim ona da ayrı bi konuştu. Arkadaşlar cidden biz mi yanlış yapıyoruz abartıyoruz?
Anlayacağınız veterinerden trip yedim eve geldim yıllardır da kendisine gittiğim bana da yakın olduğu için bırakmak istemiyorum ama çok bunaltıyorlar.
Sizin yavru olarak gördüğünüzü veteriner kedi olarak görüyor hatta bazıları para olarak görüyor. O yüzden sizin evhamlı olmanız çok normal ki bende öyleyim. Bence bizim yaptığımız doğru
Okurken tebessüm ettim. Hekimizin işini aşkla yapıp sizi bu denli önemsemesi çok güzel 🍀 Mama konusuna gelirsek gerek iş gerekse patili ebeveyni olarak farklı hekimlerin görüşlerinden yararlanma şansım oldu. Tek birinden duydum. Mamadaki protein seviyesi böbrekleri etkiliyor diye ve sanırım bu sebepten daha üst segment mamalara geçme konusunda çekiniyorum. Çünkü 10 yıla aşkın whiskas gibi bir mama yiyip check up sonuçları temiz çıkan bir kedim oldu🍀
Benim veterinerim n&d (%46 pretein) öneriyor ve yüksek proteinin bir sorun teşkil etmeyeceğini aksine yüksek proteinin çok önemli olduğunu söylüyor. Tabi ek vitamin takviyesi vermemem gerektiğini onun böbrekleri yorabileceğini belirtiyor. 5 yaşından sonra protein oranı düşük mamaya geçeriz diyor.
Bence önemli olan yeterli su tüketimi ve bunu da yaş mama ile desteklemek. Kanadalı veterinere katılıyorum hatta bu konu ile ilgili spesifik bir makale öneriyorsa onu da okumak isterim.
@siyamask İşim gereği yılın 6-7 ayı Belçikada da yaşıyorum orada ki veterinerimde baya bilindik Kanadalı bir veteriner. Kanadalı dememin sebebi Kanada veterinerlik açısından dünya ki öncü ülkelerden.
O veterinerimde bana çiğ beslenmeyi önerip Orijenden bile yüksek protein içeren mamaları öneriyor. Yaş mamayı her gün vermemi istiyor. Türkiye de veterinerimde tersini söylüyor. Tam bir muamma gerçekten.
Ukalalık olarak algılamaması ve mesleğine saygısızlık etmemek adına hiç sesimi çıkarmıyorum da önerdiği Hills mamasının içinde gerçek protein kaynağı bile yok. Balık unu tavuk unu kurutulmuş proteini doldurmuşlar.
@gizem8822 Bence de öyle lakin ne zaman veterinere gitsem bu muameleyi görüyorum. Sanırım eski veterinerimde olsa değiştirmem gerekecek.Karşılıklı aynı frekansta değiliz.
Veterinerleri geçtim bu konuda kedi sahiplenleri bile bölünebiliyor,bir kısmı zararlı olacağını bir kısmıda tam aksine bir sorun yaratmayacağını düşünüyor.
Bende EĞERKİ kedide bir sağlık sorunu yoksa yada yaşlı değilse yüksek proteinin zarar vermeyeceğini düşünüyorum ki zaten Orijen,Acana gibi mamalarıda merdiven altında üretmiyorlar. Bu mamaların üretiminde kim bilir kaç tane veteriner hekim görev almıştır. Ayrıca şunuda unutmamak lazım bu kediler Omnivor değil ki protein oranı düşük hem et hem ot yesinler. Kedilerin etçil ve avcı hayvanlar olduğunu unutmamak gerekiyor,sürekli taze suya ulaşımı oldukça yüksek proteinin sağlıklı bir kedi için sorun olduğunu düşünmeyenlerdenim
Etten gelen yüksek proteinin ilerleyen yaşlarda sağlık sorunları yaratabildiği aslında bilinen bir şey. Tabii ki her mama her kediye uygun olmayabiliyor o yüzden ezbere mama önermekte doğru değil. Veteriner hekiminizin kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum, daha az riskli mamaları önermiş sadece.
Kediler etcil hayvanlar ve protein agirlikli beslenmeleri gerekiyor. Hatta dusuk proteinle beslenen kedilerde kas kaybi oldugu yazilmis. Asagiya 2 link ekleyecegim, ingilizce ama cevirip goz atabilirsiniz.
Fare ornegi vermisler, kedinin dogadaki besini farede %55 protein, %45 yag, %1-2 karbonhidrat varmis. Yani kedilerin proteine ve yaga ihtiyaci var.
Bobrek sorunu olan kedilere protein kontrolu yapilabiliyor, orada da proteinden ziyade proteinin böbreklerden atilma surecindeki ure ve fosforun sorun oldugu yazilmis. Yani aslinda cikan fosforun zararli oldugu yazilmis. Ote yandan, az protein vermek kedide kas kaybi yapiyor ve bobrek sorunu yasayan kediler zaten kas kaybi yasiyorlar, yani proteinsiz kaldiklarinda bu durumu kotulestiriyormus.
bobrek sorunu olan kediler icin ure ve fosforun atik olarak az olacagi yine de kontrollu proteinli ozel mamalar oneriliyor. Benim okuduklarimdan anladigim bu sekilde ama tabiki hayvan besleme uzmani degilim :D
Fazla protein kediyi bobrek hastasi yapar diye bir sey goremedim. Tam tersi yetersiz beslenme, az su tuketimi tehlikeli bir sey.
Şahsen kuru mama royal canin kullanıyorum ama günlük belli miktar yaş mama veriyorum. Sadece kuru mama beslenmesine sindirim sağlığı açısından karşıyım. Hatta sadece mamayla beslenmesini de doğru bulmuyorum. Kendisi için minik tencere var 😍 Dedim ya 10 yıl kadar kedim whiskas yedi.(bağımlı olmasına sebep olduğum için üzgünüm) Huzur içinde uyusun 🙏 Şimdiki miniğimi direkt royal canin e başlattım. Yediğim yemeklere olan ilgisini yasaklamadım. Evde sebze yemeği de pişse az buçuk damak zevkini öğrendiğim için kendisine özel sebze pişiyor.🍀
Kullandığım mamalar arasında kesinlikle en memnun kaldığım Acana oldu. Protein ve yaş mama konusunda Kanadalı veterinerinize kesinlikle katılıyorum. Düşük proteinli mamaların %45-50'si karbonhidrattan oluşuyor. Seçim sizin.
acikcasi turkiyedeki veterinerler protein orani vs derken sadece turkiyede olan mamalari baz aliyorlar. baska ulkelerde ne cesit mamalar var, tabi ki onlari bize onermeyecekler ama o mamalar varsa ve kullaniliyorsa bence bir dusunulmeli bu konuda. orijen dedigimiz mama 7.5/10 falan genel degerlendirmesi. 9/10 olan ve adini bile bilmedigimiz mamalar var. ezbere mama soylenmesi bana da asla dogru gelmiyor. tr sartlarinda ortalama bir gelirde kedi ne kadar beslenir muamma ama…
Gerçekten artık veterinerlere güvenmiyorum. Siz araştırıp bildiğinizi yapın lütfen.
Adam olsa çiğ beslenmeyi detaylıca anlatıp çiğ beslenmeye teşvik etmeye çalışırdı 😀
Arkadaşlar hepinize cevaplar için teşekkürler ortak düşünce bildiğimizden şaşmamak sanırım. Ben gene yüksek proteinli mama artı yaş mama ile devam edeceğim. Açıkcası içerisinde et dahi olmayan tahıl dolu mamaları vermeye gönlüm el vermiyor.
Merhaba. Açıkçası bence konu tamamen riske girmemek. Yüksek proteinli mama hareketsiz ve suyu az tüketen kedilerde hastalığa sebep olabiliyor. Bu yüzden yüksek protein oranı zararlı diyorlar diye düşünüyorum. Aslında yüksek protein zararlı değil. Ki etçil canlılar için bunu düşünmek çok saçma bence. Açıkçası kuru mamaların hepsinin zararlı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden hangisi önerilirse önerilsin zaten saçma geliyor. Yaş mama ile de mutlaka desteklenmesi taraftarıyım. “5 yaşından sonra yaş mama yer” çok saçma geldi bana. Öncesinde de ihtiyacı var.
Üriner sistem koruyucuyu bizim veterinerimiz hastalık durumunda kullanılır dedi. Vermiyorum ben de o yüzden. Yurt dışındaki veterineriniz mi önerdi kullanmanızı acaba merak ettim?
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor