Kedilerde Epilepsi Ve Nörolojik Fip Farkı Nasıl Anlaşılır?

SafiyeKose
SafiyeKose

2000 Puan

Merhaba, birkaç ay önce nörolojik fip tanısı ile sokak kedilerinden birine gs ilacı başladım. Kedide denge kaybı, dışkısını yapamama ve bölgesel kas seğirmeleri gibi belirtiler vardı. Veteriner fip dedi ama alb ve glob seviyeleri normaldi. Yine de fip olabiliyor dendi. İlaca başladıktan bir gün sonra epileptik kriz geçirdi veteriner yine bu tarz krizlerin olabileceğini söyledi ilaca devam ettik. Daha sonra benzer bir kriz yaşamadı ama arka bacaklarını tutamamaya devam etti toparlıyor mu kötüleşiyor mu anlamadan maalesef tam bir hafta sonra öldü. İlacı kaldıramadığını düşündük. Şu an başka bir kedinin fip tedavisini sağlıyorum. Kedide dışkı tutamama gibi bir problem yok, bölgesel kas seğirmesi yok ve ilaçlarla giderek toparladı. İyileşecek inşallah. Ama bu farklılıkları görünce şüpheye düştüm epilepsi hastası kedilerin belirtileri de çok benzer acaba kedi epilepsi miydi diye düşünmeden edemedim. Yanlış tedavi uygulandığı için mi öldü diye vicdan azabı çekmeye başladım. Öldüğünde zaten çok üzüldüm. Sizin başınıza benzer bir olay geldi mi veya bu konularda bilginiz var mı acaba?

8 CEVAP

panopticon
panopticon

821

Öncelikle geçmiş olsun,


Maalesef bildiğim kadarıyla fip teşhisi net olarak konulamıyor ve veterinerler de her çözemedikleri hastalığa fip deme eğilimi mevcut.
Bizim kedimizde sizinki gibi nörolojik problemler yoktu fakat gözlerinde saydamlaşma oluşmuştu. Veterinerimize götürdüğümüzde bu konuda uzman olmadığını ve uzman bir veterinere götürmemiz gerektiğini söyledi. Ankara'da araştırdığımda bu konuda uzman bir tane özel veteriner vardı ilave olarak Ankara Üniversitesi hayvan hastanesinde uzman veteriner hekimler bulunuyordu. Ankara Üni'de göz bölümüne götürdük orada her türlü test yapıldı ve dışarıdaki fiyatlara göre neredeyse bedava denilecek fiyatlara. Sonuç olarak kedimizde korona tespit edildi vetomune isimli bağışıklık güçlendirici kapsül ve 2 farklı göz damlası kullanarak hastalığı yenmiş olduk şimdilik durumu iyi fakat koronalı kedilerde fipe dönüşme ihtimali her zaman mevcut.


Size önerim mutlaka bu alanda uzman bir veterinere götürmeniz olacaktır, normal veterinerlere değil ve unutmayın fipin kesin bir teşhisi bile yok sadece otopsi ile ortaya çıkabiliyor.


Tekrar geçmiş olsun.

panopticon
panopticon

821

Ayrıca Türkiye'de uygulanan fip tedavisi yasal değil kaçak yollarla ülkeye gelen ilaçlar yani ne kadar başarılı olacağı bile meçhul. Maalesef yasal olması için daha çok süre geçmesi gerekiyor şu aşamada çok pahalı ve ne olduğu tam olarak belli olmayan bir tedavi. Hiç bir klinik resmi olarak fip tedavisi uyguladığını söyleyemez çünkü kliniğin kapatılmasına kadar gider bu süreç.

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

Çok geçmiş olsun.
Ben de yıllar önce benzer acıyı yaşadım.
Maalesef heryer mantar gibi veteriner, ancak hekim yok. Yıllardır yaşadığım acılar sonucu üniversitelerdeki eğitimi (,!,) haklı olarak sorguluyorum.
Barınaktan sahiplendiğim yavrunun gelişimi durunca sözümona uzman veteriner hergün tartmayın cevabını verdi. Israrım üzerine röntgen çekildi ve arka bacaklarının çıkık olduğu görüldü. Birşey yapamayacaklarını söyledi. Başka bir ilde ortopedi uzmanına röntgen fotoğraflarını gönderdim. Ayrıca ayakta sağlam duramadığını, sendeleyerek garip bir şekilde düşüşünü, kendi etrafında dönüşünü gösteren video gönderdim. Veteriner burda ayrıca sinirlerle ilgili bir sorun olduğunu söylediğinden fip testi yaptırdım ve epilepsi ilacıyla beraber metacam vermeye başladım. Kesin fip sonucu çıkmadı. Yavrucak yürümekte, ayakta durmakta daha da zorlanınca yeni açılan klinikte tomografi yaptırdım ve hidrosefali (beyinde su birikimi) teşhisi kondu. Hergün serum aldı. Metacam vermeye devam ettim. Ancak seruma ara verir vermez durumu daha da kötüleşiyordu. Sonunda yiyemez ve tuvaletini yapamaz hale geldi. Son besleme çabamda kafasını kaldırıp uzun uzun gözlerimin içine minnetle baktı ve "Sağol. Daha fazla yorma kendimi. Hoşçakal" dedi.
Çaresizlik içinde o veterinerden diğerine koşturuyoruz. Masum Canların çektiği acı ve vicdan azabımızla başetneye çalışıyoruz.
Veterinerlerin çoğunluğu yetersiz ve tamamem ticari düşünüyor. Maalesef

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

İlave olarak yavrumun gözlerinde sonradan lekeler çıkmıştı.
Kulak temizleme solisyonu kullanarak haftalarca hergün kulağından birtürlü tükenmeyen siyah pislik temizledim. Hala acaba solisyonu fazla mı kullandım, solisyon mu gözlerine zarar verdi diye soruyorum kendime.

SafiyeKose
SafiyeKose

2000

@Hamlet
Sizi o kadar iyi anlıyorum ki defalarca kez bu vicdan azabı ile boğuşmak zorunda kaldım hiçbir tecrübem ve bilgim yoktu doğru yönlendirme yapması gereken veterinerler mesleklerinde hiç yetkin değil. Yakın zamanda yemek yiyemediği için ağzında tümör olduğundan şüphe ettiğim bir sokak kedisini muayene ettikleri halde tümörü fark etmeyerek dişlerini çektiler anesteziyi kaldıracak bir kedi değildi yine de iyi geçti ama bir süre sonra yine yemek yiyemedi kedi şimdi ikinci ameliyata sokacağız diye korkuyoruz çünkü kedinin genel durumu hala iyi değil. Sonuç olarak biz elimizden geleni yapıyoruz, yaptığımız her şey onları iyileştirmek için, onlar da bunu anlıyorlardır diye umut ediyorum. Özellikle FIP tedavisi konusunda devlet eliyle bir ilerleme katedebiliriz umarım.

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

Safiye Hanim
Dualarım sizinle. Size en yakın Veterinerlik Fakültesi 'ne gidebilir misiniz. Benim tecrübem olmadı. Ancak burda tecrübe etmiş ve faydasını görmüş çok arkadaş ın yazısını okudum.
Allah yardımcınız olsun.
Sağlık haberlerinizi bekliyoruz
Sevgiyle kalın

Chibi09
Chibi09

3233

Fip hastalığına tam tanı konulamıyor. Ayriyetten her gs ilacıda her kediye iyi gelmeyebiliyor. Bu yüzden sizin arka ayaklarının tutmaması dışında kalan belirtileride hesaba katıp ona göre testler yaptırılması lazım. Kedim fip attlattı ama hala derin uykudayken titremeleri devam ediyor. Epilepsininkiyle çok farklı ama bende şüphelenip internetten epilepsi geçiren kedilerin videolarını izlemiştim ama gsye başlayınca biz düzeldik. Diğer belirtilerde zaten fipe götürdü bizi. Toprak duvar tarzı şeyleri yalıyorlar genelde. Benim fark ettiğim ortak belirtilerden biri bu. Bir de hayvanın değerleri biyokimyada iyi çıkmış bir haftalık gsyle ölmesi imkansız bence zaten gs organ destekleyici ilaçlarla birlikte kullanılır.

gokhansultan
gokhansultan

13926

Fip tedavisi konusunda hasta sahipleri birçok veterinerden daha bilgili hale geldi. Şu anda kedimize fip tedavisi uygulayan veterinerim bu durumu kabul ediyor. Hatta bir çok şeyde birlikte fikir yürütüp kararlar veriyoruz. Bu şekilde hem veterinerim bu konuda tecrübeleniyor hem de ben tüm sürece dahil olup yeni şeyler öğrenebiliyorum.


Muhtemelen fakültelerde Fip hastalığı ölümcül hastalıktır kortizon, bağışıklık, yüksek protein verilir iyileşmezse uyutulur tarzında öğretiliyordur. Çünkü ilacı çok yeni bir ilaç sayılır. Tedaviye başlamadan önceki gün hekimim ilacın virüs üzerinde nasıl etki ettiğini anlattı aynı gece beni arayarak başkaca araştırmalarda yaptığını söyledi ve bilgileri paylaştı.


Kesin teşhis konulduktan sonra kesinlikle hasta sahipleriyle veteriner hekimlerin ortak çalışması gerekiyor. https://sosyal.petlebi.com/soru-cevap/128739-dualariniz-ve-iyi-dileklerinize-ihtiyacimiz-var bu konumda gelişmeleri aktarmaya devam ediyorum. Olabildiğince insanın faydalanması ve bu illetle savaşırken doğru kararlar vermesini istiyorum çünkü.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 469 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81951 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR