Resimden tam anlaşılmıyor aşısı yapıldıysa döker parazit varsa saten oluyor parazitler iğneden sonra bu kedinize bir sıkıntı yaratmaz
Ben parazit vs göremedim resimlerde. Ayrıca iç parazit tedavisini düzenli yaptırdığınız sürece tehlike arz etmiyor.
Birinci uygulamadan 21 gün sonra mutlaka tekrar iç parazit uygulaması yaptırın. İlaç yumurtalara etki etmediği için çıkmaya devam ederler. Bunlar sindirilmemiş tavuk parçaları büyük ihtimalle.
Eğer düzenli parazit ilacı vermezseniz ve kedide parazit olursa bulaşma ihtimali olur tabi ki.
Büyük ihtimalle kendisinde parazit yok çünkü dışkısında kontrol ediyorum göremedim bir tek bu attığım görsel var oda parazit mi tavuktan dolayı mı bilemedim. Peki biz aşılarını düzenli yaptırdığımızda her hangi bir sorun olur mu hem kedim için hem bizim için bulaşma açısından 2 ayda bir düzenli olarak yaptırmamız gerek diye biliyorum
Hap alıp ayda bir yarım verseniz daha garanti olur. 2 ayda bir diyorlar ama bir kedide parazit oluşursa ve 2 ay arayla ilaç verirseniz, ilaç yumurtalara etki etmediği için 2 ay bekleyene kadar parazitler yumurtadan çıkıp yetişkin olup tekrar yumurtlar ve kısır bir döngü oluşur. Paraziti her zaman kakada göremezsiniz. Düzenli ilaç verilirse tabi ki üreyemediği için size geçme durumu olmaz ama dediğim gibi süreye dikkat edilmezse bazen yataklara, yerlere vs. popolarından yumurta dökülüyor o riskli. Zaten geçen hafta parazit yaptırdığınız için dışkıda parazit bulamazsınız, ilaçtan sonra 24 saat içinde dökülür parazitler. Sadece varsa yumurtalar vardır. Parazitin aşısı yoktur, iğneye aşı diyorlar. İğne, damla, hap hepsi sadece ilaçtır.
Ayrıca kediniz 17 haftalık olduktan sonra iki doz karma aşısını yaptırmalısınız. 17 haftadan önce, anne sütünden alınan antikorların aşıyı etkisiz hale getirdiği kanıtlanmış. Bu ülkemizde pek bilinmiyor, bizim veterinerler hâlâ daha küçük yavrulara aşı yapabiliyor. Aşı yapılana kadar da mecbur kalmadığınız sürece veterinere götürmemelisiniz. Dediğim gibi oraya çok fazla hasta kedi geliyor ve aşısız kedi gençlik hastalığı kaparsa yaşama şansı %2 gibi bir oran. Sokak kedisi severseniz ellerinizi yıkamalı, kedinizle başka kediyi yan yana getirmemelisiniz. Bir yaşını doldurunca da bir doz hatırlatma aşısı yaptırmalısınız. İki yaşında da bir doz aşı yaptırdıktan sonra 3 yılda bir hatırlatma dozu yeter. Bazı veterinerler her yıl öneriyor ama işin uzmanları fazla dozların kedilerde böbrek hastalığı yaptığını söylüyor.
O kedi gençlik hastalığı geçirmediyse ya da fip olmadıysa sorun olmaz. Gençlik hastalığı virüsü ya da Fip'e neden olan Korona virüs evde aylarca kalabiliyor. Eksi soğuklara bile dayanıklı oluyorlar. Zaten kedileri bu tür hastalık geçirenlere veterinerler evi ancak yakarak dezenfekte edersiniz diyorlar. Yani tamamen dezenfekte imkansız. Bu yüzden uzun süre yeni kedi alınması önerilmez. O kedide hastalık belirtisi olmadıysa hiç sorun olmaz. Yine de hastalık şüphesi varsa çamaşır suyu eklenmiş suyla yerler silinse, koltuklara temiz bir örtü vs. örtülse daha iyi olur.
O zaman dediğim gibi temizlik yapılsa iyi olur. Parazit o kadar önemli değil, önemli olan fipe neden olan Korona türü ve gençlik hastalığı. Bunlar ölümcül olabilen hastalıklar.
Yani sanmıyorum, yerleri çamaşır sulu suyla dezenfekte ederseniz ve koltuklara temiz örtü kullanırsanız sorun olmaz büyük ihtimalle. Eski kediden kalma mama su kabı tuvalet varsa onlar da çamaşır sulu suyla dezenfekte edilmeli.
Bir şey olmaz o zaman, korkmayın.
Teşekkürler
Peki bize bulaştırma riski olur mu
Dediğiniz hapları veterinerden mi almamız gerekiyor teşekkür ederim bu arada ilk defa beslediğim için kafamda sorular var hem onun her davranışını kontrol ediyorum iyi mi sağlıklı mı diye bide bu parazit konusunda da endişeleniyorum olurmu kedi nasıl etkilenir evdekiler nasıl etkilenir diye
Yumurtası olursa mesela o yumurtaları biz fark edebilir miyiz ve önlem olarak hap ve iğnelerini yaptırdığımız sürece bir sıkıntı oluşmaz değil mi
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor