Yavru Kediler Ölüyor

Neslis22
Neslis22

620 Puan

4 yavru kedi öldü. Sağlıklı doğdular ama 1 ayı geçmeden zayiflamaya başladılar. Ardından burunları tamamen kapandı nefes alamaz hale geldiler ve bunlar iki gün içinde gerçekleşti sonra hemen vefat ettiler şimdi son iki yavru kaldı birinde yine aynı belirtiler var veterine götürme sansim yok çünkü fırsatçılık yapıp Cook uç fiyatlar istiyorlar bilen birisi varsa lütfen söylesin ne yapılabilir


19 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

132917

Siz peki o burunları tıkananlara kedi sütü tozu yapıp içirdiniz mi? Kediler koku alamazlarsa yeme içmeyi bırakırlar. Onların burnu tamamen tıkandıysa anneyi ememezler de. En basiti marketten laktozsuz süt alın ve şırınga ile ağzının kenarından yavaş yavaş sıkarak nefes borularına, ciğerine kaçırmadan yudum yudum içirin. Normalde reçetesiz vermezler ama eczaneden azitromisin etken maddeli pediatrik şurup almanız gerekli, eczacıya rica ederseniz verebilir bir ihtimal. Yoksa bebeği olan birine sağlık ocağından yazdıracaksınız. O da olmadı kendinize azitromisin etken maddeli hap yazmasını rica edeceksiniz ve o haptan çok çok minik parça yutturacaksınız. İlacı aldıktan sonra yazarsanız şurup ya da hap neyse dozaj konusunda yardım ederim. Ayrıca bir de bebekler için satılan polivit vitamin şurubundan alabilirseniz alın. 25 lira gibi bir fiyatı var, ondan da şırınga ile içirin. Bağışıklıkları yüksek olmalı. Hiçbirini yapamıyorsanız evde amoklavin augmentin gibi bir antibiyotik varsa, genelde yazılmış bir kenara konulmuş bir iki antibiyotik oluyor. Ondan yutturabilirsiniz. Yine eğer ki varsa bana yazın ne boyutta yutturacağınızı söylerim. Ancak ilk seçenek azitromisin olmalıdır, kedi üst solunum yolu enfeksiyonunda daha etkili oluyor ve içirmesi daha kolay olduğu için öncelikle şurup almanız gerekli. Bebeği olan çevre komşulara vs. de sorun, antibiyotik şurupları var mı diye.

Superisi814
Superisi814

125143

@aslihan-e
Bilgilerinize kıymet vermek ve saygı duymak ile beraber ,
Kamusal bir reklam vardı yurtdisinda : " antibiyotik kullanımı otomatik değildir ".
Yukarıdaki kedilerden daha küçük ve benzer halde yavrular anneden fip almış olabilir.Bunu deneyimlerim ben.Bu durumda da antibiyotik kullanımı neye fayda edicektir ?
Canhıraş yardım etmeye çalıştığınızı sevgiyle gözlemliyorum.İyi niyetinize de teşekkür ederim.
Ancak bazen antibiyotik tavsiyenizi çok yönlü düşünerek değerlendirmeye mi alsanız ?
Bazen hekimlere izin versek, doğru teşhisi koysalar..


Üstelik hekime ulaştıramadık caresizlik içersinde yardım etmeye çalışmak nedir, bir coklarimiz deneyimledi.Her bilgi her daim fayda etmez , dahi zarar verebilir.
Bu sebeple rica ederim , doktorların bile gereksiz antibiyotik kullanımından sakindigini hatırlayalım.

amillaaa
amillaaa

12046

Ben de @aslihan_e'ye katılıyorum. Azitro benim de bu tür sorularda çok önerdiğim bir ürün, bizzat pek çok benzer durumdaki kedide kullandım ve gerekli tedavi süresi tamamlandığı halde iyileşmeyen bir kedi görmedim. Augmentin de veterinerlerin sıklıkla önerdiği bir ilaç ama kullanım kolaylığı açısından Azitro daha avantajlı.
Tabii bir veterinere göstermek daha iyi olacaktır ancak soruyu soran kişi veterinere gitmek istemediğini/imkanı olmadığını açık açık belirtmiş ve tavsiye istemiş. Uygulamayacağı bir "veterinere götürün" tavsiyesi verip hayvanları ölüme terk etmektense evde deneyebileceği bir çözümü önermek daha mantıklıdır diye düşünüyorum. Pek çok veteriner zaten o yaştaki kediye müdahale etmek bile istemez zaten, elimizden gelen bir şey yok diye kaç kez geri gönderildim.
Burada yarar-zarar oranına bakmak gerekir diye düşünüyorum: şu ana kadar 4 kedi öldüyse ve diğer ikisi de aynı belirtileri gösteriyorsa muhtemelen müdahale edilmediği taktirde onlar da ölür. Arkadaşın tavsiye ettiği ilaçların kullanılmasının kedilerin hayatını kurtarma ihtimali var (hatta bence yüksek), olmazsa da en azından elden gelen şey yapılmış olunur. Uygun dozda verildiği sürece kedide hayati tehlike oluşturma riski de düşüktür. Dolayısıyla kedileri kurtarma potansiyeli yüksek olan, ciddi hasar verme riski ise düşük olan bu yöntemin denenmesinden yanayım.
Dediğim gibi şahsen defalarca bu yöntemle hayati tehlikesi olan kedilerin iyileşmesine vesile oldum, hiçbir zaman ise bu. yöntemi deneyip pişman olmadım.

amillaaa
amillaaa

12046

Fip kısmını gördüm evet, o konudaki görüşümü de yazdım. "olmazsa da en azından elden gelen şey yapılmış olunur. Uygun dozda verildiği sürece kedide hayati tehlike oluşturma riski de düşüktür." Söz konusu fip ise zaten bebeklerin kurtulma ihtimali düşüktür ve antibiyotik almalarının bu ihtimali azaltacağını düşünmüyorum.
Ölüme terk etmek dedim çünkü bir kişiye yapmayacağını belirttiği bir şeyi önermenin yapıcı bir öneri olduğunu düşünmüyorum, muhtemelen bu öneriyi okuyup geçecektir. Alternatif bir çözüm sunulursa bunu deneyebilir ve en azından bir şey denemiş olur.
Bence de elbette veterinere götürülmeli, mesela benzer durumdaki kedileri veterinere götürdüğümde yoğun bakımda oksijen desteği aldıkları vs. oldu, bunu ev ortamında sağlamak pek mümkün değil. Ama yine de boş durmaktansa bir şeyler denemenin daha mantıklı olduğu kanısındayım.
Kabalık ettiysem kusuruma bakmayın ^_^

aslihan_e
aslihan_e

132917

Yani benim gördüğüm kadarıyla bu kadar solunum yollarını tıkayacak kadar ağır viral enfeksiyon kapıp da antibiyotiksiz geçiştirelim düşüncesi olmaz. Uzman veterinerler öneriyor azitromisin kullanılmasını. Hatta kedilerin Korona'sında azitromisin kullanıldığı için başlangıçta Covid-19 için de Azitromisin tedavisini denediler. Şimdi çıksın veterinere götürsün, o yavrulara yapacağı şey antibiyotik. Gereksiz kullanılmasın da hayvanlar ölüyor yani daha ne kadar gereksiz olabilir? Bu virüs kaynaklı, antibiyotik vermeyelim diye bir şey olmaz ki, zararlı bakterilerde artış oluyor vücutta. Bir hafta dinlen geçer gibi bir durum söz konusu değil, hayvanları öldürüyor. Yavrular anneden fip almaz, Korona alırlar. Fip'in direk bulaştığı yönünde hiçbir bilimsel veri yok. Korona için de antibiyotik kullanılıyor kedilerde. Mesela gözüne yerleşiyor virüs orda bakteriyel enfeksiyon oluşturuyor, antibiyotikli göz merhemi-damlası neyse sürüyorsunuz iyileşme gözleniyor. Ağıza yerleşiyor apse yapıyor, antibiyotik veriyorsunuz fayda ediyor. Antibiyotik işe yaramasa neden virüs temelli oluşmuş bir göz enfeksiyonuna antibiyotikli ilaç fayda etsin? Kedilerdeki viral enfeksiyonlarda ölümler çoğunlukla ikincil bakteriyel enfeksiyonlar tedavi edilmediği için ölüm gerçekleşir. Mesela siz evdeki ağır kedi nezlesi ya da Korona geçiren kediyi antibiyotik vererek kurtarırsınız ancak sokaktakinin burnu tamamen tıkanır sırf bu yüzden bile ölebilir. Ha fip olabilirler ama Korona fipe çevirene kadar beklenilmese, vitaminlerle bağışıklık yükseltilse, ikincil bakteriyel enfeksiyonlar tedavi edilse o hayvanlar yine fip olmaktan kurtulabilirler. Şimdi çıksın vete götürsün bir veteriner de antibiyotik yazmazsa ben de özür dilerim sizden yanlış bilgi verdiğim için. Ben zaten veterinere götürsün dilerim ama arkadaş yapamayacağını yazdığı için dedim. Bırakın ölsün vete götürmüyorsanız mı diyeyim. Evde çaresi var mı dedi önerdim. Yoksa tabi ki götürsün veterinere.

BiciriginAnnesi
BiciriginAnnesi

117594

Aslıhan_e katılıyorum
Öncelikle antibiyotik şurup ile başlanmalı ki yavrular da 1 günlük değil 10 günlük değil nerden baksak 35-38-40 günlük yavrular .


Üst solunum yollarını şurup ile tedaviye başlayacak daha sonra probiyotik alınacak 5-6 gün de probiyotik kullanılmalı


Hatta kefir de alınacak günde 3 kere probiyotik kefir verecek ki bağışıklığı düzelecek büyük ihtimalle bağışıklık düşmüş önce bunlar kullanılacak baktınız daha iyileşme durumu söz konusu değil veterinere gidilecek yazık günah böyle bekleyerek can kaybediliyor .

simbakedi
simbakedi

136329

veterinersiz hiçbir şey yapılamaz. biraz daha yetişkin olsa belki öneri verilirdi ancak yavru kedilerde bu durum söz konusu değil. çıkar amacı gütmeyen veteriner önerisi alabilirsiniz belki yaşadığınız şehre göre sorarsanız.

aslihan_e
aslihan_e

132917

Burnu tıkalı kediye veterinerin de yapacağı şey antibiyotik yazmak olacaktır. Bu "Kedin ishal mi oldu şu ilacı kullan" gibi bir şey değil ki. Belli ki viral enfeksiyon kapmışlar ve viral enfeksiyonlarda ikincil bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılır. Başka hangi hastalık yavrularda burun tıkanıklığı yapacak? İshal olsa ya da kussa belki dersiniz ki böbrekte, karaciğerde sorun olabilir bak antibiyotik verme test yaptırmadan. Ha tabi ki veterinere götürsün öncelik o olmalı ben ona katılıyorum. Götüremem dediği için diğer yavrular da ölmesin diye yazdım. Gençlik hastalığı ise zaten ölürler %95 ihtimal. Korona ya da kedi nezlesi olmuşlardır inşallah.

Superisi814
Superisi814

125143

Yavru kedilerde aynı belirtilerle fip atlatanlara şahit olduğumu özellikle belirttim ama sanırım ifade edemedim.
Bazen atlatmaya çok yakın halde olduğu icin dogalinda bırakıldığına, bazen de ona uygun tedavi uygulandığında bizzat şahidim.


Arkadaşımızın hekime ulaşamamasina, bu durumu yaşamış biri olarak elbette sözüm yok.Bunu da belirttim.O fırsatçı diye değerlendirmiş.Dogrudur , fırsatçılık yapan vardır ya da bizler öyle zannederiz.
Ancak yoka ragmen hekime ulaşmak nedir yaşamış biri olarak yazdim.


Velhasıl veterinere götürün demek , ölüme terk edin ile eş değer tutulabilir ise , bağlantılandirilabiliyor ise , o zaman susmayı tercih ediyorum.Öyle diyorsanız öyledir..

Neslis22
Neslis22

620

Görüş ve öneri belirten herkese ayrı ayrı çok teşekkür ederim inanın imkanım olsa asla esirgemem çünkü ailem izin vermediği için evde bakamasam bile sokakta büyüttüğüm çok kedim oldu ve hiçbirisinde bu hastalığı görmedim ancak bu yıl doğanlar malesef vefat ettiler ve hicbir şey yapamadım burunları kapanana kadar annesini emdiler ama kapanınca ememez hale geldiler sut tozu değil ama laktozsuz sütü denedim çünkü çaresiz kaldım açlıktan ölmesin diye ama ertesi güne öldüler şimdi iki yavru kaldı fotoğraftaki yavru normalde daha kilolu idi. İki üç gündür zayıflamaya annesini emmemeye başladı bende korktum aklıma burasi geldi. Dün bir arkadasimdan yardım istedim veteriner konusunda bir iğneden bahsetmiş ama ben ise yarayacağını düşünmüyorum çünkü iki günü bulmuyor malesef bir deri bir kemik hale gelip vefat ediyor. Yinede söylediğiniz her şeyi dikkate alıp yapmaya çalışacağım çok teşekkür ederim gerçekten umarım işe yarar çünkü son iki yavrum ve gerçekten çaresiz kaldım

Superisi814
Superisi814

125143

Viral bir hastalık ya da dip geçiriyor olabilirler .Hekime ihtiyaçları var.
Veterinerler ücretlerini veterinerler odası belirtmekte her şehirde .Daha sonra kliniğe göre tarif değişebilir evet .Yaşadığınız şehirde veterinerler odası bildiriminden ücretlendirme kedi görebilirsiniz.Onu minimum olarak düşünün.
Belki yaşadığınız şehri bildirerek buradan öneri alabilirsiniz.Yavrular için hassas bir süreç, yeni kayiplar yaşamamak adına davranın derim.

Çok geçmiş olsuninşallah sağlığına kavuşur minik büyük ihtimalle viral bir hastalık ve maalesef hekim desteği olmadan bir şey yapamazsınız hem sebebi hem tedavisi için şartlarınızı zorlama durumundasınız çok geçmiş olsun 💐

aslihan_e
aslihan_e

132917

Yavru kedilerde bir şey yapılamaz denmiş ama fotoğraftan gördüğüm kadarıyla artık müdahale edilebilir haftaya gelmişler.

Hangi şehirde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama yakındığınız tek şey veterinerlerin fırsatçılık yapması ise ve veterinerlik fakültesi olan bir şehirde yaşıyorsanız fakülteye götürüp tedavi ettirebilirsiniz en azından fakültenin alacağı fiyatlar bir veteriner kliniği gibi değişkenlik göstermez ve çok daha uygundur. Son olarak naçizane tavsiyem herhangi bir muayene yapılmadan internet üzerinden dahi olsa bir veterinerden tavsiye almamalısınız. Muayene etmeden gerekli tetkikler yapılmadan ilaç önerilmesi daha kötü sonuçlar doğurabilir.

BiciriginAnnesi
BiciriginAnnesi

117594

Kedilerinizin durumu nasıl ?


Tavsiyelerimizi uygulmaya başladınız mı?

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1150 Görüntüleme
  • 19 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 94.963 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR