Kedi karma aşısı 8 yaşından sonra gereksizmiş o yaşa kadar düzenli aşılandıysa veteriner yaptırmayın dedi. Siz yaptırıyor musunuz?
Oğlumu 9 yaşında böbrek yetmezliğinden kaybettim. Yavrum çok acı çekti. Bu nedenle yurtdışı kaynaklardan da araştırma yaparken, 4 Alman Veteriner Hekimin birlikte bu hastalıkla ilgili tartışma videosunu izledim.
Veterinerler, kedilere yapılan fazla aşıların ve ilaçların, bu hastalığın en önemli sebeplerinden biri olduğu konusunda hemfikirlerdi.
Kaldı ki, Almanya'da 3 senede bir Karma ve Kuduz aşıları yapılır.
Melek olan kedimin kardeşine korona teşhisi konduğunda 9 yaşındaydı ve bu nedenlede aşı yaptırmadım. Ayrıca veteriner, artık vücut bu kadar aşıdan sonra bağışıklık geliştirmiş olduğunu söyledi. Tabi kesin bilgi ancak bir testle mümkün.
Karma aşılarını yaptırdığım 4 yavru kanlı ishal olduktan ve aylar süren bir kabus yaşadıktan sonra, aşıların soğuk zincirinin korunduğu konusunda şüphelerim oluştu.
Ancak karma aşı yapılacaksa, önce muhakkak bir hemogram yapılmalı.
6dan sonra çoğu aşı vs yavaşça bırakılır zaten benim en büyük 5 yaşında o yüzden devam ediyoruz
Bazı veterinerler ne yazıkki ömür boyu devam ediyorlar.
Başınız sağolsun
Hamlet ben de kedimi böbrek yetmezliğinden kaybettim ve katılıyorum karma ve iç parazit dışında asla ilaç uygulaması yapmam vitaminleri doğal yollarla takviye ettiririm küçük üşütme ishal gibi durumları da evde tavuk sebze vs ile hallederim ilaçlar ve aşılar mahvediyor çocukları karma aşıyı da 2 yılda 1 yaptırıyorum çünkü tedavisi yok bu illetin
Ben daha kedilerime parasızlıktan karma aşı yaptıramadım sadece parazit yaptırdım 7 aylıklar şuan anne sütü de almadılar ilk fırsatta yaptırmayı düşünüyorum ama yaptırsam bile karma aşıyı yılda 1 yaptırmam sanırım biz insanlar bile bebekken oluyoruz ve sonrasında aşı olmuyoruz bende para tuzağı gözüyle bakıyorum bir nebze aşırı pahalılar birde
ben bu konuyu çok araştırdım hatta buraya tercüme makale de attım. yurtdışı aşılar bizim aşılarla aynı değil. çok güçlü ve antikor oluşturan aşılat. bizimkiler her zamanki gibi 3. ülke aşıları maalesef.
bunun dışında antikor testi yapılmalı 6 yaşından sonra. yeterli antikor varsa karma aşı yapılmamalı. ben yaptırmayı düşünmüyorum 6 dan sonra ama mutlaka antikor testi yaptıracağım.
İki çeşit aşı var, birisi modifiye aşı birisi zayıflatılmış canlı virüs içeren aşı. Modiye edilmiş aşı solunum yolu hastalıklarında daha kuvvetli bağışıklık oluşturuyor, canlı virüs içerense gençlik hastalığında daha hızlı ve daha kuvvetli bağışıklık oluşturuyor. Canlı virüs içeren aşıların etkisi çok daha uzun sürüyor. İki aşı türü de ülkemizde var. Esas işin uzmanları 3 yılda bir öneriyor çünkü daha sık yapılan karma aşının böbreklere zarar verdiğini görmüşler. Zayıflatılmış canlı virüs içeren aşının hayat boyu bağışıklık sağlayabileceğini söylüyorlar ancak yine de 3 yılda bir yapılmasını daha güvenilir buluyorlar. Bazı ülkelerde hâlâ yılda bir yapıldığını, bunun o ülkelerdeki aşı markalarının 3 yıl koruma sertifikası almadığı için olduğunu söylüyorlar. Yani aşı üreticileri sertifika almak işlerine gelmediği için almıyorlar. Aşıların ömür boyu koruyabileceği doğru ancak yaşlı kedilerin bağışıklığı düşük olabiliyormuş. Aslında sizinki tam olarak yaşlı sayılmaz şuan. Yerinizde olsam yaptıracaksam en az 3 yıl sonra yaptırırım sonra da bir daha yaptırmam heralde.
Nasıl aynı aşılar değil sonuçta aynı antijenler yok mu aşıda?
Beyza neden 2 yılda bir 3 yıl deniyor
Güncel
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Siz ne şekilde yaptırıyorsunuz?
Ben zayıflatılmış canlı virüs aşısını tercih ediyorum çünkü benim en çok korktuğum hastalık Gençlik Hastalığı. Kedi nezlesi ve calivirüs ona göre daha tedavi edilebilir. Ev kedileri için bu iki hastalık bakımla atlatılıyor, tabi ki sokak kedileri için onlar da ölümcül sayılabilirler. Bahsettiğim canlı aşıların markaları Felocell, Purevax ve bir marka daha var sanırım. Biofel marka modifiye aşı mesela. Ben asla her yıl yaptırmam çünkü her aşı küçük çapta bir böbrek inflamasyonu oluşturuyormuş, ara verince bu çok sorun olmuyor böbrek kendisini yeniliyor ancak sık yaptığınızda böbreğe daha fazla zarar veriyorsunuz. Bu işin esas uzmanları, dünyada küçük hayvanları aşılamayı yöneten grup eğer ki 3 yılda bir yaptırın diyorsa ben onlara güvenirim. Veteriner tıptaki gelişmeleri takip etmeyen yerel veterinerlere yeterince güvenmiyorum artık. Kimse aşıların farklarından bahsetmiyor. Mesela yetişkin kediye ilk kez aşılamada tek doz yeter deyip geçiyorlar bazıları ya da yetmez diyenler var ama sorsan açıklamasını yapamıyorlar. Oysa canlı aşının tek dozda yettiğini inaktif aşının yetmediğini kendim araştırıp öğrendim ben. Ülkemizde, bir işe yaramadığı halde erken ayda aşılama yapıldığını kendim fark ettim. İnsanlar keşke bir iş yaparken güncel bilgileri de takip etseler. Bir de mesela yaşlı kediye aşı, riskli konumda olup olmadığına göre de değişiyor. Sizinki ev kedisi dışarı çıkmaz diyelim. Ülkemiz veterinerlerinin çoğunda hijyen olarak o kadar dikkatsizlik var ki ev kedilerinin çoğu veteriner ziyaretlerinde hastalık kapıyorlar. Masa siliniyor belki ama bir yerden birinde ihmal oluşuyor. O yüzden yıllar sonra veterinere gitmesi gerekirse ve aşının üzerinden de mesela 6 yıl geçmiş diyelim, belki yaşlı olduğu için hastalığı ağır geçirebilir ancak hiç aşılanmamış kediye göre de illa ki farkı olacaktır. Dediğim gibi ben olsam 3-4 yıl sonra bir hatırlatma dozu daha yaptırırdım maddi imkanım varsa.
Herkes sizin gibi bilinçli olsa keşke çok teşekkürler güzel fikirleriniz için. Umarım veteriner hekimler de güncel gelişmeleri takip edip kendilerini geliştirirler
Güncel
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor