Tahıllı Ve Tahılsız Mamalar Ve Kaşıntı

iselas
iselas

706 Puan

Tahıllı ve tahılsız mamalar ve kedimde meydana gelen kaşıntı sonucunda oluşan küçük yaralar en büyük problemim oldu.Sürekli araştırıyorum ama tam bir sonuca ulaşamadım benzer durumla karşılaşan varsa tecrübelerinin faydası olur diye sormak istedim.Kedi beslenmesi ile ilgili biraz araştırma yapınca tahılsız mamanın daha iyi olduğunu düşünerek kızıma tahılsız mama başlamıştım. Geçen sene 2 kg lık paketin yarısında göz ve kulak arasındaki tüylerin kısa ve seyrek olduğu bölgede sıyrık gibi Bbir yara oluştu. Veterinerimize sorduk kaşıdığı için olduğunu söyledi ve bana tahılsız mama verdiğim için kızdı. Mamanın ağır geldiğini bu yüzden kaşıntıyı arttırdığını söyledi. O bölge de tüyler az olduğu için kaşıma sonucu yara oluşmasının normal olduğunu söyledi.Veterinerlerin çoğu tahılsız olan özellikle N&D , Acana , Orijen gibi mamaların ev kedilerine ağır geleceğini söylüyor.Ben işin içinden çıkamıyorum artık sonuç olarak az tahıllı N&D kuzulu kullanıyorum ama özellikle mamayı çok kaçırdığı zamanlarda yine kaşıyıp aynı bölgeyi yara yaptığı oluyor.Veterinerim zaten N&D az tahıllı için de protein oranı yüksek bir mama diyor onu da istemiyor ama bende inat ediyorum diğerlerinde mısır falan var diye almıyorum ama doğru mu yapıyorum yanlış mı hala kara veremedim. Aslında tahılsız kullanmak istiyorum ama cesaret edemiyorum. Kedimin sağlığı yerinde tüm kontrollerini yaptırıyorum ama yine de endişeleniyorum işte benzer bir durumda kalan ya da farklı görüşü olanlar varsa öğrenmek isterim çok uzun oldu :) teşekkürler.

16 CEVAP

ursaminor
ursaminor

116511

:(
Yazıyı sanki kendim yazmışım gibi okudum.
Ayrıca o açık yaralara batikon sürmeye çalışırken kahrolup ağladığımı da eklemem lazım. Nerede hata yapıyorum diye.
Bizim veteriner şöyle açıklamıştı olayı. Bakın bu kedilerin ataları alberta düzlüklerinde serbest gezen kuzularla beslenmediler, serbest dolaşan löp löp etli tavukları, avlanmış ördekleri yemediler. Genlerini tahılla beslenmiş sokak kedilerinden alıyorlar. O yüzden de acana, orijen türü mamalar yediklerinde alerjiye ve daha bir sürü soruna açık oluyorlar. Evet bazıları reaksiyon göstermiyor. Ne mutlu onlara. Ama reaksiyon varsa durmayı bilmek lazım. Demek ki bu kedinin genleri tahılsız beslenmeyi kaldırmıyor.
Bu basit gerçeği kabullenince yaralar da geçti, kaşıntılar da geçti. En ufacık kaşınmada bile paniğe kapılmalarım da geçti neyse ki..
N&D düşük tahıllı seviyoruz biz artık.

ursaminor
ursaminor

116511

iselas, sanırım beni en iyi anlayabilecek kişilerden biri sizsiniz...
N&D'ye geçtikten sonra yaz tatilinin ilk sabahına uyanan çocuklar gibi olduk.
Yüzü kendi tırnaklarıyla açtığı yaralardan façalı hale gelen, kulaklarının arkası tamamen kelleşen, kaşlarının üst kısmı açılan kedi şimdi 2 ay gibi süre içinde bambaşka bir çocuğa dönüştü. Sanki sokaktan eve almışız da iyileşiyormuş gibi. O öbek öbek dökülen tüyler... Kendini kaşıyıp yaralamasın diye günde 75 kere tarak elimde her yerini taramalar...


Hepsi çok uzak artık bize. N&D düşük tahıllı morina balıklı portakallı 3. kere 1,5kglık paket aldım. Korkuyorum elbette hala büyük paket almaya. Ama geçer zamanla sanırım.
Fakat bir eksisi var. Hiç tahıl görmemiş bu vücuda tahıl girince davul gibi şişti :D
Kilo aldırıyor bu mama haberiniz olsun.
Yine de kaşınmıyor kuzumm

ursaminor
ursaminor

116511

Asıl üzücü olanı bizde tavuk alerjisi ilk başta yoktu. Benim yüzümden oldu. Orijen cat&kitten dayadıkça çocuğa tavuğa alerji geliştirdi :(
O kadar üzülüyorum ki iyi bir şey yapacağım derken bilmeden çocuğun dengesini bozdum.
Acanaları biz de çaktırmadan katıyoruz mamaya.
Yine Pasifica daha iyiydi bu Grasslands iyice betermiş...
Bir gün sihirli bir değnek gibi geçse şu kuru mama sıkıntısı keşke.

aleyn
aleyn

113859

sizi çok iyi anladım gerçekten çook benzer durumdayız benim kedim de tavuktan kaçarak uzaklaşıp yaş mamada tavuksuz çeşitler sadece balıklı oldugundan ona yüklendiğimden sanırım sadece balık ymek istiyor ve kuru mamayı da az yiyor. yaş mamada instinct çeşitlerini tavsiye ederim çok iyi bi mama ve tavuk ve balık dışında kuzulu, tavşanlı, ren geyikli, sığırlı, ördekli çeşitleri var ve mama neli diyorsa içinde o var gerçekten, uzun uğraşlardan sonra bu mamayı yedirmeyi başardım ben, bi deneyebilirsiniz.

iselas
iselas

706

En iyi çözüm olarak düşük tahıllı N&D de karar kıldım ben de ama veterinerim onu bile ağır buluyor. Neyse o zaman ben tahılsız sevdamdan vazgeçeyim ama içerdikleri tahıl çeşitleri yüzünden de veterinerin önerdiği diğer tahıllı mamaları kullanmak istemiyorum. Ursaminor N&D düşük tahıllıya başladıktan sonra kedinizde hiç kaşınma nedeniyle yara oldu mu ? Benim uzun süredir olmuyordu ama geçende bir kere yara yaptı yine kendini Diğer tahıllı mamalara da geçmek istemiyorum şaşırdım kaldım :(

aleyn
aleyn

113859

benzer sorunlar yaşayan biri olarak ben de tecrübelerimi anlatayım. bacağındaki tüy dökülmesi ve yara şikayetiyle vet.e ilk gidişimizde mor ışıkla bakıp mantar dedi krem mrem hiçbişey kar etmedi tavuk içeriyor diye mama değiştirdik, mantar aşısı olduk, tavuk alerjisi olabilir beslenmesini değiştir bağışıklığını yükselt dedi önce bir ay ev yapımı mamalarla besledim sonra mamayı değiştirdik, en son nd düşük tahıllıda karar kıldık fakat ufak ufak tekrar başladığını gördüm,
dollfacepersian'ın tavsiyesi ile veda vetin iki ürününü (clean skin+fitomins for immunsystem) aldım, vet. hergun bir kaşık da yoğurt ekledi buna, kullanmaya başladık mama hala düşük tahıllı kuzulu (içine birazcık da acana karıştırıyordum çaktırmadan:) , ürünlerden sonra kaşınma ve yaralar gözle görülür şekilde azaldı ama ürünleri bırakınca devam edecek mi bilmiyorum sonra da yine veda vetin biorhythym kullanacağım sanırım. bu kaşıntı olaylarını araştırdığımda bağışıklık düşüklüğünün çok etkisi oldugunu gördüm, yani ne kadar iyi beslesek de bağışıklığı düşünce kaşıntıya zemin oluyor, ve ben bağışıklıklarının düşük olmasını evde olmalarına bağlıyorum, hiçbir dış mikrop vs ile karşılaşmıyorlar bağışıklıkları da güçlenmiyor tabii bu benim fikrim. her neyse şimdi artık bi süre sonra ev yapımı mama artı belki bi ara öğün kuru mamaya geçeceğim yavaş yavaş , tahılsız ama çok sade bir içeriğe sahip oldugu için naturea somonlu alerjik kedilere tavsiye ediliyor sanırım feronia yazmıştı onu da. onu denemeyi düşünüyorum.. siz de bağışıklığını güçlendirmek için bu bitkisel takviyelerden kullanıp gözlemleyebilirsiniz.. dilerseniz mamanın da küçük boyundan alıp bi deneyebilirsiniz..

iselas
iselas

706

Teşekkürler bu dertten sıkıntısı olanlar birbirini anlıyor çok üzülüyor insan o yaraları görünce :( Allahtan bizim veteriner mantar tedavisi yapmaya kalkmadı kaşıdığı için olmuş dedi bağışıklık güçlendirici olarak mevsim geçişlerinde lisin tablet kullanıyoruz. Bebekliğinde grip olmuş kızım çok hastalanmış biz sahiplendiğimizde gözünün biri kornea hasarı nedeniyle kötüydü sonradan damla ve kremlerle düzeldi. Bağışıklık sistemi zayıftı küçükken anne sütü almadığı için belki de bu kaşıntı ve hassasiyet de ondan kaynaklanıyordur.Gerçi artık iyi ama çok hassas gerçekten tozdan bile hapşırır. Naturea mamaya bakmıştım somonlu ve tavuklu çeşitleri vardı.Tavuk bize olmuyor alerjik olduğu için benim mızmız kızımda balık yemiyor :( çok seçiyor balık yemediği için yaş mamada veremiyorum çoğunda ana protein kaynağı başka olsa da balık oluyor biz hemen anlıyoruz ve yemiyoruz :) Çok dertliyiz mama konusunda bir tek N&D yi severek yiyor ama severek dediğime bakmayın günlük yemesi gerekenin biraz altında ya da bazen tam günlük miktarda Kısır olduğu halde kilosu normal hiç aşırı kilo alma derdimiz olmadı yemiyor ki kilo alsın arkadaşlarım kedileri yemesin kilo almasın diye uğraşıyor.Bizimki fazladan verseniz de yemiyor.

gunosari
gunosari

2936

Bu mama konusu sanırım en büyük dert.Aynı sıkıntı bizimkilerde de var.Sürekli mama araştırıyoruz.Tavuklu mamalar tüy sağlığı için iyi değil galiba.Veterinerimiz kaşıntı için kuzu etli mama önerdi.Bizimkiler de balıklı mamaları yemiyorlar.Gimcatin multivitaminini kullanıyoruz bizde bağışıklık için.Sürekli mama değiştirmek iyi değil biliyorum ama hiçbir mamayı daha 4-5 kilo alıp veremedik.Son çare tahıllı ile tahılsızı karıştırıp veriyoruz.

aleyn
aleyn

113859

@ursaminor ben de aynen tavuklu mama verdim malesef, ondan sonra oldu zaten bi daha tavuğa tövbe ettik, benim anlamadığım tavuk bu kadar hassasiyet yaratan bişeyse neden bu kadar tavuklu var, instinct almak istiyorum alamıyorum mesela ya da fit trim.. now freshde de kümes hayvanları kullanılıyor kısırlaştırılmış ya da yavru mamalarının çoğu zaten tavuklu.. acanaları da ayıklayıp sona bırakıyor çaresi kalmayınca kuyrugu kıstırıp gidip yiyor..
@iselas yaş mama yedirmek için koy kaldır tekniği uyguladım benim kedim de çok seçici mızmız. şöyle yapabilirsiniz, sabah mamayı koyun yarım saat bekleyin yemezse kaldırın öğlen ve akşam da tekrarlayın aralarda başka hiçbir şey vermeyin, vet. 3 gune kadar uzatabileceğimi söylemişti, gimcat tunabalıklıdan başka mamayı ağzına sürmeyen kedim 24 saat direndikten sonra instinct tavşanlıyı yedi hem de dibini sıyırarak.. instinct içeriği harika bi mama applaws ve schesirde de güzel mamalar var ama balıklı oldukları için tavsiye etmedim yine de instinctte bu taktik işe yararsa balıklılar için de uygulayabilirsiniz.

ursaminor
ursaminor

116511

instinct biz de aynı şekilde sadece balığa odaklı olmasın diye alıyoruz. Ve bayılıyor yemeye.
Gerçi bizim yeme sorunumuz yok her şeye bayılıyor :D
Sonrası kötü oluyor işte...

iselas
iselas

706

Instinct hiç denemedim onu da bir deneyelim bizim kız hiç bir yaş mamayı yemiyor koklayıp bırakıyor sadece R.C nin yaş mamalarını verirsem yer onu da ben vermiyorum o da diğerlerini yemiyor :(

iselas
iselas

706

@ursaminor kuru mama ayrı dert yaş mama ayrı dert Vet.in dediği gibi şımarık herhalde bizimkiler :) @aleyn yemiyor evet kaldırıp tekrar koyuyorum zaten bekledi mi hiç yemiyor ama sadece sabahtan akşama kadar denedim daha fazla aç bırakmaya da kıyamıyorum. Schesirde, applaws, naturea gimpet daha bir sürü iyi ya da kötü bir çok mama denedim yemiyor. Veterinerimizde şart değil vermeyin kuru mama yesin dedi ama için rahat etmiyor işte sürekli kurcalıyorum belki de böyle yapınca daha mı kötü oluyor bilemiyorum tahıllı mama yemesin daha iyisini yesin derken kaşıntıdan yara oldu zavallı belki de en iyisi zorlamamak bilemiyorum :(

DAMI
DAMI

735

YORUMLARIN HEPSİNİ OKUMADIM AMA BEN TAHILSIZ N&D KULLANIYORUM PATİLERİNDE BAZI YARALAR OLUŞTU HEMEN TABİ VETERİNERE KOŞTUM TAVUK ALERJİSİ ÇIKMIŞTI TAHILSIZ BALIK N&D YİNE DEVAM ETTİM BÖYLE BİR SORUN OLABİLİR BENDE TAHILSIZ MAMALARIN SİNDİRİMLERİ İÇİN DAHA SAĞLIKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM BELKİ ALERJİK BİR DURUMDAN KAYNAKLANMIŞ OLABİLİR SİZİN KEDİNİZİN DURUMUDA KUZULU VERİYORSANIZ BALIKLI OLANI DENEYİN

Feronia
Feronia

117611

Delinin biri kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış... diyeceğim ama kırk deli kuyuya taş atıyor ben bir akıllı çıkarmaya çalışıyor gibiyim.

aleyn
aleyn

113859

siz yine de bi deneseniz büyük sevaba girersiniz bence :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 4321 Görüntüleme
  • 16 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80872 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR